Bartyová smetla i Keysovou a je první domácí finalistkou Australian Open po 42 letech

27. 1. 2022, 10:51
Aktuality 102
AUSTRALIAN OPEN - Ashleigh Bartyová na Australian Open smetla i Madison Keysovou, pokračuje ve své dominanci a je první domácí finalistkou po 42 letech. Světová jednička proti Američance odvrátila oba brejkboly, za 62 minut hry jí uštědřila debakl 6-1 6-3, prodloužila svou letošní neporazitelnost a vyhrála už 20 setů v řadě. Ve svém třetím grandslamovém finále se šampionka French Open 2019 a loňského Wimbledonu utká s Danielle Collinsovou a pokusí se navázat na triumf Chris O'Neilové z roku 1978.
Profily hráčů
Ashleigh Bartyová (© AFP)

Ashleigh Bartyová se loni zúčastnila pouhých 13 turnajů, přesto dokázala posbírat nejvíce titulů na tour (5), a sezonu, kterou uzavřela už po US Open, zakončit s vynikající bilancí 42 výher a pouhých osmi porážek. K dalšímu fantastickému roku má nakročeno letos.

Pětadvacetiletá Australanka na domácím kontinentu potvrzuje, že je právoplatnou světovou jedničkou. Na generálce v Adelaide sice ztratila úvodní dějství s Cori Gauffovou, ale od té doby vyhrála všech 20 setů, v aktuální sezoně je stále neporažena (10-0) a na Australian Open pokračuje v dominanci.

V šesti zápasech v Melbourne Parku ztratila dohromady pouhých 21 gamů a jediné podání. Po Lesje Curenkové, Lucie Bronzettiové, Camile Giorgiové, Amandě Anisimovové a Jessice Pegulaové nedala šanci ani třetí americké soupeřce v řadě, chybující semifinalistku ročníku 2015 Madison Keysovou vyřídila za 62 minut debaklem 6-1 6-3.

Bartyová měla utkání od začátku pod kontrolou. Hned v úvodním gamu soupeřce sebrala servis, odvrátila oba brejkboly a na vlastním podání dohromady ztratila jen deset fiftýnů, ačkoli měla v úvodu zápasu problém trefovat první servis.

Keysová jí postup do závěrečného kola nicméně značně usnadnila. Přemožitelka Barbory Krejčíkové z předchozího kola spáchala 24 nevynucených chyb a trefila pouhých osm vítězných úderů. Jedinou šanci na zvrat měla v pátém gamu druhé sady, kdy za stavu 2-2 disponovala brejkbolem.

"Miluju tenhle turnaj. Je to tady úžasné," řekla Bartyová v rozhovoru na kurtu. "Bylo docela horko, jiné podmínky, ale přizpůsobila jsem se. Ona má schopnosti zápas vám najednou sebrat, ale bylo důležité zůstat v každé výměně," dodala.

Bartyová je první domácí finalistkou Australian Open od roku 1980, kdy Wendy Turnbullová prohrála souboj o titul s Hanou Mandlíkovou. Poslední domácí šampionkou je Chris O'Neilová (1978).

Rodačka z Ipswiche si zahraje své třetí grandslamové finále. Před třemi lety na antuce v Paříži porazila Markétu Vondroušovou a loni ve Wimbledonu přetlačila Karolínu Plíškovou. V sobotu proti Danielle Collinsové (H2H 3-1) tak může zkompletovat grandslamové triumfy na všech površích. Právě Collinsová je její poslední přemožitelkou na australském kontinentu.

Austrálie prožívá jeden z nejúspěšnějších ročníků Australian Open v historii. Ve finále čtyřhry mužů jsou domácí páry Nick Kyrgios, Thanasi Kokkinakis a Matthew Ebden, Max Purcell a zítra se o trofej v mixu poperou Jaimee Fourlisová a Jason Kubler.

Keysová má za sebou navzdory dnešnímu výprasku neuvěřitelné australské léto. Finalistka US Open 2017 si totiž po koronavirové pauze prošla velmi dlouhou krizí. Ještě na začátku sezony čekala na první vítěznou sérii na tvrdém povrchu od US Open 2020 a hardové čtvrtfinále nehrála dva roky.

K protinožcům si však přivezla vynikající formu a prožívá znovuzrození. Na poslední generálce v Adelaide si došla pro svůj první titul od sezony 2019 a v utkání s Bartyovou přišla o desetizápasovou neporazitelnost. Semifinále grandslamů si zahrála poprvé od US Open 2018 a celkově popáté, v Austrálii podruhé (2015). V žebříčku WTA se zaslouženě vrátí do nejlepší třicítky.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 75.000.000 australských dolarů
čtvrteční výsledky (27. 1. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Bartyová (1-Austr.) - Keysová (USA) 6-1 6-3
Collinsová (27-USA) - Šwiateková (7-Pol.) 6-4 6-1
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

102
Přidat komentář
brixner
Doufam, že doprochází turnajem jako nůž máslem, titul bude ve správnejch Kolinsovskejch rukou!..smilesmilesmile
Reagovat
blixa
No, reálnou šanci jsem spočítal na 2,481% smilesmile
Reagovat
brixner
Asi máš práudu, bylo by překvapení, kdyyb Eš nevyhrál...smile
Reagovat
paddy
smile smile smile

Barty prochází turnajem jako nůž máslem, titul bude ve správných rukou

jediná dominantní tenistka na okruhu jako bývalo zvykem za starých dobrých časů
Reagovat
com
doufam, ze chyti nerva a ve finale padne smilesmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Ash určitě nésmile
Reagovat
annah
Je to tak. Jinak se holky na těch GS trunech v poslední době střídají málem jak apostolove na orloji. Ještě tak Osaka to párkrát zvládla... ostatní vezmou jeden pohár a konec...
Reagovat
brixner
Je to napíču, voni si berou poháre a já beru furt jen kramle, jináč by ze mě byla dááávno mrtvolkasmilesmile
Reagovat
paddy
a to má tenis jako vedlejšák ke kriketu smile smile
Reagovat
vojta91
Ještě ze vylitla Bára kolo predtim. To by zavánělo 2x6:0
Reagovat
Holahej
Ash přeji vyhrát, doma, před fanoušky, ale je to sport, mnoho faktorů, tlak na psychiku, nic není předem jasné. Už zažila, když chtěla vyhrát doma pro AUS FedCup, co udělají nervy, když moc chce, v roli favoritky a byl smutek. Tak snad to vyjde, nebude svázaná očekáváním a rolí favoritky, předvede, co umí a udělá radost sobě i AUS!
Reagovat
Blondie
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Tady to jasné je. ASH No. 1 .smile
Reagovat
Holahej
Ash umí a hraje! všechny typy úderů, umí jak od základní čáry, tak u sítě, kreativní, chytrá hra, výborný pohyb, umí přitlačit i nekazit, variovat hru, servis není slabinou, jak u malých hráček bývá, férové, kultivované vystupování, konzistentní výkony, zasloužená současná jednička!

Ash nelze úspěch nepřát, v pandemii měla ztížené podmínky v AUS, je to její opravdové bydliště, ne fejkové, z výhodnosti, jako to má mnoho tenistů. Nemohla cestovat, nehrála řadu turnajů, nestěžovala si, nekřičela do médií, nedožadovala se výjimek od vlády, přijala to..
Reagovat
Holahej
..ještě perlička od Chris Evert...napsala, Ash je jediná hráčka, která vždy po utkání podá ruku rozhodčí..., že to málokdo zaregistroval..
Reagovat
tommr
tak to teda opravdu nevím jestli je zrovna tohle v dnešní době chvályhodný ... smile
Reagovat
Vlk-v-trave
:)
Reagovat
Holahej
Chris to samozejmě myslela v dlouhodobém formátu, co je Ash na WTA, po výhře i prohře, je to jen zmínka legendy tenisu Evert o laskavém charakteru Ash

...nechová se pohrdlivě, nadřazeně, nafoukaně jako některé hráčky, které o rozhodčí nezavadí ani pohledem, Ash se jistě v současnosti s respektem podřídí konkrétním pravidlům turnaje..
Reagovat
Blondie
Je skvělá :) taková australská Peťa :)
Reagovat
annah
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Podle mne byla hodne precenovana, a dokonce se priznam, ze me samotneho behem turnaje neustale prekvapovala.

Nejvic, co jsem si tak nejak vsiml, kazdy zapas s ni, trosku jiny... hodne dobre se priptavuje na zapasy, a ty servisy souperek snad studuje i po nocich:)

Jedine, co ji srazelo behem turnaje, je jeji nervozita, co se projevilo i dnes, ale vzdy se dokazala z toho probrat.

Hodne me prekvapuje behem turnaje jeji BH, dneska na nem koncertovala. Take si dokaze uz i variovat na servisu, ale je videt, ze nektere zatacky a servy na nohy jsou v procesu:) V procesu jsou take nektere udery na FH.

Nad Ash Barty muze vyzrat jen tim, ze podobne jak dnes nebude dat chtit souperce vubec cas, ale bude v pekle jejiho domaciho prostredi, a nevim, jestli ji k tomu vubec divaci pusti, tak jak dneska, kdy byla Iga na returnu. Ale Danielku nic nezastavi, pokud ona je na returnu... uvidime jak si na nem povede proti nejlepe servirujici hracce turnaje... to bude fakt zajimava konfrontace.

Na finale se tesim, a doufam, ze Danielka dokonci tuhle australskou misi s poharem...:)

Ve finale je rozhodne zaslouzene a bude ji sluset i tenisu. A mam respekt pred tim, co dokazala za ten sileny rok, rekl bych, ze jedno velke vitezstvi ma uz v kapse, a tohle by byla uz jen takova tresnicka.
Reagovat
Mony
Tohle už jsem někde četl..
Reagovat
Vlk-v-trave
Jo, nevedel jsem, ze byl utvoren specialne clanek pro Danielu...:)
Reagovat
Holahej
Ash z jiného pohledu..

Ash Barty ohromí na obálce tohoto měsíce Vogue Australia a na okouzlujícím focení vyměnila své bílé tenisky za špičkovou módu.
Barty, která je ve svých 25 letech světovou tenistkou č. 1, vyzařovala eleganci v sérii oblečení Polo Ralph Lauren a Ralph Lauren. Své decentní oblečení doplnila šperky od Tiffany & Co. a mulovými podpatky od značky Jasmine Stefanovic Mara & Mine.

https://content.api.news/v3/images/bin/8a954141d655547baa38cea2bde68ead

https://i.dailymail.co.uk/1s/2022/01/19/10/53109655-10415967-image-a-84_1642588644654.jpg
Reagovat
annah
Do ženského půvabu má fakt hodně daleko, o to víc je ovšem milá a sympatická. Ve finále jí budu hodně držet palce.
Reagovat
Krisboy
Jak jí ten stín opticky zvětšuje biceps smilesmile
smile
Reagovat
RF46
Uprimne, tu mit doma, tak se asi vic venuju praci smile
Reagovat
Holahej
...zajímal by mě půvab také těch přispěvatelů...
Reagovat
aape
hezký fotky smile
Reagovat
Mony
Já si takhle představují Ufony, až tu jednou pristanou.. Ve Star tracku by možná nějakou roli chytlasmile
Reagovat
Mony
Star treku.. Já bych všude nechával anglictinu
Reagovat
Titan
Krokodýlek zůstane krokodýlkem...
Reagovat
RF46
Ta BW fotka je super.
Reagovat
Blondie
Ty fotky jí teda nelichotí :(
Reagovat
Fandina
Barty má za ušima. Umí variovat hru a také dobré podán, o které se vždycky (nechci zakřiknout) umí opřít, když je to potřeba. Nicméně, Klíče už i s Krejčou nepálila, tak jak kdysi jako bomberka, ale vyměňovala a Barty ji raději předešla, kraťasem lobem, vítězným úderem, než aby Mad zaútočila sama. Jsem zvědavá, co Collins, jak se na Barty připraví. Myslím si, že vyhraje Eš, ale přála bych to Danielle.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Collins dopadne stejně
Reagovat
Vlk-v-trave
Nej finale, ktere muze tady byt. Dva obrovske pribehy.

1. Australie ceka 42 let, muze jim to vratit hracka, ktera si dala prestavku od tenisu na jiny sport:)

versus

2. Univerzitni hracka, ktera si prosla tezkymi zdravotnimi problemy za posledni rok, kdy minuly rok tady na kurtu se fyzicky dokonce slozila...

At vyhraje kterakoliv, 100% namet na filmovy trhak :D
Reagovat
Krisboy
Tak to já si rozhodně dovedu představit zajímavější finále. Ale tohle je taky dobrý, přeju to Ash.
Reagovat
Vlk-v-trave
Za mne tehle rocnik GS myslim lepsi slozeni nemuze mit, jestli jde o ty pribehy v pozadi...
Reagovat
Vlk-v-trave
Ale jasne, zeby trebas finale Bara x Danielka bylo pro nas zajimavejsi:) O tom zadna...:D
Reagovat
Krisboy
Přesně tak, s českou účastí by to bylo lepší...
Reagovat
Dobry-den
Azarenková, Krejčíková, Kýsová, Švjonteková. smile

Hlavně, že mají stejné prize money pro obě pohlaví. LOL. smilesmile
Reagovat
Dobry-den
Ještě Pegulaová. smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Danielka udelala presene to, co udelal Rosol Nadalovi ve Wimbledonu... vubec ji nedala cas, na nic,...a stacilo jen, aby trochu znervoznela a Iga ji zacala prehravat.

Kazdopadne po tech zdravotnich trablech, je to neskutecne...

Velka satisfakce take pro univerzitni tenis...

Parada:)
Reagovat
smazaný uživatel
Iga smile
Reagovat
Titan
Uiverzitní tenis zní asi tak jako armádní oštěp Śpotákové...smile
Reagovat
smazaný uživatel
je spontání.
Reagovat
Pavol
Už Hurkacz poriadne sklamal ale ty si ho tromfla.
smilesmilesmile
Reagovat
Krisboy
Kolik jsi prohrál? smile
Reagovat
Pavol
Len troška aby to moc nebolelo. smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Famooozni, Danielka ve finale... :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Hodne vyzivna vymena:) Pekne holky.
Reagovat
Mony
Teď Iga vytáhla "raketu poslední zachrany", kterou má povoleno od Technifiberu jen ve velké nouzi.. Tak uvidimesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
tady v tomhle zapasu brejk na vahu zlata, a ten BH dneska je opravdu parada...
Reagovat
Vlk-v-trave
Potvrzen:)
Iga si uz od zacatku nemuze poradit s temi ruznym variovanim servu Danielky, a jeste ty returny...Danielka hraje rychle...Iga proste nestiha... jedinou sanci, kterou Ize dava ten zapas, ze Danielka znervozni vic na konci druheho setu, nez na konci prvniho...
Reagovat
Vlk-v-trave
A ty Tecka dneska taky slapou:) Tedy, kdyz se netrese ruka:)
Reagovat
Vlk-v-trave
uf, jeste ze tak, v zaveru zapasu se ten naskok bude hooodne hodit :D
Reagovat
Vlk-v-trave
Ten set si byvala univerzitni hracka zaslouzila, ale bylo videt, ze ke konci je hodne nervozni to zavrit.

Bude to mit hodne tezke, ale univerzitnimu tenisu bych to finale pral, uz mi ji bylo lito s tou Kenin v Parizi... kde hrala paradne.

Set je super, ale jsme svym zpusobem na samem zacatku...zapasu.

Cesta bude jeste hooodne dlouha.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Iga jí deprimuje.smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Dneska Danielka na BH proste exceluje, na saku dobry. Skoda te ztraty sveho servisu...
Reagovat
Vlk-v-trave
No pane jo...
...ale rypnu si... Danielka je evidentne Ceska :D
Reagovat
Vlk-v-trave
Ale nastvala se Danielka :D
Reagovat
Vlk-v-trave
Iga tez jede, tak mame aspon v tom SF na co koukat:)
Reagovat
Vlk-v-trave
A je pred nami druhy pokus...tak snad...:)
Reagovat
JohnB
Collins to má zatím strašně snadný, Iga trefuje buď síť nebo dva metry vedle čáry. Je to hodně velká bída z její strany.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Nesouhlasim, Danielka ji neda cas, na nic... se ji pak tezko hraje jeji hru... hned jak Danielka povoli, nebo znervozni mame jiny obraz na kurtu.
Je to hodne a Danielce...ale ne proto, zeby byla Iga uplne mimo, proste nestiha...
Reagovat
mahycek
Co tam vůbec lezla Keys ? Já vím,
postoupila tam, ale předem bylo jasné,
jak to dopadne a znehodnotila sportovně
semifinále a pokazila naší lepší hráčce
poměřit se s Bárty. Vím, že v úterý Bára
byla na ručník, ale přece jenom při
formě s osmifinále by byla těžkou
soupeřkou (vyrovnanou). Ale, je to jen
kdyby... Přesto Keys byla trapná.
Reagovat
JohnB
Trapný je tento komentář. S Barty v tyhle formě by neměla šanci ani Krejčíková.
Reagovat
Mony
Tak jistý bych si nebyl
Reagovat
Ondra979
no nejspis by prohrala, ale asi by byla schopna odehrat to lepe..neda se nic delat, vybrala si slabsi den a nevyhrala..tak snad priste
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
prostě to na ní vyšlo.
Reagovat
Blondie
XD XD XD

Proboha, tohle patří do TOP30 nejhloupějších komentářů, které jsem tu za ty roky četla :D
Reagovat
smazaný uživatel
je to kokos
Reagovat
Vlk-v-trave
Another Day In Paradise :)))
Reagovat
Nenela
Prosim te uz prestan s tou Danielkou. Je to normalne Collins nebo Danielle, nebud infantilni jo?
Reagovat
Ela-fon-isi
Jako všem je mi Ash sympatická, úspěch ji přeju, jen mě mrzí, že nemá srovnatelnou soupeřku. Všechny holky co proti ní nastoupí najednou nezvládají ani to, v čem vynikají.
Reagovat
Vlk-v-trave
jen mě mrzí, že nemá srovnatelnou soupeřku:)

uvidime...
Reagovat
Ela-fon-isi
Myslíte, že Iga? Udělala velkou změnu ve své hlavě, tak snad uvidíme vyrovnaný zápas.
Reagovat
Vlk-v-trave
ne Danielka...:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Daniela zatim vali:) jen aby to vydrzelo az do MB.
Berny outfit - tedy vecerni roba, a rube to tam jak harcovnice, ktera je snad na kazdym GS v semifinale:)
Reagovat
JohnB
Ash Barty prostě úspěch nejde nepřát. Obrovsky sympatická, milá holka, která hraje navíc krasný tenis. Mám z ní velkou radost a budu jí moc přát úspěch i ve finále.
Reagovat
bardunek666
k postupu do finále. Její hra zatím funguje velmi dobře. Jsem rád, že se po letech zase objevila stabilní hračka, která pravidelně potvrzuje roli favoritky na většině turnajů. Navíc je Ash velmi milá a skromná. Ať už ve finále bude proti ní kdokoliv, přeji jí titul :)
Reagovat
FulnekUltras
smile
Reagovat
bardunek666
k postupu do finále. Její hra zatím funguje velmi dobře. Jsem rád, že se po letech zase objevila stabilní hračka, která pravidelně potvrzuje roli favoritky na většině turnajů. Navíc je Ash velmi milá a skromná. Ať už ve finále bude proti ní kdokoliv, přeji jí titul :)
Reagovat
Vlk-v-trave
to bude velke ocekavani v tom finale... ale dneska Mad nebyla opravdu nejakou super souperkou. Co vic vypadalo to, jak by prisla na ten kurt uplne bez nejakeho planu:) Trosku sileny, ale je to Mad, takze asi vse v cajku u ni:)

Ash bude mit moznost vratit pohar po 42 letech dom, doufam, ze u toho bude ve finale Danielka:) A bude se snazit to snuru 42 let prodlouzit o dalsi rok. :D
Reagovat
Krisboy
Naprosto souhlasím, jedna z nejsympatičtějších hráček vůbec a nejsympatičtější jednička za dlouhou dobu.
Přesně jak říkáš - po těch arogantních, bulvárních blbkách je skutečně jako zjevení.
Dokonce si myslím, že už jsem to tady někdy psal smile

smilesmile
Reagovat
Krisboy
Patřilo pod Blondie...
Reagovat
dadaft
................. a je třeba uznat, že Ash hraje momentálně opravdu skvěle - všechno funguje, všechno dává smysl...
Reagovat
Mony
Forma, zkušenost, vyzralá hlava, pohoda s novým vztahem, odpadla konkurence.. Asi není co více řešit. Iga i Danielle ale mají v sobě něco vetsiho z šampionek, než Mad. Tady už nebudu slibovat, že se postavím na hlavu, když vyhrajou nad Ash. Pořád má ale Ash cestu krásně zametenou.
Reagovat
Blondie
Famózní Ash. Ta holka je jako zjevení - báječná na kurtu, neskutečně milá a sympatická mimo něj. A budu se opakovat, ale znovu řeknu, jak strašně se mi líbí, že Ash v proslovech mluví o soupeřce vždy na míru, pokaždé se vyhne klišé a hovoří přímo o tom, co je soupeřce vlastní. To je strašně pěkný, lidský :) je fajn, že i přes psychicky náročné prostředí má Ash zdravě nastavenou hlavu smile
Reagovat
Tiebraker
Za mě je to malý, ošklivý babochlap.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Blondie
To je mi líto.
Tak se do toho zrcadla prostě nekoukej, ať si nekazíš den :)
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile dobře to dopadlosmile
Reagovat
annah
Barty je moc sympatická. A hraje úžasně. Velká gratulace!
Reagovat
smazaný uživatel
Ash parádní zakončení.smile Madison se loučí nádherným úsměvem. smile Sportu zdar!!! smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist