2. den v Singapuru: Halepová vyzve Garciaovou, Svitolinová se utká s Wozniackou

23. 10. 2017, 01:00
Previews 15
Letošní ročník Turnaje mistryň v Singapuru pokračuje druhým hracím dnem a tentokrát se bude bojovat v rámci Červené skupiny. Světová jednička Simona Halepová na úvod programu vyzve jedenáct zápasů neporaženou Caroline Garciaovou a po nich na centrální dvorec nastoupí Jelina Svitolinová s Caroline Wozniackou.

1. Simona Halepová (1.) - Caroline Garciaová (8.)
Úvod pondělního programu zahájí ve 13:30 SELČ světová jednička Simona Halepová a jedenáct zápasů neporažená Caroline Garciaová. Francouzka v Asii senzačně triumfovala ve Wuhanu i Pekingu a právě v pekingském finále svou dnešní soupeřku ve dvou těsných setech přehrála. Ve vzájemné bilanci však vede Halepová, která se pokusí přerušit šňůru vítězství Garciaové a potvrdit zkušenosti z předchozích ročníků akce pro osm nejlepších tenistek sezony.

Poslední duel nedávno v Pekingu vyhrála Garciaová

Halepová vstoupila do letošní sezony trochu nešťastně. Rumunku očividně trápilo zranění kolene a na prvních čtyřech akcích letošního roku dokázala vyhrát jen tři zápasy. Do své obvyklé formy se dostala až na konci března v Miami, kde uhrála čtvrtfinále, v němž nestačila na pozdější vítězku Kontaovou.

Antukovou sezonu měla tradičně vynikající. Část sezony na nejpomalejším tenisovém povrchu zahájila semifinálovou účastí ve Stuttgartu, posléze v Madridu úspěšně obhájila loňský triumf, v Římě prohrála finále se Svitolinovou a na French Open sahala po premiérovém grandslamovém vavřínu, který jí však sebrala Ostapenková.

Také na trávě se šestadvacetileté rodačce z rumunské Constanty dařilo. V Eastbourne došla do čtvrtfinále a ve Wimbledonu rovněž postoupila mezi nejlepší osmičku. Znovu ji zastavila britská jednička Kontaová.

Na amerických betonech se Halepová týden od týdne zlepšovala. Ve Washingtonu uhrála čtvrtfinále, v Torontu semifinále a v Cincinnati finále. Na US Open měla smůlu na los. Do prvního kola schytala neoblíbenou Šarapovovou, s níž prohrála i sedmý vzájemný duel.

Po prvním zápase se loučila také ve Wuhanu, kde byla nad její síly Kasatkinová. V Pekingu se ale Rumunka opět rozjela. Poprvé dokázala porazit Šarapovovou, oplatila porážku Kasatkinové a Ostapenkové a skončila až ve finále na raketě Garciaové.

Halepová se letos už třikrát mohla stát světovou jedničkou. Od tenisového trůnu ji dělila jediná výhra na French Open, ve Wimbledonu a v Cincinnati. Uspěla však až na čtvrtý pokus, právě díky finálové účasti v Pekingu.

Turnaje mistryň se aktuální světová jednička zúčastní počtvrté v kariéře a čtvrtým rokem po sobě. Nejlépe dopadla hned při své premiéře v roce 2014, kdy prohrála až ve finále se Serenou Williamsovou. V dalších dvou letech skončila vždy ve skupině.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Madrid (vítězka);  Peking,  Cincinnati,  French Open,  Řím (finále);  Toronto,  Stuttgart (semifinále)
Letošní bilance: 46-15
Největší úspěchy v hale: Petrohrad (čtvrtfinále)
Letošní bilance v hale: 1-0
Výsledky na grandslamech: Australian Open (1. kolo), French Open (finále), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (1. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 5-4 (kariérní 27-39)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 5-6
Nejlepší výsledek: finále (2014)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Wuhan (2. kolo), Peking (finále)

Halepová má Garciaové co oplácet

Garciaová teprve podruhé v kariéře odstartovala tenisový rok až na Australian Open. V Melbourne letos skončila ve třetím kole na raketě Strýcové a dlouho se nemohla dostat do formy. Na dalších čtyřech turnajích vyhrála jen tři zápasy.

Dvou výher v řadě se dočkala až v Indian Wells. V Miami ale nepotvrdila nasazení a loučila se po prvním duelu. První výraznější výsledek letošní sezony přišel až v Monterrey. Francouzka v mexické metropoli letos poprvé postoupila do semifinále.

Na antuce se však vrátila ke scénáři předchozích výkonů. V Madridu prohrála v prvním kole a v Římě výsledek ze Španělska jen o stupínek vylepšila. Na domácí antuce už to bylo o něčem jiném. Na poslední přípravné akci před startem domácího grandslamu ve Štrasburku došla do semifinále a na pařížské antuce postoupila do svého premiérového grandslamového čtvrtfinále, v němž ji zastavila česká jednička Karolína Plíšková.

Právě výsledek na domácím grandslamu Garciaovou pořádně povzbudil. Další semifinále přidala na trávě na Mallorce a v solidní formě se ukázala také ve Wimbledonu, kde skončila v osmifinále.

Po Wimbledonu ji na antuce zastavily dvě české hráčky. Ve druhém kole v Gstaadu senzačně Martincová a v bastadském semifinále pozdější vítězka Siniaková.

Na amerických betonech se Francouzce nejvíce zadařilo hned na úvod, když v Torontu postoupila do čtvrtfinále. V Cincinnati naopak prohrála v prvním kole a její pouť na US Open ve třetím kole ukončila Kvitová.

V Asii zažila Garciaová kariérní zlom a jednoznačně nejlepší okamžiky své kariéry. V Tokiu sice uhrála "jen" čtvrtfinále, nicméně poté získala svůj nejcennější titul ve Wuhanu, o týden později ještě cennější v Pekingu a poprvé v kariéře pronikla do Top 10.

Svou premiéru na Turnaji mistryň si zajistila na poslední chvíli, když díky triumfům v Asii z posledního osmého postupového místa sesadila Britku Kontaovou. Další aktérky se pokusí ukončit její sérii 11 vyhraných zápasů v řadě.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Peking,  Wuhan (vítězka);  Bastad,  Mallorca,  Štrasburk,  Monterrey (semifinále)
Letošní bilance: 46-20
Největší úspěchy v hale: Tchaj-pej (2. kolo)
Letošní bilance v hale: 1-1
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (3. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 3-6 (kariérní 11-27)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: premiéra
Nejlepší výsledek: -
Loňský výsledek: -
Generálka: Tokio Premier (čtvrtfinále), Wuhan (vítězka), Peking (vítězka)

2. Jelina Svitolinová (4.) - Caroline Wozniacká (6.)
Druhý souboj v rámci Červené skupiny svedou Jelina Svitolinová a Caroline Wozniacká. Obě hráčky měly v plánu poslední generálku na závěrečný vrchol sezony odehrát v Hongkongu, ale obě se rozhodly kvůli zraněním z hongkongské akce po výhře v prvním kole raději odhlásit. Ve vzájemné bilanci jasně dominuje Svitolinová, která vyhrála všechna tři vzájemná měření sil, přičemž bývalou světovou jedničku dokázala letos porazit ve finále v Dubaji i Torontu.

Svitolinová zatím s Wozniackou neprohrála

Svitolinová si jako první zastávku letošní sezony zvolila Brisbane a uhrála semifinále. Na Australian Open prohrála ve třetím kole a životní etapu své kariéry odstartovala triumfem na halové akci WTA v Tchaj-peji. Další cennou trofej si odvážela z Dubaje.

Poté se třiadvacetileté Ukrajince na chvíli přestalo dařit. V Kuala Lumpuru po výhře v prvním kole nenastoupila k dalšímu utkání, v Indian Wells skončila v osmifinále a v Miami hned po prvním zápase.

Antukovou sezonu může světová čtyřka hodnotit rozhodně pozitivně. Antukové jaro zahájila ziskem titulu v Istanbulu, další přidala v Římě a na French Open jí jen těsně uniklo premiérové grandslamové semifinále, když neudržela obrovské vedení proti Halepové. Jediné velké zaváhání na oranžové drti zaznamenala porážkou v prvním kole v Madridu.

Na svém nejhorším povrchu trávě to nebylo od Ukrajinky až tak špatné. Do dějiště Wimbledonu přijela s bilancí jedné výhry a jedné porážky a v All England Clubu nakonec překvapivě došla až do osmifinále, v němž potrápila Ostapenkovou.

Že Svitolinové více sedí tvrdý povrch, potvrdila hned na prvním podniku po Wimbledonu v Torontu, kde slavila již pátý letošní titul a třetí z akcí WTA Premier 5. V Cincinnati ale prohrála už v osmifinále a stejného výsledku se dočkala také na US Open po prohře s pozdější finalistkou Keysovou.

Kvůli náročnému programu si vzala měsíční volno a na kurty se vrátila na začátku října v Pekingu. V hlavním městě prohrála třísetovou maratonskou bitvu s pozdější šampionkou Garciaovou, přičemž proti rozjeté Francouzce měla mečbol.

Kvůli zranění se před utkáním druhého kola v Hongkongu raději z turnaje odhlásila, aby byla stoprocentně připravená na svou premiéru na Turnaji mistryň.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Toronto,  Řím,  Istanbul,  Dubaj,  Tchaj-pej (vítězka);  Brisbane (semifinále)
Letošní bilance: 52-12
Největší úspěchy v hale: Tchaj-pej (vítězka)
Letošní bilance v hale: 5-0
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (osmifinále)
Letošní bilance vs Top 10: 10-3 (kariérní 19-28)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: premiéra
Nejlepší výsledek: -
Loňský výsledek: -
Generálka: Peking (čtvrtfinále), Hongkong (2. kolo)

Svitolinová si odbyde svou premiéru na Turnaji mistryň

Wozniacká neměla špatný start. V Austrálii vyhrála na všech třech turnajích dva zápasy, což znamenalo čtvrtfinálovou účast v Aucklandu a Sydney a postup do třetího kola Australian Open.

Mnohem lepších výsledků ale dosáhla na Arabském poloostrově. V Dauhá prohrála až ve finále s Karolínou Plíškovou a v Dubaji rovněž ve finále, tentokrát se Svitolinovou. V Indian Wells vypadla ve čtvrtfinále a v Miami přidala další finálovou účast, tehdy byla nad její síly Kontaová.

Na antuce se naopak bývalé světové jedničce příliš nedařilo. Na přípravných turnajích dosáhla nejlepšího výsledku postupem do čtvrtfinále v Charlestonu. Z Prahy a Madridu odjížděla s bilancí jedné výhry a jedné porážky a ve Štrasburku skrečovala utkání prvního kola. Na French Open však uspěla, když po sedmi letech postoupila až do čtvrtfinále.

Generálka na Wimbledon Dánce vyšla náramně. V Eastbourne se probojovala do finále. Znovu ovšem neuspěla a opět ji připravila porážku česká jednička Karolína Plíšková. V All England Clubu prohrála v osmifinále s Vandewegheovou.

Po skončení nejkratší etapy sezony se ještě vrátila na antuku. V Bastadu hrála celkově již páté letošní finále a už potřetí nezvládla souboj o titul s Češkou, tentokrát se Siniakovou.

Nenechala se však rozhodit a sezonu amerických betonů zahájila postupem do finále v Torontu. Ani šestý pokus ale v zisk trofeje neproměnila, letos podruhé ji ve finále porazila Svitolinová. Ve čtvrtfinále v Cincinnati si připsala další prohru s Plíškovou a na US Open ve druhém kole nestačila na rozjetou Makarovovou.

Kýženého titulu se přece jen dočkala, a to na oblíbené akci v Tokiu, kde triumfovala také v roce 2010 a loni. Ve Wuhanu se překvapivě loučila hned po duelu s Řekyní Sakkariovou. V osmifinále pekingského turnaje jí vystavila stopku Kvitová. V Hongkongu začala v roli obhájkyně titulu drtivým vítězstvím nad Bouchardovou, ale poté z turnaje kvůli problémům s rukou odstoupila.

Do Singapuru se Wozniacká vrací poprvé od roku 2014, kdy se Turnaj mistryň v asijské metropoli konal poprvé. Celkově se akce pro osm nejlepších tenistek sezony zúčastní popáté. Před sedmi lety hrála finále, dvakrát vypadla v semifinále a v roce 2011 skončila již ve skupině.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Tokio Premier (vítězka);  Toronto,  Bastad,  Eastbourne,  Miami,  Dubaj,  Dauhá (finále)
Letošní bilance: 56-20
Největší úspěchy v hale: letos bude hrát v hale poprvé
Letošní bilance v hale: 0-0
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (2. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 10-5 (kariérní 53-65)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 9-7
Nejlepší výsledek: finále (2010)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: Tokio Premier (vítězka), Wuhan (2. kolo), Peking (osmifinále), Hongkong (2. kolo)

Wozniacká už má s Turnajem mistryň své zkušenosti

BNP PARIBAS WTA FINALS 2017 - PROGRAM 2. HRACÍHO DNE
• CENTRE COURT • (od 13:30 SELČ)
1. Halepová (1-Rum.) - Garciaová (8-Fr.)
2. Svitolinová (4-Ukr.) - Wozniacká (6-Dán.)
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

15
Přidat komentář
Fandina
Caroline byla bohužel v prvním setu horší než Halep. Tak doufám, že druhý set bude lepší a otočí to. Caro viens!!!
Reagovat
Fandina
Nevidím to dobře. Halep má brejk hraje teď důrazně, Caro se nemůže chytnout.
Reagovat
Fandina
Pro ty, kdo se nemohou dívat na O2 TV Tenis a mají satelit, tak TM dává italský SuperTennis a také DSF Sport 1, obojí lze naladit bez placení.
Reagovat
Fandina
DSF je německý.
Reagovat
Frick
http://isport.blesk.cz/clanek/vip-sport/316650/je-to-vazne-ona-sexy-tenistka-pribrala-az-na-120-kilo-potopil-ji-tata.html
Reagovat
VlS
vyhrají Caroline Garcia a Caro (teda víc přání, než tip)
Reagovat
Fandina
Joooooooooooo moje holčiny, také si to moc přeji!!!!!!!!!
Reagovat
Torn
Já právě ne, ať má Fandina opozici. :D
Reagovat
Fandina
Já ti na opozici kašlu. Tyhle dvě jsou moje top tenistky, těm fandím hned po našich holkách. Garcii hodně let a Caro taky už dost dlouho.
Reagovat
VlS
vyhrají Caroline Garcia a Caro (teda víc přání, než tip)
Reagovat
kada.tom
Halep ve dvou setech, Caro ve ve třech setech
Reagovat
bIbec
včera mi to úplně nevyšlo, ale což.

Halep ve dvou, Svitolina ve třech.
Reagovat
blixa
Nooo ... ehm .... doufám že ti to vyjde stejně "skvěle" jako včera ;-) :D
Reagovat
George_Renel
Výhry níže nasazených by mě nezarmoutily .-).
Reagovat
tommr
mě by vyloženě potěšily. Hlavně výhra Garciaový by mi udělala velkou radost ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist