7. den ve Wuhanu: O titul se utkají Sabalenková a Riskeová. Sabalenkovou poté čeká finále čtyřhry

27. 9. 2019, 21:00
Previews 6
V rámci sedmého hracího dne Dongfeng Motor Wuhan Open poznáme letošní vítězky. Finále dvouhry obstarají obhájkyně titulu Aryna Sabalenková, jež ve Wuhanu vyhrála všech 11 předchozích zápasů, a Alison Riskeová, kterou čeká největší finále v kariéře. Sabalenková poté bude bojovat i ve finále čtyřhry, po boku Elise Mertensové nastoupí proti dvojici Yingying Duan, Veronika Kuděrmětovová.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále dvouhry •
Sabalenková (9-Běl.) - Riskeová (USA) | Center Court (10:30 SELČ)
• Finále čtyřhry •
Y. Duan/Kuděrmětovová (8-Čína/Rus.) - Mertensová/Sabalenková (2-Belg./Běl.) | Center Court (13:00 SELČ)


• Finále dvouhry •
Aryna Sabalenková (14.) - Alison Riskeová (35.) | Center Court (10:30 SELČ)
Letošní wuhanské finále má velmi překvapivé složení. Aryna Sabalenková ani Alison Riskeová totiž před startem turnaje nepatřily mezi favoritky. Sabalenková ve Wuhanu vyhrála všech 11 předchozích zápasů a má blízko k zopakování loňského triumfu. Devětadvacetiletou Riskeovou, která s o osm let mladší Sabalenkovou prohrála oba předchozí souboje, si zahraje své největší finále.

Sabalenková hrála finále hned zkraje roku v Shenzhenu, kde v souboji o titul porazila právě Riskeovou a získala třetí kariérní titul. Jediné další letošní finále absolvovala v San José, tam už úspěšná nebyla. Ve finále má kariérní bilanci 3-4, v Číně 2-1. Pokud dnes zvítězí, stane se teprve druhou hráčkou (Petra Kvitová), jež Wuhan ovládne podruhé.

Riskeová byla letos ve finále rovněž dvakrát a také se radovala jen jednou. Na trávě v Hertogenboschi slavila svůj druhý triumf. Ve finále je podeváté, z toho pošesté v Číně, kde uspěla pouze před pěti lety v Tianjinu. Riskeová je druhou americkou finalistkou wuhanského podniku a může navázat na čtyři roky staré prvenství Venus Williamsové.

Sabalenková se v případě neúspěšného finále propadne na 19. místo žebříčku. Pokud dnes uspěje, udrží si 14. pozici. Riskeová má díky finálové účasti zajištěn debut v Top 30, v pondělí bude nejhůře 24. hráčkou světa. Kdyby dnes zvítězila, posune se dokonce na 21. příčku před Markétu Vondroušovou.

Obě hráčky ve Wuhanu předvedly svůj nejlepší tenis a ve finále jsou sice překvapivě, ale naprosto zaslouženě. Vzhledem k vzájemné bilanci a finálové bilanci obou aktérek mírně favorizujeme Sabalenkovou.

Tip: Sabalenková ve třech setech

Aktuální forma
Sabalenková zahájila letošní sezonu ziskem titulu v Shenzhenu a vypadalo to, že naváže na fantastickou druhou polovinu loňské sezony. Jenže talentované Bělorusce se přestalo dařit. Na generálce v Zhengzhou se ovšem předvedla ve velmi slušné formě, když smetla Jelenu Ostapenkovou a poté prohrála třísetovou bitvu s pozdější finalistkou Petrou Martičovou.

Cesta turnajem
Ve Wuhanu zatím kráčí za obhajobou loňského trimfu naprosto suverénně, když smetla krajanku Aljaksandru Sasnovičovou i Danielle Collinsovou. V osmifinále na pátý pokus přehrála Kiki Bertensovou, proti níž vedla už 6-1 5-1, ale nakonec musela v tie-breaku druhé sady odvracet setbol. Po cestě do čtvrtfinále ztratila jen 11 her. V souboji o semifinále sice musela proti Jeleně Rybakinové do rozhodující sady, nicméně i tak Kazašce nedala šanci. V repríze loňského semifinále zdolala světovou jedničku Ashleigh Bartyovou.

Historie na Dongfeng Motor Wuhan Open
Sabalenková při své loňské premiéře wuhanský podnik ovládla. V šesti zápasech ztratila pouhé dva sety. V čínské metropoli vyhrála všech 11 zápasů.

Aryna Sabalenková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Shenzhen (vítězka);  San José (finále); Štrasburk, Petrohrad (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Shenzhen (vítězka); San José (finále)
Bilance: 34-21
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na betonech: 22-10
Bilance proti hráčkám Top 31-50: 6-6 (kariérní 15-10)
Bilance ve finále Premier 5: 0-0 (kariérní 1-0)
Bilance ve finále: 1-1 (kariérní 3-4)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (2. kolo), Wimbledon (1. kolo), US Open (2. kolo)

Aryna Sabalenková - Dongfeng Motor Wuhan Open
Kariérní bilance: 11-0
Nejlepší výsledek: vítězka (2018)
Loňský výsledek: vítězka
Bilance ve finále: 1-0
Generálka: Zhengzhou (čtvrtfinále)
Cesta turnajem: Sasnovičová (6-1 6-2), Collinsová (6-1 6-0), (6) Bertensová (6-1 7-6), Rybakinová (6-3 1-6 6-1), (1) Bartyová (7-5 6-4)

Aktuální forma
Riskeová si nedávno ve Wimbledonu zahrála své první čtvrtfinále na grandslamech a od té doby se dlouho trápila. Až ve Wuhanu, na šestém turnaji od wimbledonského úspěchu, vyhrála více než jeden zápas v hlavní soutěži.

Cesta turnajem
V čínské metropoli využila příznivého losu a po obratu zdolala Katerynu Kozlovovou a Mónicu Puigovou. V osmifinále překvapivě snadno přehrála loňskou semifinalistku a nasazenou osmičku Qiang Wang, které povolila pouhé tři hry. Jen o jeden game více ztratila ve čtvrtfinále proti světové trojce Elině Svitolinové. V semifinále po dalším skvělém výkonu ve dvou těsných setech vyřadila dvojnásobnou šampionku Petru Kvitovou.

Historie na Dongfeng Motor Wuhan Open
Riskeová během premiérového ročníku došla až do osmifinále, ale při dalších třech startech nevyhrála jediné utkání v hlavní soutěži. Loni ve Wuhanu nestartovala. Letošním postupem do finále výrazně vylepšila své maximum.

Alison Riskeová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Hertogenbosch (vítězka);  Shenzhen (finále)
Největší úspěchy na betonech: Shenzhen (finále)
Bilance: 35-20
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na betonech: 21-14
Bilance proti hráčkám Top 11-20: 4-2 (kariérní 12-22)
Bilance ve finále Premier 5: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance ve finále: 1-1 (kariérní 2-6)
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (2. kolo)

Alison Riskeová - Dongfeng Motor Wuhan Open
Kariérní bilance: 7-3
Nejlepší výsledek: finále (2019)
Loňský výsledek: nehrála
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: Zhengzhou (2. kolo), Ósaka (1. kolo)
Cesta turnajem: Kozlovová (4-6 6-3 6-3), Puigová (2-6 7-6 6-3), (8) Qiang Wang (6-2 6-1), (3) Svitolinová (6-1 6-3), (5) Kvitová (7-5 7-5)


• Finále čtyřhry •
/ Y. Duan / V. Kuděrmětovová - / E. Mertensová / A. Sabalenková | Center Court (13:00 SELČ)
Aryna Sabalenková po skončení finále dvouhry nastoupí také ve finále čtyřhry. Vítězky US Open Elise Mertensová se Sabalenkovou vyhrály už devět zápasů v řadě. Tuto sérii se pokusí ukončit domácí Yingying Duan a Veronika Kuděrmětovová. Bude se jednat o premiérový souboj.

Duan s Kuděrmětovovou hrají teprve svůj první společný turnaj a hned je z toho finále. Duan i Kuděrmětovová mají na kontě dva deblové triumfy, obě dnes budou útočit na svou nejcennější trofej.

Cesta turnajem
1K: Bertensová/Kerkhoveová (3-6 7-5 10-7)
2K: Halepová/Olaruová (bez boje)
ČF: N. Kičenoková/Spearsová (6-4 7-6)
SF: Ninomijaová/Z. Yang (6-3 6-1)

Mertensová se Sabalenkovou spojily síly na začátku letošní sezony a spolupráce jim vychází na jedničku. V březnu se jim povedl Sunshine Double (triumf v Indian Wells i Miami) a na nedávném US Open obě přebíraly svůj premiérový grandslamový vavřín. Mertensová bude usilovat o šestou trofej, Sabalenková o čtvrtou. Oběma hráčkám ve sbírce titul na podnicích Premier 5 chybí.

Cesta turnajem
1K: volný los
2K: L. Kičenoková/Krawczyková (6-1 6-3)
ČF: Garciaová/Matteková-Sandsová (7-5 6-3)
SF: (4) Grönefeldová/Schuursová (6-2 6-1)

DONGFENG MOTOR WUHAN OPEN 2019 - PROGRAM 7. HRACÍHO DNE
• CENTER COURT • (od 10:30 SELČ)
1. Sabalenková (9-Běl.) - Riskeová (USA)
2. Y. Duan/Kuděrmětovová (8-Čína/Rus.) - Mertensová/Sabalenková (2-Belg./Běl.)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
sprchon
Ali super! Tak ještě jeden.
Reagovat
marsden
Klasicky scenar. Riske ve finale nic nepredvede. Nemam rad tenhle typ hracek, jednou vyleti a nic. Trapny. Peta tam mela byt:((
Reagovat
smazaný uživatel
Riske začala něco hrát až za stavu 1:5 v prvním setu.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm a tím to skončilo.
Reagovat
dadaft
jestli Aryna i Alison udrží výkonnost z předchozích zápasů, mělo by to být fantastické finále

tak snad to klapne...
Reagovat
Mantra
chlapech se tu nepíše(nedivím se), tak jen ot zajímavej výsledek:
Pablito Anduchar - B.Snur - 6-0 6-0
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist