16letý Menšík v Melbourne postoupil do finále juniorky Australian Open!

28. 1. 2022, 05:59
Aktuality 17
AUSTRALIAN OPEN - Jakub Menšík v Melbourne porazil 6-1 4-6 6-2 Švýcara Kiliana Feldbausche a při své premiéře na juniorském Australian Open postoupil do finále. O první grandslamový titul si šestnáctiletý český talent zahraje s nejvýše nasazeným Američanem Brunem Kuzuharou.
Jakub Menšík (© AFP)

Jakub Menšík byl před měsícem v anketě Zlatý kanár vyhlášen Talentem roku a oprávněnost ocenění potvrzuje hned při svém teprve druhém startu na grandslamovém turnaji juniorů. 

Při premiéře na Australian Open si poradil se soupeři z Rakouska, Spojených států amerických, Austrálie, Ruska a v dnešním semifinále i se Švýcarem. Kiliana Feldbausche přehrál díky výrazně útočnější hře 6-1 4-6 6-2.

16letý Čech v dvouhodinovém zápase na kurtu číslo 5 přestřílel svého vrstevníka na vítězné údery 29-8, přičemž udělal jen o pět nevynucených chyb více (43-38). Na koncovky setů se můžete podívat na webu ausopen.com.

"Je úžasný pocit, že budu hrát finále, obzvlášť na jednom ze čtyř největších turnajů," řekl nadšený Menšík pro web Tenisový svět.

"První set byl jednoznačný, ale ve druhém setu začal hrát soupeř lépe a já jsem více chyboval. Na třetí set jsem nastoupil s čerstvými silami, více jsem chodil na síť a pohlídal jsem si to," uvedl hráč prostějovského klubu, odkud v minulosti vzešly hvězdy jako Petra Kvitová či Tomáš Berdych.

V sobotním souboji o titul si svěřenec kouče Tomáše Josefuse zahraje s juniorskou světovou trojkou Američanem Brunem Kuzuharou, kterého porazil cestou do osmifinále loňského US Open. 

Menšík se může stát druhým českým vítězem chlapeckého Australian Open, prvním byl v roce 2011 Jiří Veselý. Od té doby vyhrál grandslam juniorů jen Jonáš Forejtek (US Open 2018) a zařadil se do společnosti Veselého, Ivana Lendla, Davida Škocha a Dušana Lojdy.

Vzorem je Djokovič
"Moc si přeji, abych se stal juniorskou světovou jedničkou," řekl šestý junior světa, který už letos plánuje začít hrát i mezi muži. "Odehraji juniorské grandslamy a asi nějaké přípravné turnaje před grandslamy, ale postupně se budu přesouvat k dospělým."

České naději se líbí styl Kanaďana Félixe Augera-Aliassimea a jeho vzorem je světová jednička a dvacetinásobný grandslamový šampion Srb Novak Djokovič. "Fandím mu. A snad směřuji tam, kde je on. Samozřejmě vím, že to jsou velké cíle," řekl Menšík.

Dosud největší úspěch zaznamenal loni koncem října. V Kapském Městě vyhrál juniorský turnaj kategorie A (stejnou mají juniorské grandslamy). Ve finále porazil ve dvou setech Leo Borga, syna legendárního Björna Borga, který zápas sledoval. "Byla velká čest hrát před takovým velkým a legendárním jménem, jako je Björn Borg," řekl poté serveru Tiebreak Tennis.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 75.000.000 australských dolarů
páteční výsledky (28. 1. 2022)
• Dvouhra juniorů - semifinále •
Menšík (4-ČR) - Feldbausch (11-Švýc.) 6-1 4-6 6-2
Kuzuhara (1-USA) - Vallejo (3-Par.) 7-6(2) 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
GaelM
"Odehraji juniorské grandslamy a asi nějaké přípravné turnaje před grandslamy, ale postupně se budu přesouvat k dospělým."

- Tomu říkám rozumný přístup. Ukázat svůj talent na nejvýznamnějších juniorských akcích a když se ukáže, že je začíná přerůstat, začít zároveň postupně sbírat zkušenosti mezi dospělými. Využívat pozitiv obojího. Ne jako některé juniorské hvězdičky, které na těch juniorských GS moc nepředvedly a stejně se v další sezóně na ně vykašlou a radši si nechávají nařezat na bezvýznamných dospělých turnajích nižší kategorie...
Reagovat
Hornych
neví někdo, kde by šlo finálový zápas Jakuba Menšíka sledovat? Děkuji
Reagovat
Krisboy
Pokud ti stačí nepříliš kvalitní stream, tak třeba zde:

https://www.jokerlivestream.xyz/joker-tennis-live-streaming-56.html

TV nemám, takže nemohu sloužit.
Reagovat
Mony
Snad se zařadí jen do společnosti Lendla, popř. Veselého, a ne Skocha a Lojdysmile
Reagovat
Mony
Trochu toho Lendla na fotce vidim
Reagovat
mahycek
To já vím taky v kterém klubu hraje,
ale kde se narodil a chci znát jeho
předky ? Otec, děda a praděda. Slavný
herec Vladimír se nedožil revoluce a
ani šedesáti let.
Reagovat
baba
asi tady někdo neumí počítat -narozen 1.1.2005, to není 16 let, že....
Reagovat
George_Renel
Ale on se narodil 1.9.2005.smile
Reagovat
George_Renel
https://www.cztenis.cz/hrac/1021877
Reagovat
baba
tak to omluva, našla jsem si ti zde na profilech - tam je 1.1.
Reagovat
George_Renel
Zde v profilech je 1. 1. daného roku u všech, kde si to zatím nezjistili.
Reagovat
mahycek
Ale on je z IVANČIC !!!
Reagovat
blixa
Tak to má u Ultrase rozlitý ... smile
Reagovat
Krisboy
Proč? Ivančice jsou americká kolonie? smile
Reagovat
blixa
Netuším proč, ale když nesnáší Báru, nebude mít asi rád ani Menšíka smile
Reagovat
mahycek
Bravo ! Už minulý týden jsem pátral,
jestli je to přízeň Vladimíra Menšíka.
Vím, že Menšík měl 2 dcery a 2 syny
s dvěma ženami. Jeden je Petr má kavárnu
v Brně a druhý mladší Jan. Tak jestli
je to vnuk Jana, nebo Petra?? Našeho
slavného herce by to byl pravnuk.smilesmile
Reagovat
Aussie
V Česku je celkem 1538 Menšíků.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist