Benešová šokovala hladkou výhrou nad Stosurovou! Serena postoupila navzdory zranění

4. 1. 2012, 04:58
Aktuality 4
WTA BRISBANE - Iveta Benešová se v Brisbane postarala o velké překvapení. Osmadvacetiletá Češka na úvodním turnaji sezony totiž získala skalp Samanty Stosurové - nasazené jedničky a vítězky posledního grandslamu US Open!
Iveta Benešová

Iveta Benešová v Brisbane postupuje navzdory statistikám a poznává nepoznané. V prvním kole totiž poprvé až na šestý pokus porazila svou krajanku Lucii Šafářovou, dnes si vyšlápla dokonce i na světovou šestku Samanthu Stosurovou. Australanku, se kterou v předchozích čtyřech vzájemných zápasech neurvala ani set, porazila hladce 6-4 6-2.

Benešová hrála nebojácně a tlačila se do vítězných úderů. Za svou aktivitu byla odměněna v klíčové sedmé hře prvního setu, kdy se povedeným kraťasem i lobem dostala k jedinému brejku úvodní sady. Česká tenistka za celý zápas ani jednou neztratila podání a k nečekané a snadné výhře potřebovala jen něco málo přes hodinu.

Zatímco Benešové, jež si připsala čtvrtou výhru nad hráčkou Top 10, útočná hra vycházela, sedmadvacetileté Stosurové se nedařilo - v zápase spáchala 20 nevynucených chyb a předvedla jen 6 winnerů.



Stosurová hrála na prvním domácím turnaji od loňského triumfu na US Open, kde získala premiérový grandslamový titul. V Austrálii se však Stosurové již tradičně nedaří. V Brisbane končí ve 2. kole již potřetí v řadě, v Sydney, kam by měla zamířit příští týden, vyhrála od finále v roce 2005 jen dva ze sedmi zápasů. A na Australian Open je jejím maximem 4. kolo. 

"Doufám, že jsem jen měla blbý den a za týden to napravím. Není to nejlepší start do sezony, ale nic není ztraceno, takže není třeba panikařit," řekla Stosurová.

Iveta BenešováBenešová se ve čtvrtfinále utká s vítězkou turnaje z roku 2010 a bývalou světovou jedničkou Kim Clijstersovou, se kterou - stejně jako se dvěmi předchozími soupeřkami - ještě nevyhrála. Jediný vzájemný souboj spolu odehrály před sedmi lety v belgickém Hasseltu. Osmadvacetiletá rodačka z mostu bude proti Clijstersové usilovat o první semifinále od jara 2009, kdy vyhrála turnaj v marockém Fezu.

"Začíná nový rok, tak uvidíme, co všechno se mi ještě povede," uvedla česká hráčka. "Nemám strach ze žádné soupeřky. Proti Sam (Stosurové) jsem to zvládla skvěle a věřím, že toho jsem schopna i v dalším duelu," těší se Benešová na čtvrtfinále. 

Benešová v Brisbane potvrdila herní pohodu postupem také ve čtyřhře. Společně s Barborou Záhlavovou-Strýcovou dnes smetly 6-1 6-4 Polku Jansovou s Jugičovou-Salkičovou z Bosny a Hercogevoiny a ve čtvrtek si tak proti Španělkám Llagosteraové a Parraové zahrají o finále.

Serena WilliamsováSerena postoupila, ale nepříjemně se zranila
Na prvním turnaji od porážky ve finále loňského US Open hraje Serena Williamsová. Tehdy v New Yorku v úvodním kole deklasovala Bojanu Jovanovskou, se kterou si poradila i dnes v Brisbane. Výhra 6-2 6-4 se však nerodila bez problémů.

Třicetiletá Američanka v zápase celkem třikrát ztretila podání, největší problém ale nastal v samotném závěru. Za stavu 6-2 a 5-3, kdy podávala na vítězství, si totiž při shodě nepříjemně podvrtla kotník a složila se k zemi. Několik minut pak ležela u základní čáry a nechávala se ošetřit, se zatejpovaným kotníkem se však do hry vrátila. Brejkbol sice neodvrátila, v následném gamu však navzdory bolestem utkání ukončila na returnu a postoupila do čtvrtfinále. 



Serena kurt opustila bez rozhovoru. Pořadatelé pouze oznámili, že bývalá světová jednička okamžitě míří na lékařské ošetření. Zda ve čtvrtek nastoupí do čtvrtfinále proti Slovence Daniele Hantuchové, je tak zatím velmi nejisté. Už za 10 dní totiž startuje Australian Open, kde třináctinásobná grandslamová šampionka při poslední návštěvě v roce 2010 triumfovala.

"V noci musím na rentgen, ten určí rozsah mého zranění. Ale myslím pozitivně," uvedla Serena na tiskové konferenci. "Uvidím zítra ráno až vstanu, jak se budu cítit," řekla směrem ke čtvrtfinále. 

"Po ošetření se stav kotníku zlepšil, ale nebudu riskovat další problémy tím, že budu hrát se zraněním. Zdraví je vždy na prvním místě," dodala zkušená tenistka. Ta hraje tradičně s bandáží na levm kotníku, dnes si ji však na začátku druhého setu sundala, neboť se jí dělaly puchýře.

Američanka za poslední poslední dvě sezony vyhrála Australian Open a Wimbledon a byla ve finále US Open, jinak ale více marodila, než hrála. Po předloňském triumfu na londýnské trávě si pořazala chodidla o rozbitou sklenici a 11 měsíců nehrála. Její pauzu prodloužila i plicní embólie. Loni měla také problémy s palcem u nohy, závěr roku vynechala kvůli nespecifikovanému zranění.

- WTA PREMIER BRISBANE -
(Austrálie, tv. povrch, 655.000 dolarů)
středeční výsledky (04. 01. 2012)

Dvouhra - 2. kolo:
Benešová (ČR) - Stosurová (1-Austr.) 6-4 6-2
S. Williamsová (4-USA) - Jovanovská (Srb.) 6-2 6-4
Jankovičová (6-Srb.) - Bratčikovová (Rus.) 6-3 6-2
Kanepiová (Est.) - Pavljučenkovová (7-Rus.) 6-0 6-3

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Benešová/Záhlavová-Strýcová (2-ČR) - Jansová-Ignaciková/Jugičová-Salkičová (Pol./Č. Hora) 6-1 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
No ty naše holky zase hrajou, super !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nádhera Ivet, škoda že jsem to neviděl :(
Reagovat
smazaný uživatel
O to je větší škoda, že Ana nepostoupila přes Kim. Při vší úctě k Ivetě by měla Ana dobrou šanci na postup... Mimochodem, Ivetě ty její šaty hodně seknou. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas jsem viděl. benešce se dařilo na podání, pravidelně získávala fifteeny při podání Stosur.

Ale cekově její výkon nebyl kdo ví co. Stosur prostě hrála tragicky.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist