Berdych skvělý turnaj titulem nezakončil. Vyhrál Roddick

4. 4. 2010, 20:56
Aktuality 33
ATP MIAMI - Tomáš Berdych skvělé tažení prestižním turnajem Masters 1000 v Miami k titulu nedotáhl. Ve finále podlehl domácímu Andymu Roddickovi, který si na Floridě zopakoval triumf po šesti letech.
Profily hráčů
Tomáš Berdych a vítěz Andy Roddick

Tomáš Berdych v dnešním finále podlehl bývalé světové jedničce Američanovi Andymu Roddickovi 5-7 4-6.

Berdych se navzdory porážce zásluhou zisku 600 bodů posune v pořadí ATP před Radka Štěpánka a stane se českou jedničkou. Na bankovní konto si připíše 295.500 dolarů (asi 5,5 milionu korun). Jeho největším úspěchem zůstává triumf na Masters v Paříži před pěti lety.

Berdychova cesta turnajem v Miami:

semifinále: Berdych - Söderling 6-2 6-2

čtvrtfinále: Berdych - Verdasco 4-6 7-6 6-4

4. kolo: Berdych - Federer 6-4 6-7 7-6

3. kolo: Berdych - Zeballos 6-4 7-5

2. kolo: Berdych - De Bakker 6-3 6-4

Roddick triumfoval v Miami podruhé v kariéře, inkasoval prémii 605.500 dolarů (11,3 milionu korun) a rovných 1000 bodů do světového žebříčku. Přemožitele v Key Biscayne nenašel již před šesti lety. Celkem získal 29. titul v kariéře, zatímco Berdych jich má na kontě stále pět.

"Je to pochopitelně pro mě velký titul. Cítil jsem trochu tlaku po tom, co jsem nevyužil docela dobrou možnost v Indian Wells," připomněl Roddick dva týdny starou porážku ve finále předchozího Masters od Ivana Ljubičiče.

Berdych: Nedal mi jedinou šanci
Čtyřiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí, který na turnaji porazil mimo jiné světovou jedničku Rogera Federera, začal finálový souboj jistě a při svém servisu Roddickovi nedával šanci na brejk. Když se pak dostal do hry při soupeřově podání, i zásluhou povedených lobů bodoval. Ovšem Roddick si vždy v krizových momentech pomohl dělovým servisem a bez problémů si podání udržel.

Vyrovnaný průběh hry trval až do stavu 5-5. Pak Berdych začal chybovat a potvrdil, že proti Roddickovi nezvládá koncovky setů. Američan nejprve prorazil českému daviscupovému reprezentantovi podání, a pak sám set ukončil.

Berdycha to poznamenalo a hned na úvod druhé sady daroval soupeři servis. Poté sice hru opticky srovnal, ovšem výborně servírující Roddick mu nedal šanci na návrat do utkání, když za celý zápas nemusel čelit jedinému brejkbolu. Dva mečboly při vlastním podání Berdych ještě odvrátil, ten třetí však už Roddick proměnil a vyhrál 6:4.

"Dnes byl opravdu dobrý, skvěle podával. Čekal jsem na svou šanci, jedna mohla stačit. Ale nedal mi ji za celý zápas," uznal Berdych.

Již tak nepříznivou bilanci s Roddickem si Berdych pohoršil na šest porážek a dvě vítězství. S osmým tenistou světa prohrál poslední čtyři vzájemné zápasy, z toho tři letos - před Miami i v lednu v Brisbane a v únoru v San Jose.

 

- ATP MASTERS 1000 MIAMI (USA - Florida, tv. povrch, 4.500.000 dolarů) -
nedělní výsledky (04. 04. 2010)

Dovuhra - finále:
Roddick (6-USA) - Berdych (16-ČR) 7-5 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

33
Přidat komentář
smazaný uživatel
nj, škoda že se Berda ve finále trochu připos.ral do gatí... mohlo to dopadnout ještě líp
Reagovat
smazaný uživatel
nevadí, Tomáši! třeba příště, myslím, že každý z nás je rád, že Berdych udělal to finále... asi se postavím mezi řadu dalších, co si myslí, že to finále mohlo být zajímavější... proti Roddickovi nic nemám, vždy se mi líbilo, jak skvěle podává, ale možná se mi to líbilo proto, že jsem mu v různých zápasech třeba přál... myslím, že každý tenista by si přál mít podání jako on či další jako Karlovic a spol., ale na druhou stranu buďme rádi, že tomu tak není... včera se ukázalo, že je výhoda mít skvělý podání, ale pro diváka, to není nic moc drama a zrovna to není tak koukatelné, jako kdyby se hrály delší výměny... každopádně Roddicka moc respektuju a titul si zasloužil, byl lepší, nedělal tolik chyb, ale věřím, že kdyby neměl podání takové jako má, byl by to hezčí zápas a ještě mnohem vyrovnanější...
Reagovat
smazaný uživatel
Byl to krásný turnaj. Pohádka sice nekončila až ve finále, ale s herním projevem Toma jsem nadmíru spokojená. Dobrý příslib do budoucna, Alespoň jsem zvědavá, jak na antuce, jestli forma a přístup vydrží. Prostě ta dvojchyba na setball a pak hned nezvládnuté první podání v druhém setu, to se Andymu hrálo, Bez breakballu se těžko vyhrává. I tak ovace na otevřené scéně. Jen tak dál,
Reagovat
majjkaa
Aaah nevyslo to, skoda lebo sancu bojovat vo finale uz Tomas nemusi mat skoro. Jedine ze hraci z top 10 budu aj dalej vypadavat tak ako doterz, ako hrusky :)) Ale blahozelam mu aj tak, pekne sa vytiahol...priala by som mu velmi vyhru.
Reagovat
Tenvi
Asi me tady za to ukamenujete (zvlast priznivci Rodicka), ale je to proste muj nazor a pohled na vec..
Uz v semifinale, kdy hral Rodick s Nadalem jsem velmi pral Nadalovi - hlavne kvuli tomu, aby finale bylo atraktivni a napriklad souboj Berdych - Nadal by se mi velmi zamlouval.
Bohuzel ale Rodick Nadala porazil - bohuzel proto, ze Rodcikuv tenis je pro me absolutni nuda. Horsi je to snad s jen s Karlovicem nebo Dentem - proste jen podani, podani a zase jen podani.. Kdyz se nahodou dostane souper do nadejne pozice 0:30, tak tam soupnem ctyri nechytatelná podáni a je po starostech. Takovýhle tenis muze bavit snad jen zaryte fanousky Rodicka. S Nadalem by to byl pri soucasne fornme Berdycha pravdepodobne koncert a perfektní finále. Bohuzel s Rodickem to byla jen jedna veliká nuda se scenarem, ktery se dal vice nez cekat.. snad dalsi velike finále bude bez Rodicka (i kdyz jako clovek mi vubec nevadi - naopak).
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas.Berdych byl ve hrě lepší.
Reagovat
smazaný uživatel
možná je to nuda což je.. když je to jen o podání, ale taky je to docela dřina natrénovat takový podání.. Jakýkoliv tenista by byl úplně nadšenej za to kdyby mohl podávat tak jako roddick a karlovic jenomže Karlovic krom podání hraje tenis hůř než hráč druhé 500! Kdež to Roddick i bez podání podává výkon hoden do TOP10.. a podání mu to ještě usnadnuje..
Reagovat
smazaný uživatel
Já si myslím, že sem velký příznivec Roddicka a nevidím jediný důvot proč bych tě měla ukamenovat (?). Každý máme svůj názor. Já třeba A-Roda mám zrovna ráda kvůli jeho podání. :D
Reagovat
smazaný uživatel
To mas pravdu. Karlovic okrem podania nic nema. Dalej napr. su hraci ako Isner,Querrey ktory okrem podania vedia aj breaknut ale stale su to hlavne ranari. A potom je tu Roddick ktory bol kedysi taky ale postupom casu chlapec dozrel. Dnes Roddick nema problem breaknut superov, vo vymenach vie porazit aj top hracov. Kazdopadne na returne do top 10 nepatri ale celkovo so vším všudy je Roddick top hrac a dufam ze na US open spravi dobry vysledok- dostat sa do finale by bolo pekne
Reagovat
Vojtaakk
Já myslim, že při tom, jakej je Rodick "prcek", je jeho podani až neuvěřitelný. A vyčítat tenistovi dobrej servis... na hardu a na travě odjakživa vítězej hráči co maj pořádnej servis (Sampras, Federer, Rodick...) a servis je alfa a omega hry. Pravda je, že někdy nejsou tyhle zápasy tak atraktivní... Stačí vzpomenout loňský finále Wimbledonu, kde si kluci sázeli jedno eso nebo bod z podání za druhym...
Reagovat
skott
Nejsem sice nejakym zarytym priznivcem Roddicka, ale prijde mi, ze si ponekud zaspal dobu se svym nazorem.Andy uz nejaky ten patek neni tim stejnym hracem, ktery vyhral pred lety US Open, spolehajici ciste na servis a rychle zakoncovani z forehandu, vyhravajici zapasy pres tie-breaky.Sice se stale drzi na prvnich mistech statistik, co se tyka procentualni uspesnoti podani, ziskanych gemu, es apod. ale i on starne a ztraci vybusnost, silu.Koneckoncu to sam pochopil, ze podobny styl ho privedl ¨jen¨ k jedninemu GS a hlavne na jeho vysnenem Wimbledonu nema takto sanci, hlavne proti Federerovi.Proto si taky najmul Larry Stefankiho, aby z nej udelal komplexnejsiho tenistu.A ze to prineslo ovoce je jasne, pokud si vzpomenes na lonske finale W.Oproti tem predchozim mel s Fedexem ve vymenach navrch, hlavne ke konci to bylo citelne, kde to byl naopak Roger, koho drzel nad vodou servis.Pritom se svym drivejsim tenisem by se Andy k peti setum ve finale nikdy nedostal...mimochodem podobne vzdy mluvi Sampras, ktery rika, ze vsechna ta wimbledonska vitezstvi ziskal predevsim diky tomu, ze byl lepsi ve hre nez jeho souperi Krajicek, Goran a spol.
Otazka druha je, jestli je to u Andyho kouakatelnejsi.Za sebe muzu rict, ze bych drivejsiho A-Roda bral vsemi deseti;) napr. s Nadalem ted byl ze zacatku semi Miami na fh winnery nejakych 0-12 nez zjistil, ze konkretne proti nemu to tak nejde a musi zkusit neco jineho.Jinac, jak rika romismak, stale je par lepsich ve vymenach nez on, ale ted s nimi dokaze drzet krok a to je podstatne, neni to jen o stereotypnich copech na bejslajnu, kdyz je v uzkych...a samozrejme kazdemu tenistovi, kdyz seberes jeho nejvatsi zbran, tak z nej udelas prumerneho;)
Reagovat
a.magerova
Velká gratulace Tomášovi super výkon !!!
Jo a taky gratuluji Andymu :-))
Reagovat
smazaný uživatel
www.tomasberdychcz.blog.cz
Reagovat
smazaný uživatel
Federer 10765
Djoker 7645
Nadal 6980
Murray 5860
Del Potro 5735
Davydenko 5335
Roddick 4780
Soderling4580
Cilic 2980
Tsonga 2915
Gonzalez 2880
Verdasco 2725
Youzhny 2395
Ljubicic 2355
Ferrero 2355
Berdych 2270
Ferrer 2045
Monfils 2040

Teraz som to na kalkulacke pocital minulorocny a terajsie Miami dalej sa mi nechcelo:D Dalej ide Monte Carlo. Ljubicic obhajuje QF cize strati dake body Berdych vyletel v prvom kole moze ziskat dost bodov a Youzhny sa minuly rok nedostal cez kvalifikaciu a Ferrero nehral vobec.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak koukám, že Federer má poslední možnost do rekordu zvýšit počet bodů v Monte Carlu, a víc než semi v Římě, pak už všechno vyhrál až do Wimbledonu.
.. no docela se mu asi bude nakonec hodit, že Djoker odpadl z neznámých důvodů, Murray je u psychouše, aby z něj vydoloval motivaci a Nadal se nemůže hýbat opět. Jinak nevim ..nevim...
Tak si udělá rekord, bude od toho alespoň pokoj... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Federer pokial si pamatam vynecha Monte Carlo. Aspon davnejsie som cital o tom- prave preto ze sa nechce znicit zbytocne unavit a neobhajuje tu vela bodov kedze Wawrinka mu dal stopku pred rokom.
tu je linkhttp://tvnoviny.sk/sport/tenis/federer-vynecha-monte-carlo-zahra-si-v-estorile.html
Dako nechapem ze ide do Estorilu:D co je 250 mala ona:D
Reagovat
smazaný uživatel
Aha..
ano, asi mu dobře zaplatili, no..
Reagovat
smazaný uživatel
kdoví... v Estorilu už ale myslím byl, v roce 2008? A tuším, že tam vyhrál. Třeba chce rozšířit základnu o portugalské fandy:).
Reagovat
steve79
No je to zajímavý krok od Federera, jestli vynechá Monte Carlo. Monte Carlo patří do kategorie 1000 a myslím si že by měl šanci získat nějaké body. Jinak další turnaj je potom v Římě co že je zase až koncem dubna. Taková dlouhá pauza by mu nemusela prospět.
Reagovat
smazaný uživatel
Som nad tym rozmyslal a Federer obhajuje hrozne malo bodov v Monte Carle kedze skoro vypadol s Wawrinkom a hlavne predpokladam ze Estoril kde nebude ziadna konkurencia by mal vyhrat teda 250 bodov v kapse , zatial co v Monte Carle by sa musel dostat aspon do semifinale aby mal viacej teda 360. A radsej si pojde na maly turnaj kde ho nema kto porazit ako ist do Monte Carla kde dalej ako QF sa nemusi dostat kedze tam bude cela svetova spicka plus kopa antukarov zo Spanielska a Juznej Ameriky
Reagovat
smazaný uživatel
Celkom sa mi lubilo. Obaja si drzali servis a Roddick bol o daco lepsi cakal som ze 7:6 6:4 vyhra napr. som dost prekvapeny ze nebol prave tie-break. Teraz Berdych by mal v Monte Carle spravit QF a mozme sa bavit o dakej tej sanci ist este vyssie napr. do top 10. Ak ale v Monte Carle vyleti skoro tak sa vracia k starej zivotosprave:D cize super vykon potom prehra s dakym supakom. Roddick dal viacej es co som necakal, ale to bolo sposobene Andyho super koncentraciou.
Reagovat
smazaný uživatel
Nuda vole.Nic jineho než nuda.Roddick je srač s brutalnim servisem.Ale měl lepší koncentraci,to ano.
Reagovat
weak
je to skoda - TOMAS byl do stavu 54* jasně lepším hráčem, Roddick byl stále pod tlakem, na přijmu uhral par micu... Pak ale přišla za stavz *55 jedna dvě chyby a zápas se úplně otočil - a Tomáš už do rozjetého vlaku s nápisem "andy" nestačil naskočit...
i tak vynikající výsledek a Tomas ma na cem stavet...
Reagovat
smazaný uživatel
Přesto skvělý výsledek... teď jen něco si z těchto dvou vydařených masterů odnést. Hlavně ať teď nepřijde série porážek v prvních kolech na antuce. Roddick měl dnes lepší servis a jistější hru při klíčových momentech...
Reagovat
smazaný uživatel
Byl jsem spokojenej i když mu dneska nešel tak dobrře servis a pod. Tomas na sobě udělal obrovskej kus práce, zapracoval na psychice, má už KONEČNĚ
Reagovat
smazaný uživatel
..ten pověstný plán B, když se mu nedaří děla, tak udrží míč ve hře, zlepšil i chování na kurtu, ještě pár výsledků a začne mít fanynky. ;) Pěknej posun!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jednu fanynku by už tedy měl:)Jinak perfektní výkon na celém turnaji,smekám!A k tomu dnešku.Je fakt,že první set byl celkem vyrovnaný a v některých momentech převládal Tom, ale pak mu odešel servis, u sítě to taky nebylo nejlepší a moc nevynucených chyb. Ale byl dozajista neskutečně vyrovnaným soupeřem pro Andyho. Myslím,že má docela krásně našlápnuto do o5 skvělé sezony! Tak hodně štěstí a jen pokračovat! Nádhera to byla!
Reagovat
smazaný uživatel
:DDD, když já jsem myslel zahraniční fanynky.. né, že by ty český nestály za nic, ale to víš, nehraje pořád v Ostravě..
Jinak se zase posune v ATP, myslim, že na 16. místo a ještě by to chtělo alespoň jeden, dva turnaje úspěšný turnaje a bylo by to postavení taky veselejší.
Reagovat
smazaný uživatel
:D:D Jasně no:D...ale tak,myslím,že i v zahraničí nějaké má:D Njn,snad bude stoupat!Pořád se ale psalo,že bude mez vítězství 14. a s vítězstvím 13. a teď čtu,že 16.-tý bude,tak tomu nějak nerozumím.Každopádně,je tam posun a snad to půjde dál!
Reagovat
smazaný uživatel
Finále už bylo jen takový doplněk. Kdyby mi někdo řekl, že Tomáš udělá finále, tak si zaťukám na čelo. Samozřejmě by bylo hezké kdyby vyhrál, ale pro mně je to úžasný výsledek, a tleskám mu.
Reagovat
smazaný uživatel
VNT = Velmi Nudny Tenis
Reagovat
smazaný uživatel
nudný? xD ani bych neřekala! byly tam pěkné výměny, bylo na co se dívat! byl to dobrý tenis!!
Reagovat
smazaný uživatel
Je škoda, že Tomáš nevyhrál. Ale souhlasím se vším co jste tady napsali. Ted jsem zvědav jestli potvrdí svou nevyrovnanost nebo jestli opravdu našlápl k útoku na top ten. Taky doufám, že se dá Štěpánek dohromady. Rád bych jel na semifinále Davis Cupu do Ostravy. A bez Radka v Chile nemáme co dělat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist