19letý Svrčina ukončil sezonu. V Turecku ho zastavila srdeční tachykardie

2. 12. 2021, 09:06
Aktuality 20
Dalibor Svrčina kvůli srdeční tachykardii předčasně ukončil sezonu. Zvýšená tepová frekvence postihla devatenáctiletého českého talenta včera v průběhu utkání na challengeru v turecké Antalye a ostravského rodáka tak místo bojů na tenisových kurtech čeká série vyšetření.
Profily hráčů
(© Pavel Lebeda / sportpics.cz)

Dalibor Svrčina letos získal první dva tituly mezi muži. V květnu triumfoval na antukovém turnaji ITF M25 v Mostu a v srpnu dokonce ovládl antukový challenger v pražské Stromovce. 

Od začátku roku vyletěl ze 843. místa světového žebříčku ATP až do třetí světové stovky a v prosince měl v plánu především své bodové konto ještě rozmnožit.

Srdeční tachykardie
Tachykardie je zvýšená tepová frekvence. Jedná se o kompenzační reakci srdce na různé podněty. Problém nastává ve chvíli, kdy se objevuje neúměrně situaci, tedy pokud se objevuje i v klidu.

Zvýšená tepová frekvence vzniká fyzickou zátěží nebo stresem. Může být ale i příznakem nějaké nemoci (například srdce nebo štítné žlázy) nebo jen důsledkem nadměrného pití kofeinových a teinových nápojů.

Více na mojenzdravi.cz

Jenže 19letý Čech musel sezonu kvůli zdravotním potížím  předčasně ukončit. Včera ve druhém kole challengeru v turecké Antalye sice vedl nad Britem Ryanem Pennistonem 6-2, 4-1 a měl dva brejky v zádech, ale pak ho začaly limitovat zdravotní problémy a zápas prohrál 6-2 4-6 2-6.

"Během zápasu jsem dostal srdeční tachykardie, které občas mívám, ovšem nikdy to nebylo tak silné, jak dnes," napsal Svrčina svým fanouškům na sociálních sítě.

"Jsem na sebe naštvaný, že jsem i přes tyhle problémy v zápase pokračoval dál. Jsem nezodpovědný, abych si uvědomil jasné priority," sypal si popel na hlavu bývalý osmý junior světa.

"Zdraví je na prvním místě a proto musím ukončit sezónu dřív, než jsem chtěl. Jsem zdrcený, že skvělá sezóna musí končit zrovna takhle. Ale teď je důležité zjistit, jak velký problém je. Podstoupím několik různých vyšetření a budu se snažit dát co nejdřív do pořádku, abych se mohl co nejdřív vrátit na kurty v příštím roce," dodal Svrčina, který předloni vyhrál s Jonášem Forejtkem čtyřhru na Australian Open juniorů.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
Tiebraker
Simulante mel jsi to dopinkat!!! smile
Reagovat
OneHandedBackhand
da se dokupy a zautoci v dalsi sezone na grandslam smile
Reagovat
vladka
Moc přeju uzdravení !smile
Reagovat
petrulinka
Tak jestli se dal očkovat, tak je to víceméně jasné.
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
George_Renel
Víceméně jasně z jeho vyjádření vyplývá, že je to jeho dlouhodobý problém.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Pak teda docela riskovalsmile
Reagovat
Ela-fon-isi
smile*smile
Reagovat
Ela-fon-isi
Smajlíky jsou k následkům očkování. Před covidem nikdo žádnou skrytou vadou srdce, projevující se až při zátěži, netrpěl.smile
Reagovat
R01316
Tak ockovani mohlo jeho situaci jenom zhorsit. Zvlast u kluku jsou srdecni poruchy nejcastejsim vedlejsim ucinkem a na kardiologiich se v poslednich mesicich prohybaji ve svech. Akorat se to pres vsemocnou cenzuru k vam asi jeste nedostalo, holt to nehraje vsem do karet...
Reagovat
ladinec
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pokud měl problémy se srdcem, pak by mu snad rozumný doktor očkování nedoporučil nebo minimálně poslal na další vyšetření.
Prokazovat souvislost s očkováním je složité, navíc se ani nikde nepíše, zda byl vůbec očkován.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
SpacialRecognition
Jasně, veškeré zdravotní problémy jsou nutně spojené s očkováním... ta mentální retardace, kterou 100% antivaxerů trpí, je až neuvěřitelná.
Reagovat
darek.vrana
To je smutné. Doufejme, že bude moct v kariéře pokračovat. Donedávna jsem mu moc šancí na prosazení nedával, ale letos se obrovsky zlepšil. Líbí se mi čím dál víc. Snad nebude muset skončit.
Reagovat
Ela-fon-isi
To je vůl, že neodstoupil a riskoval. Snad to půjde řešit. Žit se s tím dá, dělat vrcholový sport ne.smile
Reagovat
smazaný uživatel
no právě. Ten vrcholový sport je zabíračka.smile
Reagovat
paddy
Hloupé, že to dříve neřešil

Buď bude nutná menší operace nebo je to konec kariéry, hrát se s tím nedá
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
George_Renel
Kodeš i s tím vyhrával GS.....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist