Albot ovládl Delray Beach a je prvním moldavským vítězem turnaje ATP

25. 2. 2019, 06:50
Aktuality 0
ATP DELRAY BEACH - Radu Albot v Delray Beach ve svém prvním finále odvrátil tři mečboly proti Danielu Evansovi a stal se prvním moldavským vítězem turnaje ATP. Díky tomu ve světovém žebříčku vylepšil své nové maximum, když ho dělí pouhé dvě příčky od elitní padesátky.
Radu Albot

Radu Albot si teprve loni na podzim v Métách zahrál poprvé v semifinále turnaje ATP, i v tenisově pokročilém věku však začal stoupat světovým žebříčkem. Podruhé se do semifinále dostal před dvěma týdny v Montpellier a minulý týden v Delray Beach se na třetí pokus prodral až do svého prvního finále.

A v něm vybojoval titul. Devětadvacetiletý Moldavan, který v předchozích kolech vyřadil Iva Karloviče, Nicka Kyrgiose, Steva Johnsona a v semifinále nadělil dva kanáry Mackenziemu McDonaldovi, ve finálové bitvě udolal Brita Daniela Evanse

Albot vyhrál čtvrtý třísetový zápas v řadě, poslední duely navíc otočil po prvním prohraném setu a proti Evansovi dokonce utekl ze tři mečbolů. Nejprve byl moldavský tenista ve třetím setu za stavů 4-5 a 5-6 dvakrát dva míčky od porážky. Ale vynutil si tie-break, v něm díky chybám soupeře přežil tři mečboly a sám svou první šanci na ukončení turnaje proměnil. Po bezmála tříhodinovém boji zvítězil 3-6 6-3 7-6.

"Je to neuvěřitelný pocit. Je za tím tolik práce. Dřu celý život, celou kariéru a na konci je vítězství na turnaji. Je to zkrátka skvělý pocit. Myslím, že je těžké to popsat slovy," radoval se Albot, který se stal historicky prvním Moldavanem, kterým vyhrál turnaje ATP.

"Neplánoval jsem prohrát první set a pak to otočit, ale dopadlo to dobře. Když prohrajete set, je to pořád jen půlka zápasu. Pokud chceš vyhrát zápas, musíš vyhrát sety dva. Měl jsem šance a využil je," dodal Albot, jenž se ve světovém žebříčku posunul na 52. místo a vylepšil své dosavadní maximum.



Osmadvacetiletý Evans, který se loni v dubnu vrátil na kurty roční distanc za doping (pozitivní test na kokain), na Floridě vyřadil obhájce titulu Francese Tiafoe nebo nasazenou dvojku Johna Isnera. Ve finále ale neuspěl ani na druhý pokus, poprvé v něm prohrál v Sydney 2017.

"Bylo by jednoduché říct, že jsem nevyužil mečboly, ale nemyslím si, že jsem to zase tak hodně pokazil. Nevyšly mi dva forhendy, ale ne o moc. Soupeř hrál skvěle v okamžicích, kdy to potřeboval," řekl Evans, jenž na turnaji našel přemožitele až v sedmém utkání.

Oba finalisté z Delray Beach nyní zamíří na challenger do Indian Wells, kde by v dalším týdnu měli absolvovat kvalifikaci turnaje Masters 1000. Albot má ještě šanci dostat se přímo do hlavní soutěže.

Letos tenisový svět poznal už šest nových vítězů turnajů ATP, z toho dva během neděle. V Riu totiž triumfoval poprvé Srb Laslo Djere a společně s Albotem se připojili do společnosti Alexe de Minaura (Sydney), Tennyse Sandgrena (Auckland), Juana Ignacia Londery (Córdoba) a Reillyho Opelky (New York).

Čtyřhru v Delray Beach vyhráli Bob a Mike Bryanovi, kteří triumfovali poprvé od návratu Boba po operaci kyčle a společně získali celkově 117. titul. Na Floridě zvítězili už popáté, když ve finále bratrských dvojic porazili 7-6 6-4 Brity Kena a Neala Skupské.

"Jsme velmi, velmi, velmi spokojení s tím, jak to tento týden probíhalo. Naše očekávání... byla menší než v minulosti. Jen jsme si to snažili užívat a ve skutečnosti jsme hráli opravdu dobrý tenis. Neprohráli jsme tu set," řekl Bob Bryan, který byl loni s kyčlí na operaci a v lednu se na kurty vrátil po téměř osmiměsíční pauze.

• ATP 250 DELRAY BEACH •
USA / Florida, tv. povrch, 651.215 dolarů
nedělní výsledky (24. 02. 2019)
• Dvouhra - finále •
Albot (Mold.) - Evans (Brit.) 3-6 6-3 7-6(7)
• Čtyřhra - finále •
B. Bryan/M. Bryan (1-USA) - K. Skupski/N. Skupski (2-Brit.) 7-6(5) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist