Veselý ve Wimbledonu dohrál, nestačil na Kyrgiose

28. 6. 2014, 21:02
Aktuality 57
Jiří Veselý se s letošním Wimbledonem loučí jako poslední český tenista ve třetím kole. Své dnešní utkání s o dva roky mladším Australanem Kyrgiosem měl sice dobře rozehrané, po získaném prvním setu ale další tři ztratil a prohrál 6-3 3-6 5-7 a 2-6.
Profily hráčů
Jiří Veselý

Zápas Jiřího Veselého a Nicka Kyrgiose začal kvůli počasí se zpožděním a pak je déšť na londýnskou trávu pustil pouze zhruba na čtvrt hodiny. Utkání bylo přerušeno za stavu 4-2 a 30:0 pro podávajícího Veselého, který, stejně jako jeho soupeř, musel čekat přes čtyři hodiny, než se mohl vrátit na kurt. Krátce poté, co se vyčasilo, si Veselý vypracoval tři setboly: první dva jeho soupeř odvrátil, třetí český tenista proměnil esem.

Veselý se sice dostal do vedení, Kyrgios už ale od svého zaváhání při úvodním podání servíroval spolehlivě a po zbytek zápasu nemusel odvracet jediný brejkbol. Rozhodovaly proto vzácné slabší momenty českého hráče, které Australan dokázal trestat.

Kyrgios už v utkání s Richardem Gasquetem prokázal pevné nervy v důležitých výměnách, když postoupil přes devět odvrácených mečbolů. V duelu s Veselým proměnil hned svůj první brejkbol za stavu 4-3 ve druhé sadě, kterou krátce nato - podobně jako Veselý předchozí set - ukončil esem. I ve třetím dějství si oba hráči dlouho drželi své servisy a zdálo se, že se schyluje k prvnímu tie-breaku. Za stavu 5-5 ale rodák z Příbrami po své vůbec první dvojchybě v utkání nabídl soupeři další brejkbol, Kyrgios šancí znovu nepohrdl a set tentokrát ukončil dokonce dvěma esy v řadě.

Čtvrtou sadu odstartoval svěřenec otce a syna Navrátilových další dvojchybou a musel odvracet hned tři brejkboly v řadě. Veselý nebezpečí zažehnal, ale s Australanem držel krok už jen do stavu 2-2. Poslední čtyři hry pro sebe získal Kyrgios, který po dvou hodinách zvítězil 3-6 6-3 7-5 a 6-2.

Český tenis tak budou ve druhém týdnu Wimbledonu ve dvouhrách zastupovat už jen ženy. V pátek do pondělního osmifinále prošly Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Barbora Záhlavová-Strýcová a také Tereza Smitková, která debutuje na grandslamu.

Soupeřem Kyrgiose nyní bude světová jednička Rafael Nadal, který si dnes poradil s Kazachem Kukuškinem.

Výsledky - Wimbledon - muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Kyrgios (Austr.) - Veselý (ČR) 3:6, 6:3, 7:5, 6:2
pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

57
Přidat komentář
smazaný uživatel
Blahopřeji autorovi článku k formulaci "Čtvrtou sadu odstartoval svěřenec otce a syna Navrátilových...".
Reagovat
slacker
Chybi tam uz jen ".. a ducha ..."
Reagovat
smazaný uživatel
duch byl jeho
Reagovat
Stan_Borowitz
Ještě taková drobnost ze zákulisí, nevím , jestli to už na TP zaznělo - Jirka zase trénoval s Rogerem...
Reagovat
Denis92
"Trénoval jsem tady znovu s Federerem, což mě opět nakoplo. Hrál jsem s ním v Indian Wells, a pak jsem zahrál skvělé zápasy. Tady jsem s ním trénoval po prvním kole a pak dokázal porazit Monfilse. Už je možná takový můj maskot, po tréninku s ním dokážu předvést super výkon.?

Mal by s nim trenovat castejsie :)
Reagovat
darek.vrana
Nevím, jestli maskot je to pravé slovo:), spíš talisman nebo tak něco...
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas, ale vezmi si, že žije v dvojazyčném prostředí na školy a čtení moc času nemá, tak ho prostě ten lepší výraz nenapadl.
Reagovat
smazaný uživatel
Skvělé udělané.
Reagovat
PetaM
Ne :D Kde to tam je prosím? :)
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.wimbledon.com/en_GB/interactive/multimedia/perfectionists.html

napravo máš all players, tak si tam vyber favorita, Fedex tam není, pokud jsi jeho fanoušek, včera to video šlo, dnes není k dispozici, tak to určitě opraví a vrátí ho tam.
Reagovat
PetaM
Děkuji :)
Reagovat
kada.tom
Kouknul jsem na program a tedy je to fakt hodně nahuštěný program, jen co je pravda. Jsem zvědav, jak se s tím vypořádají pánové v dolní části pavouka, na druhou stranu teď maj někteří 2 dny volna, navíc hvězdy jako Rafa nebo Federer by s tím neměli mít tolik problémů ... určitě se jim tohle nestane poprvý :-)
Reagovat
Denis92
Tak napokon na babrakov a dementnost usporiadatelov Wimbledonu doplati cela spodna polka muzskeho pavuka, pretoze vsetci svoje zapasy 4.kola budu hrat az utorok a stvrtfinale hned v stredu. To povazujem za velke znevyhodnenie.
Som zvedavy co nato povedia Roger ci Rafa..dve najvacsie osobnosti tenisu budu mat pravo na kritiku a mali by si otvorit usta. Obaja uz nieco naznacili na tlacovke, ale to este nevedeli vo ich caka..nerozumiem tomuto kroku pretoze obaja by svoje zapasy mohli a mali hrat v pondelok.
Reagovat
steve79
Nechápu pořadatele Wimbledonu a jejich tradice. Včera se nazačaly hrát nějaké zápasy a místo aby byly dohrány dnes, tak budou hrát v pondělí a budou zápasy nahuštěny. V tomto je Wimbledon nejhorší turnaj na okruhu ATP.
Reagovat
vendulkabendulka
4. Pomni, abys den sváteční světil.
Reagovat
kada.tom
Pro Jirku je i 3. kolo fajn. Na RG to bylo 2. kolo, teď 3. kolo - uvidíme, každopádně Jirka se dere vzhůru, tak snad mu to půjde takhle i nadále :-)
Reagovat
Fandina
Mrzí mě, že Jirka dneska prohrál se svým poctivým tenisem. Měl hezké momenty ve hře i na síti na rozdíl od Kyrgiose, který je především agresivní ranař. Ale jinak gratulka Jirkovi k třetímu kolu, škoda že to dneska nevyšlo. A samozřejmě držím palce dál a přeji úspěch. Jirko ... pojď pojď pojď
Reagovat
J.M.
Jirka nehrál vůbec špatně. Na turnaji ukázal, že to není hráč bez jediné zbraně, jak je někdy nazýván. Jenom ty jehío zbraně nejsou tak křiklavé. Hlavně ta jeho křížná forhendová zatáčka, kterou vyhání soupeře z dvorce, je dost unikátní věc. Tou si připravuje postupné útoky, zakončení na síti. I na trávě jeho celodvorcový tenis funguje velmi dobře. Kyrgios má ale větší tah na branku, vůli po vítězství, psychickou sílu, což dokázal už i v jiných zápasech letos. Doufám, že nebude v dalším kole příliš unavený.

A na wimbledonských stránkách stále není vyvěšen program dalšího kola, i jejich blog mlčí. Nišikoriho už taky přerušili... Tipoval bych, že pořadatelé stále úzkostně přemítají, jestli zítra porušit tradici, nebo ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas s tím, že jeho zbraně nejsou moc "křiklavé"... i když byl na kurtu zezačátku lepší, tak komentátoři slintali nad Kyrgiosem a o Jurovi utrousili jen tak pár slov, aby se neřeklo..
Reagovat
smazaný uživatel
myslím anglické komentátory :p
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale na webu Wimbledonu se nad oběma docela rozplývají a tvrdí, že jsme dnes viděli budoucnost tenisu.

Mimochodem, podle článku se dva hráči na divokou kartu na WB ještě nepotkali tak hluboko v pavouku.
Reagovat
Denis92
Podla mna nemaju nad cim uvazovat a jednoznacne musia zajtra hrat.. Neviem si predstavit, ze by Wawrinka,Lopez,Isner ci Istomin hral v pondelok 3.kolo , utorok 4.kolo a stredu stvrtfinale na GS..to proste nejde.
Reagovat
J.M.
No nevím, na blogu píšou "see you on Monday". Což tedy, kdyby to nebylo tolikrát využívané klišé, by ohledně tamějších mistrů vybízelo k aplikaci názvu toho 20 let starého filmu se Sobotou.
Reagovat
Denis92
No ono to vyzera tak, ze zajtra sa skutocne hrat nebude.
Roger to riesil aj na tlacovke (cas 1:15)
http://www.youtube.com/watch?v=4XlUWcoDAK4

Som velmi rad, ze Robredo s Janowyczom stihli dohrat ten zapas, lebo inak by to dost neprijemne ovplyvnili aj Rogera a hral by az v utorok a potom hned v stredu stvrtfinale.
Reagovat
J.M.
To ano, ale jestli se někdop ze čtveřice Wawrinka, Istomin, López, Isner dostane v turnaji daleko i přes ten velký klacek, který jim pořadatelé hodili pod nohy, tak to je hrdina a dalo by se říct i morální vítěz.

Pořadatelé jsou hlupáci a opět, zdaleka ne poprvé v posledních letech na velkých turnajích, se ukazuje, že fair play není na prvním místě.
Reagovat
Denis92
Hraci na toto nemaju ziadne paky? Nic co by s tym mohli urobit? Ved je to nezmysel, ze zajtra sa nehra, pretoze si to Briti vymysleli ako tradiciu.
Reagovat
VlS
Ty nechápeš, že tradice se nevymýšlí, ale dodržují. Když se nedodrží, zaniká tradice. Tradici volné neděle bych osobně nechal zaniknout, ale nejsem Angličan, nejsem tradicionalista, nevím, jak se na to dívá tradicionalista Anglán.
Reagovat
Denis92
Uz sa niekolkokrat tradicia porusila a mali tak spravit aj v tomto pripade..
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak je to především (show)byznys, takže na prvním místě je "bottom line" na výkazu zisků a ztrát. I když nechápu, jakou pozitivní roli v tomto ohledu může hrát volná neděle...
Reagovat
J.M.
Je to v první řadě sport. Jako takový je brán mezinárodními i národními institucemi. Je tak brán vládami, které na něj mají i ministerstva a vyčleňují na to prostředky. Je to významná součást výchovy mládeže. Tenis je také součástí olympijského hnutí, což je jeden z nejzávažnějších faktérů, které vylučují, že by férovost směla být na jiném než prvním místě. Jinak by tenis musel být z programu OH vyloučen.

Ve sportu vždycky musí být byznys na druhém místě. Férovost musí být první, to je daná věc, která je neměnná, nediskutovalelná, nepřehlasovatelná žádným vykukem. To ale neznamená, že to nesmí být bysnys. Znamená to pouze tolik, že byznys se smí dít pouze tam, kde je dodržena zásada č. 1, férovost. Pořadatelé jsou povinni v první řadě zajistit férové podmínky - a potom ať rýžují a dojí dolary co to dá, čím víc, tím líp, na tom není nic špatného. To nejsou věci, které se vzájemně vylučují. Není to tak, že když se bude hrát fér, nejde dělat byznys a rýžovat velké prachy.

Showbyznys by to možná byl, kdyby to byl uzavřený okruh profesionálů jako mívali krasobruslaři nebo tenisti před open érou. Pak by to bylo svobodné podnikání soukromých subjektů, ve kterém by aktéři-tenisti byli v podstatě jen v rolích placených herců, kteří podepsali angažmá, a nemohli by si tedy stěžovat na nic.
Reagovat
J.M.
(oprava: faktorů)
Reagovat
Stan_Borowitz
Já s tebou naprosto souhlasím v tvém popisu toho, jak by to *mělo* být. Ale já píšu o tom, jak to reálně *je*. Samozřejmě, že tzv. vrcholový sport vždycky byl, je a bude směsí byznysu a sportu, to je v pořádku, jde ale o zachování určité rovnováhy. Misky vah se v dnešním světě řízeném de facto požadavky showbyznysu ale pomalu, ale jistě naklánějí v neprospěch sportu...

A to je tom tenis ještě celkem dobře proti třeba fotbalu.
Reagovat
J.M.
Tak podle mě největší problém je ten postupný vývoj. A nejen v tenise, je to obecný vývoj světa a společnosti. Zatímco dřív to bylo tak jak píšu, později to velmi dlouhou dobu bylo tak, jak píšeš ty, ale s tím, že se vědělo, že to je špatně, a že to má být tak jak píšu já. Proto se to, co jsem napsal, vůbec psát nemuselo, protože to věděl každý. Dnes, v 3. tisíciletí, už je situace taková, že se už ani neví, že to správně má být tak jak píšu. Pro čím dál více lidí (hlavně ty mladé, kteří už v tom co píšeš ty vyrostli) to jsou myšlenky z Marsu, které vůbec nepobírají, o kterých už na rozdíl od jejich rodičů nečetli ani jako děti v pohádkách. A proto, ač to často vypadá jako zbytečnost, není zbytečné to psát.
Reagovat
ptpc
Súhlasím. Tie deti, ktoré už vyrastali v myšlienkovom marazme vychovávajú svoje deti. Ale to sa týka celej spoločnosti. Bohužiaľ je to čoraz horšie a horšie a podľa mňa je ten vývoj nezvratný... Ale to by bolo na dlhšiu diskusiu...
Reagovat
Stan_Borowitz
Nesmíte být takoví pesimisti, pánové, já to tak černě nevidím. Podle mne je ostrůvků pozitivní deviace ve společnosti víceméně pořád stejně. I za komunistické nebo nacistické diktatury se dost lidí dokázalo chovat slušně. A to byly časy, které "fair play" opravdu moc nepřály.
Reagovat
ptpc
Nesúhlasím. Tu nejde o to aký tu bol režim. Tu ide o to, že vtedy boli ľudia schopní sa správať altruisticky. V súčasnosti sa tak správa čoraz menej a menej ľudí(príčiny spomenul J.M. aj ja). A keď v sociálnej spoločnosti(čo mi nepochybne sme) počet takýchto jedincov klesne pod kritickú úroveň nastáva anarchia, resp. kolaps spoločnosti ako takej.
Reagovat
J.M.
Ale v tomto se nabízí i ten Stanův optimismus. Je tu možnost samoregulace. Společnost se možná zhroutí (o tom, že to civilizaci tak jak ji známe v následujících desetiletích pravděpodobně čeká, se mluví čím dál víc, mimo jiné právě i z těchto důvodů, o kterých je tu řeč), ale právě to je možnost, jak se odrazit ode dna, respektive jak může začít něco nového. Já bych byl radši, kdyby se lidstvo vzpamatovalo dřív, než tvrdě narazí a nebude jiná možnost než radikální změna (a i to je možné, že ta lepší varianta nastane), ale v nejhorším případě prostě to dojde až ke globální katastrofě, lidstvo bude zdecimováno, a co přežije nebo co bude v nějaké formě následovat, bude třeba lepší než to předtím.
Reagovat
ptpc
Myslím, že takto to Stan nemyslel... Ale súhasím s tým, že po skončení nejakej etapy prichádza etapa nová... Podľa mňa ale inak ako katastrofou sa to neskončí, pretože celý systém fungovania terajšej spoločnosti má už takú zotrvačnosť, že je jednoducho nemožné ho zastaviť inak ako "veľkým treskom"(napr. počet obyvateľov, atď. - ale to by bolo zasa na dlhšiu diskusiu). A za druhé - doteraz nikdy v histórii nebol človek v pozícii, že by mal technické prostriedky na to aby mohol zničiť život na Zemi. Takže je tu varianta, že po takej udalosti nemusí prežiť nikto(myslím z ľudskej populácie)...
Reagovat
ptpc
...súhlasím...
Reagovat
J.M.
Já vím, že to nemyslel zrovna takhle, ale šlo mi obecně o ten optimismus. Protože nemá cenu mít deprese z vyhlídek na možnou budoucnost, to ničemu nepomůže.

Ano, lidstvo to přežít nemusí. Ale co je lidstvo z hlediska vesmíru? Nic moc vyznamného. Třeba to bez lidstva bude lepší. Nebo někde jinde i je.

No ale zkrátka co bude, bude. Těmito řečmi to asi nezměníme, možná je důležitější spíš začít u sebe, ale to už trousím klišé jako Fandina. Asi bude lepší se vrátit k tenisu. :-)
Reagovat
ptpc
Ale kdeže, depresie ja z toho nemám. Zmeniť sa to nedá, tak sa tým vôbec nezaťažujem... To len potom by som mal depresie... Ja som len rád, že viem "ako to funguje"... Zhrnul by som to asi takto: "Byť informovaný znamená byť vyzbrojený." Je to citát ale momentálne si nespomeniem koho...
Reagovat
Stan_Borowitz
Hlavně si Kyrgios v kritických chvílích vždy pomohl skvělým podáním, tam bych viděl hlavní rozdíl. Jinak podle toho, co jsem viděl, když se hrálo, tak měl ze hry víc Jirka. Jinak s tebou naprosto souhlasím, Jirkův tenis není tak efektní jako třeba Thiemův, ale je efektivnější.

No, jsem zvědav, jak se Kyrgios popasuje s El Matadorem. Sebevědomí má na rozdávání, hrát rychle po odskoku umí taky a když mu bude šlapat servis jako dnes, klidně to může být na pět setů.
Reagovat
J.M.
Tak já jen doufám, že mu zbude dost sil. Aby si to pánové rozdali na férovku co v nich je. A pak ať třeba stříká krev.

Jirkova hra je hlavně taková komplexní. Není to hráč nějakého výrazného úderu, ale hráč výměn. Které postupně rozehrává ve svůj prospěch. Velmi dobré podání, pak když je v pozici na forhendu, vyžene soupeře ven z kurtu křížnou zatáčkou s celkem unikátní boční rotací, a tím si připraví rutinní finální volej. Někdo třeba dělá body ze servisu, někdo má spoustu vítězných forhendů, Jirka dělá strašně moc bodů tady tou kombinací několika úderů po sobě, kterými souepře vyšachuje. Dalo by se to sice interpretovat tak, že tedy nemá výraznou zbraň jako servis nebo volej, kterou by uměl zakončit z první rány, ale faktem je, že ta jeho zbraň, postupný útok na několik úderů, je velmi spolehlivá a účinná.
Reagovat
J.M.
Oprava: "výraznou zbraň jako servis nebo forhend"
Reagovat
Vojtaakk
Ana v bílém je ještě krásnější než obvykle :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Zrovna jsem si říkal, že by s ní a Lisickou byla dobrá trojka...
Reagovat
smazaný uživatel
nechcu bejt vlezlej, ale mohl bych se aspoň dívat, prosím? :D
Reagovat
Stan_Borowitz
Jasně, a pokud to holkám nebude vadit, klidně se můžeš přidat. Já rozhodně nejsem nepřející...
Reagovat
spaniel
Aby se nakonec holky nekoukali na vas...
Reagovat
smazaný uživatel
Koukal sem a musím říct.. Dom je Dom.
Vím, že je Kyrgios ještě o rok mladší, ale prostě nemůžu si pomoct, Dominikova hra lahodí mému oku mnohem víc. Navíc je Kyrgios takovej divnej týpeček. Pokud zde bude v budoucnu rivalita Thiema a Kyrgiho, o tom komu budu fandit mám jasno.
Reagovat
J.M.
To já taky, i pro mě je Dominicův styl lahodnější, ale pokud bude v současnosti souboj Kyrgios versus současná velká čtyřka kromě Rogera, tak mám taky jasno. :-) Mně se na něm líbí jeho mladistvý drajv, dravost, zdravá drzost, velká razance kombinovaná i s technikou, citem pro míč (některé jeho halfvoleje jsou výstavní). Já jsem rád, že je konečně nějaký mladý svěží hráč, který se nebojí nikoho, žádných "autorit", a jde do každého zápasu po hlavě. A kterému snad konečně nebude trvat 10 let, než něco na okruhu dokáže. A tenis se aspoň trochu do normálu.
Reagovat
Denis92
Hned v pondelok sa takeho jedneho zapasu dockas.
Reagovat
J.M.
No, zrovna v to pondělí nic moc velkého nečekám. :-) Po těch vyčerpávajících utkáních, klerá Nick odehrál, navíc on není znám jako nějaký železný muž, který hodně vydrží, a jestli je pravda, že si z předchozího kola nese nějaké zranění... A sice je to ranař, ale taky dost kazí. Muselo by mu to tam padat. Ale třeba to zase urve silou vůle. Byla by to senzace, moc rád bych se jí dočkal.
Reagovat
Denis92
Tak ja som to myslel tak, ze bude hrat proti hracovi z TOP4 a nebude to Roger. Nicka som sledoval proti Gasquetovi a uz teraz ukazuje skvele momenty. To ze sa mu podarilo odvratit 9MB ukazuje, ze si veri a to je len dobre.
Je mlady, vitazstva mu dodavaju silu, ale proti Nadalovi mu sance nedavam. Mozno by mohol uhrat set..zalezi to od toho ako mu to tam bude padat.
Reagovat
Mayo
ten Grék je dobrý to zase jo ale vo to strah nemam
Reagovat
smazaný uživatel
Bez dobryho kafe po vobede je tady smutno :( tak nevym no.cau
Reagovat
smazaný uživatel
Jirka neboj sa, rafa ťa pomstí, rozdrví toho tmavého Australa 3:0 a poletí smer Canberra :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist