Balázs si ve 30 letech zahraje poprvé ve finále, o první titul bude v Umagu bojovat i Lajovič

21. 7. 2019, 06:57
Aktuality 1
ATP UMAG - V chorvatském Umagu se rozhodne o novém vítězi turnaje ATP. Do finále totiž v sobotu večer postoupili Srb Dušan Lajovič a třicetiletý Maďar Attila Balázs, pro kterého je už překonání semifinále kariérním maximem.
Attila Balazs

Attila Balázs v průběhu roku 2014 ukončil kariéru. Do té chvíle měl na kontě jediné semifinále na okruhu ATP (Bukurešť 2012) a finále na challengeru, které v Palermu 2010 proměnil v nejcennější titul. 

Maďarský tenista se však po dvou letech k tenisu vrátil a od nuly se začal prodírat zpět na větší turnaje. Teprve v průběhu loňské sezony se trvale usadil na challengerech, úspěchy ale dál nepřicházely.

Až v posledních dvou měsících třicetiletý Balázs prožívá své nejlepší tenisové období. V červnu si v Prostějově a Bratislavě zahrál své druhé, respektive třetí challengerové finále a tento týden v chorvatském Umagu se dostal i do svého premiérového finále a okruhu ATP. 

Balázs se na pobřeží Jaderského moře prodral kvalifikací a teprve podruhé v sezoně hraje v hlavní soutěži. A v té měl několikrát Namále. V prvním kole utekl Galovicovi ze sedmi mečbolů, ve druhém jeho soupeř Krajinovič podával na vítězství a ve čtvrtfinále proti Travagliovi byl set a brejk dole.

Až v sobotním semifinále - teprve druhém na okruhu ATP - zvítězil Balázs ve dvou setech. Třetího nasazeného Srba Lasla Djereho přehrál 6-2 6-4, když problémy řešil až v samotném závěru utkání. Za stavu 5-2 totiž nevyužil mečbol a za stavu 5-4 a 15-40 musel odvracet dva brejkboly, vrátit se do zápasu ale Djeremu nedovolil a mohl slavit postup do největšího finále.

Díky tomu se Balázs stane poprvé v kariéře hráčem Top 150. Ve 30 letech.


O titul bude maďarský tenista bojovat proti Dušanu Lajovičovi (h2h 2-1). Rovněž devětadvacetiletý Srb bude usilovat o premiérový triumfu na okruhu ATP, své jediné finále si zahrál teprve letos v dubnu, za to však na Masters 1000 v Monte Carlu.

Lajovič v semifinále postoupil přes šestadvacetiletého Itala Salvatora Carusa, který po prvním prohraném setu vzdal a ukončil tak svůj životní turnaj. Až dosud totiž nikdy nebyl ani ve čtvrtfinále.

Balázs je letos čtvrtým kvalifikantem, který na okruhu ATP postoupil až do finále. Žádný kvalifikant ještě turnaj ATP v roce 2019 nevyhrál.

• ATP 250 UMAG •
Chorvatsko, antuka, 586.140 eur
sobotní výsledky (20. 07. 2019)
• Dvouhra - semifinále •
Balázs (Maď.) - Djere (3-Srb.) 6-2 6-4
Lajovič (4-Srb.) - Caruso (It.) 7-5 / skreč C.
• Čtyřhra - finále •
Haase/Oswald (2-Niz./Rak.) - Marach/Melzer (1-Rak.) 7-5 6-7(2) 14-12
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
Newcombe
Kdo by to byl řekl, že bude v žebříčku výš než Veselý
https://live-tennis.eu/en/atp-live-ranking
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist