6. den v Monte Carlu: O finále se poperou Rubljov s Fritzem a Sinner s Runem

15. 4. 2023, 06:00
Previews 31
V rámci šestého hracího dne letošního ročníku Rolex Monte-Carlo Masters se v Monackém knížectví rozhodne o finalistech. O účast v nedělním souboji o titul se utkají předloňský finalista Andrej Rubljov s Taylorem Fritzem, který má na dosah své první antukové finále v kariéře, a letos skvěle hrající Jannik Sinner s Holgerem Runem.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
Rubljov (5-) - Fritz (8-USA) | PREVIEW LS | Court Rainier III (13:30 SELČ)
Sinner (7-It.) - Rune (6-Dán.) | PREVIEW LS | Court Rainier III (15:30 SELČ)


Andrej Rubljov (6.) - Taylor Fritz (10.) | Court Rainier III (13:30 SELČ)
První semifinále letošního ročníku Masters v Monte Carlu obstarají předloňský finalista Andrej Rubljov a Taylor Fritz, který bude usilovat o své premiérové antukové finále. Poslední tři střetnutí ovládl Fritz a ve vzájemné bilanci dominuje 4-1.

Pětadvacetiletý Rubljov si může finále v Monte Carlu zahrát podruhé (2021). V semifinále na Masters je popáté v kariéře (2-2), na antuce podruhé (1-0). Celkově má v semifinálových zápasech úspěšnost 18-11, letos se do této fáze podíval jen v Dubaji a porazil Alexandera Zvereva. Moskevský rodák je spolu s šampionem ročníku 1990 Andrejem Česnokovem jediným ruským finalistou monackého podniku v open éře.

Jeho vrstevník Fritz bude usilovat o své druhé letošní a celkově 11. finále. V semifinále na nejvyšší úrovni má rodák ze San Diega negativní bilanci 10-11, ovšem zvládl pět z posledních osmi, a na Masters 1-1. Na antuce si zahraje semifinále popáté a ještě nikdy neuspěl, na nejvyšším okruhu třikrát. Na amerického finalistu čeká Rolex Monte-Carlo Masters přes 30 let, jako poslední tu bojoval o titul Aaron Krickstein v roce 1992.

Fritz hraje v Monte Carlu výborně a ve čtvrtfinále zničil vítěze posledních dvou ročníků Stefanose Tsitsipase. Navíc s Rubljovem vyhrál čtyři z pěti soubojů a poslední tři. Není tak důvod, aby nemohl uspět i na povrchu, na kterém je nejslabší a ruský soupeř posbíral mnohem více úspěchů. Ještě k tomu si letos vede stabilněji a se závěrečnými koly na těch největších turnajích už má dost zkušeností.

Tip na vítěze: Taylor Fritz

Aktuální forma
Rubljov má letos za sebou osm turnajů a v podstatě se mu povedly jen dva, jedná se o čtvrtfinále na Australian Open a finále v Dubaji. Na dalších čtyřech akcích neporazil více než jednoho soupeře a na úvodních letošních Masters v Indian Wells a Miami skončil shodně v osmifinálové fázi po jasných porážkách s Cameronem Norriem a Jannikem Sinnerem.

Cesta turnajem
V Monte Carlu si vede solidně. Nejprve předvedl suverénní obrat proti antukovému specialistovi Jaumemu Munarovi a pak ve dvou setech přehrál krajana Karena Chačanova a rozjetého kvalifikanta Jana-Lennarda Struffa.

Historie na Rolex Monte-Carlo Masters
Přes úvodní kola hlavní soutěže se dostal až při pátém startu, a to předloni, kdy prohrál až ve finále se Stefanosem Tsitsipasem. Loňskou účast zakončil v osmifinále.

Andrej Rubljov - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Dubaj (F)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 16-8
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na antuce: 3-0
Bilance proti hráčům Top 10: 1-2 (kariérní 19-29)
Bilance v semifinále Masters: 0-0 (kariérní 2-2)
Bilance v semifinále: 1-0 (kariérní 18-11)
Grandslamy: Australian Open (ČF)

Andrej Rubljov - Rolex Monte-Carlo Masters
Kariérní bilance:
9-5
Nejlepší výsledek: finále (2021)
Loňský výsledek: osmifinále
Bilance v semifinále: 1-0
Generálka: žádná
Cesta turnajem: volný los, Munar (4-6 6-2 6-2), (9) Chačanov (7-6 6-2), Struff (6-1 7-6)

Aktuální forma
Fritz se může pochlubit skvělou letošní bilancí 23-6. Po nečekaném nezdaru ve druhém kole Australian Open se zase rozjel a na všech pěti letošních podnicích ATP prošel minimálně do čtvrtfinále, přičemž v Delray Beach získal svůj pátý titul. Na březnových Masters v Indian Wells, kde neobhájil triumf, a v Miami vypadl shodně před branami semifinále.

Cesta turnajem
Antukové jaro zahajuje na Masters v Monte Carlu. Na úvod přehrál i díky zvládnutému maratonskému tie-breaku bývalého šampiona Stana Wawrinku, v osmifinále po obratu přemohl Jiřího Lehečku a ve čtvrtfinále senzačně a snadno přehrál vítěze posledních dvou ročníků Stefanose Tsitsipase.

Historie na Rolex Monte-Carlo Masters
Do závěrečných kol prošel také při dvou ze tří předchozích startů. Jeho předchozím maximem bylo čtvrtfinále, loni v něm neuspěl proti Alejandrovi Davidovichovi.

Taylor Fritz - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Delray Beach (T);  Acapulko,  Dallas (SF)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 23-6
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na antuce: 3-0
Bilance proti hráčům Top 10: 3-1 (kariérní 18-30)
Bilance v semifinále Masters: 0-0 (kariérní 1-1)
Bilance v semifinále: 1-2 (kariérní 10-11)
Grandslamy: Australian Open (2K)

Taylor Fritz - Rolex Monte-Carlo Masters
Kariérní bilance:
8-3
Nejlepší výsledek: semifinále (2023)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: žádná
Cesta turnajem: volný los, Wawrinka (7-6 6-2), Lehečka (4-6 6-4 6-1), (2) Tsitsipas (6-2 6-4)


Jannik Sinner (8.) - Holger Rune (9.) | Court Rainier III (15:30 SELČ)
Vítěz prvního semifinále bude v nedělním finále čelit Jannikovi Sinnerovi, nebo Holgerovi Runemu. Aktuální sousedé v žebříčku se potkávají podruhé, loni v semifinále v sofijské hale byl Rune jediný game od postupu, když mu Sinner kvůli zdravotnímu problému vzdal.

Jednadvacetiletý Sinner bude útočit na své 11. kariérní finále, už čtvrté v letošní sezoně. V semifinálových duelech má pozitivní úspěšnost 10-6, letos 3-1. Konkrétně na Masters je rodák z Innichenu mezi nejlepším kvartetem počtvrté (2-1) a poprvé mimo tvrdé povrchy, letos v této fázi prohrál v Indian Wells, ale slavil v Miami (pokaždé narazil na Carlose Alcaraze). Posledním italským finalistou a zároveň šampionem této akce je Fabio Fognini (2019).

Devatenáctiletý Rune se do čtvrtfinále na Masters dostal podruhé v kariéře a jediné dosavadní loni v Paříži přetavil v triumf. Rodák z Gentofte bude usilovat o své šesté finále na nejvyšším okruhu, letos prohrál obě semifinále a celkově má v této fázi bilanci 5-3. V sobotu může napodobit Erika Worma, který je jediným dánským finalistou v historii Rolex Monte-Carlo Masters. Do závěrečného kola se dostal v roce 1927, tedy před skoro sto lety.

Rune se na antuce v Monte Carlu možná po dlouhé době rozjel do své nejlepší formy. Sinner se v úvodních měsících sezony prezentoval podstatně lepšími výkony i výsledky a je zaslouženě favoritem na postup. Ital letos zvládl tři ze čtyř semifinále, dánský teenager naopak obě v probíhajícím tenisovém roce prohrál. Rune se zase může pochlubit mnohem lepší bilancí s hráči elitní desítky (10-8) než jeho soupeř (13-24).

Tip na vítěze: Jannik Sinner

Aktuální forma
Sinner se v aktuální sezoně zúčastnil šesti turnajů a na všech se podíval minimálně mezi nejlepší šestnáctku. Po vyřazení v osmifinálové fázi Australian Open ovládl halový podnik v Montpellieru a blízko k triumfu měl také v rotterdamské hale. Skvělými výkony se prezentoval i v rámci březnového Sunshine Doublu. V Indian Wells podlehl v semifinále pozdějšímu šampionovi Carlosovi Alcarazovi, v Miami mu porážku oplatil a padl až ve finále s rozjetým Daniilem Medveděvem.

Cesta turnajem
V Monte Carlu mu prvním kole za stavu 0-6 1-3 vzdal Diego Schwartzman. Mnohem více práce měl v osmifinále s Hubertem Hurkaczem, ačkoli na antuce je Polák nejslabší. Po likvidaci manka setu a brejku odvracel mečbol. Ve čtvrtfinále byl naopak zase suverénní, krajanovi Lorenzovi Musettimu povolil jen čtyři gamy.

Historie na Rolex Monte-Carlo Masters
Debut si odbyl předloni a skončil ve druhém kole, v loňském čtvrtfinále prohrál bitvu s Alexanderem Zverevem.

Jannik Sinner - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Montpellier (T);  Miami,  Rotterdam (F);  Indian Wells (SF)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 24-5
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na antuce: 3-0
Bilance proti hráčům Top 10: 4-3 (kariérní 13-24)
Bilance v semifinále Masters: 1-1 (kariérní 2-1)
Bilance v semifinále: 3-1 (kariérní 10-6)
Grandslamy: Australian Open (OF)

Jannik Sinner - Rolex Monte-Carlo Masters
Kariérní bilance:
7-2
Nejlepší výsledek: semifinále (2023)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: žádná
Cesta turnajem: volný los, Schwartzman (6-0 3-1 skreč), (10) Hurkacz (3-6 7-6 6-1), (16) Musetti (6-2 6-2)

Aktuální forma
Rune měl famózní závěr loňské sezony korunovaný triumfem na Masters v Paříži a debutem v Top 10. Dosavadní průběh letošního roku je však z jeho pohledu zklamáním, na kontě má několik překvapivých porážek, do čtvrtfinále se dostal teprve potřetí a jeho maximem jsou semifinále v Montpellieru, Acapulku a teď i v Monte Carlu. Na předchozích dvou Masters v Indian Wells a Miami skončil ve třetím kole a v osmifinále.

Cesta turnajem
Na postup mezi nejlepší osmičku mu stačila jedna výhra. Po volném losu si snadno poradil s trápícím se Dominicem Thiemem a k osmifinále mu nenastoupil Matteo Berrettini. Ve čtvrtfinále po dalším suverénním výkonu zastavil Daniila Medveděva.

Historie na Rolex Monte-Carlo Masters
Oba předchozí starty zakončil brzy, předloni vypadl v prvním kole a loni ve druhém.

Holger Rune - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Acapulko, Montpellier (SF)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 16-7
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na antuce: 2-0
Bilance proti hráčům Top 10: 1-2 (kariérní 10-8)
Bilance v semifinále Masters: 0-0 (kariérní 1-0)
Bilance v semifinále: 0-2 (kariérní 5-3)
Grandslamy: Australian Open (OF)

Holger Rune - Rolex Monte-Carlo Masters
Kariérní bilance:
3-2
Nejlepší výsledek: semifinále (2023)
Loňský výsledek: 2. kolo
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: žádná
Cesta turnajem: volný los, Thiem (6-2 6-4), Berrettini (bez boje), (3) Medveděv (6-3 6-4)

ROLEX MONTE-CARLO MASTERS 2023 - PROGRAM 6. HRACÍHO DNE
• COURT RAINIER III • (od 11:30 SELČ)
1. Krawietz/Pütz (Něm.) - Arneodo/Weissborn (Monako/Rak.)
2. Rubljov (5-) - Fritz (8-USA) / nejdříve ve 13:30 SELČ
3. Sinner (7-It.) - Rune (6-Dán.) / nejdříve v 15:30 SELČ
4. Martin/Mies (Fr./Něm.) - Dodig/Krajicek (5-Chorv./USA)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

31
Přidat komentář
smooke1
Obranna vítězí;)
Reagovat
Patik
Dúfam že titul berie Rublev.
Reagovat
Nola
ja mu teda velmi neverim, tiez je to podobny typ ako Jannik, vsetky dolezite zapasy prehrava, to mas snad niekde napisane v zivotopise, naopak Rune je drzy spratek a hra velmi podobny utocny tenis
Reagovat
Patik
Rublevovi držím len preto ze Rune je spratek..nemusim moc ani Rubleva tiež je to nervak a vlastne je mi ukradnuté celé Monte Carlo nech už to dopadne akokoľvek z antukovych turnajov ma vždy tak nejak fascinoval najmenej..ale Rublev tu každoročne dosahoval lepšie výsledky ten titul by si tu zaslúžil.
Reagovat
Krisboy
Jmenuje se Rubljov. Rublev mu říkají Američani. A titul brát nebude smile
Reagovat
Krisboy
A jinak mě nepřijde nějak arogantní, jak se o něm říká. Je mladej a sebevědomej, proč ne.
Reagovat
Krisboy
Sinner zase nějak odešel fyzicky a měl žalostnou úspěšnost 1. servisu. Ke konci byl ten rozdíl ve fyzičce a nasazení dost vidět. Runemu věřím i ve finále, je to dravec smile
Reagovat
Nola
Jannik je taky nekonfliktny typ, ale je to cely Tomas Berdych, stale moze hrat velmi dobre, ale stale prehrava dolezite zapasy, zial je to tak, a ktovie, ci sa to nejak casom zmeni....
Reagovat
annah
Byl to úžasný zápas!! Doufám, že Rune zítra výkon zopakuje...
Reagovat
com
RUNE smilesmilesmile
Reagovat
Krisboy
Tak ten setbol zahrál Sinner hodně připos..ně a po zásluze ho prohrál. Ale tenis to není špatnej. Třetí set si netroufám tipovat, Rune mi přijde čerstvější a pořád plnej energie.
Reagovat
RFanousek
Rune se pos*al smile
Reagovat
Krisboy
Ne tak docela. Spíš si jenom lehce uprdnul a už je zase soustředěnej. smile
Reagovat
Nola
ta jeho matka v lozi, to je teda nieco.... akoby som spatne sledovala lozu Murrayho.... pritom mi chalan az tak nevadi, snad zoberie titul konecne Mrazik, ale ktovie
Reagovat
Krisboy
Forza jak sviň, Jannik!! smilesmile
Reagovat
Pavol
Neviem čo myslíš ale asi fandíš Jankovi. smile
Reagovat
Krisboy
Fandím oběma, oba hrají krásný tenis. Ale Jankovi o trochu víc, jeho forehand mi učaroval. smile
Reagovat
hanz
Rune je arogant, ten Talián je asi lepší volba.
Reagovat
Krisboy
Spíš nevychovanej mladej fracek. Co teď předvedl za stavu 5:3, 0:40 to jenom potvrzuje. Dobře mu tak, teď už to Janek nesmí pustit! smile
Reagovat
Pavol
Ja som skúsil Runeho ale len tak cvične. Nech vyhrá lepší smile a šťastnejší .
Reagovat
Krisboy
Jestli Rune dnes vyhraje, vyhraje i zítra finále. Ale pořád ještě věřím Jannikovi.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Jannick včera Musettiho vymetl z kurtu..... To je jenom důkaz, že Mus porazil zraněného Djoka.. jestli je to loket, tak je to možná konec sezóny. Protože prohrát se zoufalým Musettim.... Hm hm.

Dneska fandím Jannickovi, hru má na to porazit Runeho, ale trochu se obávám, že Runeho přirozená arogance a sebevědomí bude slavit úspěch v klíčových momentech. Každopádně složení semifinále je relativně sympatické.... (Relativně kvůli Runemu, ke kterému jsem si ještě nevytvořil spojení ani pozitivní ani negativní).
Reagovat
Krisboy
Na zápas Rune-Sinner se těším moc. smile
Reagovat
com
a ja se mocinky tesim, az vyhraje Rune smilesmile
Reagovat
elsky
Vsazeno?
Reagovat
Martan1
Janík Sinner je větší sympaťák. Doufám že vyhraje on. Už by potřeboval vyhrát něco většího. Škoda Floridy s Medvědem. To jsem čekal spíš že ho Janik rozebere, no a jak to nakonec dopadlo, že....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Cominky vsadilinky na Runynky? smile nynynky...smile
Reagovat
Krisboy
Fritz a Sinner smile
Reagovat
com
dneska ti to nejak nevyslo smilesmile
Reagovat
Krisboy
Vo fous smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist