Berdych oplatil porážku Haasemu a je v osmifinále

10. 5. 2017, 16:08
Aktuality 50
ATP MADRID - Tomáš Berdych zvládl na oblíbeném turnaji Masters v Madridu i své druhé letošní vystoupení. Proti Robinovi Haasemu tentokrát nezaváhal a zvítězil 7-6 6-3. Nizozemskému tenistovi tak oplatil únorovou porážku z Dubaje a opět se ujal vedení ve vzájemné bilanci. Českou jedničku dělí poslední krok od úspěšné obhajoby loňského čtvrtfinále. O postup mezi nejlepších osm si zahraje s Marinem Čiličem, nebo Alexanderem Zverevem.
Tomáš Berdych; © Twitter Mutua Madrid Open

Tomášovi Berdychovi se i sedmý rok po sobě na madridské antuce daří. Při svých posledních šesti účastech si vždy zahrál minimálně čtvrtfinále a blízko k potvrzení pravidla má po letošních výhrách nad Denisem Istominem a dnešním soupeřem Robinem Haasem blízko k dalšímu postupu mezi nejlepší osmičku.

Česká jednička zahájila antukovou sezonu v Monte Carlu, kde po dvou třísetových vítězstvích postoupila do osmifinále, v němž nestačila na ve výborné formě hrajícího Marina Čiliče. Právě Chorvat může být její další překážkou.

Haase se letos na oranžové drti představil v Monte Carlu a Budapešti. Z obou turnajů odjížděl s bilancí 1-1 a dvě výhry v řadě nezaznamená ani v Madridu. Berdychovi se totiž podařilo Nizozemcovi oplatit únorovou porážku z Dubaje a znovu se ujmout vedení ve vzájemné bilanci.

Hrálo se hodně rychle. Oba tenisté vyznávají útočný styl, a proto se diváci delších výměn nedočkali. Berdych i Haase si skvěle pomáhali servisem, díky němuž dostali soupeře vždy pod tlak a vytvořili si dobrou pozici pro zakončení.

Vůbec první brejkbol byl k vidění až v devátém gamu, kdy si Berdych třemi vítěznými míči vypracoval setbol. Ten však nevyužil a pokračovalo se dále.

Úvodní dějství musela rozhodnout zkrácená hra. V té měl zpočátku navrch Nizozemec. Český tenista ovšem od stavu 2-4 přidal na agresivitě a zaslouženě si nakonec pro vítězství v prvním setu, ve kterém trefil 18 winnerů oproti 14 chybám, poměrem 7-5 v tie-breaku došel.

Ve druhé sadě musel jedenatřicetiletý rodák z Valašského Meziříčí poprvé čelit brejkbolovým hrozbám. Se všemi třemi si nicméně poradil a v páté hře po fantastickém returnu z bekhendu slavil první brejk v zápase. Ten si držel až do stavu 5-3, kdy na příjmu čtyřmi body v řadě rozhodl o svém postupu.

Berdycha čeká v osmifinále těžký test. Aktuálně 14. hráč světa v něm vyzve jednoho z vítězů turnajů, jež se konaly minulý týden. Zahraje si buď s šampionem Istanbulu Marinem Čiličem, nebo vítězem mnichovského podniku Alexanderem Zverevem.

Tomáš Berdych tentokrát žádné překvapení nepřipustil

Namále měl hned v prvním utkání obhájce titulu Novak DjokovičPo nevyužitých šancích ve druhém setu prohrával s domácím Nicolasem Almagrem už 0-3 v rozhodující sadě. Nakonec ale nepříznivý vývoj otočil a Španěla i popáté v řadě porazil. Dalším soupeřem loňského šampiona bude Gilles Simon, nebo domácí Feliciano López.

"Když nevyhráváte moc zápasů, musíte si znovu budovat sebevědomí. Vyhrát zápas tímto způsobem ke zvýšení sebevědomí určitě pomůže," řekl Djokovič, jenž v rozpačité sezoně vybojoval teprve 15. vítězství.

Tříhodinovou bitvu musel absolvovat Rafael Nadal, jenž zdolal Fabia Fogniniho 7-6 3-6 6-4. Čtvrtý nasazený Španěl, jenž v Madridu usiluje o pátý titul, prodloužil svou vítěznou sérii na jedenáct zápasů.

"I když jsem hrál špatně, přistupoval jsem k tomu optimisticky. Přístup a vůle dnes rozhodly," řekl Nadal, který v minulých týdnech slavil desáté tituly v Monte Carlu a v Barceloně.

Nezaváhali ani další favorité. Do osmifinále postoupili nasazení Milos Raonic i Nick Kyrgios a po obratu také Kei Nišikori. Z turnaje odstoupil kvůli problémům s ramenem desátý nasazený Jo-Wilfried Tsonga.

• ATP WORLD TOUR MASTERS 1000 MADRID •
Španělsko, antuka, 6,408.230 eur
středeční výsledky (10. 5. 2017)
• Dvouhra - 2. kolo •
Berdych (11-ČR) - Haase (Niz.) 7-6(5) 6-3
Djokovič (2-Srb.) - Almagro (Šp.) 6-1 4-6 7-5
Nadal (4-Šp.) - Fognini (It.) 7:6 (7:3), 3:6, 6:4
Raonic (5-Kan.) - Müller (Luc.) 6-4 6-4
Nišikori (6-Jap.) - Schwartzman (Arg.) 1-6 6-0 6-4
Ferrer (Šp.) - Tsonga (10-Fr.) bez boje
Dimitrov (12-Bulh.) - Karlovič (Chorv.) 6:3, 7:5
Kyrgios (16-Austr.) - Harrison (USA) 6-3 6-3
Cuevas (Urug.) - Mahut (Fr.) 5:7, 6:4, 6:4
F. López (Šp.) - Simon (Fr.) 6:3, 3:6, 7:6 (7:3)
Čorič (Chorv.) - Herbert (Fr.) 7:5, 6:4.
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

50
Přidat komentář
PetaM
Hmmmm, tohle se mi ale moc nelíbí. Nechtěla si nechat dát kanára, tak radši skrečla. Klidně si mohla nechat dát 4 esa. Takhle je to celkem nefér. Genie se snaží a prd z toho.
Reagovat
EllNino
Jj takhle by se mohla vždy vymluvit na zranění no ... ;)
Reagovat
Hector21
celej rok dostává kanáry a když může jednou nějakého pro změnu dát, tak nic...
Reagovat
tommr
Kerberka je nejen nejslabší světová jednička historie, ale i ta nejzbabělejší ...
Reagovat
Nola
hrala velmi biedne, radsej som to za stavu 3:0 v 2.sete prepla na Grigora s Ivom, Angie je mozno zbabela, ale historicky urcite nie je najslabsia, tato sezona je fakt totalny prepadak, hovori sa, je jednoduchsie vystupat na vrchol, ako na tom vrchole zotrvat....

m.j. Kerberka ma 2 GS, niektore svetove jednotky sa tym nemozu pochvalit...
Reagovat
FulnekUltras
měla to vždycky hlavně vydřené, ale teď už se nedostatek herní invence jasně projevuje
Reagovat
Nola
ak dokaze aj ina hracka vydriet 2 GS, vystupat vo veku 29 rokov na vrchol, tak jej zlozim poklonu.... Angie je obranarka, ale vlani dokazala aj efektivne utocit, tento rok, zial sa vratila k svojmu "standardu"
Reagovat
VlS
No, drzet se na vrcholu dlouhou dobu je problém u vsech. I ti úplně nejlepší mívají slabší období. To bych jí nevycítal. Ten jeden neodehranej ( neodstátej) gem ano, to hezký nebylo.
Reagovat
smazaný uživatel
ale prave vek je u driny spis nutna podminka nez ctnost.. :-) Ne, nadsazka, ale vsechno pouze vydrene se strasne rychle a nebezpecne rozplyne (hernim vypadkem, ztratou formy, ztratou motivace..) Talent a technika podrzi vic.. :-)
Reagovat
Jabadu
Já Eugenii fandím. Dostala na čumák, ale nevzdala to. A tak je to spravne, tak to ma byt.
:-)
Reagovat
PetaM
Řekl někdo Genie, že nehraje se Šarapovou?
Reagovat
EllNino
ať si říká kdo chce, co chce, pokud hraje Genie svůj TOP, tak je lepší tenistkou než Angie :)
Reagovat
PetaM
Takže asi jednou ročně :D
Reagovat
EllNino
asi :D ...
Reagovat
PetaM
Ale zase i Kerber umí hrát teda o doooost lépe, než hraje teď.
Reagovat
EllNino
rozhodně to tak je :)
Reagovat
PetaM
Jsem rád, že Petra proti ní vždycky zahrála svůj top :D
Reagovat
Jabadu
"A pánové, přijde novej, mladej ... a ten se nezakecá!"
Můj tip - Alexander Zverev
:-)
Reagovat
Jabadu
... to bude jinej sekáč!
Reagovat
smazaný uživatel
Velmi slabý Nadalov výkon, neviem si ho vysvetlit. Dovolím si tvrdit, ze najma v prvých dvoch setoch a vlastne v podstate celý zápas hral horšie ako v Riu a v NY, kedy s Fabiom prehral, dnes však bol aj samotný Fogna o level nižšie..
Reagovat
EllNino
buď rád, vždyť málem nenastoupil, kdyby nebyl v Madridu
Reagovat
Hypertac
Přesně tak. Snad se jeho zdravotní stav do zítřka zlepší.
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda. Neviem, či je však dobrý nápad hrať zranený a s infekciou, len preto, že je doma...
Reagovat
tito
Pyrrhovo vítězství. Dnes bych byl paradoxně rád za prohru. Ať už pro infekční komplikace, tak pro kumulaci zápasů před RG. Lepší by bylo Madrid vypustit a bodovat až v Římě.
Reagovat
turista
No se zánětem v uchu se hraje tenis špatně.
Reagovat
D@nny
Tohle bylo sakra vydrene vitezstvi, snad se ve druhem setu Rafa vzpamatuje...
Reagovat
smazaný uživatel
V prestávkach sa často drží za to ucho, prikladá si naň uteráky a podobne. To by sčasti vysvetovalo ten prahbiedny ale naozaj prahbiedny výkon v prvom sete...
Reagovat
Kytka
Má s uchem problémy, má ho zanícené, byl tady k tomu článek.
Reagovat
tito
Viděl jsem pár gemů ve druhém a na returnu Rafa vypouští. Tedy alespoň takový mám dojem z jeho hry.
Reagovat
Kytka
Ale projevila se zase Berďova puntíčkářská povaha. Přijde na kurt, rozprostře na zem ručník, velmi pečlivě a na něj položí tašku. Dnes zase jeho ručník spadl podavači na zem a Berďa pak ručník od antuky vyklepával raketou jako koberec plácačkou a teprve pak si otřel obličej s patřičným vysvětlením podavači, jak s jeho ručníkem nakládat.
Reagovat
PetaM
Tak nevidím důvod, proč si utírat obličej antukou. To sebou rovnou může plácnout na zem ksichtem vpřed a jet ...
Reagovat
Kytka
Já jen koukala na Nadala a viděla jak si zase rovná lahvičky, tak jsem si na to vzpomněla. Ale tohle je spíš projev Berďovi čistotnosti (maminka a Ester musí být rády), u Rafy bohužel obsese.
Reagovat
smazaný uživatel
Tvl, Rafa za tých 10 dní úplne stratil herný rytmus. Takto mimo snáď nebol ani v roku 2015, veľmi slabý výkon, veľmi slabý tenis celkovo.
Reagovat
Herbert_Hoover
Zatím je to slabotka no.
Reagovat
FulnekUltras
sralbotka
Reagovat
D@nny
Co kur.v.a ten Rafa predvadi.
Reagovat
vaclavsubrt
spíš fabio hraje fantasticky... uvidíme... fabio muže jít jen dolů a rafa jen nahoru
Reagovat
D@nny
Fantasticky urcite ne. Rafa mu hrozne pomaha, ale snad se zvedne...
Reagovat
Herbert_Hoover
možná oko sehrává svoji roli :) + prostě s Hamburkem historicky nejslabší velký antukový turnaj pro něj a Fabio někdejší postrach :) od Rafy v Madridu mnoho nečekám, ale sakra ten duel s Gyrosem musí byť!
Reagovat
HECIS
hergot buhusuuu uteklo prase zaseeeeeeeeeeee
Reagovat
Fandina
dneska super, to horší přijde, ale když bude hrát Berďulka s Marinem nebo Sašou tak jak dneska, tak bych mu věřila na výhru. Vypadá to, že mu to v Madridu sedne.
Reagovat
Krisboy
Bohužel, jak Saša, tak Marin se zdají být poslední dobou v dobrý formě, tak to bude mít přetěžký...
Reagovat
Torn
Obzvlášť, když mu Fandina říká furt Berďulko :D
Reagovat
Krisboy
Snad to nečte :)
Reagovat
Kytka
Jestli Marin nebo Saša, nevím koho mu spíš přát. Asi to vyjde nastejno. S Marinem se mu ale poslední 2 zápasy vůbec nedařilo.
Reagovat
Fandina
Já bych to spíš viděla na Sašu, Marin, když mu to tam řízne, tak s tím nic neudělá. Saša by mohl být schůdnější. Ale je to prašť jako uhoď, oba jsou těžcí soupeři.
Reagovat
Kytka
Asi bych taky o kousíček preferovala Sašu. Není to takový ranař jako Marin.
Reagovat
George_Renel
A taky bych řekl, že jeho pohyb na antuce je pro Berdycha akceptovatelný.
Reagovat
Kytka
No ale tady v Madridu už je Tomův pohyb o dost lepší než byl v Monte Carlu.
Reagovat
Fandina
Každého koho mám ráda, říkám něžně a zdrobněle.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist