8. den v Monte Carlu: Tsitsipas má na dosah úspěšnou obhajobu, ve finále se utká s Davidovichem

17. 4. 2022, 06:00
Previews 39
V rámci osmého hracího dne Rolex Monte-Carlo Masters se rozhodne o vítězích letošního ročníku. Stefanos Tsitsipas může teprve jako třetí tenista v tomto století úspěšně obhájit titul v Monte Carlu, zabránit mu v tom bude chtít debutant ve finále turnajů ATP Alejandro Davidovich. Deblové finále obstarají dvojice Rajeev Ram, Joe Salisbury a Juan-Sebastian Cabal, Robert Farah.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále dvouhry •
Davidovich (Šp.) - Tsitsipas (3-Řec.) | Court Rainier III (14:30 SELČ)
• Finále čtyřhry •
Ram/Salisbury (1-USA/Brit.) - Cabal/Farah (6-Kol.) | Court Rainier III (11:30 SELČ)


• Finále dvouhry •
Alejandro Davidovich (46.) - Stefanos Tsitsipas (5.) | Court Rainier III (14:30 SELČ)

Alejandro Davidovich dnes odehraje své vůbec první finále na nejvyšším okruhu a v Monte Carlu v něm narazí na loňského šampiona a jednoho z největších favoritů před startem turnaje Stefanose Tsitsipase. Oba předchozí souboje vyzněly lépe pro Tsitsipase, ten první loni právě v Monaku však Davidovich vzdal a letos v Rotterdamu prohrál jen velmi těsně.

Dvaadvacetiletý Davidovich zvládl semifinále na hlavní tour až na čtvrtý pokus. Rodák z Málagy se může stát už osmým různým španělským šampionem Rolex Monte-Carlo Masters a prvním nenasazeným vítězem tohoto podniku od roku 1992 (Thomas Muster). Na třech ze čtyř posledních akcí Masters se z triumfu radovali tenisté, kteří si finále na největších turnajích ATP zahráli poprvé (Cameron Norrie v Indian Wells 2021, Taylor Fritz v Indian Wells 2022 a Carlos Alcaraz v Miami 2022).

Třiadvacetiletého Tsitsipase naopak čeká už 19. finále (bilance 7-11) a čtvrté na Masters (1-2). Zatímco Španělsko má velmi bohatou historii nejen v Monte Carlu, rodák z Atén je jediným řeckým šampionem turnajů hraných na nejvyšší tour. Dnes se může stát teprve třetím tenistou, který v tomto století na monacké antuce úspěšně obhájí titul (Rafael Nadal a Juan Carlos Ferrero).

Tsitsipas má jisté, že udrží pátou příčku, v případě triumfu může odskočit Matteovi Berrettinimu a stáhnout náskok Rafaela Nadala. Davidovich bude v pondělí debutovat v Top 30, buď se ocitne na 27. místě, nebo bude uzavírat nejlepší dvacítku.

Tsitsipas sice ve finálových bojích disponuje negativní bilancí, nicméně všech 11 porážek mu uštědřili členové Top 15. O rok starší Tsitsipas má mnohem více zkušeností se souboji o titul a ty by se mu měly v neděli hodit. V Monte Carlu předvádí až na kolaps proti Diegovi Schwartzmanovi velmi dobré výkony a je zaslouženě favoritem. Davidovich však umí překvapit a třeba se mu to povede znovu.

Tip na vítěze: Stefanos Tsitsipas

Aktuální forma
Davidovich si letos před startem turnaje procházel velkou krizí. Do Monte Carla dorazil s mizernou bilancí 4-9 a jedinou vítěznou sérií (čtvrtfinále v Dauhá). Antukové jaro zahájil před týdnem v Marrákeši a hned v prvním kole prohrál bitvu s Federicem Coríou.

Cesta turnajem
V Monte Carlu ovšem formu našel a svou kariéru znovu nastartoval. V úvodním kole si poradil s Marcosem Gironem, pak si proti nerozehrané světové jedničce Novakovi Djokovičovi připsal svůj nejcennější skalp, v osmifinále zastavil sedm utkání neporaženého Davida Goffina, ve čtvrtfinále porazil vítěze letošního Masters v Indian Wells Taylora Fritze a v semifinále přehrál zkušeného Grigora Dimitrova.

Historie na Rolex Monte-Carlo Masters
I při své druhé účasti postoupil do čtvrtfinále, loni v něm vzdal svému dnešnímu soupeři.

Alejandro Davidovich - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Monte Carlo (F)
Největší úspěchy na antuce: Monte Carlo (F)
Bilance: 9-9
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance na antuce: 5-1
Bilance proti hráčům Top 10: 1-3 (kariérní 2-12)
Bilance ve finále Masters: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance ve finále: 0-0 (kariérní 0-0)
Grandslamy: Australian Open (2K)

Alejandro Davidovich - Rolex Monte-Carlo Masters
Kariérní bilance:
8-1
Nejlepší výsledek: finále (2022)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: Marrákeš (1K)
Cesta turnajem: Giron (7-5 6-3), (1) Djokovič (6-3 6-7 6-1), Goffin (6-4 6-1), (10) Fritz (2-6 6-4 6-3), Dimitrov (6-4 6-7 6-3)

Aktuální forma
Tsitsipas v listopadu podstoupil operaci lokte a rozhodně se nešetří, před cestou do Monte Carla letos absolvoval 24 zápasů a šest individuálních turnajů. Jeho výkony v aktuální sezoně nejsou přesvědčivé, přesto byl na čtyřech z nich minimálně ve čtvrtfinále. Do něj se naopak nedostal v Indian Wells ani Miami, v Kalifornii ve třetím kole prohrál s Jensonem Brooksbym a na Floridě skončil v osmifinále na raketě Carlose Alcaraze.

Cesta turnajem
V Monte Carlu začal soubojem posledních šampionů a Fabiovi Fogninimu povolil jen tři hry a nadělil kanára, v osmifinále ve dvou těsných setech zdolal antukáře Lasla Djereho. Další dvousetové vítězství měl na dosah ve čtvrtfinále, proti Diegovi Schwartzmanovi však selhal a v rozhodující sadě byl jediný míček od stavu 0-5. V semifinále nedal šanci Alexanderovi Zverevovi.

Historie na Rolex Monte-Carlo Masters
V Monaku hraje počtvrté a při předchozích účastech se postupně zlepšoval. Během debutu před čtyřmi lety vypadl ve druhém kole, o rok později v osmifinále a loni vybojoval svou jedinou trofej z Masters.

Stefanos Tsitsipas - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Rotterdam (F); Acapulko,  Australian Open (SF)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 21-7
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na antuce: 4-0
Bilance proti hráčům Top 50: 10-6 (kariérní 123-73)
Bilance ve finále Masters: 0-0 (kariérní 1-2)
Bilance ve finále: 0-1 (kariérní 7-11)
Grandslamy: Australian Open (SF)

Stefanos Tsitsipas - Rolex Monte-Carlo Masters
Kariérní bilance:
11-2
Nejlepší výsledek: triumf (2021)
Loňský výsledek: triumf
Bilance ve finále: 1-0
Generálka: Indian Wells (3K), Miami (OF)
Cesta turnajem: volný los, Fognini (6-3 6-0), Djere (7-5 7-6), (12) Schwartzman (6-2 6-7 6-4), (2) Zverev (6-4 6-2)


• Finále čtyřhry •
/ R. Ram / J. Salisbury - /
J. Cabal / R. Farah | Court Rainier III (11:30 SELČ)
Ještě před singlovým finále se o titul poperou deblisté. Letošní finále obstarají nejvýše nasazená dvojice Rajeev Ram, Joe Salisbury a turnajové šestky Juan-Sebastian Cabal s Robertem Farahem. Ve vzájemné bilanci vedou 4-1 Ram se Salisburym, kteří vyhráli i jediný předchozí finálový souboj loni ve vídeňské hale.


Ram se Salisburym spolu získali pět titulů, z toho jeden na Masters, ale letos ještě neslavili. Osmatřicetiletý Ram bude usilovat o svou 23. trofej, teprve čtvrtou z největších akcí ATP. O devět let mladší Salisbury má na dosah devátý vavřín, na Masters zatím triumfoval jednou.

Cesta turnajem
1K: volný los
2K: Behar/Escobar (6-2 6-3)
ČF: (5) Pütz/Venus (6-4 6-3)
SF: Bopanna/J. Murray (3-6 7-6 11-9)


Cabal s Farahem společně triumfovali už 19krát, dvakrát na Masters, také oni však absolvují první letošní finále. Pětatřicetiletý Cabal má doma 20 trofejí, stejně starý Farah s jiným parťákem titul nezískal.

Cesta turnajem
1K: Gille/Vliegen (7-6 4-6 10-7)
2K: González/Molteni (6-2 6-4)
ČF: (2) Mektič/Pavič (6-4 6-4)
SF: (8) Arévalo/Rojer (7-5 6-3)

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

39
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
No nakonec to měl Stefanos těžší, než jsem myslel. Fokyna se snažil, co mohl a docela mi překvapil - chodily mu první servy, FH mu celkem psal a dokázal jím tlačit, BH solidní + pár povedených DS. Suma sumárum, aspoň dokázal, že finále nebylo úplně náhodné a nezasloužené. To, že ho moc nemusím se ale asi moc nezmění, prostě mi něčím nesedí. Stefanos snad bude opouštět WC rychleji a časem se třeba zbaví i taťky, který na něj nemá nejlepší vliv. Na antuce hraje asi svůj nejlepší tenis.
Pěkná obhajoba a za tu rybičku v SF zaslouženásmile
Reagovat
paddy
prostě antukáře v sobě nezapře smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jenže to je málo, na to, aby se stal dominantem. Krom toho TM, co vyhrál, je mimo antuku opravdu nic moc a pokud se na jiných površích nezlepší, stěží bude moci kdykoli v budoucnu usilovat o první místo. Proti komplexním hráčům jako je Nadal a Djokovic, komplexnímu hráči budoucnosti Alcrazovi nebo hardařům, kteří jsou schopni nahradit neúspěchy na antuce schopnostmi na betonech a trávě, to bude mít přetěžké.
Reagovat
soloo
proč je Tsitsi dobrý iba na antuke? smile
Reagovat
Rafaeoli25
Protože není komplexní.
Reagovat
Blondie
Proč jsem jen tušila, jaké bude první kolo ve Stuttgartu? XD
Reagovat
com
Karolina - Kvitovic smilesmile
Reagovat
blixa
No, a fakt nevím jak tohle dopadne. Normálně by to měla Karolína dát, ale v současné neformě to spíš bude přetlačovaná o to, která bude horší ... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No dopadne to jako vždycky, jedna z nich odstoupísmile
Reagovat
paddy
vyhraje Kvitová smile

určitě se nebudeme zlobit, když to bude vyhrocené utkání, a Hrdlička se s Vaňkem poperou přímo pod empjarem smile
https://www.youtube.com/watch?v=94hSB8sYnF0
Reagovat
Krisboy
Komu budeš fandit? smile
Reagovat
Rafaeoli25
Snad Fokina pořádně zabojuje, jeho jízda by zasluhovala titul smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Tak Tsip je nejistý, porazit Zvereva už dnes není žádné velké umění, takže Fokina alespoň šanci má.
Reagovat
com
smile
Reagovat
annah
Doufám že ne. Je to jakýsi podivný, nesympaticky chlápek.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
k tipům v MCsmile
Poslední kola téměř (nebo úplně) bezchybná! Skoro až zbytečně s dovětkem - může vyhrát/překvapit i soupeř, jakkoli to v mnoha případech chápusmile Je to takový bláznivý turnaj.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
díky, ČF i SF trefeno 100% mám pocit a to jsem se teda v ČF hodně odhodlal riskovat na svůj standard smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Všiml jsem si a i proto to ocenilsmile
Reagovat
Rafaeoli25
Postup Tsipa s Diégem byl ale nakonec velkým štěstím.
Reagovat
Patik
Ten Belehrad nebude mať Djokovič vôbec easy.. neviem neviem či z tej antuky tento rok niečo bude..po fyzickej stránke neviem si ho predstaviť takých 5 setov proti Tsitsipasovi..
Reagovat
paddy
Loni ho taky nevyhrál a jakou měl formu smile
Reagovat
Patik
tento rok to bude asi ešte horšie..aj keď možno ho domáci potlačia dopredu viac než minulú sezónu.
Reagovat
Mony
Bez Vajdy to zatím nikdy nešlo.. A byl bez něho docela dlouho
Reagovat
Patik
vtedy bol ale mimo duchovne..
Reagovat
Rafaeoli25
Tak snad ho zase začne bavit trénink. Pokud ne, nemusí na turnaje ani jezdit.
Reagovat
Pe3k
To sem nečekal, že tam bude tak silné hráčské pole. Djoko no chance.
Reagovat
turista
Ale koželuh! Je to doma a tam vždycky bude mít šanci.
Reagovat
Patik
šance má vždy a všade..
Reagovat
Rafaeoli25
Tak na antuce pokud je Nadal v nejlepší možné formě tak moc ne.
Reagovat
Rafaeoli25
Jak proti Nadalovi tak Tsipovi. Ale je to jeho volba jezdit na turnaje bez kondice. Pak si ale nesmí na nic stěžovat.
Reagovat
paddy
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile Zkus to po... Cypesmile
Reagovat
Rafaeoli25
No je fakt, že antukový turnaj, kde nemusí čelit Nadalovi, Djokerovi a Alcarazovi by vyhrát měl, když už přežil smrt s nejsilnějším soupeřem, kterého tam potkal, myšleno Diego. Ale kdoví, nehraje tak dobře jako loni a Fokina je našláplý.
Reagovat
soloo
Fokina smile
Reagovat
Rafaeoli25
Zas tak skvěle nehraje, aby to byla povinnost. Měl vypadnout už s Schwarzíkem.
Reagovat
paddy
Na to se historie neptá, zápas se neotáčí díky štěstí
Reagovat
EllNino
ale notak, i štěstí je potřeba ... z 0:4 už štěstí potřebuješ, a Tsitsi ho tam měl poměrně dost :D
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist