Auger-Aliassime v Riu porazil Cuevase a je nejmladším finalistou turnaje ATP 500

24. 2. 2019, 09:54
Aktuality 11
ATP RIO DE JANEIRO - O titul z antukového turnaje v Riu de Janeiro si zahrají tenisté, kteří hned v prvním kole vyřadili oba nejvýše nasazené hráče a nakonec se v Brazílii prodrali až do svého prvního finále na okruhu ATP.
Felix Auger-Aliassime

Felix Auger-Aliassime na prvních čtyřech letošních turnajích skončil v prvním kole, nebo dokonce v kvalifikaci. Na antuce v Riu de Janeiro však prožívá životní turnaj.

Osmnáctiletý Kanaďan v Brazílii vyřadil druhého nasazeného Itala Fabia Fogniniho, proti kterému zaznamenal první skalp hráče Top 15, Chilana Christiana Garína, ve svém teprve druhém čtvrtfinále si poradil se španělským antukářem Jaume Munarem a při semifinálové premiéře zdolal i zkušeného uruguayského antukáře Pabla Cuevase. 

Auger-Aliassime si s o patnáct let starším Jihoameričanem poradil po dvou hodinách hry 6-3 3-6 6-3. Jedinou slabší chvilku si vybral na začátku druhého setu, kdy nepotvrdil brejk a dvakrát po sobě přišel o podání.

"Je to neuvěřitelné, ale je to skutečné. Vždycky si věřím, ale musím přiznat, že dnes jsem si dával malé šance, protože Pablo je skvělý tenista. Zdejší turnaj už vyhrál a má spoustu zkušeností. Ale já se od začátku cítil dobře a po prvním setu jsem pochopil, že šanci mám. A teď jsem vážně moc šťastný," radoval se Auger-Aliassime.

Kanadský mladík se prodral do svého prvního finále a hned na podniku kategorie ATP 500. Nikdo mladší si v něm dosud nezahrál, Auger-Aliassime překonal devatenáctileté finalisty Alexandera Zvereva (Halle 2016), Alexe De Minaura (Washington 2018) a Stefanse Tsitsipase (Barcelona 2018).

V pondělí se stane poprvé hráčem Top 100 a pokud by v Riu dokázal triumfovat, vyletí dokonce rovnou do elitní padesátky.



Tenista z Kanady se do finále turnaje ATP dostal druhý týden po sobě, před týdnem v New Yorku si v něm poprvé zahrál Brayden Schnur.

Auger-Aliassime, jenž má po otci africké kořeny (Togo), se narodil 8. srpna 2000, tedy na den přesně devatenáct let po Rogeru Federerovi, který má africké kořeny po matce (JAR). A stejně jako Švýcar se do svého prvního finále dostal v únoru ve svých 18 letech.


O titul si kanadský mladík zahraje proti Laslu Djeremu, který je ve finále turnaje ATP rovněž poprvé v kariéře. Třiadvacetiletý Srb, jenž v prvním kole vyřadil nasazenou jedničku Dominice Thiema a připsal si první skalp hráče Top 10, se do něj dostal bez boje, neboť jeho semifinálový soupeř Aljaž Bedene ze Slovinska kvůli zranění pravé nohy nenastoupil.

"Bude to těžký zápas. Ještě jsem s Laslem nehrál, ale jeho hru jsem viděl. Bude to opět boj a uvidíme, jak to dopadne," řekl Auger-Aliassime před finálovým soubojem s Djerem.

Djere už má jistý premiérový posun do Top 50 světového žebříčku. Pokud získá titul, posune se dokonce na 37. místo.

• ATP 500 RIO DE JANEIRO •
Brazílie, antuka, 1.937.740 dolarů
sobotní výsledky (23. 02. 2019)
• Dvouhra - semifinále •
Auger-Aliassime (Kan.) - Cuevas (Ur.) 6-3 3-6 6-3
Djere (Srb.) - Bedene (Slovin.) bez boje
• Čtyřhra - finále •
M. González/Jarry (Arg./Chile) - Bellucci/Dutra Da Silva (Braz.) 6-7(3) 6-3 10-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
Nola
pekne Djere, ten smutny rodinny pribeh si zasluzil takuto krasnu bodku za turnajom, k tomu skalp 2. najlepsieho antukara, Srbi maju noveho hrdinu, mlady sa este docka titulov, chyb ako maku z oboch stran, ale lepsi antukar vyhral
Reagovat
svetova.dvojka
Vždyť je to Maďar...
Reagovat
MistrMMR
Je to zhruba 2-3 roky zpátky, co jsem si ho všiml a říkal jsem, že to může být budoucí světová jednička. Tak jsem zvědav. Kanadu asi čekají zářivá léta...
Reagovat
svetova.dvojka
Pětistovka ... a takové obsazení finále ? To je vtip ne...
Nejlepší hráči tuhle sérii 500 bojkotují nebo co ?
Reagovat
smazaný uživatel
Dufam, ze to da a vyhra titul skor ako Shapo :)
Reagovat
Gulbis
To bude znamení, že se narodil ve stejný den jako Roger a ve stejném měsíci se dostali oba do svého prvního finále
Reagovat
Pe3k
Felix jako Roger a Tsitsi jako Sampras.
Reagovat
Fransoas
Pokud by mladý Kanaďan pokračoval v tomto herním trendu,měli bychom tu další nadějnou hvězdičku.Přeji hodně úspěchů do začátku kariéry.
Reagovat
EllNino
Super, tak snad to klapne i ve finále, přišlo to jako blesk z čistého nebe :) ...
Reagovat
Pe3k
Měl příznivý los, v prvním kole sice Fogini, ale pak už to šlo. Snad Tsitsi i Felix berou titul.
Reagovat
hippos
Fognini je taky pritnivy los
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist