Alcaraz v odvetě přetlačil znovu vzdorujícího Paula, Zverev po roce a půl zdolal Medveděva

17. 8. 2023, 19:52
Aktuality 32
ATP CINCINNATI - Carlos Alcaraz (20) znovu po šesti dnech narazil na Tommyho Paula (26) a v Cincinnati mu dokázal oplatit porážku z Toronta. První hráč světa se ale na vítěznou odvetu pořádně nadřel, soustředěně vzdorujícího Američana udolal v závěru deštěm přerušovaném osmifinále až po více než třech hodinách strhujícího boje 7:6, 6:7, 6:3. Sérii nezdarů proti Daniilu Medveděvovi (27) a hráčům TOP 10 v Ohiu dokázal přerušit Němec Alexander Zverev (26).
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz po wimbledonském triumfu zatím nenachází optimální formu před US Open, na kterém loni získal první grandslamový titul a stal se nejmladší světovou jedničkou.

Sice vyhrál čtyři z pěti duelů, ale čtyřikrát musel do třísetových bitev a k ideálním výkonům má daleko. Před týdnem v Torontu vypadl po porážce s Tommym Paulem a teprve na druhém z jedenácti letošních turnajů se nedostal alespoň do semifinále.

O pouhých šest dní později se dvacetiletý Španěl dočkal odvety a na dalším Masters 1000 v Cincinnati ji zvládl. Ovšem až po obrovském více než tříhodinovém boji, který se kvůli dešti protáhl na pět a půl hodiny.

Dva více než hodinové sety

První set Alcaraz získal až po 63 minutách boje, přestože prohrával 2:5 a v tie-breaku 3:5. Také ve druhé sadě španělský favorit neustále dotahoval, ztrátu tří servisu ale vždy napravil okamžitým rebrejkem a za stavu 7:6 a 6:5 byl celkem třikrát jediný míček od vítězství.

Jenže Alcaraz patnáctiminutový game urvat nedokázal. Při prvním mečbolu mu soupeř nedal šanci servisem, při druhém se mu nepovedl pokus o agresivní return a při třetím ho Paul donutil k chybě, čímž Američan odšpuntoval šňůru 10 vyhraných míčků v řadě a po drtivém tie-breaku si vynutil třetí dějství.

Dešťové komplikace

A tak zápas skončil až o další tři hodiny později. Alcaraz sice zahájil třetí sadu brejkem a v gamech při svém podání neztratil víc jak dva fiftýny, ale koncovku už tak dlouhého zápasu zkomplikoval déšť.

Za stavu 4:3 byl přerušen na více než hodinu a když už se tenisté na vysušený kurt vrátili, odehráli jen pět výměn, než povrch znovu namočila několikaminutová přeháňka. Pořadatelé tak museli znovu od začátku vysoušet kurty, mezitímco tenisté se v posilovně udržovali v provozní teplotě.

I když zápas ztratil na tempu a náboji, Alcaraz se vykolejit z koncentrace nenechal ani druhou pauzou. Po návratu získal zbylé dva gamy, zvítězil 7:6, 6:7, 6:3 a vzájemnou bilanci vyrovnal na 2:2.

"Byla to obrovská a vyrovnaná bitva, Tommy hrál úžasně. Jsem rád, že jsem postupne dokázal zvyšovat úroveň své hry, jen škoda toho deště. Oba jsme vypadli z tempa, ale jsem spokojený s tím, jak jsem ten závěr zvlád," řekl Alcaraz, jenž zahrál 40 winnerů a 61 nevynucených chyb.

Loni Alcaraz před US Open vyhrál jen dva ze čtyř zápasů, letos už má na kontě čtyři vítězství. Pokud si chce bez ohledu na další výsledky zajistit setrvání v čele žebříčku, potřebuje postoupit do finále.

O první semifinále na Western & Southern Open si Alcaraz zahraje s Maxem Purcellem (h2h 0:0). Pětadvacetiletý Australan týden po premiérové výhře na turnajích Masters 1000 a den po prvním vítězství nad hráčem TOP 10 zaznamenal na další tisícovce v Cincinnati skalp trojnásobného grandslamového šampiona Stana Wawrinky. Po hladké výhře 6:4, 6:2 nad švýcarským veteránem postoupil do svého největšího čtvrtfinále.

Zverev – Medveděv 6:4, 5:7, 6:4

Alexander Zverev poprvé od vážného zranění kotníku na loňském Roland Garros porazil hráče TOP 10, s nimiž prohrál devět duelů v řadě. V Cincinnati zdolal v souboji bývalých šampionů 6:4, 5:7, 6:4 Daniila Medveděva, se kterým si poradil poprvé od Turnaje mistrů 2021 a oplatil mu tři letošní porážky ze stejné fáze turnajů Masters v Indian Wells, Monte Carlu a Římě.

Šestadvacetiletý Němec se po dlouhé půlroční pauze velmi pomalu vrací zpátky do optimální formy, v posledních týdnech ale vyhrál 9 z 10 zápasů a dostává se do herní pohody. Po triumfu na antuce v rodném Hamburku pokračuje v nabírání obrátek i na US Open Series, kde si ve čtvrtek připsal nejcennější skalp po více než roce.

Zverevovi se v Cincinnati dlouho nedařilo. V roce 2014 neprošel kvalifikací a z dalších šesti ročníků se poroučel vždy hned po svém úvodním vystoupení (v sezoně 2020 se turnaj konal v New Yorku). Před dvěma lety ale prokletí zlomil a rovnou pak dokráčel až pro svůj pátý a dosud i poslední titul z turnajů Masters 1000.

Loni kvůli zranění kotníku nestartoval, letos však na vítězné vlně pokračuje a svou neporazitelnost v Ohiu protáhl už na osm duelů.

Ve čtvrtfinále bude Zverev favoritem Adrianu Mannarinovi. Zkušenému Francouzi v osmifinále vzdal domácí Mackenzie McDonald.

Hubert Hurkacz v Cincinnati vyřadil během dvou dnů oba loňské finalisty. Po obhájci titulu Bornu Čoričovi porazil 6:3, 6:4 světovou čtyřku Řeka Stefanose Tsitsipase, dočkal se první letošní výhry nad hráčem elitní světové desítky a po více než roce postoupil do čtvrtfinále turnaje Masters 1000.

V něm na Poláka čeká  Alexei Popyrin (h2h 2:0). Čtyřiadvacetiletý Australan v Cincinnati ani počtvrté neprošel kvalifikací, do hlavní soutěže se ale dostal jako lucky loser po odhlášení Karena Chačanova a svou druhou šanci proměnil již v postup do prvního čtvrtfinále na turnajích Masters 1000. V boji o něj porazil 6:2, 1:6, 6:3 Fina Emila Ruusuvuoriho a vyhrál 8. z 9 posledních zápasů.

Novak Djokovič v posledním nočním osmifinále přehrál porazil 6:3, 6:2 Francouze Gaëla Monfilse a vedení ve vzájemné bilanci zvýraznil na 19:1. Na okruhu ATP vyhrál i 19. střetnutí, čímž překonal historicky nejdominantnější bilanci Rafaela Nadala s Richardem Gasquetem (18:0). Ve čtvrtfinále se srbský šampion z roku 2018 utká s domácím Taylorem Fritzem (h2h 6:0).

• ATP MASTERS 1000 CINCINNATI •
USA / Ohio, tv. povrch, 7,622.925 dolarů
čtvrteční výsledky (17. 08. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Alcaraz (1-Šp.) - Paul (14-USA) 7:6(6), 6:7(0), 6:3
Djokovič (2-Srb.) - Monfils (Fr.) 6:3, 6:2
Zverev (16-Něm.) - Medveděv (3) 6:4, 5:7, 6:4
Hurkacz (Pol.) - Tsitsipas (4-Řec.) 6:3, 6:4
Fritz (9-USA) - Lajovič (Srb.) 5:0 / skreč L.
Purcell (Austr.) - Wawrinka (Švýc.) 6:4, 6:2
Popyrin (Austr.) - Ruusuvuori (Fin.) 6:2, 1:6, 6:3
Mannarino (Fr.) - McDonald (USA) 6:4, 3:0 / skreč M.

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

32
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
bobisek7373
Hlavně mi na měm vadí to Carlitos,vhodné pro miminko,ne pro dospělého chlapa,jinak celkem OK smile
Reagovat
hanz
TO je tím, že mu dali jméno Karel... zdrobněliny Karlík, Karlíto... když mu dají chlapácké Karlos, tak to evokuje Vémolu, tak to si pak nevybereš...smile
Reagovat
George_Renel
Pěstičkář je mně krajně nesympatický. Ne tenisem, ale vystupováním.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To má být Carlitos? Jestli tak by mě zajímalo, čím tě tak popudil.smile Na mě vždy působil sympaticky a s úctou k soupeřům .
Reagovat
EllNino
Pro mě po dlouhé době slušný (CHOVÁNÍM) NextGen tenista s normálním vystupováním :)

A navíc absolutní bomba tenis
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile

Tak tak, a jak říkal jeden komentátor, ještě se u toho dokáže usmívat.smile
Reagovat
George_Renel
Právě tím pšstičkováním po úplně každé výměně co si připíše.
Reagovat
Patik
No asi tak neskutočne mi to lezie na nervy..to je ho zatinanie pasti po každej výmene.
Reagovat
Amputace
Každý má něco. Toto mi naopak připadá ještě hodně v klidu - třeba ve srovnání s některými zlozvyky a neduhy big3/4.

Mně to též nějak nebere, ale pořád se budu dívat tisíckrát raději na přemotivovaného kluka, kterého tenis očividně baví, než na věčně nas.raného Djokoviče, který při prvních známkách problémů začíná řvát po každém, kdo je náhodou v jeho blízkosti.
Reagovat
Pe3k
Přestože ho už znám, tak mě hodně zklamalo jeho chování ve finále Wimbledonu, kdy velmi nevybíravým způsobem zlomil raketu o sloupek sítě. Kdo tohle udělá ve finále Wimbledonu? Djokobitch smile
Reagovat
Amputace
Výjimečně se shodneme. Také to jeho remcání, že mu zapínají časomíru před servisem dříve apod. To finále vůbec nezvládl - nejen herně.
Reagovat
Tennisfan77
Takže víme, že na Alcaraze platí "Jak ty na mě, já na tebe".

Nesedí mu Sinner a Paul. Očividně.

Who is next? Zverev? smile
Reagovat
steve79
Letos se mi zdá povrch v Cincinatti extrémně pomalý.
Reagovat
Tennisfan77
Je to extrém, nejlepší servismani nejdou přes 5 es na zápas, hrozný.
Reagovat
steve79
Cincinatti bývalo jedno z nejrychlejších. CO je k tomu pořád vede ?
Reagovat
Pe3k
Pomalejší povrch = delší výměny. Delší výměny jsou atraktivnější pro diváky a více diváků znamená více peněz, takže asi peníze.
Reagovat
Pe3k
Suveréně nejrychlejší povrch je nyní v Miláně na turnaji mistrů.
Medvěděv vyhořel jak v Torontu, tak v Cinci? Zajímavé, jak vysoko bude tedy mezi favority na US open?
Reagovat
woody
Záleží jak to na US open naladí povrchově. Když to trošku pofrčí, bude vysoko.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Snažíš se tím pasivně agresivně dehonestovat výkony Djokovice?
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Nole a jeho geniální úhel za stavu 5:3 proti Monfilsovi..... A proto je GOAT!

Kde pak máme amputaci? Nezvěstná? Nadal nikde, tak pseudo fanoušci nikde. Hihihihi.smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Geniální volej Noleho ve druhém setu za stavu 0:3 na 0:40 ...... Takový by nezahrál ani Federer v dobách své největší slávy. Pak BH po lajně na 0:5 ..... Génius Nole bez jakékoli přípravy.

Nadal si může leda tak užívat u TV souboje nejlepších hráčů planety. Za 20 let si budou všichni pamatovat Novaka s Carlitose... Pak Rogera. Nadal specialista na uspávání hadů a jednodimenzionální chudý příbuzný. :))

Mohl bych ho začít urážet, ale do nadopovaných mrtvol se nekope. :)
Reagovat
Martan1
Pořád ale neděláš nic jinýho než že urážíš Nadala. Normálně si jen tak čtu ale teď musím reagovat. Jednodimenzionální Nadal má 6 grandslamů z hardu a 2 z trávy, Indian Wells 3 krát, 5 krát Canada Masters 1 x Cincinnati, 1x Shanghai, antuku nepočítám. Ty prostě chceš ta každou cenu prudit. Nevím čím je ti tak Rafa nesympatický, mě rozhodně Novak nevadí, tenista je perfektní, cholerik je taky skvělej, ale špatnej člověk to není.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
9n by chtěl trollit, ale nejde mu to... Obvykle si vystačí sám se sebou, je zbytečné se mu do toho plést.smile
A neboj, Nadal TP určitě nečte smile
Reagovat
Ereinion
"Geniální volej Noleho ve druhém setu za stavu 0:3 na 0:40 ...... Takový by nezahrál ani Federer v dobách své největší slávy"

Sem se na to schválně mrkl smile Hezkej volej, ale takové hrál Fedex v každém druhém zápase i když už nebyl úplně na vrcholu...

A co se týče toho FH úhlu, nejčastěji hrál tento úder Nadal na antuce, akorát na druhou stranu...kolikrát takhle dostal Djokoviče úplně mimo pozici? smile
Reagovat
Amputace
Ano, Djokovič, mistr ve hře na síti :D Už mu vyhrála nejeden zápas.
Reagovat
Patik
Takže na US Open bude definitívne späť v jeho klasickej forme..verim ze tam zamieša kartami.
Reagovat
EllNino
Jarry, McDonald, Rune, Fokina, Rybakina (Paolini má 3. kolo Montréalu a čtvrtfinále Cinci ani neví jak) ...
Reagovat
milik254
Nechutný násilník. Tenista dobrý, ale jako člověk hodně velký špatný.
Reagovat
bobisek7373
NÁSILNÍK?Nervy ujedou občas každému.
Reagovat
Pe3k
To jsou asi narážky na jeho osobní život.
Reagovat
Krisboy
Kdo je násilník?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist