Letošní sezona na WTA, část III. Muguruzaová získala první grandslam, Williamsová znovu ovládla Wimbledon

7. 12. 2016, 16:50
Stalo se... 15
I druhý grandslamový turnaj French Open měl novou vítězku. Antukový vrchol sezony vyhrála Garbiñe Muguruzaová, jež ve finále přehrála Serenu Williamsovou, a získala premiérový vavřín z turnajů velké čtyřky. Američanka se dočkala prvního letošního grandslamového titulu až ve Wimbledonu, kde oplatila finálovou porážku z Australian Open Angelique Kerberové.

Vrchol antukové sezony už klepal na dveře a poslední velký turnaj před French Open se uskutečnil v hlavním městě Itálie - Římě. Tam již počtvrté v kariéře triumfovala Serena Williamsová. Američanka proplula předchozími koly beze ztráty setu a ve finále přehrála krajanku Madison Keysovou.

Bývalá světová jednička tak ukončila devítiměsíční čekání na titul a celkově slavila již 70. triumf na turnajích WTA. "Je to skvělý pocit. Trápila mě různá zranění, takže jsem nemohla moc hrát. Je skvělé znovu vyhrát titul, hlavně na antuce," radovala se Američanka.

Češkám se v italské metropoli příliš nedařilo. Petra Kvitová i Karolína Plíšková své úvodní zápasy nezvládly, Lucie Šafářová skončila ve druhém kole. Skvělého výsledku však dosáhla Barbora Strýcová, která se probojovala až do čtvrtfinále, v němž padla s pozdější finalistkou Keysovou.

• WTA PREMIER 5 ŘÍM •
Itálie, antuka, 2,399.000 eur
Finále:
S. Williamsová (1-USA) - Keysová (USA) 7-6(5) 6-3
Česká účast:
Strýcová - čtvrtfinále
Kvitová - 2. kolo
Šafářová - 2. kolo
Ka. Plíšková - 1. kolo


Skvělou generálku na domácí grandslam měla za sebou Caroline Garciaová. Francouzská tenistka totiž ovládla domácí podnik WTA International ve Štrasburku, když si ve finále snadno poradila s Mirjanou Lučičovou-Baroniovou.

"Už před finále jsem si věřila. Jsem ráda, že jsem to před domácím publikem zvládla, o to je tenhle titul cennější. V prvním setu jsem nechala soupeřku skóre dotáhnout, ale nakonec jsem úvodní dějství získala a to mě nakoplo," radovala se z titulu Garciaová.

Francouzkám se na domácím turnaji obecně dařilo. V semifinále byly hned tři. Pozdější vítězka Garciaová měla právě v semifinále namále proti krajance Virginii Razzanové, naopak Lučičová-Baroniová smetla Kristinu Mladenovicovou a suverénně postoupila do finále.

• WTA INTERNATIONAL ŠTRASBURK •
Francie, antuka, 250.000 dolarů
Finále:
Garciaová (10-Fr.) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 6-4 6-1


Na souběžně hraném turnaji v německém Norimberku na sebe poprvé výrazně upozornila Kiki Bertensová. Nizozemská tenistka získala v německé metropoli titul, když ve finále hladce přehrála Marianu Duqueovou. Bertensová navíc ovládla s Larssonovou i deblovou soutěž.

"Byl to dobrý zápas. Jsem hrozně šťastná, že jsem tu vyhrála. Tahle sezona je vydařená, stoupám žebříčkem a získala jsem tu svou první výhru nad hráčkou Top 10," řekla Bertensová.

Nizozemka proplouvala turnajem bez větších problémů. Nejtěžší zápas svedla v semifinále s Julií Görgesovou, již udolala až v tie-breaku třetí sady.

Největším překvapením turnaje byla rozhodně právě Duqueová, která si vyšlápla ve druhém kole na ve formě hrající Siegemundovou, následně udolala Lepchenkovou a zvítězila i nad Beckovou.

V hlavní soutěži se objevila i Kristýna Plíšková, jež ovšem nedokázala přehrát Nicole Gibbsovou. Kvalifikaci úspěšně zvládla Barbora Krejčíková, v prvním kole ji však los přisoudil nejvýše nasazenou Robertu Vinciovou, s níž česká tenistka prohrála ve třech setech.

• WTA INTERNATIONAL NORIMBERK •
Německo, antuka, 250.000 eur
Finále:
Bertensová (Niz.) - Duqueová (Kol.) 6-2 6-2
Česká účast:
Krejčíková - 1. kolo
Kr. Plíšková - 1. kolo


I na druhém grandslamovém turnaji French Open se do finále probojovala tehdy světová jednička Serena Williamsová. Znovu jí však "ukradla" titul jedna z vycházejících hvězd.

Antukový vrchol sezony dobyla Garbiñe Muguruzaová a získala tak svůj premiérový grandslamový titul stejně jako na Australian Open Angelique Kerberová.

Němka však v Paříži neuspěla a už v prvním kole podlehla největšímu překvapení druhého turnaje velké čtyřky - Kiki Bertensové. Nizozemku nakopl titul z Norimberku a na French Open nakonec došla až do semifinále, v němž potrápila Serenu Williamsovou.

"Hrála jsem grandslamové finále proti nejlepší hráčce historie a jsem nesmírně šťastná, že jsem ji porazila," řekla na kurtu šťastná Muguruzaová. "Serena je silová hráčka a nic mi nedala zadarmo. Musela jsem se koncentrovat na každý míč, což se mi povedlo. Byl to obrovský boj a jsem opravdu ráda, že jsem to zvládla. Je to neskutečné!"

"Garbiñe má před sebou velkou budoucnost. Ví, jak má hrát na velkých turnajích, a teď už zjevně ví, jak vyhrát grandslam," řekla Williamsová, která se v průběhu turnaje potýkala se svalovým zraněním nohy. "Jsem v pohodě. Rozhodlo to, že jsem nehrála tak, jak je potřeba k vítězství, a ona ano. Na tom záleží, ne na nějakém přitahovači," uvedla slavná Američanka.

Vítězka letošního French Open Garbiñe Muguruzaová

Letošní ročník vůbec nabídl mnohá překvapení. Polovina čtvrtfinalistek byla nenasazených. Mezi osm nejlepších se probojovaly Putincevová, Bertensová, Pironkovová a Rogersová.

Právě poslední jmenovaná Američanka se v Paříži letos stala tak trošku katem českých tenistek. Na její raketě skončila v prvním kole Karolína Plíšková a dva kanáry nadělila Rogersová ve třetím kole Petře Kvitové.

Za finálovou obhajobou vykročila skvěle Lucie Šafářová. V prvních dvou utkáních ztratila dohromady jen šest gamů, ve třetím kole však nestačila na Samanthu Stosurovou. Brány třetího kola nedokázala pokořit ani Barbora Strýcová, která padla v nádherné bitvě s Agnieszkou Radwaňskou.

Domácí titul vybojovaly ve čtyřhře Caroline Garciaová s Kristinou Mladenovicovou. Nutno podotknout, že neskutečný úspěch měly Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, jež skončily až v semifinále a přehrály například i dominující pár Hingisová/Mirzaová.

• FRENCH OPEN  •
Paříž, Francie, antuka, 12,032.000 dolarů
Finále:
Muguruzaová (4-Šp.) - S. Williamsová (1-USA) 7-5 6-4
Česká účast:
Strýcová - 3. kolo
Šafářová - 3. kolo
Kvitová - 3. kolo
Ka. Plíšková - 1. kolo
Kr. Plíšková - 1. kolo
Allertová - 1. kolo
Siniaková - 1. kolo
Hradecká - 1. kolo


K červnu již tradičně patří změna obuvi. Tenistky totiž přechází z pomalé antuky na nejrychlejší trávu. Na travnatých dvorcích se hraje nejméně turnajů v sezoně.

Loňská šampionka Ana Konjuhová se z turnaje v Nottinghamu musela kvůli problémům s bederní páteří odhlásit a nemohla tak obhajovat loňský titul.

Největší favoritka na titul Karolína Plíšková, která od pořadatelů obdržela divokou kartu, nakonec svou roli nasazené jedničky splnila na jedničku a celý turnaj vyhrála, když ve finále přehrála Alison Riskeovou. Česká tenistka vybojovala svůj první letošní a celkově pátý titul. Úspěch v deblu slavila Andrea Hlaváčková po boku Shuai Peng.

Karolína Plíšková s trofejí

Česká tenistka uznala, že finálový zápas nebyl jednoduchý. "Ona si také zasloužila zvítězit, bylo to o pár míčích. Jsem opravdu šťastná, že jsem to dokázala a ukončila jsem to ve dvou setech," uvedla na webu turnaje.

Na turnaji se představila i její sestra Kristýna Plíšková, ta ale prohrála už v prvním kole s Annou Tatišviliovou. Ve druhém kole ji pomstila právě Karolína, jež s Gruzínkou zametla 6-1 6-3.

• WTA INTERNATIONAL NOTTINGHAM •
Velká Británie, tráva, 250.000 dolarů
Finále:
Ka. Plíšková (1-ČR) - Riskeová (USA) 7-6(8) 7-5
Česká účast:
Ka. Plíšková - vítězka
Hlaváčková - 2. kolo
Kr. Plíšková - 1. kolo


V nizozemském Hertogenboschi slavila svůj druhý kariérní titul Coco Vandewegheová. Američanka zde triumfovala už před dvěma lety a potvrdila, že se jí na nizozemské trávě daří. Letos porazila ve finále Kristinu Mladenovicovou.

"Dnešní podmínky byly opravdu dost náročné. Třikrát byl zápas přerušen kvůli dešti a to není nic lehkého, pokaždé je náročné vrátit se zpátky do zápasu. Bylo to ale pro obě stejné a já jsem ráda, že jsem dokázala vyhrát. Snažila jsem se držet své hry a nenechat se vyvést z míry. Jsem šťastná, že jsem získala svůj druhý titul," komentovala po utkání Američanka.

První výhry se téměř po třech měsících dočkala Jelena Jankovičová, jež si poradila s Kateřinou Siniakovou. Svůj úvodní zápas nezvládla ani Denisa Allertová, která utrpěla debakl od Rusky Vichljancevové.

• WTA INTERNATIONAL HERTOGENBOSCH •
Nizozemsko, tráva, 250.000 dolarů
Finále:
Vandewegheová (6-USA) - Mladenovicová (3-Fr.) 7-5 7-5
Česká účast:
Allertová - 1. kolo
Siniaková - 1. kolo


Čerstvá vítězka turnaje v Nottingamu Karolína Plíšková narazila o týden později v prvním kole na krajanku Barboru Strýcovou. A duel zvládla lépe Strýcová, která se nakonec v Birminghamu probojovala až do finále, v němž prohrála s Madison Keysovou. Chuť si o pár chvil později spravila v deblu, který ovládla právě s Karolínou Plíškovou.

"Mám za sebou úžasný týden, který jsem zakončila nejlépe, jak jsem mohla. Cítím se skvěle a jsem velmi šťastná, že jsem tu získala titul. Dnešní zápas byl hodně těžký, Barbora tu hrála celý týden dobrý tenis, což ukázala i dnes. Nic mi nedala zadarmo, takže jsem musela bojovat až do konce," konstatovala po utkání Američanka.

"Madison bylo příliš dobrá a nedala mi dnes moc šancí. Má skvělou sezonu a i tady ukázala, že je ve výborné formě," řekla Strýcová v rozhovoru na dvorci. Kvůli dešti, zdržení a účasti ve čtyřhře odehrála třicetiletá Češka 16 setů ve čtyřech dnech. "Ale cítím se v pohodě. Dám si sprchu a jdu na čtyřhru," řekla s úsměvem těsně po skončení singlového finále.

Český duel v prvním kole viděli diváci ještě jeden. Petra Kvitová znovu potvrdila, že se jí proti krajankám daří, Lucii Šafářové povolila jen pět gamů. Nicméně ve druhém kole letos znovu nestačila na Jelenu Ostapenkovou.

• WTA PREMIER BIRMINGHAM •
Velká Británie, tráva, 846.000 dolarů
Finále:
Keysová (7-USA) - Strýcová (ČR) 6-3 6-4
Česká účast:
Strýcová - finále
Kvitová - 2. kolo
Šafářová - 1. kolo
Ka. Plíšková - 1. kolo
Siniaková - 1. kolo


Velkou premiéru mají za sebou pořadatelé nového turnaje WTA série International na španělské Mallorce. První ročník ovládla Caroline Garciaová, jež získala svůj druhý letošní titul, když ve finále zdolala Anastasiji Sevastovovou.

"Tohle byl můj první letošní turnaj na trávě, takže jsem rozhodně nečekala, že tu můžu vyhrát. Po tak těžkém týdnu je to sladká odměna. Letos se mi zatím v kariéře daří nejvíce," radovala se z prvního titulu na trávě Garciaová.

Přechod na trávu vůbec nezvládla vítězka French Open Garbiñe Muguruzaová. Nasazená jednička se poroučela hned v prvním kole, v němž skončila na raketě Kirsten Flipkensové.

• WTA INTERNATIONAL MALLORCA •
Španělsko, tráva, 250.000 dolarů
Finále:
Garciaová (6-Fr.) - Sevastovová (Lot.) 6-3 6-4


Tenistky podstoupily poslední generálku před Wimbledonem v britském Eastbourne. Na britské trávě se znovu dařilo Karolíně Plíškové, která se probojovala až do finále. Nad její síly byla jen rozjetá Dominika Cibulková. Slovenka v Eastbourne získala svůj první titul na trávě.

"Jsem opravdu spokojená s tím, jak jsem letos hrála na trávě. Získala jsem jeden titul a teď finále, takže to není tak špatné," řekla navzdory porážce Plíšková.

"Byl to pro mě skvělý týden. Zdejší fanoušci jsou opravdu úžasní. Jsem tady teprve podruhé, ale určitě se sem teď budu vracet," řekla šťastná Cibulková.

"Těžko hledám slova, tohle byl můj nejlepší týden na trávě. Je to takový ten pocit, že se to stalo a já tomu nemohu uvěřit. Doufám, že se mi povede udělat i nějaký dobrý výsledek ve Wimbledonu," dodala Slovenka.

Úvodní zápas zvládla ještě Petra Kvitová. Nicméně rodačka z Fulneku nestačila ve třetím kole na domácí hvězdu Johannu Kontaovou. V semifinále pomstila Kvitovou její krajanka Karolína Plíšková.

• WTA PREMIER EASTBOURNE •
Velká Británie, tráva, 776.878 dolarů
Finále:
Cibulková (12-SR) - Ka. Plíšková (10-ČR) 7-5 6-3
Česká účast:
Ka. Plíšková - finále
Kvitová - 3. kolo
Šafářová - 2. kolo
Allertová - 1. kolo


Travnatá sezona vyvrcholila podle mnohých nejprestižnějším turnajem všech dob. V londýnském All England Clubu odstartoval letošní ročník Wimbledonu.

A i letos kralovala Serena Williamsová, jež obhájila loňský titul vítězstvím nad Angelique Kerberovou, které tak oplatila letošní porážku z finále Australian Open.

"Je to nádherný pocit být tu. Děkuji bohu za to, že mi umožnil to všechno. Děkuji rodině i celému týmu za podporu. Je to neuvěřitelný pocit, pro který se jen těžko hledají slova," komentovala dojatá Serena.

"Miluju zápasy s Angelique, protože díky ní hraju skvělý tenis. I dnes to byla velká tenisová bitva. Angelique je navíc úžasný člověk, proti kterému nemůžu říct jedno špatné slovo. Jsem moc ráda, že jsme spolu odehrály další výborný zápas. Děkuji," řekla na adresu Němky.

"Ze všeho nejdřív bych chtěla pogratulovat Sereně, která dnes vyhrála zcela zaslouženě. Odehrála úžasný zápas, ve kterém výborně podávala a znovu ukázala, že je to jedna z nejlepších hráček na světě. Opravdu upřímně ti gratuluji k titulu, zasloužíš si ho," uznala Němka po utkání kvality Američanky.

Vítězka Serena Williamsová a finalistka Angelique Kerberová

Američanka získala svůj 22. grandslamový titul, čímž vyrovnala rekord Steffi Grafové. Navíc přidala se sestrou Venus i titul ze čtyřhry.

Kerberová neztratila během cesty do finále jediný set. Williamsová se nejvíce nadřela ve druhém kole s krajankou Christinou McHaleovou, ale duel nakonec zvládla a suverénními výkony prolétla do dalšího velkého finále.

Travnatá část sezony se vůbec nepovedla vítězce French Open a loňské wimbledonské finalistce Garbiñe Muguruzaové. Španělka skončila už ve druhém kole, v němž nestačila na Slovenku Janu Čepelovou.

Na titul z Eastbourne navázala Dominika Cibulková. Ve Wimbledonu uhrála čtvrtfinále, když v osmifinále zvládla nádhernou bitvu s Agnieszkou Radwaňskou, proti Rusce Jeleně Vesninové už ale ve čtvrtfinále neměla dost sil.

Svého nejlepšího výsledku na turnajích velké čtyřky dosáhla postupem do třetího kola Kateřina Siniaková. Konzistentní Agnieszka Radwaňská už ale byla nad její síly a českou tenistku do osmifinále nepustila.

Nejdále došla z Češek Lucie Šafářová. 28. nasazená bojovala o čtvrtfinále, recept na hru Kazašky Jaroslavy Švedovové však nenašla a prohrála hladce ve dvou setech.

Největším překvapením letošního ročníku byla rozhodně semifinálová účast Jeleny Vesninové. Mezi nejlepší čtyřku na grandslamu se po dlouhé době podívala i Venus Williamsová a mohla zajistit sesterskou bitvu o titul. Proti však byla Němka Kerberová.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 13,163.000 liber
Finále:
S. Williamsová (1-USA) - Kerberová (4-Něm.) 7-5 6-3
Česká účast:
Šafářová - 4. kolo
Siniaková - 3. kolo
Strýcová - 3. kolo
Kvitová - 2. kolo
Ka. Plíšková - 2. kolo
Allertová - 2. kolo
Kr. Plíšková - 1. kolo
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

15
Přidat komentář
Fandina
Petra posiluje horní část těla, jak psala.
https://www.instagram.com/p/BNuEWsgBB-l/?taken-by=petra.kvitova
Reagovat
janek_da
Tak jo. Bušička Evženka zbrojí.

http://tenisovysvet.takurcitee.sk/clanok/21489/bouchardova-s-velkymi-zmenami-angazovala-spickovych-trenerov
Reagovat
smazaný uživatel
Hele, kdo dneska trénoval s Mončou... :)
https://twitter.com/MonicaAce93/status/806625412122034176
Reagovat
smazaný uživatel
;)
Reagovat
VlS
Vypadá to, že si holjy daly zabrat :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Sluší jim to :-)
Reagovat
gigin
se zbláznil

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10154604116312534&substory_index=0&id=287716002533
Reagovat
VlS
Že by absťáček?
Reagovat
bIbec
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/1604--deset-nejlepsich-zapasu-uplynule-sezony-dostalo-se-na-petru-kvitovou-i-karolinu-pliskovou
Reagovat
smazaný uživatel
Já to mám jednoduchý...

1. http://www.livesport.cz/zapas/tYv3drL5/#prehled-zapasu
2. http://www.livesport.cz/zapas/nolyLM8i/#prehled-zapasu
3. http://www.livesport.cz/zapas/6uz07Bqf/#prehled-zapasu

Kdybych chtěl nasrat Kvitovce, tak prohodím první dvě místa... :D
Reagovat
janek_da
chybí mi tam zápas Cibulky s Kuznou z TM.

Jinak jako nejlepší komentář hodnotím letos iqeho gratulaci Karolině k titulu z Nottinghamu.
"Gratulace za titul, ale pár facek za to, že na takový pouťák vůbec jezdí."
To je něco ve stylu paní Jarmily z AZ Kvízu "gratuluju, ale vůbec vám to nepřeju"
Reagovat
smazaný uživatel
Nejak to nechapu, to je jako zebricek, tedy ze nej. zapas byl vyhlasen Petra x Angie? Nebo proste vybranych 10 zapasu a smitec.
Reagovat
VlS
Těžko říct, ale každopádně to dobrej zápas byl.
Reagovat
smazaný uživatel
Chybi me tam KiKi vs. Karolina...rekl bych jeden ze slagru roku...
Ale proti gustu zadny...
Asi to maji jako zebricek, jak pise nize fandinka, bo na konci tam neco takoveho zminuji. Na prvni bych taky dal neco jineho, ale zase to skonci na tom disputatu.
Ten slagr z finale FC mne tam ale opravdu chybi...
Reagovat
Fandina
Ano, je to tak, píše se tam, že zápas Petra Kerber ve Wu-chanu zařadili na první místo v jejich žebříčku.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist