18letá Nosková sedmou výhru v Adelaide nepřidala. Ve svém prvním finále na turnajích WTA podlehla Sabalenkové

8. 1. 2023, 08:22
Aktuality 65
WTA ADELAIDE - Linda Nosková své senzační tažení v australském Adelaide k triumfu nedotáhla. Osmnáctiletá česká kvalifikantka ve svém premiérovém finále na nejvyšším okruhu, po cestě do nějž odvrátila dva mečboly a porazila dvě hráčky Top 10, podlehla 3-6 6-7(4) světové pětce Aryně Sabalenkové. O šest let starší Běloruska tak získala svůj 11. titul, první od předloňského května.
Profily hráčů
A. Sabalenková a L. Nosková

S Lindou Noskovou se letos na nejvyšším okruhu počítá, ale že hned na prvním turnaji, ještě k tomu natřískaném podniku WTA 500 v Adelaide, kde startovaly čtyři členky Top 10 žebříčku, postoupí až do finále, se rozhodně neočekávalo.

Osmnáctiletá Češka, která loni zazářila na Livesport Prague Open svými úvodními výhrami v hlavních soutěžích na nejvyšší tour a premiérovým postupem do čtvrtfinále a zároveň semifinále na turnajích WTA, přitom mohla skončit už v prvním kole kvalifikace. V něm totiž byla jediný míček od porážky s Annou Kalinskou.

Rodačka ze vsetínské Bystřičky však právě v tu chvíli nastartovala své senzační tažení a v australské metropoli vyřadila Anastasii Potapovovou, světovou osmičku Darju Kasatkinovou (první souboj s hráčkami elitní desítky), Claire Liuovou, Viktorii Azarenkovou (odvracela mečbol) a nasazenou jedničku a druhou hráčku pořadí Ons Džabúrovou.

Stala se tak nejmladší finalistkou akcí WTA 500 či vyšších od triumfu Caroline Wozniacké v New Havenu 2008 a aby toho nebylo málo, tak i nejmladší finalistkou australských turnajů po dlouhých 17 letech (prvenství Michaëlly Krajicekové v Hobartu 2006). Na premiérovou trofej si však bude muset vítězka juniorky na předloňském French Open ještě počkat, ve svém prvním finále na hlavním okruhu nestačila 3-6 6-7(4) na světovou pětku Arynu Sabalenkovou.

Nosková už před utkáním avizovala, že se bude snažit hrát ještě agresivněji než Sabalenková. To se jí ale v úvodním dějství vůbec nedařilo, soupeřka měla ve výměnách navrch a díky jedinému brejku celého zápasu šla do vedení. Ve druhé sadě už mladší z finalistek vzdorovala mnohem více a set i díky úspěšné likvidaci tří brejkbolů dotáhla do tie-breaku.

Ve zkrácené hře však spáchala hned dvě dvojchyby a Sabalenkovou si nechala utéct na 1-5. O šest let starší Běloruska sice úvodní mečbol zahodila dvojchybou, ovšem druhý v pořadí proměnila přímým bodem ze servisu.

"Dnes to byl velmi těžký zápas. Aryna hrála prostě úžasně," řekla Nosková, která v utkání ani jednou neprolomila soupeřčin servis. "Neměla jsem moc šancí. Byly tam nějaké brejkboly, ale ona se z toho pokaždé díky servisu dostala. Bylo těžké to prolomit," doplnila česká tenistka

Nosková se díky parádnímu výsledku vrátí do elitní stovky pořadí, dokonce o 31 míst vylepší své dosavadní maximum a bude 56. na světě. Nyní čeká talentovanou teenagerku rychlý přesun do Melbourne, kde zítra vypuknou kvalifikační boje na Australian Open. V nich je nasazenou dvojkou a v prvním kole narazí na Katherine Sebovovou z Kanady.

Sabalenková, která loni na obou turnajích v tomto dějišti i vinou obrovského počtu dvojchyb ztroskotala hned na úvodní soupeřce, ovládla Adelaide International I bez ztráty jediné sady. Rodačka z Minsku získala svou celkově 11. trofej a první od května 2021, kdy dobyla antukovou "tisícovku" v Madridu. Na triumf na betonech čekala od ledna téhož roku. Loni prohrála všechna tři finále.

• WTA 500 ADELAIDE •
Austrálie, tv. povrch, 826.837 dolarů
nedělní výsledky (8. 1. 2023)
• Dvouhra - finále •
Sabalenková (2-) - Nosková (ČR) 6-3 7-6(4)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

65
Přidat komentář
lvicek
Gratulace Linde, sice tresnicku na dort nepridala, ale hrala paradne a myslim, ze se mame na co tesit. Dneska to vypadalo, jako by hrala proti Hulkovi, Sabalenka ji proste vyslovene utloukla, ale presto se s tim poprala velmi statecne a zapas byl dost vyrovnany.
Reagovat
Fandina
dneska na Sabalenku neměla. Ta, když jí to tam padá, tak ji nepřehraje nikdo. Ranařka, které šlo všechno do kurtu a to se prostě nedá. Ninda jí ale pěkně pohonila a pěkně hrála. Moc pěkně to umí. Tak moc držím palce, téhle šikovné holce. Moc nechybělo.
Reagovat
hanz
No, Nosková své šance měla, bohužel to vždycky tak nějak vyházela.
Reagovat
misa
Máme šikovné holky smile
Reagovat
tommr
Linda sice prohrála ale se ctí. Když Sabalenka moc nechybuje je skoro nehratelná ...
Linda teď bude mít aspoň o to větší motivaci uspět v kvaldě. Los má poměrně slušnej a začíná až v úterý takže bude mít dost času na přesun do Melbourne a aspoň minimální odpočinek před prvním zápasem ...
Reagovat
flex
Znovu mě udivuje, jaký je u něj rozdíl mezi chci a strašně chci. Dokáže se posunout na vyšší level. Je to stále hráč!
Reagovat
mahycek
Proč ban ? Má tady být už rubrika pro muže.
Reagovat
hanz
To měla být ironie, ono se to dnes tak dělá.smile
Reagovat
aligo
Slušný maratón dnes
Reagovat
mahycek
5-4 a 40-0 pro Seba Kordy při svém servisu a on
vše zahodí! Tři setboly na Djoka a on to
odevzdá bez fiftýnu !!! Děs!
Reagovat
hanz
Bacha, tohle může být na ban.smilesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
se odhlasila, jen me prekvapilo, ze do hlavni souteze se dostala Yastremska, a ne Parks...
Tak jeste dnes 2, a Linda je v MD:)
Reagovat
hanz
Taky jsem to nepochopil, to už tam mohli šoupnout Noskovou, ty dvě před ní pořádně nic neuhrály v tomto roce.
Reagovat
EllNino
Parks těžko mohla něco uhrát, když byla na lavičce United Cupu
Reagovat
hanz
No právě, válela si šunky na střídačce.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
EllNino
Yastremska byla v době přihlášení o místo výše než Parks
Reagovat
Vlk-v-trave
https://www.dartsrankings.com/tennis/women/australian-open
Reagovat
EllNino
Yastremská má v Alternates Entry Ranking 99 a Parks 100
Reagovat
Vlk-v-trave
:) koukni nize...
Reagovat
hanz
no, hlavněže WC šoupli tý pivařce co pořádně nikdy nic neuhrála.
Reagovat
EllNino
teď už ne, kvalda je venku a místo dalších odhlášek bude v pavouku LL spot
Reagovat
Vlk-v-trave
jooo mas pravdu. Takze nas ceka kvalda.
Reagovat
GaelM
Bohužel se pořadí náhradnic bere podle rankingu v době uzávěrky přihlášek smile A to bylo:

Yastremska 99. místo
Parks 100
AK Schmiedlová 101
Nosková 102

O to víc může Lindu mrzet neúspěch na W125 v závěru 2022, kde si to mohla v pohodě uhrát na přímou účast v MD. Bylo to o pár bodech.

Ale nevadí, na další čtyři GS by měla mít účast jistou, pokud v téhle sezóně úplně nezkolabuje smile
Reagovat
Vlk-v-trave
diky...:)
Reagovat
Mony
Ona i ta prohra ve finále má něco pozitivního, i když bolí. Určitě se do kvaldy zakousne víc, než jako vítězka, která je v září reflektorů. To na přípravě moc nepřidá a statistiky to asi taky potvrdí. Ještě, že tam má Krupu, který snad nějaké poleveni nedovolí. Mlade tělo regeneruje lépe, tak snad den volna bude stacit.
Reagovat
smazaný uživatel
6 zápasů x 3
16 setů x 6
Bál jsme se, že Linda odpadne, ale dokázala s ranařkou držet krok. Výborně podávala a skvěle rozmísťovala míčky.
Při troše štěstí za stavu 5:4 se mohla dostat i k setbolu.
Linda v Adelaide ukázala, že může konkurovat i nejlepším. Asi to v následujících týdnech nebudou takové skoky v žebříčku jako teď, ale o top 50 by mohla zabojovat.

Aryna buď zabije, nebo chybuje. Zásadní posun v mezihře u ní nevidím. Na zisk gs titulu bude potřebovat víc než jen rány.
Reagovat
GaelM
+ Sabalenka 8 setů a 3 supertiebreaky v deblu. Neříkám, že to je totéž jako single, ale zas tak velký rozdíl v zápřahu holky neměly. Akorát že Aryna si to svým bum-bum stylem dokáže hodně zrychlit, takže nemusí vydat tolik energie...
Reagovat
zfloyd
ten místní maník s klackem v nose a dvěma hokejkami , ten je úžasný smile
Reagovat
jirkaS
prosím o ban uživatele hanz
Reagovat
Mony
Stačí dát do ignorance, když jde o osobní nevrazivost
Reagovat
hanz
Jsem mu nic neproved.smile
Reagovat
Mony
Někdo je alergický na hatery
Reagovat
Alien
Hatery?
Reagovat
hanz
Prý jsem hater, no.
Reagovat
Mony
Tak nevylecitelny pesimista
Reagovat
hanz
Bohužel, povětšinou realista
Reagovat
zfloyd
začátek tiebrejku byl hrůzostrašný a pak už to nešlo , ale stejně velká gratulace za finále smilesmilesmile
Reagovat
EllNino
Aryně k zisku titulu, byla přeci jen o chlup lepší a celý týden hrála výborně, zvládala koncovky atd. Jaký rozdíl oproti loňskému Adelaide, kdy podávala spodem a vysvětlovala Julie Kjendle, že prostě nemůže podávat ... dneska na kurtu stála vyzrálá tenistka, která sice pořád buší do míčku jako na Superbowlu, ale umí ubrat a hlavně nemá už takové emoční výlevy, jako měla kdysi ...

Linda hrála fantasticky celý týden, nezapomínejme, že měla mečbol proti sobě v 1. kole kvalifikace, ale poté si připsala 6 skalpů hráček top 60 - Kalinskaya, Potapova, Kasatkina, Liu, Azarenka, Jabeur, takový los občas nemají ani vítězky GS poslední dobou :))

Dneska rozhodlo pár drobností, ale Aryna si to prostě pohlídala, TB bohužel začala Linda špatně a už to nedotáhla ... na druhou stranu se dostala z hodně nepříjemných situací při vlastním servisu ve 2. setu :))

Gratulace, její hra je balzám pro oči a opravdu je radost koukat se na její progres ... hodně štěstí v Melbourne, snad to fyzicky zvládne smile
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Linda, kratky proslov, sla celkem rychle od mikrofonu, myslim, ze budoucnost ma:) Bude se chtit zlepsovat... je dobre, ze se nechce jen tak rychle smirit s porazkou...

Ten vypadek na zacatku TB chapu, Aryna to tam palila v tom svem poslednim servgemu neskutecne, tohle je pak hodne mentalne narocne se s tim rychle srovnavat. Pak ale vytahla jeste pekne momenty, ale Aryna to nedala.

Pisu vedle, vubec bych se nezlobil, jak by se zopakoval pribeh Emmy, prohrane finale WTA pred GS, pak do kvaldy...a...:)

Ale budem asi radi, ze to nejak fyzicky ustoji... musela by mit dobry los...aspon do kvaldy:)
Reagovat
hanz
Myslím, že ani na kvaldu už nebude mít dost sil, de facto se uhnala a WC radějc organizátoři vyházeli na domácích.smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Na ultimatniho brblu, jsi v tomhle prispevku jeste hodne optimisticky:DDD
Reagovat
EllNino
do kvaldy má los dobrý, v 1. kole Katherine Sebov, pak přijde buď Priscilla Hon, nebo jeji vrstevnice Katrina Scott, která ale te´d nemá moc formu ... a ve finále pak eventuelně Sharma/Hobgaski/Minnen/Waltert, takže pokud to ustojí fyzicky a mentálně, MD by mohla zvldánout

Jinak Linda na proslovy, objímačky, emoce na kurtu asi moc nebude, říká, že to prožívá, ale nedává to najevo, vlastně něco jako Kája Plíšková :)
Reagovat
Marie9
Linda sice prohrála, ale patří jí dík a gratulace za povedený turnaj. Máme se v budoucnu na co těšit.smilesmilesmile
Reagovat
Dobry-den
Linda byla výborná. Udržela kvalitu od začátku až do konce, ale Aryna byla ještě lepší, nepotkal ji žádný výpadek a to potom proti ní těžký. smile

Ještě, že se nešlo do třetího setu, Linda sotva stojí na nohou. Naštěstí kvaldu začíná až v úterý...
Reagovat
hanz
Happyend se nekoná, tento rok ve znamení proher a druhých míst.smilesmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě že máme tebe - jedničku v trapných komentářích.
Zapomněl jsi rádoby familiérně napsat, že Sabča si pohrála s Lindičkou.
Pokud je pro tebe placka z MS, 6 vyhraných zápasů a premiérové finále nebo rozšířené pódium málo, tak se předveď ty, mistře světa v hanění ostatních.
Reagovat
hanz
Napsal jsem realitu, prohráli? Prohráli. Jsou to druhá místa? Jsou.
Reagovat
EllNino
Naštěstí svět není takhle dvojrozměrný :)
Reagovat
hanz
Beru to tak, že druhá místa se do úspěchů nepočítají, prostě to tak je. Vzpomene si někdo na stříbrného, bronzového? Ne. V dnešní době se bere za úspěch jen vítězství, titul, po těch ostatních (bohužel) neštěkne ani pes, taková je doba. O nich se mluví tak prvních pár dní a pak upadnou do zapomnění.
Reagovat
EllNino
zrovna o vítězce Adelaide za chvíli taky neštěkne ani pes :)) Když to bereš takhle ... a juniorský hokej taky není dospělý hokej ... takže se vlastně všechno děká zbytečně podle tvé logiky :)

Já to beru jako skvělé zkušenosti, mám to spojené s krásnými emocemi a jestli je někdo první nebo druhý, to nechám statistikům, na to mě moc neužije :))
Reagovat
hanz
Když to tak bereš, ....
Reagovat
Vlk-v-trave
Ja bych zase ten hokej s Lindou vubec nemichal:)

Trebas pro mne MS20 je kvalitnejsi nez MS, nebot na MSJ mas vzdy to nejlepsi v te kategorii, ale na MS - uz ani Kulicha nemusime videt, staci aby hral v dobrem tymu v NHL, ktery pravidelne nastupuje v PO SC...

Krom toho brblalo se tady, ze si Linda vybrala k.500 a ne k.250 a ona se tu dostala do finale, takze splnila uz daaaaavno vic nez se nekdo podle mne cekal...

Nasi ty Kanadany mohli dat,a take tomu odpovidaly jejich reakce...

Proste jiny sport... jasne, ze byli ve finale, na to brblat nebudu, velky uspech, ale jinak to trebas prozivam, a take bez stats...

hanz je ultimatni brbla:D Ten, ikdyby Pliskova vyhrala GS a finale by hrala na tri sety a v zaverecnem by vyhrala TB, kdy souperka by dala DFko na zaver, nebo nevynucenou, tak by brblal, ze mela obrovskou haluz, ktera se stava jednou za 100 let a jestli vubec:DDD
Reagovat
EllNino
Ale vždyť já nic nemíchám, beru to paralelně :))
Reagovat
hanz
Símtě, Plíšková už je dávno za zenitem, tam se opravdu o GS nebojím.
Reagovat
Vlk-v-trave
:DDD
Reagovat
hanz
To už je ten větší potenciál v Noskové (ta sice nemá takový servis (!), ale jinak je jeí hra svižná, když chce i úderná, dokáže variovat, improvizovat).
Reagovat
Vlk-v-trave
Tos zabil:) Tak optimisticky a plny nadeje komentar jsem od tebe fakt necekal:)))
Spis neco ve stylu, ze Noskovou uz letos ve finale neuvidime:) A Pliskova my mela jit uz do duchodu...:)
Reagovat
hanz
No tak o Plíškové to říkám už minimálně rok, že jí v tenisu odzvonilo. Nosková je mladá, ale prostě tam ten škraloup za to finále bude. Ale z těch našich nejmladších se mi jeví jako nejperpektivnější i tím, jaký styl tenisu vyznává. Pinkalky typu Fruhvirtová, Bouzková mi nic neříkají.
Reagovat
makro99
:) jj
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
Jan
smile
Reagovat
makro99
Hele, to reagujes na koho?
Reagovat
Krisboy
Na Putina, prokremelskej zk....syn.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist