8. května 2015. Den, kdy Kvitová na šestý pokus porazila Serenu

8. 5. 2020, 09:00
Stalo se... 10
Až do semifinálového souboje před pěti lety v Madridu uhrála Petra Kvitová v pěti vzájemných zápasech s Američankou Serenou Williamsovou jediný set. Ve španělské metropoli ale Češka 8. května 2015 smetla tehdejší světovou jedničku za 73 minut 6-2 6-3 a postoupila do finále. To nakonec rovněž jasně ovládla a na madridské antuce obhájila titul.
Profily hráčů
P. Kvitová a S. Williamsová (© AFP)

Pětadvacetiletá Kvitová si pro premiérovou výhru nad držitelkou 19 grandslamů došla suverénním způsobem. Na chvíli zaváhala jen ve čtvrtém gamu a v koncovce druhé sady, jinak ale na kurtu kralovala. Naopak Williamsová mnohokrát jen zoufale mávala rukama nebo kroutila hlavou, když pod tlakem chybovala.

Kvitová od začátku skvěle podávala a dobře returnovala soupeřčin druhý servis. Po brejku na 2-1 udělala tři dvojchyby a darovala Američance vyrovnání, pak ale vyhrála šest gamů v řadě. Po druhém brejku ve druhém setu vedla světová i nasazená čtyřka už 5-1, a i když závěr trochu zdramatizovala, cenné vítězství si vzít nenechala. Williamsové připravila první porážku v sezoně.

Obě tenistky se poprvé utkaly v druhém kole Australian Open 2010, kdy Williamsová povolila o osm let mladší soupeřce jen tři hry. V témž roce zvítězila Američanka i v semifinále Wimbledonu, kde měla navrch také o dva roky později. První set ve vzájemných utkáních uhrála Kvitová v únoru 2013 v Dauhá, ale rozhodující sadu ztratila poměrem 5-7, přestože vedla už 4-1.

Naposledy zvítězila Williamsová ve skupině Turnaje mistryň 2013. Následující rok v Madridu Američanka do čtvrtfinále s Kvitovou kvůli zraněnému stehennímu svalu nenastoupila, o rok později na témž místě si Češka připsala první "regulérní" výhru. Dvojnásobná wimbledonská vítězka se radovala i v dosud posledním vzájemném duelu předloni v Cincinnati.

První českou tenistkou, která mladší ze sester Williamsových dokázala porazit, se v roce 2009 v Marbelle stala Klára Koukalová. Poté se to vedle Kvitové podařilo už jen Karolíně Plíškové, jež má s hvězdnou Američankou zápasovou bilanci 2-2. Z 56 vzájemných soubojů s českými tenistkami jich Williamsová prohrála jen pět.

Úřadující světovou jedničku Kvitová zdolala během kariéry celkem šestkrát. Kromě Williamsové porazila rovněž Rusku Safinovou, Dánku Wozniackou (tu dokonce dvakrát), Němku Kerberovou a naposledy letos v únoru v Dauhá Australanku Bartyovou.

PETRA KVITOVÁ VS. SERENA WILLIAMSOVÁ 2-5
2010 Australian Open tv. povrch 2. kolo Williamsová 6-2 6-1
2010 Wimbledon tráva semifinále Williamsová 7-6(5) 6-2
2012 Wimbledon tráva čtvrtfinále Williamsová 6-3 7-5
2013 Dauhá tv. povrch čtvrtfinále Williamsová 3-6 6-3 7-5
2013 Turnaj mistryň hala skupina Williamsová 6-2 6-3
2015 Madrid antuka semifinále Kvitová 6-2 6-3
2018 Cincinnati tv. povrch 2. kolo Kvitová 6-3 2-6 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
Fandina
to pěkný mač. Jako by to bylo včera. Tak hrála Petruška super. A já jsem měla velkou radost. Od semifinále Wimbledonu v roce 2010 jsem doufala, že jí dá.
Reagovat
FulnekUltras
a dala?
Reagovat
misa
od posledního zápasu na okruhu WTA, finále Monterrey Svitolina vs. Maruška Bouzková.
Reagovat
FulnekUltras
upřímně kvituji ;-)
Reagovat
Mantra
v tom zápase Serenu vymetla rozdílem třídy
Reagovat
FulnekUltras
podání na tělo a délka úderů prostě platily - a nijak jednoduché nebylo finále proti zraněné Světle - svým způsobem mnohem těžší
Reagovat
sojka1
myslim, ze tim zapasem se to uz definitivne preklopilo, z Peti je davno sampionka a za normalnich okolnosti ji uz Serena neporazi. Klepe ji pomalu 40, proboha...
Reagovat
Cico93
Na tento turnaj si veľmi dobre spomínam. V osemfinále totiž Serena otočila už takmer prehratý zápas proti Azarenke. Tam ten priebeh bol vtedy ozaj infarktový...
Reagovat
sojka1
pro prvni vitezstvi Peti je uplne jednoduche vysvetleni, naplno jsem ji ho totiz uz prala... :-)) V predchazejicich zapasech velke sance, aby je chytila za pacesy, jeste nebyly. Zajiskrilo se az v Doha, jenze to jsem fandila Serce (nadavat mi nemusite, uz jsem to schytala tenkrat) protoze ani neslo o finale a hlavne to potrebovala HISTORIE! Serence ten zapas pomohl, stala se nejstarsi svetovou jednickou. A Peti mela jeste vsechno (nevedela jsem CO vsechno) pred sebou.... :-)
Reagovat
misa
Zápas v Dauhá byl hodně zajímavý a Petra byla blízko výhry.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist