18letý Alcaraz ovládl Rio de Janeiro, stal se nejmladším vítězem podniku ATP 500 a pronikne do Top 20

20. 2. 2022, 23:15
Aktuality 26
ATP RIO DE JANEIRO - Carlos Alcaraz na antuce v brazilském Riu de Janeiro získal druhý a dosud nejcennější titul. Ve finále 18letý Španěl porazil 6-4 6-2 Argentince Diega Schwartzmana a stal se nejmladším vítězem turnaje kategorie ATP 500. Zítra se v žebříčku posune poprvé do Top 20.
Carlos Alcaraz (© AFP)

Carlos Alcaraz, který zakončil loňskou sezonu triumfem na Turnaji mistrů pro hráče do 21 let v Miláně, tento týden absolvoval teprve druhý letošní turnaj a došel si na něm pro životní úspěch.

Na antuce v deštivém Riu de Janeiro, kde předloni vyhrál svůj první zápas na ATP Tour, nenašel v pěti zápasech přemožitele a došel si tak pro druhý titul. První slavil loni v létě na antuce v Umagu na podniku ATP 250, nyní má trofej také z akce ATP 500, kterou vyhrál jako nejmladší v historii. 

18letý Španěl v Brazílii porazil Jaume Munara, Federica Delbonise, světovou šestku Mattea Berrettiniho, Fabia Fogniniho a v dnešním finále si poradil 6-4 6-2 s argentinským šampionem z roku 2018 a světovou čtrnáctkou Diegem Schwartzmanem.

"Byl to pro mě skvělý týden, hrál jsem na skvělé úrovni. Ani tom unemohu uvěřit. rál jsem na antuce po dlouhé době, takže jsem každopádně spokojený a užívám si krásný pocit," radoval se Alcaraz.



Alcaraz je ve světovém žebříčku nejmladším hráčem v Top 250 a nově se posune už do elitní dvacítky. V té se objeví jako nejmladší od roku 1993 a o dva týdny dřív, než Rafael Nadal.

"Chci být světovou jedničkou, vícenásobným grandslamovým šampionem a olympijským medailistou. Je pravdou, že jsem kluk s velkými sny," řekl sebevědomý mladík, který vyhrál i své druhé finále.


29letý Schwartzman hrál finále počtrnácté v kariéře, stejně jako před týdnem v Buenos Aires ale na titul nedosáhl a potvrdil mizernou finálovou bilanci. Dosud má na kontě jen čtyři tituly, nejcennější trofej získal před čtyřmi lety právě v Riu.

"I když jsem bez titulu, tak jihoamerická série na antuce mi dodala sebevědomí. Po návratu z Austrálie jsem se necítil dobře, ale teď jsem byl v semifinále a dvakrát ve finále a prohrál se skvělými soupeři," řekl poražený Argentinec.

Zatímco Schwartzman měl po sérii tří antukových turnajů naplánované volno, Alcaraz se měl představit na tvrdém povrchu v mexickém Acapulku a hned v prvním kole si to rozdat s čerstvým šampionem z Delray Beach Britem Cameronem Norriem (h2h 1-0). Španěl se ale kvůli únavě ze soutěže odhlásil a hrát bude až na březnových Masters 1000 v Indian Wells a Miami.

• ATP 500 RIO DE JANEIRO •
Brazílie, antuka, 1.815.115 dolarů
nedělní výsledky (20. 02. 2022)
• Dvouhra - finále •
Alcaraz (7-Šp.) - Schwartzman (3-Arg.) 6-4 6-2
• Čtyřhra - finále •
Bolleli/Fognini (It.) - J. Murray/Soares (3-Brit./Braz.) 7-5 6-7(3) 10-6
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
Krisboy
Alcaraz vítězem FO 2022? Dovedu si to představit smile

https://www.youtube.com/watch?v=7bT3PQlVRTc

smile
Reagovat
sojka1
kdyz nema to opravdu, ale opravdu priserne tilko, tak by se na neho snad dalo i divat... :-))
Reagovat
RF46
Ty dropshoty proti Schwartzmanovi byly hodne presny.
Reagovat
Krisboy
Tílko grandslamy nevyhravá smile
Reagovat
sojka1
jasne, ale me osobne odpuzuje a pripravuje me o esteticky zazitek, ktery od tenisu ocekavam, me hra svalu nezajima, ja jsem prave na to bouchani do micku a nechci byt takhle prvoplanove rusena... :-))
Reagovat
Krisboy
Vždyť jó, mě taky nijak zvlášť sympatickej není. Ale řeže do toho pěkně, to se mi líbí a tílka neřeším smile
Reagovat
Rafaeoli25
Ještě ne, ale za dva roky možná ano.
Reagovat
Teo
Novej Nadal incoming smilesmilesmile
Reagovat
SwissMaestro
Ne, tento kluk opravdu není sympatický....
Reagovat
aligo
další věc co mají s Nadalem společného smile
Reagovat
Pe3k
Sám Karlos tvrdí, že hraje spíše jako Federer. Je sice španěl, ale to je tak vše co ty dva spojuje. Navíc sám Nadal neustály hypuje Munara a ne Alcaraze. Co se týče sympatií u mě je to neutrální není vyloženě sympatický, ale jeho herní styl je.
Reagovat
Usm
ale jeho vzor je údajně Djokovic
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jeho vzor je Djokovič, hraje spíš jako Federer a hodně lidí ho má za Nadalasmilesmilesmile
Ten kluk neví, čí je...
Reagovat
Rafaeoli25
Mluv za sebe, buď tak laskav.
Reagovat
sojka1
vubec se nedivim, ze je ve spicce nejmladsi, bezni kluci v jeho veku jeste i rostou a jsou to houdata, pro me dalsi vyvojove akcelerovany desetibojar a nelibi se mi to. Ale byla bych blazen, kdybych nevidela ten cit pro balon a uzasne sikovnou ruku... vlastne ja to fakt pro ty svaly nevidim... ne a ne... :-)))
Reagovat
hippos
A co jako? Zajímá tě sport nebo šukání mladých kluků?
Reagovat
Rafaeoli25
Čím ti není sympatický?
Reagovat
peggy
Španělsko si vychovalo ověřování Raficka.Carlos Vamos.
Reagovat
Srdjan
Vítěz French open 2022 smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
aligo
smilesmilesmile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Nadal. 22/22
Reagovat
Newcombe
taky to tak vidím
Reagovat
Rafaeoli25
Hraje výborně,něj to budoucí jednička, ale věřit mu, že dá hned teď FO?
Reagovat
Rafaeoli25
Jasně, vidíš to proto hlavně aby Nadal nevyhrál smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist