19letý Alcaraz zakončí sezonu jako nejmladší světová jednička v historii

15. 11. 2022, 21:51
Aktuality 23
Přestože 19letý Španěl Carlos Alcaraz kvůli zranění břišního svalu přišel o premiérový start na Turnaji mistrů, zakončí sezonu jako nejmladší světová jednička od zavedení žebříčku ATP v roce 1973. Jeho poslední pronásledovatel krajan Rafael Nadal přišel o možnost posunout se na 1. místo ztrátou šance na zisk titulu z Turnaje mistrů.
Profily hráčů
Carlos Alcaraz (© AFP)

Carlos Alcaraz letos vyhrál pět turnajů. V březnu v Miami získal první trofej z podniků Masters 1000, další přidal v květnu díky skalpům Rafaela Nadala či Novaka Djokoviče na domácí antuce v Madridu, v září na US Open slavil první grandslamový triumf a v 19 letech se stal nejmladší světovou jedničkou.

A nyní je jisté, že v 50leté historii světového žebříčku ATP bude jeho nejmladším lídrem i na konci sezony. Ve věku 19 let a 240 dnů překonal Australana Lleytona Hewitta, který v roce 2003 zakončil sezonu na 1. místě ve věku 20 let a 310 dní.

Po vítězství na US Open se přitom španělskému teenagerovi nedařilo a navíc kvůli natrženému břišnímu svalu přišel o premiérový start na Turnaji mistrů. Dal tak ještě malou šanci svým pronásledovatelům, Stefanos Tsitsipas ani Rafael Nadal ji však dlouho neživili. 

24letý Řek Tsitsipas potřeboval bez porážky vyhrát Turnaj mistrů, ale včera hned ve svém úvodním vystoupení nestačil na Novaka Djokoviče. 36letému Španělovi Nadalovi 'stačilo' získat premiérovou trofej z Turnaje mistrů 'jakoukoliv' cestou, ale po dvou porážkách ve skupině je už bez šance na postup do semifinále.


"Být grandslamovým šampionem a světovou jedničkou je splněný sen.  Cítit se jako světová jednička pro mě moc znamená," řekl Alcaraz na konci října, když v Paříži přebíral trofej pro světovou jedničku. Do čela se vyhoupl jako 28. tenista od roku 1973.

"Přišlo to tak rychle. Na začátku roku by mě nenapadlo, že budu prožívat tak povedenou sezonu. Ale vždy věřím ve svůj tým a ve svou práci, takže to přišlo ruku v ruce s tvrdou dřinou, kterou vynakládám každý den, tvrdou přípravou a prací celého týmu během celé sezony. Tohle všechno se vyplatilo," dodal rodák z Murcii.

Alcaraz přeruší kralování členů Big 4, kteří se na konci posledních 18 sezon střídali v čele žebříčku. Rok zakončí na 1. místo jako teprve druhý Španěl po Nadalovi.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
Blondie
smile
Reagovat
Newcombe
Je to Djokovic, škoda, že má pořád něco se svou hlavou. Ale na kurtu je to absolutně nejlepší hráč historie. Bravo
Reagovat
smazaný uživatel
Vrcholový šport a výsledky sú velakrát a z vacsej casti odrazom výkonnosti, ale zároveň aj roznych zhôd šťastných okolností, bez ktorych by sa uspech nedostavil.

Ak by Nadal nepremarodil polovicu antukovej sezóny a za W/ by ziskal body, nemusel by od septembra vkročiť na kurt a stačilo by to. Djokovicovi fans maju isto taktiez svoje teorie. Inymi slovami, Alcarazovi všetok kredit za oslnivý výsledok, ale historické tabulky v kontexte najmladšej koncoročnej by som bral trochu s rezervou, nemyslim si, ze Alcaraz je najlepsi
19r hráč, aky tu kedy hral.
Reagovat
Davor1
Nadal premarodil Barcelonu a Monte Carlo, to je hypoteticky 1500 bodov...
Alcaraz zase premarodil TM, čo je hypoteticky tiež 1500 bodov...

Rozdiel bodov z Wimbledonu by Nadalovi nestačil, aby bol v rebríčku pred Alcarazom... ale súhlasím, že nie je najlepší 19 ročný tenista, v tomto bol Nadal určite v rovnakom veku lepší a dominantnejší, plus v minulosti bolo dosť tenistov mladších ako 20 rokov, ktorí dosiahli podobné veci, či už Sampras, Wilander,
Becker a ďalší...
Reagovat
smazaný uživatel
Hej no, avšak Nadal by v MC a Barcelone tých 1500 mohol aj reálne získať. No možno ak by ich získal, tak by nezvládol RG, kto vie. Špekulácie.

Ono pre Nadala s Djokovicom tá koncoročná jednotka nebude reálna, ak obaja odohrajú po 10-12 turnajov a Alcaraz 18-2O s tým, že urobí tých 8000b a viac na konci sezóny. Je to samozrejme o prioritách v kontexte veku, prirodzený vývoj. Ale ako vravíš, zrkadlom výkonnosti sú tie body, 7000b na jednotku, to je kuriozitka.
Reagovat
Usm
no jo, jenže ono záleží, co vyhraješ. Pokud by Nadal nebo Djokovic vyhrál v sezoně 2 GS a k tomu 2-3 ATP1000, přičemž na dalších ATP1000 by uplně nevyhořeli, tak Alcaraz může odehrát těch 20 turnajů a stejně jedničkou nebude. Podívej letos Djokovic, nesměl na dva grandslamy, jako vítěz Wimbledonu 2021 byl nejvíce poškozený, protože odečítal -2000 bodů, nesměl na 4 ATP 1000 a stejně v sezonním rankingu byl snad sedmej nebo kolikátejsmile
Reagovat
Roger_Federer
Tak jasne poskozenym hracem sezony je Djokovic, ktery kvuli svoji tuposti nesmel na 2 turnaje a obhajovat body.
Reagovat
ladinec
JAKÉ TUPOSTI???? ŽE JE MU ZDRAVÍ PŘEDNĚJŠÍ, NEŽ PŘED NĚJAKÝM ŽEBŘÍČKEM.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Ano ano, s tym sa da suhlasit. Bol zdravy, vyzerá byť aj v dobrej forme tenisovej, buduci rok moze byt celkom iný.
Reagovat
Roger_Federer
Tak jasne poskozenym hracem sezony je Djokovic, ktery kvuli svoji tuposti nesmel na 2 turnaje a obhajovat body.
Reagovat
Ondrej2280
Suhlasim:)
Reagovat
Patik
smile
Reagovat
Davor1
Za túto sezónu jednotka zaslúžene, ale je hrozný paradox vidieť jednotku na konci roka s ani nie 7000 bodmi... To je snáď najnižší počet, aký bol kedy na koncoročnú jednotku potrebný...

Napríklad taký Djokovič v sezóne 2015 mal skoro o 10 000 bodov viac, čo je absolútny extrém... No a zopár krát sa stalo, že Murray ako svetová štvorka mal na konci roka cez 7000 bodov, teda viac, ako súčasná jednotka Alcaraz... zaujímavé štatistiky
Reagovat
Ondrej2280
Podstatne je,ze konci rok ako jednotka. Uz je uplne jedno kolko ma bodov.To uz by si potom mohol riesit aj kolko zapasov vyhral..a tak dalej.
Reagovat
Vlk-v-trave
Trochu zpusobene letosnim Wimbledonem, plus valka, covid...
Reagovat
Patik
Trochu dosť spusobene.
Reagovat
Davor1
Samotný Wimbledon tú pozíciu jednotky v podstate neovplyvnil nijako... Nadalova strata na Alcaraza by síce bola výrazne menšia, ale stále by bol za ním.

To, že Djokovič nebol ochotný splniť podmienky, aby mohol hrať o cca 6000 bodov v sezóne navyše, je samozrejme rozhodujúci faktor konečného poradia, ale bolo to jeho slobodné rozhodnutie, ktoré mohol jednoducho ovplyvniť...
Reagovat
Vlk-v-trave
jasne, ale ty body celkove chybi... nejen Djokovi.
Trebas takovy Kyrgios prisel diky nesmyslu ve Wimbledonu asi o ucast na TM...
Nepopiram tim, ze se body vice rozlozily mezi hrace, a tak stacilo letos tech bodu mene. Ale Wimbl dost negativne bodovanim zamichal.

Tak Nick si muze pinknout aspon debla:)
Reagovat
GaelM
Nedával bych vůbec letošní žebříček do porovnání s lety minulými, byl to hodně speciální rok.

V celém rankingu chybí několik tisíc bodů za Wimbledon, který nebyl ničím nahrazený. Nejvíc to odskákal Djokovic, který by při s těmi 2000 body navíc ještě mohl na TM post světové jedničky atakovat. A to nemohl odehrát řadu nejlépe bodovaných turnajů kvůli očkovací šikaně.

Snad 2023 už bude zase normální rok, poslední takový byl asi 2019.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
ladinec
SVĚT UŽ JE JINÝ, UŽ NIKDY NEBUDE JAKO V ROCE 2019. BUDÍČEK....
Reagovat
GaelM
To nebude, ale aspoň tenis by se do nějakého normálního módu vrátit mohl. Australani už se vzpamatovali, válka na Ukrajině snad do příštího Wimbledonu skončí. Vím že je to v dnešní situaci těžké, ale co nám zbývá, než se na budoucnost snažit koukat optimisticky... s tou pesimistickou variantou se můžeme jít všichni rovnou zahrabat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist