8. den v Madridu: Alcaraze čeká repríza finále se Zverevem. Ve čtvrtfinále jsou favoritkami Sabalenková a Sakkariová

2. 5. 2023, 06:00
Previews 20
V rámci osmého hracího dne letošního ročníku Mutua Madrid Open jsou na programu všechny osmifinálové duely mužské dvouhry, v repríze loňského finále se střetnou obhájce titulu Carlos Alcaraz a dvojnásobný šampion Alexander Zverev. Ženy odehrají první dvě čtvrtfinále, Aryna Sabalenková se utká s Majar Šarífovou a Maria Sakkariová s Irinou Beguovou.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Cesta za obhajobou titulu •
Alcaraz (1-Šp.) - Zverev (13-Něm.) | PREVIEW LS | Manolo Santana Stadium (16:00 SELČ)
• Čtvrtfinále žen •
Šarífová (Egypt) - Sabalenková (2-) | PREVIEW LS | Manolo Santana Stadium (13:00 SELČ)
Sakkariová (9-Řec.) - Beguová (31-Rum.) | PREVIEW LS | Manolo Santana Stadium (20:00 SELČ)
DALŠÍ PREVIEWS MUŽI


• Cesta za obhajobou titulu •
Carlos Alcaraz (2.) - Alexander Zverev (16.) | Manolo Santana Stadium (16:00 SELČ)

Už v osmifinále dojde na reprízu loňského finále mezi obhájcem titulu Carlosem Alcarazem a dvojnásobným šampionem Alexanderem Zverevem. Ve vzájemné bilanci vede 3-1 Zverev, který vyhrál poslední souboj ve čtvrtfinále loňského French Open.

Alcaraz naskočil do sezony kvůli zranění až v půlce února, na čtyřech z pěti turnajů prošel do finále a triumfoval v Buenos Aires, na Masters v Indian Wells a také v Barceloně. Jedinou výjimkou je třísetová semifinálová porážka na Masters v Miami s Jannikem Sinnerem. Do antukového jara vstoupil kvůli dalším zdravotním potížím až před dvěma týdny v Barceloně, v ani jednom z pěti zápasů neztratil set a poprvé v kariéře obhájil triumf na nejvyšším okruhu. V Madridu měl na úvod nečekané potíže s Emilem Ruusuvuorim, dokonce mohl prohrávat o set a brejk. S Grigorem Dimitrovem si naopak poradil celkem snadno.

Zverev se letos vrátil po půlroční pauze zaviněné zraněním kotníku, stále není v ideální formě a na osmi turnajích byl nejdál v semifinále v Dubaji. Antukové jaro zahájil po drtivé porážce s Tarem Danielem v Miami a na Masters v Monte Carlu dvakrát nedopodával osmifinále s Daniilem Medveděvem. Další krok zpět učinil na domácí půdě v Mnichově, kde nestačil hned na Christophera O'Connella. V Madridu začal bitvou s Robertem Carballésem, kterého dorazil kanárem, a pak deklasoval se ztrátou jediného gamu Huga Greniera.

Alcaraz zatím nehraje v Madridu v nejlepší formě. Do turnaje nevstoupil dobře ani Zverev, ovšem v posledních třech setech ztratil dohromady jediný game. Ve vysoké nadmořské výšce má rozhodně šanci největšího favorita porazit, v Madridu navíc došel při všech pěti předchozích startech minimálně do čtvrtfinále. Stále však čeká na první pořádný skalp po zranění. Domácí supertalent má celkově mnohem lepší formu a očekává se, že s pomocí bouřlivé podpory publika zvítězí.

Tip na vítěze: Carlos Alcaraz

Carlos Alcaraz - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Barcelona,  Indian Wells,  Buenos Aires (T);  Rio de Janeiro (F);  Miami (SF)
Největší úspěchy na antuce: Barcelona, Buenos Aires (T); Rio de Janeiro (F)
Bilance: 25-2
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na antuce: 15-1
Bilance proti hráčům Top 20: 7-2 (kariérní 29-16)
Grandslamy: Australian Open (-)

Carlos Alcaraz - Mutua Madrid Open
Kariérní bilance:
8-1
Nejlepší výsledek: triumf (2022)
Loňský výsledek: triumf
Bilance v osmifinále: 1-0
Generálka: Barcelona (T)
Cesta turnajem: volný los, Ruusuvuori (2-6 6-4 6-2), (26) Dimitrov (6-2 7-5)

Alexander Zverev - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Dubaj (SF)
Největší úspěchy na antuce: Monte Carlo (OF)
Bilance: 12-11
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance na antuce: 4-2
Bilance proti hráčům Top 10: 0-4 (kariérní 42-52)
Grandslamy: Australian Open (2K)

Alexander Zverev - Mutua Madrid Open
Kariérní bilance:
21-3
Nejlepší výsledek: triumf (2018, 2021)
Loňský výsledek: finále
Bilance v osmifinále: 5-0
Generálka: Monte Carlo (OF), Mnichov (2K)
Cesta turnajem: volný los, Carballés (6-7 7-5 6-0), Grenier (6-1 6-0)


• Čtvrtfinále žen •
Majar Šarífová (59.) - Aryna Sabalenková (2.) | Manolo Santana Stadium (13:00 SELČ)
Zatímco Majar Šarífová si zahraje své teprve čtvrté čtvrtfinále na nejvyšší tour a první na akcích větších než WTA 250, předloňská šampionka Aryna Sabalenková postoupila na všech svých sedmi letošních turnajích alespoň mezi nejlepší osmičku a v lednu se stala zbrusu novou grandslamovou vítězkou. Bude se jednat o premiérový vzájemný souboj.

Šarífová měla před startem turnaje bilanci 1-13 se zástupkyněmi Top 50 žebříčku, ovšem v Madridu si připsala už čtyři takové skalpy a ukazuje, že je na nejpomalejším povrchu nejsilnější. S členkami Top 10 má nyní paradoxně mnohem lepší úspěšnost 2-2. Sabalenková by jí však měla vystavit stopku, Běloruska je jednou z nejlepších a nejstabilnějších hráček sezony a rychlejší antuka by jí měla pomoct do dalšího kola. Aktuální světová dvojka bude diktovat tempo hry, a pokud se vyvaruje vysokému počtu nevynucených chyb, neměla by v semifinále chybět.

Tip na vítězku: Aryna Sabalenková

Aktuální forma
Šarífová se v úvodních měsících sezony trápila na tvrdých površích, posbírala jen čtyři výhry a na pěti z osmi turnajů ztroskotala hned na první soupeřce. Na svém nejoblíbenějším povrchu však ožila. Na zelené antuce v Charlestonu sice vypadla hned s Paulou Badosaovou, nicméně pár dní před startem madridské "tisícovky" se probojovala mezi nejlepší kvarteto na W100 v Portugalsku.

Cesta turnajem
V Madridu exceluje a prožívá životní turnaj. V úvodním kole jí před začátkem rozhodující sady vzdala Camila Giorgiová, pak si ve dvou setech vyšlápla na Anhelinu Kalininovou i světovou pětku Caroline Garciaovou, v osmifinále zdolala po téměř třech hodinách Elise Mertensovou a stala se první egyptskou čtvrtfinalistkou podniků WTA 1000.

Historie na Mutua Madrid Open
V Caja Mágica startuje podruhé, loni neprošla kvalifikací.

Majar Šarífová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Monterrey (ČF)
Největší úspěchy na antuce: Madrid (ČF)
Bilance: 11-10
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na antuce: 7-2
Bilance proti hráčkám Top 10: 1-1 (kariérní 2-2)
Bilance ve čtvrtfinále WTA 1000: 0-0 (kariérní 0-0)
Grandslamy: Australian Open (1K)

Majar Šarífová - Mutua Madrid Open
Kariérní bilance:
4-0
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2023)
Loňský výsledek: kvalifikace
Bilance ve čtvrtfinále: 0-0
Generálka: Charleston (1K), W100 Oeiras (SF)
Cesta turnajem: Giorgiová (4-6 6-4 skreč), (30) Kalininová (6-2 7-6), (5) Garciaová (7-6 6-3), (24) Mertensová (6-4 0-6 6-4)

Aktuální forma
Sabalenková je letos takřka k nezastavení, na všech sedmi turnajích včetně Madridu postoupila minimálně do čtvrtfinále a má v probíhající sezoně famózní bilanci 26 výher a pouhých čtyř porážek. Po triumfu v Adelaide ovládla i Australian Open a získala svůj první grandslamový titul. Finále hrála také v kalifornském Indian Wells a na antukové generálce ve Stuttgartu, kde se do závěrečného kola dostala třetím rokem po sobě.

Cesta turnajem
V Madridu stále neztratila set. Nejdříve oplatila nedávnou porážku Soraně Cirsteaové, následně si poradila s Camilou Osoriovou a v osmifinále suverénně zastavila senzační jízdu teprve 16leté Mirry Andrejevové.

Historie na Mutua Madrid Open
Za sebou má čtyři starty. Tři z nich zakončila v prvním kole, ovšem předloni tu ve finále porazila Ashleigh Bartyovou a slavila svůj jediný dosavadní triumf na antuce.

Aryna Sabalenková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Australian Open,  Adelaide 1 (T); Stuttgart,  Indian Wells (F)
Největší úspěchy na antuce: Stuttgart (F)
Bilance: 26-4
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na antuce: 6-1
Bilance proti hráčkám Top 50-100: 4-1 (kariérní 67-30)
Bilance ve čtvrtfinále WTA 1000: 1-2 (kariérní 9-6)
Grandslamy: Australian Open (T)

Aryna Sabalenková - Mutua Madrid Open
Kariérní bilance:
9-3
Nejlepší výsledek: triumf (2021)
Loňský výsledek: 1. kolo
Bilance ve čtvrtfinále: 1-0
Generálka: Stuttgart (F)
Cesta turnajem: volný los, Cirsteaová (6-4 6-3), Osoriová (6-4 7-5), M. Andrejevová (6-3 6-1)


Maria Sakkariová (9.) - Irina Beguová (35.) | Manolo Santana Stadium (20:00 SELČ)
Maria Sakkariová dál čeká na svůj druhý kariérní triumf na nejvyšším okruhu a ve svém premiérovém čtvrtfinále v Madridu se utká s Irinou Beguovou, která je v tomto dějišti mezi nejlepší osmičkou už potřetí a může podruhé postoupit do semifinále podniků WTA 1000. Poslední dva souboje patřily Řekyni, ve vzájemné bilanci vede 2-1.

Sakkariová měla potíže už loni v petrohradské hale a na antuce je Beguová ještě silnější. Rumunka včera přerušila sérii 10 porážek s hráčkami Top 20 na antuce a v Caja Mágica stále neztratila set. Proti letos nepřesvědčivé Sakkariové tak určitě není bez šance, ačkoli mladší Řekyně má mnohem více zkušeností se závěrečnými koly a vyhrála všechna tři čtvrtfinále v probíhající sezoně.

Tip na vítězku: Maria Sakkariová

Aktuální forma
Sakkariová nemůže být s dosavadním průběhem sezony spokojená. Na Australian Open vypadla už ve třetím kole po porážce s Lin Zhu, prohrála všechna tři letošní semifinále a po dalším neúspěšném pokusu o finále v Indian Wells ztroskotala v Miami hned na Biance Andreescuové. Do antukového jara vstoupila na silně obsazeném podniku ve Stuttgartu a v prvním kole uhrála jen pět gamů s Karolínou Plíškovou.

Cesta turnajem
V Madridu má za sebou tři zápasy a jen jeden ztracený set. Na úvod si poradila s kvalifikantkou Arantxou Rusovou, pak po obratu zdolala domácí divokou kartu Rebeku Masárovou a v osmifinále přehrála poslední domácí naději Paulu Badosaovou.

Historie na Mutua Madrid Open
Hlavní soutěž hraje popáté a teprve podruhé se dostala přes druhé kolo. Jejím předchozím maximem bylo předloňské osmifinále.

Maria Sakkariová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Indian Wells,  Dauhá, Linec (SF)
Největší úspěchy na antuce: Madrid (ČF)
Bilance: 18-8
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na antuce: 3-1
Bilance proti hráčkám Top 50: 11-7 (kariérní 95-92)
Bilance ve čtvrtfinále WTA 1000: 1-0 (kariérní 7-3)
Grandslamy: Australian Open (3K)

Maria Sakkariová - Mutua Madrid Open
Kariérní bilance:
6-4
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2023)
Loňský výsledek: 2. kolo
Bilance ve čtvrtfinále: 0-0
Generálka: Stuttgart (1K)
Cesta turnajem: volný los, Rusová (6-4 6-4), Masárová (3-6 6-3 6-3), (26) Badosaová (6-4 6-4)

Aktuální forma
Beguová měla výborný vstup do sezony, v Adelaide porazila Jelenu Ostapenkovou a Veroniku Kuděrmetovovou a až v semifinále ji zastavila Aryna Sabalenková. Od té doby se však trápila a na následujících pěti turnajích posbírala dohromady jen dvě výhry, a to proti hráčkám figurujícím mimo Top 100. Na antuce začala v Charlestonu, kde bez ztráty setu přehrála Dalmu Gálfiovou i Sofii Keninovou a v osmifinále sahala po skalpu světové trojky Jessicy Pegulaové.

Cesta turnajem
Ve zlepšené formě pokračuje v Madridu. Set nepovolila Karolíně Muchové, Shelby Rogersové ani světové osmnáctce Ljudmile Samsonovové.

Historie na Mutua Madrid Open
Letošní start je jejím jubilejním desátým. Při posledních třech vypadla v prvním kole a alespoň mezi nejlepší osmičku prošla počtvrté. Postupem do čtvrtfinále vyrovnala maximum z let 2015-16.

Irina Beguová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Adelaide 1 (SF)
Největší úspěchy na antuce: Madrid (ČF)
Bilance: 10-7
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance na antuce: 5-1
Bilance proti hráčkám Top 10: 1-2 (kariérní 8-39)
Bilance ve čtvrtfinále WTA 1000: 0-0 (kariérní 1-2)
Grandslamy: Australian Open (2K)

Irina Beguová - Mutua Madrid Open
Kariérní bilance:
12-9
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2015-16, 2023)
Loňský výsledek: 1. kolo
Bilance ve čtvrtfinále: 0-2
Generálka: Charleston (OF)
Cesta turnajem: volný los, Muchová (6-4 7-5), (33) Rogersová (7-5 6-2), (14) Samsonovová (6-4 6-4)

MUTUA MADRID OPEN 2023 - PROGRAM 8. HRACÍHO DNE
• MANOLO SANTANA STADIUM • (od 11:00 SELČ)
1. Chačanov (10-) - Rubljov (5-)
2. Šarífová (Egypt) - Sabalenková (2-) / nejdříve ve 13:00 SELČ
3. Alcaraz (1-Šp.) - Zverev (13-Něm.) / nejdříve v 16:00 SELČ
4. Sakkariová (9-Řec.) - Beguová (31-Rum.) / nejdříve ve 20:00 SELČ
5. Zapata (Šp.) - Tsitsipas (4-Řec.)
• ARANTXA SANCHEZ STADIUM • (od 11:00 SELČ)
1. Munar (Šp.) - Altmaier (Něm.)
2. Karacev (-) - Medveděv (2-)
3. Čorič (17-Chorv.) - Davidovich (29-Šp.)
4. Fritz (8-USA) - Zhizhen Zhang (Čína)
5. Struff (Něm.) - Cachín (Arg.)
Kompletní program
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
annah
Zápas Fritze s tím Činčančengem, to byl teda masakr! Úžasné drama! Fritz mu to bohužel vytrvale posílal do forhendu, kde byl Číňan težko hratelný. Pálil to tam jak z kanónu. Tohle byl asi jeden ze zápasů roku...
Reagovat
Mony
potvrzujismile
Reagovat
Mony
ale holky (Begu-Sakkari) nechtějí zůstat pozadu v tom dramatu
Reagovat
annah
Na ty už jsem neměla náladu, asi i proto, že jsou mi obě fuk. Koukla jsem jen tu a tam. Zato Fritz je můj oblíbenec, tak zasedla pribita k obrazovce. A vyplatilo se. Velký zážitek!
Reagovat
annah
Číňan hrál úžasně. Videla jsem ho v akci poprvé.
Reagovat
Krisboy
Také jsem ho neznal, také jsem kousek zápasu viděl a také jsem čuměl, jaká je to palba. Přitom po prvním setu to vypadalo, že ho Taylor zlomil a už to bude snadné. Nebylo. Skvělé! smile
Reagovat
Mony
smilesmilesmile..Já snad přejdu na mužský!
Reagovat
smazaný uživatel
zo 40:0 prehrat si servis, snad uz 2 x , to je nieco strasne, nespravne rozhodnutia, hlava v haji, presne ako s Medvedom naposledy, zranenia robia s hracov uplnych magorov, Rafa je v tomto ohlade uplna topka, vo veku Zvereva nemusel hrat pol roka a stale dokazal vyhravat nielen zapasy, ale aj tituly smilesmile
Reagovat
Nola
zo 40:0 prehrat si servis, snad uz 2 x , to je nieco strasne, nespravne rozhodnutia, hlava v haji, presne ako s Medvedom naposledy, zranenia robia s hracov uplnych magorov, Rafa je v tomto ohlade uplna topka, vo veku Zvereva nemusel hrat pol roka a stale dokazal vyhravat nielen zapasy, ale aj tituly smilesmile
Reagovat
Mony
Au Sherifka ukazuje, co na vicekralovnu Sábu platí. Vysoké kopcesmile
Reagovat
Mony
Dnes to vidím na 2 rozmlacene rakety, 1 slunečník, vytrhne muškáty z květináčů a roztrháná taska..možná i snedeny tenisak
Reagovat
zfloyd
Egypťanka sice vede , ale myslím , že to Aryna dá
Reagovat
annah
Nejspíš jo nakonec, i když prohrála první set. Utekl jí začátek. Možná ji zaskočilo, že řev při každém úderu se ozývá i z druhé strany. Je zvyklá ječet sama, ne v duetu. :-)
Reagovat
Astarin
Ale je to teda uřvaný tenis...
Reagovat
George_Renel
https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/serena-williams-tehotenstvi-met-gala-alexis-ohanian.A230502_084406_lidicky_zar
Reagovat
Blondie
No super, konečně má případné pokračování vyřešené, dušička spokojená, poháry na polici, dvě děti, chlap vypadá na sympaťáka... super, přeju jí to smile
Reagovat
Pe3k
Takže to znamená, že už se na okruh nevrátí? Tak fajn, to jí taky přeju smile
Reagovat
Blondie
Pořád by z ní šel strach, to rozhodně.
Ale myslím, že se na to vykašle smile
Reagovat
vavrinec
Tenisově už ne. Jedině z toho, že by člověku jednu ubalila. smile
Reagovat
annah
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist