19letý Sinner ve Washingtonu vyhrál maraton s McDonaldem a má nejcennější titul

9. 8. 2021, 02:08
Aktuality 37
ATP WASHINGTON - Devatenáctiletý Jannik Sinner ve finále ve Washingtonu po téměř třech hodinách boje udolal 7-5 4-6 7-5 debutanta ve finále turnajů ATP a domácí naději Mackenzieho McDonalda, vylepšil svou bilanci ve finálových bojích na 3-1 a získal svou největší trofej. Navíc se stal prvním italským šampionem v historii tohoto podniku a nejmladším vítězem turnaje kategorie ATP 500.
Jannik Sinner

Jannik Sinner od postupu do osmifinále French Open prohrál čtyři zápasy po sobě, minulý týden ale sérii ukončil, bez ztráty setu postoupil do svého čtvrtého finále a nakonec ve Washingtonu vybojoval svou nejcennější trofej. 

19letý Ital po úvodní výhře nad Finem Emilem Ruusuvuorim vyhrál čtyři souboje s domácím vyzyvateli: Sebastianem Kordou, Stevem Johnsonem, Jensonem Brooksbym i s Mackanziem McDonaldem.

Finálovou bitvu Sinner vyhrál až po bezmála tříhodinovém boji 7-5 4-6 7-5. První sadu uzavřel využitím až 11. setbolu, v rozhodujícím setu zase nevyužil za stavu 5-2 dva mečboly a dovolil soupeři zápas zdramatizovat. Nakonec ale přeci jen koncovku zvládl lépe.



"Byl to strašně těžký zápas. Fyzicky i psychicky. Ale já se jen snažil držet raketu a trefovat míčky. Jsem šťastný, že se mi podařilo najít cestu k vítězství a získat tuhle cennou trofej," radoval se Sinner.

Ke dvěma triumfům na turnajích ATP 250 (Sofie 2020 a Melbourne 2021) Sinner přidal první trofej z podniku ATP 500, který vyhrál jako nejmladší tenista v historii (od roku 2009). Ve Washingtonu zvítězil jako první Ital a stal se nejmladším šampionem turnaje od triumfu Argentince Juana Martína del Potra v roce 2008.



Ve světovém žebříčku se posunul ze 24. na 15. místo a o dvě pozice tak vylepšil své maximum. V Top 15 bude nejmladším hráčem od září 2009, kdy v elitní patnáctce figuroval del Potro.

26letý Američan McDonald, který si až dosud zahrál na okruhu ATP pouze jedno semifinále, získal za premiérovou účast ve finále 300 bodů do žebříčku a vyletěl ze 107. na 64. místo. Jeho maximum je jen o sedm příček lepší.

Oba finalisté se nyní přesouvají na Masters 1000 do Toronta. McDonald začne proti Francouzi Benoitu Pairemu (h2h 1-1), kterého minulý týden udolal ve Washingtonu. Sinner má jako nasazený v prvním kole volný los, ve druhém narazí na Taylora Fritze, nebo jednoho z kvalifikantů.

• ATP 500 WASHINGTON •
USA, tv. povrch, 2.046.340 dolarů
nedělní výsledky (08. 08. 2021)
• Dvouhra - finále •
Sinner (5-It.) - McDonald (USA) 7-5 4-6 7-5
• Čtyřhra - finále •
Klaasen/McLachlan (4-JAR/Jap.) - Venus/Skupski (2-N. Zél./Brit.) 7-6(4) 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

37
Přidat komentář
smazaný uživatel
500ka v 19r, je velká vec. Gratulujem Berdychovi vol. 2.
Reagovat
milik254
Možná, nicméně Jannik zažije éru tenisu bez Big 3 (potažmo 4), ve které by i Berdych by měl GS.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tomáš měl v tomhle velkou smůlu ale na druhou stranu zase štěstí, že si s takovými legendami mohl zahrát a dokonce je i porazit.smile
Musím si někdy udělat čas a pustit si vítězné SF na Wimbledonu. Jinak kvalitou hry se mi vtisklo do paměti ČF 2013 v Římě, kde fantasticky otočil zápas proti Jokerovi. Hrál tam odvážně, chodil na síť... Časem mi přijde, že jeho hra ztratila něco na dynamice a spíš se zabydlel na BL.
Takže Janek asi nasbirá víc titulů, ale otázkou je, kolik odehraje zápasů na podobné úrovni, jako odehrál Tomáš proti Big4.
Reagovat
Marduch
Ve srovnání s první polovinou kariery se z Berdycha pod Krupou stal tezkopadny dinosaurus. Všichni lepší hráči a k tomu Wawrinka, Cilic ho od té doby měli prectenyho jak falešnou pětku.
Reagovat
EllNino
na AO bude hrát mixa s CoCo Gauff, takže myšlenky na konec asi rychle zapudil :D
Reagovat
gigin
Cherchez la femme.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Třeba jí pozval na PSsmile
Reagovat
Pe3k
Takže Sinner měl 11 matchbolů v prvním setu? Tak o goatovi je rozhodnuto, tohle Djokovic nikdy nepřekoná. smile
Reagovat
Vlk-v-trave
No, sice turnaj pise 500, ale obsazenim to moc 500 nepripominalo.
Mozna je Sinner nejmladsim vitezem, ale take je nejmladsim vitezem 500vky s nejslabsim obsazenim ever, a to jeste nekteri zkouseli kombo OH/Washington.

Kazdopadne, jedna vec je mit prilezitost, druha vec je umeni toho vyuzit. No malem to nezvladl a McDonald se mohl radovat opravdu z zivotniho uspechu:)

Skoda Brooksbyho. Takove finale Brooksby vs. McDonald na 500vce by bylo paradni.

Kazdopadne zaslouzene Janik bere trofej.
Reagovat
EllNino
No, ono občas Hamburk má taky bídné obsazení :)
Reagovat
gigin
Jednou provždy si pamatujte. Kde hraje El Matador je to špičkový turnaj. Špička špiček. Já fakt nevím, že jste tak tupí a nedáte si řéct.
Reagovat
gigin
Vy jste se tak tupí nebo co? Kde hraje El Matador je to silně obsazený a luxusní turnaj. Špička špiček. Já jako nevím, že si nedáte řéct.
Reagovat
gigin
Já su taky špička špiček. Napíšu to, odešlu, chyba systému. Tak to napíšu podruhé a je to tu dvakrát v různém provedení. Génius prostě.
Reagovat
sojka1
a bez osmicek urco... :-))
Reagovat
gigin
26.1.1968. Takže bobo, 2+6=8, jedničku (leden) přehlížím, 9-1=8 a osmička na koncu. Není kam, jas jasů.
Reagovat
sojka1
jako... kdyz se chce, vsechno jde... :-))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to bys musel přehlídnout i šestku, ale zas 1+9+6=16=8+8, takže máš v podstatě 4 osmysmile
Reagovat
gigin
Už jsem to právě nechtěl nějak hrotit :DDD
Reagovat
gigin
Jinak se dnes vracím po zranění na okruh. Na rozjezd sparing taková místní Můra tady, proč ne.... Sa vrátil z dovolené v Albánii, lozil tam po horách, plný elánu, ráno píše na WA, prej jestli sa někde válu s kocúrana u vody, nebo jestli půjdu oprášit výplet... Osel no. Toto nemože dobře dopadnút.
Reagovat
gigin
Taková věc s Múrů. Hrajeme jo, na antuce samozřejmě, on kraší balon, já samozřejmě švác do rohu, jasný winner, otočím se, jdu si k plotu pro míčky na další serv, 30:0, říkám si giginku, pěkně si to skládáš ten gemík, na pohodu a najednúc řev, prej hraaaaaaj, sa otočím a to přiletělo zpátky... jak jsem řekl, je to osel. Ale když mu řeknu, pojďme na hard, tož to né, mňa cosi bolí a tak. Nesnáším je tady všechny.
Reagovat
sojka1
spis to na rozjezd chtelo nejakeho mistniho Kyrgiose... :-) takze s sebou tejpy, spreje, led, berle a drzim palec!
Reagovat
gigin
:)) děkuju moc!! Anebo Gulbu, hodím mu to do FH a v klidu, sako nebo aut. Né jasně, jsme si řekli, budem pinkat. On je moc hodný a jeden z mých nej kamarádů, navíc nás sparingů ubývá, tak fakt pomalu. Baby steps...
Reagovat
Stan_Borowitz
Půvabné, že historie se počítá od roku 2009...
Reagovat
smazaný uživatel
Přečti si text ještě jednou. Třeba pochopíš.
Reagovat
Stan_Borowitz
Děkuji za radu, provedeno.

Pořád tam čtu "...který vyhrál jako nejmladší tenista v historii (od roku 2009).

Co tam ty vidíš jiného při svém pronikavém ostrovtipu?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ono je tam to od 2009 nadbytečné, protože vzápětí Ondra píše o vítězství Delpa v r 2008. Mě ale ještě víc zaujalo, že měl Janek 11matchballů v prvním setusmile Asi byl Ondra v dobré náladěsmile
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak úplně správně by tam mělo být něco jako "od zavedení současného systému kategorizace turnajů ATP v roce 2009". Na Grand Prix Super Series, ATP International Series Gold, Championship Series a ATP World Tour 500, což byly obdoby dnešních "pětistovek", byla samozřejmě celá řada mladších šampionů.

Ale ty mečboly v prvním setu jsou lepší, to jsem přehlídl...
Reagovat
Stan_Borowitz
Takže nadbytečné tam podle mne je spíš to spojení "v historii".
Reagovat
sojka1
podle me stacilo jen v zavorce pridat ukonceni te historie :-)) totiz ATP World Tour 500, takto:
(2009-2018) protoze od r. 2019 jde o serii ATP Tour 500..... ale to je tak dobre pro hnidopichy, 11 MP v prvnim setu je samozrejme jina pecka... :-)))
Reagovat
paprikovygulas1
Kedy vylezieš z komentovej sekcie vyššie do redaktorského tímu?
Reagovat
gigin
Ty si hrozně příjemný gloskař. S tebú bych chtěl mět dvojdomek.
Reagovat
paprikovygulas1
Dvojdom, to ešte niekto býva takým spôsobom?
Reagovat
gigin
Ve Zlíně toho máš mrak. Baťa.
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
kdyžtak napiš Lubošovi Zabloudilovi, já dával jen úvodku a titulek článku :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Chceš tím snad naznačit, že ráno nebylo moudřejší večera?smile
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist