Berdych počtvrté za sebou vyhrál anketu Zlatý kanár

6. 12. 2008, 20:11
Aktuality 3
Tomáš Berdych počtvrté za sebou vyhrál anketu Zlatý kanár o nejlepšího českého tenistu. Ziskem čtvrté trofeje, kterou dnes převzal na slavnostním vyhlášení v Přerově, se třiadvacetiletý daviscupový reprezentant dotáhl v pořadí nejúspěšnějších českých hráčů historie na druhou Janu Novotnou. Na rekordmana Jiřího Nováka ještě dvě trofeje ztrácí.
Tomáš Berdych

Žádný z českých tenistů letos nedosáhl výrazného úspěchu na velkých turnajích, takže Berdychovi k obhajobě triumfu stačila i sezona, v níž se z devátého místa propadl do třetí desítky světového žebříčku.

Po postupu do osmifinále Australian Open se blýskl na přelomu března a dubna účastí v semifinále turnaje série Masters v Miami, jenže pak si při daviscupovém čtvrtfinále s Ruskem v zápase s Nikolajem Davyděnkem poranil kotník a po měsíční zdravotní pauze dlouho hledal ztracenou formu. Našel ji až v samém závěru sezony, kdy vyhrál turnaj v Tokiu.

Profil Tomáše Berdycha:
narozen: 17.9.1985 ve Valašském Meziříčí
výška: 195 cm
váha: 90 kg
trenér: Jaroslav Navrátil (2001-08), Tomáš Krupa (od konce sezony 2008)
největší úspěchy: vítěz turnaje ATP Masters v Paříži (2005), vítěz turnajů ATP v Palermu (2004), Halle (2007) a Tokiu (2008), finalista turnajů ATP v Bastadu (2005, 2008), Halle a Bombaji (oba 2006), vítěz turnaje ATP ve čtyřhře v Rotterdamu (2008, spolu s Rusem Dmitrijem Tursunovem), čtvrtfinalista OH v Aténách, čtvrtfinalista Wimbledonu 2007, juniorský mistr Evropy
maximum v žebříčku: 9. místo (srpen 2007)
aktuální v žebříčku: 20. místo
prize money: 4,302.581 dolarů (ke konci listopadu 2008)

"Ceny si nesmírně vážím, neboť je to ocenění mé práce. Chtěl bych za to poděkovat rodičům i trenérům, kteří mě vedli," řekl na slavnostním ceremoniálu Berdych, jenž se v závěru sezony rozloučil s dlouholetým koučem Jaroslavem Navrátilem. "Vděčím mu za ty čtyři Zlaté kanáry. Rád bych v budoucnu překonal Jiřího Nováka, který jich má šest," dodal hráč, který se nyní připravuje pod vedením nového trenéra Tomáše Krupy.

O dlouholetou nadvládu mezi ženami přišla Nicole Vaidišová, která cenu pro nejlepší hráčku získávala pravidelně od roku 2004, kdy jako patnáctiletá v domácí anketě triumfovala poprvé. Dvojnásobná grandslamová semifinalistka si sice letos jako jediná z českých zástupců zahrála čtvrtfinále grandslamového turnaje ve dvouhře, ale její úspěch ve Wimbledonu byl natolik ojedinělý, že jí na úspěch v anketě nestačil.

Mezi tenistkami získala v anketě osobností, funkcionářů, trenérů a novinářů jen devět hlasů a předstihly ji Iveta Benešová i Petra Kvitová. Vaidišová se totiž celou sezonu trápila, nepomohlo jí ani odmítnutí účasti ve Fed Cupu, ani výměna nevlastního otce Aleše Kodata v roli trenéra za Davida Felgatea. Někdejší sedmá tenistka světa rok zakončila jako 41. hráčka žebříčku WTA.

Přehled vítězů ankety Zlatý kanár:
1993: Karel Nováček
1994 - 1996: Jana Novotná
1997: Petr Korda
1998: Jana Novotná
1999 - 2004: Jiří Novák
2005 - 2008: Tomáš Berdych

Těsně tak udržela pozici nejlepší Češky, ale v anketě si kanára pro nejlepší tenistku odnesla Benešová. Ta se vymanila z herní krize loňské sezony a posunula se z druhé stovky světového žebříčku až na 43. pozici. Navíc byla oporou týmu při úspěšné fedcupové baráži v Izraeli. Díky tomu o čtyři hlasy porazila Kvitovou.

"Ještě loni jsem byla zralá na titul propadák roku. Příliš jsem ve vítězství v anketě nevěřila, souboj byl velmi vyrovnaný. Tenhle úspěch mi dodal další motivaci," uvedla Benešová, která před třemi roky po špatných výsledcích chtěla s tenisem skončit.

Kvitové se letos podařilo prosadit mezi seniorkami. Postoupila do semifinále Roland Garros a na konci roku se vyšplhala na 44. pozici pořadí WTA, což jí vyneslo cenu za nejvýraznější posun v ženském žebříčku.

Mezi deblisty byli suverénními vítězi Lukáš Dlouhý, který si letos zahrál finále US Open, a Květa Peschkeová.

Výsledky ankety Zlatý kanár 2008 (160 hlasujících):

Zlatý kanár: 1. Berdych 144, 2. Štěpánek 11, 3. Kvitová 3.
Nejlepší hráč: 1. Berdych 154, 2. Štěpánek 6.
Nejlepší hráčka: 1. Benešová 77, 2. Kvitová 73, 3. Vaidišová 9.
Postup na žebříčku ATP: 1. I. Minář 86, 2. Hernych 57, 3. Pospíšil 13.
Postup na žebříčku WTA: 1. Kvitová 157, 2. Cetkovská 2, 3. Záhlavová-Strýcová 1.
Talent roku - chlapci: 1. Urbánek 96.
Talent roku - dívky: 1. Kopřivová 64.
Deblista roku: 1. Dlouhý 158, 2. Vízner 2.
Deblistka roku: 1. Peschkeová 157, 2. Uhlířová 2, 3. Hradecká 1.
Tým roku: 1. Tým Davisova poháru 105.
Tenista na vozíčku: 1. Brychta.

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Petra Kvitová byla letos ve čtvrtfinále Roland Garros, kde prohrála s Kaiou Kanepiovou z Estonska. Ne v semifinále :)
Reagovat
smazaný uživatel
"Jen" čtvrté kolo.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
JJ, máš pravdu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist