9. den v Pekingu: O titul si to rozdají Garciaová a Halepová

8. 10. 2017, 01:00
Previews 40
Letošní ročník turnaje WTA Premier Mandatory v čínském Pekingu dnes definitivně končí. O titul si to ve finále rozdají deset zápasů neporažená Caroline Garciaová a světová dvojka Simona Halepová, která se v pondělí poprvé stane světovou jedničkou. O deblový titul bude bojovat Andrea Hlaváčková.

National Tennis Stadium (Start v 6:00 SELČ)

3. Caroline Garciaová (15.) - Simona Halepová (2.)
Ženské finále odstartuje na centrálním dvorci v 10:30 SELČ a o trofej se v něm utkají světová patnáctka Caroline Garciaová a světová dvojka Simona Halepová. Rumunka má díky postupu do finále jistotu, že se zítra poprvé stane světovou jedničkou. Z trůnu sesadí vítězku letošního Wimbledonu Muguruzaovou.

Nyní ji čeká velmi těžká výzva. Ve finále se pokusí přerušit vítěznou šňůru Francouzky, jež minulý týden získala svůj nejcennější triumf ve Wuhanu a dnes bude útočit na ještě cennější. Garciaová v semifinále vyřadila Kvitovou a vyhrála již deset zápasů v řadě.

Halepová hraje po třísetovém duelu v prvním kole s Riskeovou fantasticky. Set neztratila se Šarapovovou, kterou dokázala v osmém vzájemném duelu teprve poprvé porazit, a odplata se jí povedlo také proti Kasatkinové. V semifinále si poradila s Ostapenkovou, jíž vrátila porážku z finále letošního French Open.

Letošní finalistky se spolu utkaly celkem dvakrát. Pokaždé byla úspěšnější Halepová. Rumunka vyhrála premiérový souboj loni v Sydney a nedávno v Torontu Garciaovou jasně přehrála.

Garciaová prožívá životní sezonu a naprosto zaslouženě je na žebříčku nejvýše v kariéře. Přitom vstup do letošního roku neměla vůbec dobrý. Na Australian Open sice uhrála třetí kolo, nicméně v Tchajpeji, Dauhá a Dubaji vyhrála vždy jen jeden zápas. V Kuala Lumpuru a v Miami dokonce skončila hned na první soupeřce. Světlou výjimkou bylo Indian Wells. V Kalifornii uhrála osmifinále.

Tři výhry v řadě na jednom turnaji spojila teprve až v Monterrey, kde se poprvé v letošní sezoně dostala do semifinále. Další přidala po nezdarech v Madridu a Římě na domácí antuce ve Štrasburku. Zlepšenou formu potvrdila postupem do čtvrtfinále French Open. Další semifinále zaznamenala na trávě na Mallorce, ale stále nemohla semifinálovou fázi turnajů pokořit.

Po postupu do osmifinále Wimbledonu se jí to nepovedlo ani na antuce v Bastadu. Generálka na US Open Garciaové vyšla tak napůl. V Torontu prošla do čtvrtfinále, v Cincinnati naopak skončila v prvním kole. Na US Open došla do třetího kola a prohrála právě s Kvitovou. Na všech grandslamech se letos probojovala minimálně do třetího kola.

V Asii zatím hraje fantasticky. Po čtvrtfinále v Tokiu se jí podařilo ve Wuhanu konečně projít do finále, nakonec z toho byl pro Francouzku nejcennější triumf v kariéře.

Díky postupu mezi nejlepší kvarteto měla v Pekingu v prvním kole volno. Její vynikající formu naposledy odnesly světová trojka Svitolinová, kterou Garciaová udolala až po obrovském boji a odvráceném mečbolu, a také poslední česká zástupkyně na turnaji Kvitová. Garciaová vyhrála už deset utkání v řadě a stále živí šanci na Turnaj mistryň. Navíc se v pondělí poprvé objeví v Top 10.

Caroline Garciaová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Wuhan (vítězka);  Peking (finále);  Bastad, Mallorca,  Štrasburk,  Monterrey (semifinále)
Letošní bilance: 45-20
Největší úspěchy na betonech: Wuhan (vítězka); Peking (finále); Monterrey (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 26-11
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (3. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 2-6 (kariérní 10-27)

Caroline Garciaová - China Open
Kariérní bilance na turnaji: 8-3
Nejlepší výsledek na turnaji: finále (2017)
Loňský výsledek na turnaji: osmifinále
Cesta turnajem: volný los, Mertensová (7-6 6-4), Cornetová (6-2 6-1), Svitolinová (6-7 7-5 7-6), Kvitová (6-3 7-5)
Generálka: Tokio Premier (čtvrtfinále), Wuhan (vítězka)

Halepová se v úvodu letošní sezony hodně trápila. Rumunku sužovalo zranění kolene a dvě výhry v řadě zaznamenala až na konci března v Miami, kde skončila ve čtvrtfinále na raketě pozdější šampionky Kontaové.

Antuková sezona byla už o něčem úplně jiném. Halepová se dala zdravotně dohromady a během antukového jara vyhrála 18 z 21 zápasů. Ve Stuttgartu došla do semifinále, v Madridu úspěšně obhájila loňský triumf, v Římě přidala další finále, tentokrát na trofej pro vítězku nedosáhla, a neúspěšně bojovala o titul také na grandslamovém French Open. Na trávě absolvovala dva turnaje. V Eastbourne i ve Wimbledonu skončila shodně ve čtvrtfinále.

Na amerických betonech se rodačce z rumunské Constanty dařilo. Její výsledky měly vzestupnou tendenci (Washington - čtvrtfinále, Toronto - semifinále, Cincinnati - finále). Vždy prohrála s pozdější šampionkou. Porážky v Torontu a Cincinnati ale byly velmi kruté. V Kanadě uhrála se Svitolinovou dva gamy, s Muguruzaovou v Ohiu dokonce jen jeden.

Na závěrečném grandslamu sezony US Open měla Halepová vyloženě smůlu. Do prvního kola totiž schytala divokou kartu Marii Šarapovovou a s vítězkou ročníku 2006 po třísetové bitvě prohrála. V Asii předtím startovala pouze ve Wuhanu, kde hned v prvním zápase schytala debakl od Rusky Kasatkinové.

V Pekingu hraje světová dvojka pošesté v kariéře. Celkem třikrát vypadla hned v prvním kole, nejdále došla letos do semifinále, loni skončila v osmifinále. V hlavním městě Číny poprvé v kariéře porazila Šarapovovou a ve čtvrtfinále oplatila porážku z minulého týdne Kasatkinové.

Halepovou letos již třikrát dělila jediná výhra od postu světové jedničky. Na French Open ale ve finále podlehla Ostapenkové, ve wimbledonském čtvrtfinále Kontaové a ve finále v Cincinnati Muguruzaové. Po vítězství v semifinále nad Ostapenkovou si zajistila posun na první místo žebříčku.

Simona Halepová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Madrid (vítězka);  Peking,  Cincinnati,  French Open,  Řím (finále);  Toronto, Stuttgart (semifinále)
Letošní bilance: 46-14
Největší úspěchy na betonech: Cincinnati, Peking (finále); Toronto (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 19-9
Výsledky na grandslamech: Australian Open (1. kolo), French Open (finále), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (1. kolo)

Simona Halepová - China Open
Kariérní bilance na turnaji: 9-4
Nejlepší výsledek na turnaji: finále (2017)
Loňský výsledek na turnaji: osmifinále
Cesta turnajem: Riskeová (6-3 3-6 6-2), Rybáriková (6-1 2-1 skreč), Šarapovová (6-2 6-2), Kasatkinová (6-2 6-1), Ostapenková (6-2 6-4)
Generálka: Wuhan (1. kolo)

CHINA OPEN 2017 - PROGRAM 9. HRACÍHO DNE
• NATIONAL TENNIS STADIUM • (od 6:00 SELČ)
1. Y. Chan/Hingisová (1-Tchaj-wan/Švýc.) - Babosová/Hlaváčková (4-Maď./ČR)
2. Kontinen/Peers (1-Fin./Austr.) - Isner/Sock (USA)
3. Garciaová (Fr.) - Halepová (2-Rum.) / nejdříve v 10:30 SELČ
4. Nadal (1-Šp.) - Kyrgios (8-Austr.) / nejdříve ve 13:30 SELČ
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

40
Přidat komentář
Nola
Simona dalsie prehrane finale, tie baby by mohli uz konecne potvrdit svoju dominanciu a brat titul, ked zasadnu na tron
Garcia ziskala dva tituly v rade v tej najvyssej kategorii, to sa len tak casto u WTA nevidi, snad sa dostane na TM, ak bude hrat ako doteraz, bez sance urcite nebude
Reagovat
Pavlis
Zápas jsem neviděl, ale tohle je teda neuvěřitelný! Poprvé se tak stalo, že mají Wuhan a Peking jednu vítězku.
Reagovat
EllNino
v roce 2014 se to skoro povedlo Petře :)
Reagovat
milik254
a v roce 2011 Agniezsce, jenom tehdy se místo Wuhanu hráo Tokio. Taky tehdy na poslední chvilku vybojovala TM :D
Reagovat
EllNino
Pěkný double, gratulace :) Zápas měl náboj, obě vyhrály stejné míčů, i ptak byl výsledek 2:0 pro Caroline ... to jsou ty neproměněné šance Simony :) ...

Na TM by mohla být spolu s Ostapenko svěžím větrem a mohly by pěkně zamíchat kartami :)
Reagovat
tommr
znamená to totiž, že se i nadále bude hrát o post jedničky a o postup na TM ...
Škoda jen, že ve finále Halepce nevyprášila kožich Petra. Garcia je ale taky docela sympatická a nedá se jí to nepřát ... :)
Reagovat
sprchon
Oba mají vlastně dvoutýdenní vítěznou šňůru. :) Dva tejdny, dva tituly. A oba mají hrát příští tejden taky, tak jsem zvědavej, jestli jim dojdou síly. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Otázka je, jestli se Garcia z Tianjinu neodhlásí. Dva týdny v kuse, navíc hrála se zavázaným stehnem...
Reagovat
lars
Bude bojovat o TM :)
Reagovat
tommr
taky si myslím, že to Garcia v Tianjinu aspoň zkusí, protože jinak by riskovala, že jí ještě Kontaová TM vyfoukne ...
Reagovat
lars
treba si postup na TM bude chtit pojistit a ziskat pritom cenny skalp blondyny
Reagovat
sprchon
Uvidíme, no... To musí vědět ona, jak se cítí. ;)
Reagovat
sprchon
A oba taky dneska vybojovali svůj největší titul v kariéře. :)
Reagovat
Lunej..
Vyhru Simci jsem dnes necekala, vcera byla Simona o hodne hladovejsi po vyhre nez dnes. Garcia ma formu, tak to cele vyhrala.
Reagovat
aape
Velká gratulace, Caro! Krása
Reagovat
sprchon
Paráda! Moc jí to přeju. :) Jsem rád, že se nešlo do třetího, obě hráčky už toho měly dost. Snad teď klapne i ten TM. :)
Reagovat
blixa
Paráda, Caro ! Další adeptka na budoucí No.1 ;-)
Reagovat
Fandina
Caroline hrála trpělivě a přitom útočně. Mám radost, obrovská gratulace Caro. Nádhera!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
Nola
Simona zahadzuje jednu sancu za druhou, akoby sa jej roztriasla ruka odkedy zasadla na tron, Garcia sa neuveritelne zlepsila, este nedavno bola priemernou hrackou
Reagovat
tommr
zkouší všechno možný - ted si dokonce brala jestřába na metrovej out ...
Reagovat
Krisboy
Jj, ani nečekala, jak to dopadne a šla si sednout. Byla si - stejně jako všichni ostatní - jistá, že to aut byl. Trapné.
Reagovat
sprchon
A to několikrát. Zoufalost prostě. Ale nedivím se, obě už byly vyšťavený. A obdivuju Caro, že se dokázala koncentrovat celej zápas. Vlastně neměla žádnej výpadek. :)
Reagovat
tommr
ted by mohla Halepku brejknout ... :)
Reagovat
Krisboy
Tildeňák jak víno :)
Reagovat
tommr
kolik v něm měla Halepová brejkbolů? Asi deset, ne? Ale bohužel jí to nijak nerozhodilo ...
Reagovat
Krisboy
Shod bylo 7 nebo 8, kolik měla breakbolů nevím, ale hodně. Garcia proměnila snad první nebo druhej gameball :)
Reagovat
Krisboy
Tak těch BB měla 9 v řadě, Caro proměnila hned první výhodu :)
Reagovat
tommr
tady se ukázalo jak se Garcia v poslední době zlepšila - dřív by se zlomila už po prvním nebo druhým brejkbolu, ale ted to všechno ustála ... :)
Reagovat
Fandina
To ano, ale už vloni na FEDu hrála super, tak se také nerozsypala.
Reagovat
janek_da
to Halep vedla 0:120 ?
Reagovat
Krisboy
Ještě víc...
Reagovat
Fandina
To je sice pravda, že by bylo super, kdyby si to Konta s Caro, pokud dneska vyhraje rozdala o TM v Moskvě. Ale ona tam není přihlášená.
Reagovat
tommr
mohla by si ještě zažádat o WC ...
Reagovat
Fandina
To je pravda. To by mohla.
Reagovat
Fandina
A turnaj by měl díky tomu i zajímavější náboj.
Reagovat
sprchon
Zatím hezký. :)

Tady je stream, kdyby někdo sháněl. Ukrajinci se mi začali sekat.

https://www.youtube.com/watch?v=Y5K7q_6OZM4
Reagovat
sprchon
A Caro bere první set. :) Tak ještě jeden.
Reagovat
aligo
paráda.. TM je blízko... by byla bomba...klepu abych nezakřikl...
Reagovat
sprchon
+1
Reagovat
Fandina
Držím palce Caro, Simča bude těžká, ale kdyby to vyšlo. Super.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist