Azarenková se vrací do formy. Ve Wimbledonu je už v osmifinále

7. 7. 2017, 16:19
Aktuality 36
WIMBLEDON - Viktoria Azarenková nabírá formu. Bývalá světová jednička startuje ve Wimbledonu teprve na svém druhém turnaji po návratu a už je v osmifinále. V dnešním utkání třetího kola porazila 3-6 6-1 6-4 domácí Heather Watsonovou. V osmifinále čeká Azarenkovou Rumunka Simona Halepová, jež přehrála 6-4 7-6 Číňanku Shuai Peng.
Viktoria Azarenková

Viktoria Azarenková na konci loňského roku porodila syna a na kurty se vrátila již na konci června na Mallorce. Bylo vidět, že jí chybí herní praxe. První zápas s Ozakiovou sice ještě zvládla, když odvrátila tři mečboly, nicméně na Konjuhovou už jasně nestačila.

Ve Wimbledonu se ovšem dostává do skvělé formy. Semifinalistka z let 2011 - 2012 v prvním kole otočila duel s talentovanou Američankou Bellisovou a ve středu beze ztráty setu jasně přehrála, celkově už poosmé, loňskou semifinalistku Vesninovou.

Dnes narazila na domácí Heather Watsonovou. Britka prožívala životní travnatou část sezony. Na domácích travnatých turnajích se jí nikdy předtím takto nedařilo. Do nejkratšího období tenisového roku vstoupila finálovou účastí na větší akci ITF v Surbitonu.

V Nottinghamu a Birminghamu ovšem vypadla hned v prvním kole. Chuť si spravila týden před Wimbledonem v Eastbourne, kde porazila Curenkovou, Cibulkovou, Pavljučenkovovou i Strýcovou a skončila až v semifinále na raketě Wozniacké.

Statistiky zápasu
Azarenková - Watsonová
3 esa 4
7 dvojchyby 3
65% 1. podání do kurtu 59%
65% úsp. po 1. podání 63%
52% úsp. po 2. podání 39%
31 vítězné míče 27
23 nevynucené chyby 31
20/28 hra na síti 11/20
5/9 brejkboly 3/6
čas 2:05

Ve Wimbledonu postupovala beze ztráty setu. V prvním kole si poradila se Zaněvskou a v kole druhém povolila jen čtyři hry vítězce letošního ročníku podniku WTA na Mallorce Sevastovové. Potřetí v kariéře tak postoupila v All England Clubu do třetího kola.

Na premiérové osmifinále si ale bude muset ještě minimálně rok počkat. Přitom dnešní utkání začala skvěle, když díky dvanácti winnerům a pouhým čtyřem nevynuceným chybám ovládla úvodní dějství a v šestém vzájemném souboji vůbec poprvé sebrala Azarenkové set.

Zatímco Běloruska pokračovala v solidním výkonu, domácí hráčka začala kupit chyby a ve druhé sadě uhrála jediný game. Rozhodující dějství nabídlo velmi kvalitní bitvu. První brejkbol přišel až v tzv. "Tildenově gamu". Azarenková dokázala soupeřce po dlouhé době sebrat servis, brejk však nepotvrdila a bylo znovu srovnáno.

Watsonová ovšem znovu zaváhala a dala možnost bývalé světové jedničce utkání dopodávat. Zkušená Azarenková nabídnutou šanci i přes dva brejkboly až 102. hráčky světa využila a po dvou hodinách a pěti minutách mohla slavit postup.

Watsonová se díky skvělým výsledkům na trávě vrátí do první stovky žebříčku. Azarenková, které v tuto chvíli patří až 683. místo a využívá chráněný žebříček, by se měla posunout minimálně do první dvoustovky.

"Když to bylo důležité, zahrála jsem lépe," řekla Azarenková a pochválila ji i bývalá úspěšná francouzská tenistka Mary Pierceová: "Azarenková ukázala, proč bývala šampionkou a světovou jedničkou, a musí se s ní zase počítat," řekla.

"Byl to dost náročný zápas. Ona začala výborně, zatímco já jsem na začátku hledala správný rytmus. Dost jsem kazila a tím jsem jí to dost ulehčila. V prvním setu s ní bylo těžké hrát, ale pak už jsem se do toho dostala a šlo to lépe. Jsem ráda, že jsem to zvládla," dodala Běloruska.

"Jsem šťastná, že tu můžu být. Stále jsem hodně ambiciózní a soustředěná. Momentálně neberu nic jako samozřejmost, proto jsem opravdu šťastná, že jsem postoupila do druhého týdne. Dlouho jsem nehrála, takže už tohle je pro mě velký úspěch. Jsem stále v turnaji a budu mít další šanci se posunout ještě dát, což je skvělé," konstatovala na tiskové konferenci bývalá vedoucí žena žebříčku WTA.

"Vika odehrála úžasný zápas a postupem času hrála lépe a lépe. Já jsem měla dobrý start, ona se pak ale rozehrála a její výkon stoupal. Neustále mě dostávala pod tlak, takže bylo těžké něco vymýšlet. Snažila jsem se, pár šancí jsem i měla, ale proti ní je to nesmírně náročné," hodnotila utkání poražená Britka.

Azarenková v boji o celkově páté wimbledonské čtvrtfinále vyzve světovou dvojku Simonu Halepovou. Rumunka, která se může po Wimbledonu stát poprvé v kariéře světovou jedničkou, přehrála ve třetím kole 6-4 7-6 Číňanku Shuai Peng.

"Moc se na zápas se Simonou těším," řekla s úsměvem Azarenková, jenž má s Halepovou bilanci 2-1. "V roce 2015 jsme spolu na US Open odehrály úžasný zápas. Tehdy jsem prohrála, takže teď udělám maximum, abych jí to mohla oplatit. Je ale jasné, že to bude nesmírně náročné. Ona patří mezi nejlepší hráčky na okruhu. Budu muset předvést to nejlepší, ale moc se na to těším. Je to velká výzva," dodala bývalá světová jednička.

"Jsem šťastná, že jsem v osmifinále. Cítím se skvěle a moje forma je lepší a lepší," řekla po postupu do 4. kola Rumunka Halepová. "Zápas s Viktorií bude dost náročný. Nějakou dobu teď nehrála, ale tady se dostává do formy. Je to velká šampionka, byla světovou jedničkou a dvakrát vyhrála grandslam, takže je to výborná hráčka. Pokusím se předvést maximum, chci ji porazit," řekla Halepová směrem k utkání s Běloruskou.

Halepová se stane první hráčkou světa v případě, že postoupí do semifinále a současná jednička Němka Angelique Kerberová vypadne před finále. "Nemyslím na to, i když by samozřejmě bylo hezké to dokázat, ale není to tak snadné. Už jsem několik šancí měla," připomněla Halepová, že ji dělila jediná výhra od trůnu na French Open a jedničkou mohla být i po turnaji v Eastbourne, ale ani jednou neuspěla.

Pokud Kerberová nedojde do finále a Halepová do semifinále, novou první hráčkou světa bude Karolína Plíšková, která vypadla v Londýně ve 2. kole. "Teďka si to nepřeju. Radši bych si to samozřejmě uhrála sama, než čekat, jak to dopadne u ostatních. Tenhle turnaj pro mě skončil a nebudu sledovat nic," řekla Plíšková k případnému posunu na post světové jedničky.

Třetí kolo si ve Wimbledonu poprvé zahraje také Chorvatka Ana Konjuhová, jež zdolala osmou nasazenou Dominiku Cibulkovou 7-6 3-6 6-4 a do grandslamového osmifinále postoupila teprve podruhé v kariéře. O vyrovnání svého grandslamového maxima, kterým je čtvrtfinále z US Open 2016, si 29. hráčka světa zahraje s pětinásobnou šampionkou Venus Willamsovou, jež si letos zahraje  osmifinále slavného Wimbledonu už popatnácté v kariéře. Sedmatřicetiletá Američanka dnes ve třetím kole porazila 7-6 6-4 devatenáctiletou Japonku Naomi Osakaovou a se stala tak vůbec nejstarší osmifinalistkou Wimbledonu od roku 1994, kdy byla ve čtvrtém kole tehdy stejně stará Martina Navratilová.

Už podruhé letos v Londýně vylepšila své wimbledonské maximum Elina Svitolinová. Čtvrtá nasazená Ukrajinka, jejímž dosavadním maximem byla účast ve druhém kole, dnes zvládla premiérové utkání 3. kola, v němž porazila 6-1 7-5 Němku Carinu Witthöftovou, a postoupila už do osmifinále. V něm narazí na překvapivou šampionu letošního French Open Jelenu Ostapenkovou, jež ve třetím kole přehrála dvakrát 7-5 Italku Camilu Giorgiovou a připsala si tak již desátou výhru na grandslamu v řadě.

Do osmifinále prolétla také šestá nasazená domácí naděje Johanna Kontaová, která porazila 6-4 6-1 Mariu Sakkariovou z Řecka. "Jsem šťastná, že jsem to takhle zvládla," radovala se po postupu Britka. "Myslím, že se mi podařilo hrát celý zápas svou hru, což bylo asi klíčem k úspěchu. Teď už tu nenarazíte na lehkou soupeřku, takže se musíte koncentrovat na sebe."

"Chtěla bych poděkovat všem fanouškům, kteří mě přišli podpořit. Atmosféra byla naprosto úžasná. Myslím, že tohle jsou ty momenty, o kterých jsem jako malá snila. Díky všem," dodala šťastná domácí hvězda, která si o postup do čtvrtfinále zahraje s Francouzkou Caroline Garciaovou, s níž má bilanci 2-2.

"Nedávno jsme spolu v Indian Wells odehrály nesmírně náročný zápas, který jsem nakonec po velkém boji těsně prohrála. Je to výborná hráčka, které se teď daří. Beru to jako velkou výzvu a už teď se na ten zápas moc těším," řekla Kontaová směrem k osmifinálovému duelu.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 31,600.000 liber
páteční výsledky (7. 7. 2017)
• Dvouhra ženy - 3. kolo •
Azarenková (Běl.) - Watsonová (Brit.) 3-6 6-1 6-4
Garciaová (21-Fr.) - Brengleová (USA) 6-4 6-3
Konjuhová (27-Chorv.) - Cibulková (8-SR) 7-6(3) 3-6 6-4
Halepová (2-Rum.) - Peng (Čín.) 6-4 7-6(7)
Svitolinová (4-Ukr.) - Witthöftová (Něm.) 6-1 7-5
Kontaová (6-Brit.) - Sakkariová (Řec.) 6-4 6-1
Ostapenková (13-Lot.) - Giorgiová (Ita.) 7-5 7-5
V. Williamsová (10-USA) - Osakaová (Jap.) 7-6(3) 6-4
• Čtyřhra ženy - 2. kolo •
L. Kičenoková/Curenková (Ukr.) - Matteková/Šafářová (1-USA/ČR) / bez boje
Grönefeldová/Peschkeová (12-Něm./ČR) - K. Chang/Stephensová (Tchaj-wan/USA) 7-6(5) 6-2
• Čtyřhra ženy - 1. kolo •
Görgesová/Strýcová (7-Něm./ČR) - Hsieh/Krejčíková (Tchaj-wan/ČR) 6-4 6-7(5) 12-10
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Petr Pokorný

Komentáře

36
Přidat komentář
Frick
https://www.irozhlas.cz/komentare/wimbledon-2017-cim-vetsi-ocekavani-tim-vetsi-zklamani_1707070803_bor
Reagovat
Frick
https://sport.aktualne.cz/tenis/wimbledonske-waterloo-pliskovou-zadusil-vlastni-strach-kvito/r~d6a6b9f0627d11e793d0002590604f2e/

Tak podle něj by to fakt měla Karolína dostat řádbně sežrat. Co se týče Petry, tak nějak si nemůžu pomoct (jen to opakuju), že to prostě neměla být situace, při níž by měla tak strašně ocházet fyzicky. Hrála určitě už ve větších teplech a byl to druhý zápas v devíti dnech. Primárně ro nedala hlavou. Hlavně v tom prvním setu.
Reagovat
Frick
Nebo jinak - pokud tak strašně odešla fyzicky, tak to není normální.
Reagovat
Frick
Jako psal někdo, že se obává toho, že Petra se nedočká ve Wimbledonu kvůli tomu, že to nedá fyzicky? Resp. že odpadne fyzicky tak brzy a v podmínkách, se kterými všechny ostatní hráčky neměly problémy?! Nebo snad ano.
Reagovat
brixner
Doufám, že se brzy vyhouká pryč z Londýna!
Přeloženo do Tenisportálštiny - Hybaj dom!
Teď už snad jen Ostapka nebo Johannka!
A Roger, to je snad jasné!
Reagovat
fialka
áno, Johanka!
Reagovat
Nola
Penko, Coco, Garbine, Aza, dopriala by som titul Angie, ale to je nerealne
Reagovat
Frick
Docela jsem překvapen, že na margo toho, že se prostě měla soustředit na zápas, jsem neschytal nějakou nesouhlasnou reakci. Jen neutrální od Misy a dokonce souhlasnou od Tommra...
Reagovat
Frick
Nebo teda si myslíte, že jí ten zápas neměl bejt "jedno", že měla myslet trochu víc na sebe nebo snad i na Česko (vělděla-li to), že je poslední želízko v ohni?

Já myslim, že měla prostě bojovat i za Bethany.
Reagovat
Titan
Na jaké "Česko"? Myslela snad Navrátilová a Lendl na "Česko"? Holky jsou mimo FED cup podnikatelky, mají snad všechny českého trenéra? Holky zajímá výhra, ne nějaká země, notabene součást EU. A hrát pro Mattek? To je jako hrát pro milovaného strýčka, který dostal před pár hodinami infarkt. To se pak hraje super, že....?
Reagovat
Frick
ve světle toho, že favoritky zatím vesměs vyhrávají, ještě více na "tragičnosti".
Reagovat
FulnekUltras
a v "posvátném" Wimblu je tenhle faktor obzvlášť znát - Heather pod obrovským domácím tlakem, Hejkal naopak s tradičním krkavčím ;) sebevědomím, a může jít ještě mnohem dál, i když jeho hra sama o sobě má ještě značné rezervy.

O to cennější jsou dosavadní dva wimbledonské tituly Petry, které mohou zlehčovat snad jedině tro(t)llové a totální nepamětníci - zvlášť ve srovnání s léta se opakujícími wimblbobky zašlých hvězd jako byly Mandlíková, Novotná, a nakonec i Lendl.
Reagovat
baggik
Vypláchni si pusu soudruhu.
Reagovat
FulnekUltras
něco se ti fakticky nezdá?
Reagovat
baggik
Jo, ten smrad a špína, co se ti valí z pusy. Petru oceňujeme všichni, urážet ostatní netřeba.
Reagovat
FulnekUltras
koho konkrétně? u slova "krkavčí" je ;) - a to je asi tak všechno, co bych ti teď mohl ještě sdělit
Reagovat
dadaft
Osaka se nerozklepala z velkého kurtu a legendy na druhé straně a hraje dobře.

přesto věřím, že to Venus urve zkušenostma,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Reagovat
dadaft
stalo se.

musím říct, že zvuk z Wimbledonu je jako celý turnaj - prostě špička.
samozřejmě, nic se nevyrovná tomu být přímo na místě,,,,,,,,,,,, nicméně v dnešní době s HD přenosy, skvělým obrazem, parádní režií se zpomalovačkami atd. a se zvukem, jako by tam člověk byl, to je i doma skvělý zážitek. ))
Reagovat
baggik
Až na ty komentátory. :-)
Reagovat
Basa
Ale klííídek:)))
Reagovat
gigin
špička špiček :))))
Reagovat
Herbert_Hoover
yep.
Giorgína už je slušná prověrka, tak jen tak dál :)
Reagovat
dadaft
Camilka Prdelka měla oba sety dobře rozehrané, ale Ostapenko ji přejela psychikou.

((( šatičky ovšem prvotřídní, rafinované v oblasti ramen a s tou správnou délkou, aby byla vidět prdelka )))
Reagovat
dadaft
Elina Svitolina si tak vede 6:1 4:2 a jde podávat, všecko vypadá idylicky,,,,,,,,,,,,,, a najednou projede 2x svůj servis.
ale se dokázala srovnat a pak to dvěma brejky a čistou hrou ukončila.
Reagovat
dadaft
to je taková škoda že Sakkari zase hned přišla o servis i ve druhém setu, zatím hraje opravdu velmi sympaticky s Johannou
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že už teď může být s Wimbledonem spokojená. V osmifinále proti Halep se ukáže, jestli má na to hrát dokonce o titul...
Reagovat
letityfanousek
potěšila holka
Reagovat
Krisboy
Taky taky!
Reagovat
Nola
Vika to je bomba, hukacka bez si pre titul :D
Reagovat
Krisboy
Mohla by se k němu prohoukat, moc silných soupeřek už tam nezbylo :)
Reagovat
Pedronegro
Vika je po návratu trochu sympatičtější, až teda na to houkání, to je furt děs, a je teď v šanci vyhrát to celé :)
Reagovat
baggik
Nepřehánějte. Fandím Vice, co se dá, ale je příliš krátce zpět na kurtech. Na Halepku to bohužel asi nebude.
Reagovat
Mayo
Super Vika, vsetcia ti fandime (:
Reagovat
letityfanousek
já teda moc ne
Reagovat
Krisboy
Mayo řeklo všichni, tak všichni! :D
Reagovat
Mayo
Presne tak :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist