A dost, řekla si Radwaňská. Krizi s otcem řeší pauzou

28. 7. 2011, 17:20
Aktuality 1
Otec - dcera = trenér - tenistka. Na ženském okruhu nic neobvyklého. Trend současného světového tenisu se ale možná mění; po světové jedničce Caroline Wozniacké oznámila - alespoň dočasný - rozchod se svým otcem-trenérem i Agnieszka Radwaňská.
Profily hráčů
Agnieszka Radwaňská a její otec Robert

Agnieszku Radwaňskou i její sestru Urszulu od útlého věku trénuje jejich otec Robert. Hlavně dvaadvacetiletá Agnieszka s ním ale v posledních měsících neměla dobré vztahy. Jejich časté neshody vyvrcholily na letošním French Open, kde nejlepší polská tenistka v historii ztratila oba dobře rozehrané sety proti Šarapovové a do čtvrtfinále nepostoupila. Pan Radwaňski pak médiím bez servítek řekl, že dcera 'potřebuje psychiatra'.

A aktuálně 14. hráčka světa se už rozhodla nečekat na další hádky a situaci začala řešit. Ve Stanfordu, kde tento týden postoupila již do čtvrtfinále, je bez svého otce a uvedla, že minimálně v létě během amerického turné ji doprovázet nebude. V těchto dnech v Kalifornii Agnieszce i Urszule pomáhá kapitán polské fedcupové reprezentace Tomasz Wiktorowski.

"Někdy je dobré dát si pauzu, obzvlášť pokud jste s někým přes 17 let. To je někdy prostě příliš dlouhá doba. Je těžké se rozejít, ale role trenéra se přenášela i do osobního života. Proto si zkoušíme dát přestávku," vysvětlovala Radwaňská, bývalá světová osmička. 

"Teď zkoušíme nového trenéra, pak se uvidí, co bude dál," dodala Polka, jež vyhrála čtyři podniky ATP, ten poslední ale už v roce 2008. Na grandslamových turnajích byla maximálne ve čtvrtfinále, v juniorech však vyhrála French Open a Wimbledon.  

Nedávno si dali pauzu také světová jednička Caroline Wozniacká s otcem Piotrem. Jejich vztah ale zřejmě žádnou krizí neprocházel, podrážděný Wozniacki se spíše nechal přesvědčit médii. Ta již dlouho poukazují na fakt, že je jednadvacetiletá Dánka první hráčkou žebříčku, dosud ale nezískala grandslamový titul. A právě na turnajích 'velké čtyřky' se Wozniacká během zápasů nemůže spolehnout na podporu svého otce, který jinak na ostatních podnicích často slézá z tribuny na kurt s radami.

Zřejmě nejznámějším případem konfliktů tenistky se svým otcem je Jelena Dokicová. Rodačka z Jugoslávie se v útlém věku stala světovou čtyřkou, v roce 2003 ale s despotickým tátou ukončila kontakty. Damir Dokic měl kvůli svým excesům zákaz vstupu na turnaje a předloni si dokonce odpykal rok ve vězení.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mít za kouče svého otce má svoje výhody i nevýhody, ale myslím si, že ve výsledku je lepší si něco připlatit a zaplatit si pořádného profíka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist