Letošní vizitka: Kateřina Siniaková

27. 12. 2016, 16:53
Stalo se... 20
Kateřina Siniaková odstartovala letošní sezonu mimo elitní stovku žebříčku. Postupně se díky letošním úspěchům probojovala poprvé v kariéře mezi nejlepších padesát tenistek světa. Rodačka z Hradce Králové si letos zahrála dvě finále na okruhu WTA Tour a ovládla větší podnik ITF ve slovenské Trnavě, kde získala svůj jediný letošní turnajový triumf.
Profily hráčů
Kateřina Siniaková

Kateřina Siniaková zakončila loňskou sezonu mimo elitní stovku žebříčku, konkrétně na 108. pozici. Letošní rok zahájila v čínském Shenzhenu, kde loni došla do osmifinále.

A i letos se jí v čínské metropoli dařilo. Snadno si poradila s Andreeou Mituovou i Zarinou Diyasovou, čímž vylepšila loňský výsledek. Už sahala po semifinálové účasti, ale nakonec podlehla ve třech setech ve výborné formě hrající Anně-Leně Friedsamové.

Dobrou formu potvrdila i na Australian Open. Česká tenistka sice vypadla už v prvním kole, měla však těžký los, který jí do prvního kola přisoudil 14. hráčku světa Timeu Bacsinszkou. Siniaková Švýcarku hodně potrápila, ale druhé kolo z loňského roku neobhájila.

První ročník halového turnaje v Petrohradu si nenechala ujít ani Siniaková. Stále se nacházela mimo elitní stovku, a tak musela absolvovat kvalifikaci.

V ní potvrdila roli favoritky a postupně přehrála Annu Kalinskajaovou, Valentynu Ivachněnkovou i Alexandru Panovovou. Na Timeu Babosovou už ale výkon v prvním kole nestačil, Siniaková prohrála ve dvou těsných setech.

Následovala dvě selhání v kvalifikacích. V Dubaji porazila Olgu Savčukovou, ale v české bitvě neuspěla proti Denise Allertové. Ani v Dauhá se do hlavní soutěže neprobojovala, když po výhře nad Věrou Duševinovou skončila na raketě Any Konjuhové.

Na podniku série WTA Premier Mandatory v Indian Wells už se zadařilo. Siniaková smetla v kvalifikaci Raveenu Kingsleyovou i Juliu Boserupovou. Měla však znovu těžký los a proti Dominice Cibulkové uhrála v prvním kole pouhé dva gamy.

"Dnes jsem dostala 'na zadek', abych si stále pamatovala, že dát to pouze třikrát přes síť nestačí... Další práce přede mnou," napsala Siniaková na facebook.

Podruhé v sezoně nezvládla česká tenistka úvodní zápas. Na turnaji WTA v Miami ji vyřadila už v prvním kole kvalifikace krajanka Kristýna Plíšková. V první části sezony skončila Siniaková s bilancí 9 výher a 7 porážek a mohla se připravovat na antuku.

Ani předchod na nejpomalejší povrch ale Siniakové nevyšel. V americkém Charlestonu prohrála dobře rozehrané utkání prvního kola kvalifikace s domácí Raveenou Kingsleyovou, jež jí tak oplatila měsíc starou porážku.

I ve Stuttgartu měla zápas úvodního kola kvalifikace ve svých rukou. Po vyhraném prvním setu ale nakonec Poloně Hercogové ze Slovinska podlehla.

Šňůra proher se zastavila na čísle tři. Na domácí půdě v pražské stromovce si Siniaková vyšlápla na Alizé Cornetovou a poprvé od úvodního turnaje sezony v Shenzhenu slavila výhru v hlavní soutěži turnaje WTA.

Další však nepřidala, ve druhém kole ji přehrála obhájkyně titulu Karolína Plíšková. Siniaková obhajovala semifinále a přišla tak v žebříčku o další body. Po turnaji v Praze spadla na 121. příčku.

Po dvou měsících zvládla Siniaková kvalifikaci. A opět se jednalo o velký turnaj. V Madridu však k postupu do hlavní soutěže potřebovala tři sety proti Kateryně Bondarenkové i Bethanii Mattekové-Sandsové.

Přes první kolo ale neprošla ani v Madridu. Stopku jí v hlavní soutěži vystavila Ana Ivanovičová, přestože se proti české tenistce na výhru musela hodně nadřít.

Chuť si definitivně spravila na větším podniku ITF ve slovenské Trnavě. Nejprve si relativně snadno poradila s Polinou Lejkinovou a Caglou Büyükakcayovou.

Vzápětí vydřela výhru nad Kristýnou Plíškovou a Zarinou Diyasovou, ve finále vyprovodila Anastasiji Sevastovovou kanárem, získala svůj nejcennější turnajový titul a opět se přiblížila k elitní stovce žebříčku.

"Mám velkou radost. Ke konci druhého setu jsem si to podělala sama. Pak přišly ty nervy, ale jsem ráda, že jsem to dotáhla do konce," komentovala Siniaková.

Siniaková se svou nejcennější trofejí

Na oblíbené antuce se Siniakové dařilo i nadále. Plán projít na French Open kvalifikací jí vyšel. Rodačka z Hradce Králové vyřadila Chloe Paquetovou, Kristie Ahnovou i Silvii Solerovou.

Ani v Paříži ale neměla na soupeřku v hlavní soutěži štěstí. Krutý los Siniakové přisoudil výbornou antukářku Carlu Suárezovou. Češka svou soupeřku hodně potrápila, sebrala jí dokonce i set, ale nakonec premiérovou letošní grandslamovou výhru v hlavní soutěži nepřidala.

Parádního výsledku dosáhla ve čtyřhře. S Barborou Krejčíkovou se probojovala až do semifinále, a české duo dokonce v průběhu turnaje přehrálo i dominující pár Martina Hingisová/Sania Mirzaová a krajanky Andreu Hlaváčkovou s Lucií Hradeckou.

Na první společné grandslamové finále ale nedosáhly. V semifinále byla nad jejich síly ruská dvojice Jekatěrina Makarovová/Jelena Vesninová.

Stejně jako na antuce ani na trávě Siniaková první duel nezvládla. V Hertogenboschi neudržela nadějné vedení proti Jeleně Jankovičové a s turnajem se rozloučila už v prvním kole.

V Birminghamu už podala mnohem lepší výkony. V tříkolové kvalifikaci jednoznačně přehrála Donnu Vekičovou, Lauru Robsonovou i Aleksandru Kruničovou.

Po necelých dvou měsících mohla postoupit do druhého kola hlavní soutěže turnaje WTA, opět ale neudržela vedení setu a duel s Christinou McHaleovou ztratila. Následoval žebříčkový propad na 114. místo. Díky triumfu v Trnavě ale měla Siniaková hlavní soutěž ve Wimbledonu předem zajištěnou. Teprve podruhé v kariéře postoupila rodačka z Hradce Králové do druhého kola grandslamu, když si poradila s Pauline Parmentierovou.

"Jsem hrozně moc ráda, že jsem konečně udělala kolo na grandslamu," řekla spokojená Siniaková po postupu. "Snažila jsem se na to ale nemyslet, protože by to nebylo dobře. Soustředila jsem se na každý míč a hrála dobře."

Další osobní úspěch si připsala o dva dny později, kdy překvapivě vyřadila favorizovanou Caroline Garciaovou. Poprvé se tak probojovala do třetího kola grandslamového turnaje.

"Je skvělý pocit, že jsem prošla druhé kolo a patří to mezi mé nejlepší výhry. Jsem spokojená i s hrou a nadšená, že jsem to otočila," radovala se Siniaková a přikývla, že výhra je sladká jako slavné wimbledonské jahody se smetanou. "Dá se to tak říct. Je to úžasné a doufám, že to ještě není konec cesty."

V něm ale už neuspěla, když nenašla recept na hru Agnieszky Radwaňské. Siniaková sice uhrála jen čtyři gamy, zápas byl však mnohem vyrovnanější, než skóre naznačuje.

"Myslím, že jsem nehrála špatně a dodá mi to sebevědomí. Budu trénovat, aby se to stále zlepšovalo. Je dobře, že jsem si zahrála s top hráčkou, a myslím, že na ně mám," řekla Siniaková.

Po Wimbledonu se Siniaková ještě na dva týdny vrátila na antuku. Zatímco ten první úspěšný tolik nebyl, ve druhém si vytvořila další osobní úspěch.

Ve švýcarském Gstaadu otočila náročný duel prvního kola s domácí Patty Schnyderovou, následně ale utrpěla debakl od Anniky Beckové.

V Bastadu se však nadechla k vynikajícímu výkonu. Nejprve zvládla kvalifikační zápasy proti Lesley Kerkhoveové a Silvii Solerové. V hlavní soutěži ji nedokázala zastavit Jana Čepelová, Anna Karolína Schmiedlová, vynikající antukářka Sara Erraniová ani obhájkyně titulu Johanna Larssonová.

Siniaková se tak poprvé v kariéře probojovala do finále turnaje WTA a bitvu o premiérový titul svedla s Laurou Siegemundovou. Němka byla nakonec úspěšnější.

"Byl to pro mě skvělý týden a jsem moc šťastná, že jsem si tu zahrála finále. Chci poděkovat sponzorům, že nám umožnili hrát tak hezký turnaj," řekla Siniaková v pozápasovém rozhovoru. "Myslím, že to byl dnes dobrý zápas. Nebyl to úplně můj den, ale Laura hrála velmi dobře a gratuluju jí k vítězství," dodala talentovaná Češka.

Úspěch v Bastadu katapultoval českou tenistku na 79. místo žebříčku. Po náročném programu si Siniaková dala přes měsíc pauzu a na kurty se vrátila až na posledním grandslamovém turnaji sezony US Open.

I v Americe se jí dařilo. Ve Flushing Meadows slavila po výhře nad Eugenií Bouchardovou premiérový postup do druhého kola. "Jsem šťastná. Na tak velkém kurtu jsem hrála poprvé. Snažila jsem se soustředit na svou hru a povedlo se," řekla v pozápasovém interview na kurtu.

Skvěle rozehraný duel měla i ve druhém kole proti Caroline Garciaové. V závěrečném setu vedla už 4-1, Francouzka ale nakonec české tenistce porážku z Wimbledonu přece jen oplatila, když vyhrála následujících pět her.

Zklamání ve dvouhře si vykompenzovala v deblu. S Barborou Krejčíkovou znovu přehrály duo H+H a postoupily do čtvrtfinále, v němž dostaly výprask od Martiny Hingisové a Coco Vandewegheové.

Výbornou formu potvrdila Siniaková během první asijské zastávky v Tokiu. Suverénně přehrála Antonii Lottnerovou, vzápětí zvládla maratónskou bitvu s Louisou Chiricovou a jednoznačně ovládla i utkání s Alison Riskeovou a Shuai Zhang.

Ani v Tokiu se ale premiérového titulu na okruhu WTA Tour nedočkala. Ve finále padla s Christinou McHaleovou, přestože měla náskok 6-3 4-2. "Prohrála jsem i své druhé finále, takže je to teď pro mě hodně těžké," řekla zklamaná svěřenkyně Daniela Filja.

Ani své druhé letošní finále Siniaková v titul neproměnila

Titul sice Siniaková nezískala, ale v žebříčku dosáhla nového maxima - 53. místa. Zdravotní potíže trápily dvacetiletou Češku už ve finále v Tokiu, přesto se rozhodla startovat i na menším podniku v Guangzhou, kde však hned v úvodním zápase dostala výprask od Anett Kontaveitové.

Odpočatá Siniaková se následně přesunula do Wuhanu a popáté v řadě zvládla kvalifikaci, když si poradila s domácími hráčkami Xin-Yun Han a Ying-Ying Duan.

V hlavní soutěži oplatila porážku z Petrohradu maďarské tenistce Timee Babosové a ve druhém kole statečně bojovala proti Caroline Wozniacké. Dánku hodně potrápila, ale skalp bývalé světové jedničky nezískala.

Náročný program české tenistky pokračoval turnajem v Pekingu. I v hlavním městě Číny kvalifikaci zvládla. Nejdříve jí utkání prvního kola vzdala Jana Čepelová a poté zvládla bitvu o pozici v hlavní soutěži s Varvarou Lepchenkovou.

Na los prostě letos Siniaková na velkých turnajích příliš štěstí neměla. Do prvního kola schytala světovou jedničku Angelique Kerberovou. Němka nehrála v nejlepší formě, ale Siniaková v průběhu utkání ukázala, proč by mohla v budoucnu útočit ještě výše. Kerberová nakonec překvapení nedopustila.

Siniaková zřejmě chtěla nahnat před koncem sezony co nejvíce bodů a o týden později zavítala do Hongkongu. Tam v prvním kole udolala Nicole Gibbsovou, následně nestačila v zápase přerušovaném deštěm na Darju Gavrilovovou.

Poslední turnaj letošní sezony absolvovala v oblíbené Moskvě. Semifinalistka z roku 2014 opět prošla kvalifikací, když přehrála Marinu Mělnikovovou, Polinu Lejkinovou a Viktoriji Tomovovou.

V hlavní soutěži ale další výhru nepřidala, když padla v těsné třísetové bitvě s domácí Anastasií Pavljučenkovovou, přestože v závěrečné sadě vedla o dva brejky 3-0.

Díky bodovému zisku na všech říjnových turnajích se Siniaková premiérově podívala mezi nejlepších padesát tenistek světa. Sezonu oficiálně zakončila na 49. pozici, momentálně jí patří 52. příčka.

Siniaková se ještě v prosinci představila v rámci tenisové extraligy, v níž nastupovala za Spartu. Oba své duely zvládla, relativně snadno si poradila s Nikolou Novotnou i Terezou Martincovou.

V příští sezoně může být Siniaková teoreticky až do května v klidu. Kromě čtvrtfinálové účasti v Shenzhenu a pár bodů posbíraných v kvalifikacích nic neobhajuje a může tak vylepšit své žebříčkové maximum.

Shrnutí letošní sezony Kateřiny Siniakové
Počet odehraných turnajů: 25
Počet titulů: 1 (ITF Trnava)
Finále: 2 (Bastad, Tokio)
Semifinále: 0
Čtvrtfinále: 1 (Shenzhen)
Výhry - Prohry: 46-24
Počáteční ranking: 108
Konečný ranking: 49
Australian Open: 1. kolo
French Open: 1. kolo
Wimbledon: 3. kolo
US Open: 2. kolo
*nepočítáme exhibice
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

20
Přidat komentář
Jabadu
... je velmi inspirativní ... ehmm ...
Reagovat
Frick
Těžko si teď představot, co bude s novou trilogií Staw Wars. Prý ale Ep. VIII ještě stihla dotočit.
Reagovat
Jabadu
Tak v šedesáti letech bez zjevné příčiny je to opravdu brzo a je to škoda. Mě nesere feťák typu Sida Viciouse, který nic neuměl a odešel na drogy a chlast, ale vadí mi, když umírají lidé, kteří žijí sportovně, drží se navzdory genům ... a stejně jdou. Třeba v mé rodině jsou všichni obézní - kromě mě.
Ale stojí mě to strašné úsilí. A vždycky stálo. Nejhorší na tom je, že většina těch tlouštíků v rodině zhubla, až když jim bylo více než 90 let!
Můj praděd zemřel například až v 91 letech na přejetí hlavy parním válcem (oficiální zpráva z ruského gulagu Magadan).
Reagovat
Jabadu
:-)
Reagovat
Frick
Jenže Carrie v minulosti právě na drogách dost jela.
Reagovat
Jabadu
A sakra. To jsem nevěděl.
Reagovat
PetaM
No hrůza! Stejně ten poslední film stál za ho.vno. Tak co.
Reagovat
Jabadu
Náhodou se snažili. A co jako měli dělat!? ... Carrie už měla roky a Harrison Ford už také není dvacetiletý mladík. Ale na svůj věk je to pořád gaučo.
Nejsem přímo fanoušek blbin typu Star Wars - mám raději dokumenty z CERNu - to mě zajímá!
Ale OK, Star Wars vymysleli červí díry - nesmysl, kterým se dnes seriózně zabývá věda. Je to sice jenom teorie, ale podle Einsteina by to bylo (teoreticky) možné.
:-)
Reagovat
Krisboy
Kačenku mám rád. Mám pro ni slabost. Když se rozčiluje a vzteká, je neodolatelně roztomilá.
Reagovat
smazaný uživatel
Martina ví... :)
https://twitter.com/spenglercup/status/813738292164300800

Vlastně to ani není moc OT, protože tam hraje i Hradec a Katka je z Hradce... :D
Reagovat
smazaný uživatel
No prosím! :D
http://isport.blesk.cz/clanek/hokej/289772/fanousci-hradce-nadchli-spengler-cup-rybar-dostal-cenu-od-hingisove.html
Reagovat
Frick
A dostala pukem do hlavy?
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, ale Hlaváčková by určitě dostala...
Reagovat
blixa
Ty si dostal pukem do hlavy když si byl malé miminko, viď ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Když si to tak čtu, až do Wimbledonu to nebylo ono. Pak se to zlomilo a druhá půlka sezony byla pro Katku hodně povedená. Škoda jenom toho finále v Tokiu, kde Katka fakt nebyla horší hráčkou než McHale. S titulem by to hodnocení bylo ještě lepší...

Zároveň teda musím říct, že Katka měla na většině velkých turnajů nehoráznou smůlu na los, tak snad bude mít příští rok větší štěstí a posune se ještě výš. Jak známo, Katka je pro mě jediná zajímavá česká tenistka a já věřím, že příští rok může zakončit třeba jako česká dvojka. Očekávám, že si odbude i premiéru ve Fed Cupu... Tak ať se Katce tohle všechno splní! :)

A tady ještě video... :)
https://www.youtube.com/watch?v=ayRzm_okA1M
Reagovat
Frick
Jediný letošní titul vyhrála před Wimbledonem.

Ale jinak určitě souhlas s tim, že je škoda, že si nechala utéct ten titul v Tokyu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak titulů z ITF už má Katka dost, já jsem hodnotil spíš ty větší turnaje. Ale máš pravdu, určitě jí to pomohlo a pak se rozjela...
Reagovat
Frick
Ale ze 100.000 ho ještě neměla. Maximum bylo 50.000+H předloni v Nantes...
Reagovat
EllNino
ten forehand a servis je pořád na pohled "strašnej", ale jinak je to na dobrý cestě, Katka má hroznou výhodu, že je velkej dříč a bojovnice, příští rok klidně může skončit sezonu v top 20 :)
Reagovat
solim2007
Tak to je asi spíš sci-fi. Česká dvojka nebude ani náhodou a to ani když Petra půl roku nebude hrát! Plíšek a Bára budou určitě lepší a myslím, že před ní půjde i Šafářová! Ale stejně jí přeji, ať se jí daří co nejlépe! Na čtyřicítku by to dotáhnout mohla!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist