Clijstersová - Safinová 6-0 6-0. Nezaváhaly ani další favoritky

18. 1. 2011, 08:11
Aktuality 6
AUSTRALIAN OPEN ŽENY - Nejjednoznačnějším možným výsledkem zahájila letošní Australian Open třetí nasazená Kim Clijstersová. Belgičanka v duelu dvou bývalých světových jedniček znemožnila Rusku Dinaru Safinovou dvěma 'kanáry'. Dál jdou také Zvonarevová, Stosurová nebo Jankovičová.
Kim Clijstersová

Duel bývalých světových jedniček Kim Clijstersové s Dinarou Safinovou měl být šlágrem 1. kola ženské dvouhry, vrcholem ale rozhodně nebyl. Zápas skončil debaklem Rusky.

Sedmadvacetiletá Belgičanka se rychle oklepala z finále v Sydney, kde ztratila koncentraci a k titulu nedovedla vedení 5-0 v prvním setu. Ruskou soupeřku dnes ničiila dynamickým a agresivním tenisem, soustředila se na každý úder a zápas za 44 minut vyhrála jednoznačně 6-0 6-0.

Koho Clijstersová porazila 6-0 6-0:
2011 ... Safinová (Australian Open)
2007 ... Bardinová (Australian Open)
2004 ... Camerinová (Australian Open)
2003 ... De Los Risová (Wimbledon)
2003 ... Mandulaová (Australian Open) 
2000 ... Marrerová (US Open) 

2007 ... Moritaová 4-6 6-0 6-0 (Miami)

Tímto výsledkem se na Australian Open prezentovala už počtvrté. Před čtyřmi lety smetla Rusku Bardinovou, v roce 2004 připravila výprask Italce Camerinové a o rok dříve zničila Maďarku Mandulaovou.

Se Safinovou vyhrála osmý z deseti vzájemných duelů a celkově soupeřce nadělila už čtyři 'kanáry'. Pokaždé se hrálo na dva sety. 

Clijstersová dosud na grandslamech vyhrála 'jen' třikrát US Open. Pokud by letos v Melbourne triumfovala a zároveň Wozniacká se nedostala do semifinále, vrátila by se do čela světového žebříčku. V dalším zápase ji vyzve Španělka Carla Suarezová.

Čtyřiadvacetiletá Safinová přesně před rokem turnaj vzdala v osmifinále kvůli nesnesitelným bolestem zad. Vinou vážného zranění pak čtvrt roku nehrála a po návratu se jí nedařilo. Nejenže vypadla z top 10, po Australian Open ji navíc čeká pád do druhé světové stovky. Aktuálně prohrála už sedmý zápas v řadě, naposledy uhrála jediný game před týdnem proti Bartoliové.

Úterý v Melbourne:

Hernych překvapil Istomina, roli favorita potvrdil Štěpánek

Uragán Nadal sfoukl Daniela. Brazilec prohrál 11 gamů a vzdal

Kvitová, Šafářová, Benešová i Zakopalová postupují. Sedm Češek je ve 2. kole!

S nadějí stát se světovou jedničkou vstoupila do Australian Open také Vera Zvonarevová. Finalistka posledních dvou grandslamů, jež ale ještě žádný nevyhrála, si v prvním zápase poradila poměrně hladce 6-2 6-1 s Rakušankou Sybille Bammerovou.

"Se svým výkonem nejsem úplně spokojená. Ale splnila jsem to, co jsem potřebovala," komentovala Zvonarevová. "Na moje gusto jsem udělala hodně nevynucených chyb, ale nemůžu očekávat, že budu hned v úvodních kolech hrát svůj nejlepší tenis," dodala šestadvacetiletá Ruska.

Ve druhém kole se semifinalistka z roku 2009 utká s Bojanou Jovanovskou ze Srbska.

Podobně jednoznačně vyhrála i Samantha Stosurová. Zkušená Australanka čelila sedmnáctileté naději amerického tenisu Lauren Davisové. Rodačka z Clevelandu na konci minulého roku vyhrála tři juniorské turnaje v řadě, včetně prestižního Orange Bowl. Mezi ženami navíc přidala titul na podniku ITF. 

V zápase proti světové šestce jí ale chyběla fyzická síly i vyzrálost. Předvedla pouhé čtyři vítězné údery proti dvaceti Stosurové, šestnáct míčů zbytečně zkazila a za 53 minut prohrála 1-6 1-6.

Finalistku loňského Roland Garros, jež na Australian Open byla maximálně ve 4. kole, čeká utkání s Ruskou Duševinovou.

Radwaňské se povedl návrat, Ivanovičová končí
Agnieszka Radwaňská koncem října podstoupila operaci únavové zlomeniny na noze a lékaři odhadovali, že by mohla být až půl roku bez tenisu. Jednadvacetiletá Polka se však po necelých třech měsících vrátila k tréninku a stihla i úvodní grandslam sezony.

V souboji s o devatenáct let starší japonskou veteránkou Kimiko Dateovou prohrávala v rozhodujícím setu 3-5, čtyřmi vyhranými gamy v řadě si ale postup zajistila světová čtrnáctka. Té se během zápasu stala nevídaná věc, když jí po jednom z 'úderů' praskla raketa těsně nad rukojetí a 'hlava' rakety odletěla směrem k síti.



Dateová se v zápase dopustila osmi dvojchyb a spáchala 72 nevyncených chyb. Radwaňská si o postup do 3. kola zahraje s Chorvatkou Petrou Martičovou.

Vítězstvím 6-0 7-6 se v úvodním zápase prezentovala Jelena Jankovičová. Srbská tenistka měla po prvním vyhraném setu problémy, neboť ztratila koncentraci a Alla Kudrjavcevová se dostala zpět do hry. Rusce však nestačilo ani vedení 4-0, aby zápas poslala do rozhodujícího dějství.

"Je pro mě důležité, že jsem dokázala vyhrát ve dvou setech a ušetřila síly. Ve druhém setu jsem ztratila koncentraci, ale jsem ráda, že jsem to ještě dokázala otočit," uvedla pětadvacetiletá Jankovičová.

Nyní ji čeká Číňanka Shuai Peng, s níž má bilanci šesti výher a jedné porážky. Právě tu si ale připsala v posledním vzájemném souboji před rokem a půl v Pekingu.

Ani loňské druhé kolo nezopakuje finalistka z roku 2008 Ana Ivanovičová. Srbka, jež si na začátku roku během Hopman Cupu poranila břišní svaly, prohrála třísetové drama s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou. Ivanovičová ve třetí sadě vedla 4-1, odvrátila pět mečbolů, nakonec ale 8-10.

Nyní je tak už velmi pravděpodobné, že se Clijstersová v osmifinále dočká odvety za loňský debakl, kdy ve 4. kole uhrála jediný game proti Petrovové. Obě nenarazí na extrémně nebezpečnou soupeřku, se kterou by si neměly poradit.

 

- AUSTRALIAN OPEN ŽENY (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
úterní výsledky (18. 01. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (25-ČR) - Peersová (Austr.) 6-2 6-4
Šafářová (31-ČR) - Šuaj Čang (Čína) 7-5 4-6 6-1
Benešová (ČR)
- Medinaová-Garriguesová (Šp.) 6-0 6-1
Zakopalová (ČR) - Oudinová (USA) 6-1 3-6 6-1
Zvonarevová (2-Rus.) - Bammerová (Rak.) 6-2 6-1
Clijstersová (3-Belg.) - Safinová (Rus.) 6-0 6-0
Stosurová (5-Austr.) - Davisová (USA) 6-1 6-1
Jankovičová (7-Srb.) - Kudrjavcevová (Rus) 6-0 7-6(5)
Peerová (10-Izr.) - Johanssonová (Fr.) 6-1 6-1
A. Radwaňská (12-Pol.) - Dateová-Krummová (Jap.) 6-4 4-6 7-5
Petrovová (13-Rus.) - Pervaková (Rus.) 6-2 6-1
Kirilenková (18-Rus.) - Oprandiová (It.) 6-3 5-7 8-6
Makarovová (Rus.) - Ivanovičová (19-Srb.) 3-6 6-4 10-8
Pennettaová (22-It.) - Rodionovová (Austr.) 6-2 6-1
Klejbanovová (24-Rus.) - Falconiová (USA) 6-1 6-0   
Martínezová-Sánchezová (26-Šp.) - Arnová (Maď.) 6-3 4-6 6-2
Moritaová (Jap.) - Dulgheruová (27-Rum.) 6-4 6-4
Šuaj Pcheng (Čína) - K. Bondarenková (Ukr.) 2-6 6-3 8-6
Halepová (Rum.) - Kremerová (Luc.) 6-3 3-6 6-2
Martičová (Chorv.) - Fergusonová (Austr.) 7-6(6) 0-6 6-3
Moliková (Austr.) - Vinciová (It.) 1-6 6-3 8-6
Cornetová (Fr.) - Vandewegheová (USA) 6-2 6-1
Čakvetadzeová (Rus.) - Govorcovová (Běl.) 6-3 6-4
Domínguezová-Linová (Šp.) - Larssonová (Švéd.) 6-2 6-1
Cirsteaová (Rum.) - Lučičová (Chorv.) 6-4 6-2
Jovanovská (Srb.) - Chang Kai-Chen (Tchaj-wan) 7-5 6-1
Curenková (Ukr.) - Schnyderová (Švýc.) 6-2 6-3 
Barroisová (Něm.) - Amanmuradovová (Uzb.) 6-4 6-2
Garciaová (Fr.) - Lepchenková (USA) 7-5 4-6 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Obrovský zklamání. To jsou zase výsledky, skoro před 3 roky spolu hrály finále Roland Garros a teď tohle. Jedna je zralá na ukončení kariéry a druhá pořád tápe, sem tam jsou vidět záblesky možného návratu lepších časů.
Reagovat
smazaný uživatel
Co to Coco předváděla, že dostala od Cornet takový výprask?
Reagovat
smazaný uživatel
Syslice se možná začíná probírat z dvouletého spánku. Nějak ty úpadky dříve dobrých tenistek nechápu. Snad se ona i Čakva vrátí. Kvitová doufám v pátek balí.
Reagovat
skott
Hrala na kurtu bez kamer, takze muzu jenom hadat, ale podle toho jak rychle se pohybovalo livko, bych rekl, ze to po prvnim setu Coco bez zajmu vyhazela.Bohuzel, to je jeji slabina, neni zrovna bojovnice a kdyz ji to nejde, strasne rychle se necha otravit.Cornet je presne tim typem, ktera ji to bude lobovat na druhou stranu klidne deset minut nez udela chybu a jeste se ji vysmeje.
Los to sice nebyl spatnej, ale hlavni soutez je na grandslamech pro Coco asi zakleta, jinak si neumim vysvetlit, proc to vzdycky dopadne takhle:/ Akorat zvladnuta kvalda potesi, aspon trosku ji to nahoru pomuze.Ma nekolik skoro pul roku na to, aby nabrala hodne bodu a uz v Memphisu by ji to mohlo sednout.Tam je to rychly presne pro ni.
Reagovat
smazaný uživatel
Ivanovičová ve třetím setu rozhodně nevedla 4:1, ale 3:1 (jeden break), podávat v tom setu začala Makarova.
Reagovat
smazaný uživatel
ne nadarmo se balolatkam prezdiva baboleť
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist