17letý Alcaraz se stal nejmladším vítězem zápasu na antuce v Madridu. Překonal Nadala, ve 2. kole ho vyzve

3. 5. 2021, 23:39
Aktuality 35
ATP MADRID - Carlos Alcaraz v Madridu porazil 6-4 6-0 Francouze Adriana Mannarina, poprvé na okruhu ATP soupeři nadělil kanára, připsal si první výhru na podniku Masters 1000 a v 17 letech se stal nejmladším vítězem zápasu v hlavní soutěži prestižního antukového klání ve španělské metropoli. Překonal slavného krajana Rafaela Nadala, jehož vyzve ve druhém kole v den svých 18. narozenin.
Profily hráčů
Carlos Alcaraz (© AFP)

Carlos Alcaraz se stal v 17 letech nejmladším hráčem, který kdy vyhrál zápas v hlavní soutěži na turnaji Masters 1000 v Madridu. O tento primát připravil Rafaela Nadala, který na zdejší antuce slavil premiérové vítězství v roce 2004 coby osmnáctiletý. "Nevím, co k tomu říct. Je to splněný sen," uvedl Alcaraz.

Alcaraz dnes ve španělské metropoli porazil 6-4 6-0 Francouze Adriana Mannarina, proti kterému zaznamenal prvního kanára mimo turnaje nejnižší kategorie ITF M15. 

Španělský teenager, jenž hraje na turnaji Masters 1000 a poprvé se dostal do druhého kola, si o postup do osmifinále zahraje ve středu v den osmnáctin se světovou dvojkou a pětinásobným šampionem Nadalem.

"Je to dokonalý narozeninový dárek. Hrát proti Rafovi tady v Madridu před španělskými fanoušky, na to nikdy nezapomenu. A určitě se i něco přiučím," řekl Alcaraz v rozhovoru pro Tennis Channel.

"Osmnácté narozeniny jsou výjimečné, ale u mě to platí dvojnásob, protože nastoupím proti jednomu z nejlepších hráčů historie, kterého navíc považuju za úplně nejlepšího," prohlásil 120. hráč světa, který se před měsícem v Marbelle blýskl postupem do semifinále.

S hráčem Top 20 se Alcaraz utká potřetí. Letos v únoru na Great Ocean Road Open v Melbourne porazil Davida Goffina a v Acapulku nestačil na Alexandera Zvereva.

• ATP MASTERS 1000 MADRID •
Španělsko, antuka, 3.226.325 eur
pondělní výsledky (03. 05. 2021)
• Dvouhra - 1. kolo •
Delbonis (Arg.) - Carreňo (10-Šp.) 3-6 6-4 6-3
Harris (JAR) - Dimitrov (13-Bulh.) 6-3 3-6 7-6(5)
Garín (16-Chile) - Verdasco (Šp.) 6-1 6-4
Alcaraz (Šp.) - Mannarino (Fr.) 6-4 6-0
Isner (USA) - Kecmanovič (Srb.) 6-4 7-6(6)
Karacev (Rus.) - Humbert (Fr.) 7-5 6-4
Koepfer (Něm.) - Opelka (USA) 6-4 6-4
Evans (Brit.) - Chardy (Fr.) 7-6(6) 6-7(7) 6-2
Fognini (It.) - Taberner (Šp.) 7-6(4) 2-6 6-3
Giron (USA) - Andújar (Šp.) 6-7(8) 7-6(4) 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

35
Přidat komentář
Patik
Pozerám že FAA odkedy ho trénuje strýko Poni je slušne v lese ten chalan ani nezačal a mám pocit že už končí..ťažko sa pracuje s materiálom ktorý si nevytvaruješ podľa seba od útleho detstva..myslím si že aj pre Poniho sú toto neprebádané vody..jeho miesto je niekde pri deťoch v akadémii..profesionálneho tenistu myslím že neposunie nikam nemá nato metódy..
Reagovat
smazaný uživatel
Osmnácté narozeniny jsou výjimečné, ale u mě to platí dvojnásob, protože nastoupím proti jednomu z nejlepších hráčů historie, kterého navíc považuju za úplně nejlepšího,".

Rafa Goat :)

Hlavne ze tu ktosi typu Petrika argumentoval mladym spanielom ako adoruje Federa :)..
Reagovat
smazaný uživatel
Mlady zahucal na antuke s Tiafom pred tyzdnom a pred dvoma s niekym podobneho rangu.

Takze zajtra je bez sance, ale som zvedavy na zapas.
Reagovat
Marduch
Jeden tu pravidelně glosuje frázičkou, že historie ráda příběhy. Ten zítřek k tomu krásně vybízí smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Ano; ale este je priskoro. Nadal by musel hrat extremne zle.
Reagovat
Stan_Borowitz
Kuriozní je, že sázkové kanceláře mu dávají o něco větší šanci než Pérovi proti Tsitsipasovi. Sice pořád nepatrnou, ale zajímavé to je. Přitom s Pérem by mohlo něco udělat to, že se konečně dočká publika...
Reagovat
svetova.dvojka
Co to je za hovadinu.

V roce 2004 se Masters 1000 v Madridu hrálo v hale na tvrdém povrchu.

To byl úplně jiný turnaj...

2002-2008 tvrdý povrch,
2009-2011 antuka, 2012 modrá antuka, 2013- antuka
Reagovat
Stan_Borowitz
A jen jeden hráč ho dokázal vyhrát na všech površích ...
Reagovat
Marduch
Reminiscenci na 02.07.2001 bych se nebránil..
Reagovat
RF46
Tak ten rekored byl a je celkem o nicem. Miziva vypovidajici hodnota.
-
Adrian Mannarino je podprumernej antukar.
Reagovat
Patik
Mohol by to byť zaujímavý zápas ale keďže je to mladučký španiel..tak tipujem že po 40 minútovom zápase si bude pýtať pri sieti podpis na čelo..alebo na tričko ktoré si zavesí nad postel smile
Reagovat
paddy
Nadalův nástupce nyní prověří samotného El Matadora

Nadal dnes ztratil jeden z rekordů a uvidíme, kolik mu jich zbyde za 10 let. Možná žádný z těch důležitých a Rafa skončí v historii jako jeden z řadových tenistů, specialista antukár... smile smile
Reagovat
smazaný uživatel
Antukár s kariernym GS. Zaujimavy oxymoron
Reagovat
paddy
Ako špičkový rybár bez prutu hodím návnadu a do podběráku mi skočí velká ryba smile
Reagovat
RF46
ale takovy ulovky te urcite nepotesi, slepy ryby bez instinktu hodis zpet, ne? Ikdyz tady by to omraceni tupym uderem nebylo od veci a celkove ku by bylo prospěchu:)
Reagovat
peRFect
13 (prozatimních) Paříží je pravděpodobně neotřesitelných...něco jako Wayne Gretzky a jeho produktivita. Za našich životů Rafu z trůnu antukového krále nikdo nesesadí.
Reagovat
paddy
Uvidíme co WADA, testy se dají dělat nekolik let zpátky

EPO zpočátku také bylo neviditelné smile
Reagovat
turista
Tenhle rekord o který Nadal přišel nemá žádnou důležitost.
Reagovat
Patik
Nebral by som to ako rekord ale skôr ako takú zaujímavosť smile
Reagovat
turista
Myslím si, že Nadal nebude považován za řadového hráče ani za 200 let. Ten jeho přesah sebe sama už je teď historicky významný.
Reagovat
smazaný uživatel
Holt, to je daň za Goata..Nadal je večný.
Reagovat
peRFect
Myslíš,že se Rafa taky přesvědčuje o svém goatství xxkrát denně,jako ty?Já si snad přeju,aby těch 21 udělal.Nebude to pak plichta,kterou musíš na svoji stranu převádět podmnožinkama.Sice pak budeš psát goat s ještě větší kadencí,ale alespoň to bude pravda.Teď to totiž pravda není :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Som rad, ze pocet GS je pre teba ukazovatel a potom to uz uznas.

Prave si vystupil zo stáda, stal sa z teba človek :)
Reagovat
Marduch
myslim, že nejčastěji pak budeme u Rafy vídat přívlastek "rekordman v počtu GS titulů" smile
Reagovat
FulnekUltras
anglosaský mainstream už se o to postará
Reagovat
smazaný uživatel
Ak si nebudes vediet pripustit fakty; tak isto :)
Reagovat
Marduch
Na mě to ale nezáleží :)
Reagovat
turista
Ještě se ukáže zda ho Djokovič v těch GS dokáže chytit nebo ne. Vyloučit se to samozřejmě nedá.
Reagovat
peRFect
Tak vyjma toho, že mě neskutečně baví Rogerův herní projev, jej považuji za symbol tenisu. Z mého pohledu je GOAT on a nezmění to ani 22-24 GS Rafy, či Novaka. Největší, je pro mě něco jiného než nejúspěšnější. Nicméně tvůj úhel pohledu ti neberu, jen je trochu mimózní, jak jsem svoje goatství cpeš do každého článku, kde je Rafa, či Roger zmíněn.
Reagovat
Amputace
Za 200 let už nebude tenis dost možná ani existovat, ale ve své podstatě máš samozřejmě pravdu.

20 GS může někdo překonat, celkový počet titulů také, počet týdnů na postu světové jedničky rovněž, ale 13 titulů z jednoho GS bude zřejmě podobně nedostižná meta, jako Gretzkého rekordy (jak píše výše peRFect). Jde o to, že i kdyby se narodil tenista, který bude podobným způsobem fenomenální na nějakém povrchu jako Nadal na antuce, tak aby dokázal na tomto povrchu vyhrát 13 GS, musel by být i mimořádně talentovaný tenista všeobecně. Co už bylo v minulosti specialistů na antuku nebo na trávu a nikdo se takovým úspěchům ani nepřiblížil. Být specialista na nějaký povrch totiž k podobným úspěchům nestačí, a to je ten paradox - Nadalův paradox. Že byť je specialista na antuku, jeho kvality jsou zároveň natolik univerzální, že jedině díky nim mohl na antuce dokázat to, co dokázal. Být to opravdu jen antukář, jak se mu často předhazuje, nikdy by antuce takových výsledků nedosáhnul, protože by na to nestačil všeobecně tenisovou kvalitou.
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda.

S odstupom času sa ukaze, ze 13RG nie je prekázka k statusu Goata, naopak. Je to dovod k tomu; aby sa nim niekto stal. Nic podobne sa v tenisovej historii uz nezopakuje. Kazdy rekord je prekonatelný; Nadalov nie.

Generácie prichádzaju, odchádzaju. Nadal je večný.
Reagovat
Amputace
Přesně tak. Já to vidím podobně. Netvrdím s nějakou neotřesitelnou jistotou, že je Nadal z těch tří nejlepší, ale jeho neopakovatelnou dominanci na antuce vnímám vzhledem k tomu, že má kariérní GS a četné úspěchy na všech površích, spíše jako velké plus při hodnocení jeho kariéry, než jako slabinu v jeho kariérních statistikách.

Teď se to bere, jakože Nadal vyhrává jen na antuce a blablabla, ale s odstupem času bude jeho 13 RG jednoznačně vyčnívat.
Reagovat
turista
Těch 13 RG titulů je prakticky nepřekonatelné číslo. Těch 61 vyhraných titulů na antuce se za určitých podmínek spíš dá překonat stejně jako Connorsových 109 celkově.
Reagovat
Stan_Borowitz
Já bych byl s těmi odhady, co je a co není možné, opatrnější... Kdyby byl Borg nevynechával některé ročníky a nepověsil raketu na hřebík v 26 letech, klidně se mohl přes 10 RG titulů dostat, styl měl na to ideální. To jen jako příklad.

Spíš si myslím, že se bude daleko hůř překonávat právě jeho unikátní kombo titulů z RG a WB...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Že by Král je mrtev, ať žije král?smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist