Dnes postupuje pět Čechů. Hájek překvapil proti Gineprimu

19. 1. 2010, 04:26
Aktuality 4
AUSTRALIAN OPEN - Druhý hrací den se na Australian Open povedl hned pěti českým tenistům. Suverénně zahájil Tomáš Berdych, nečekaně postoupil přes Američana Ginepriho i Jan Hájek. Z žen uspěly Petra Kvitová, Barbora Zahlavová-Strýcová a Sandra Záhlavová.
Jan Hájek

Zatímco česká jednička Štěpánek do turnaje vstupovala s nadějí dobré formy a vypadla už v 1. kole s Karlovičem, Tomáš Berdych po nepovedené generálce v Sydney postoupil po hladké třísetové výhře nad Nizozemcem Robinem Haasem do druhého kola Australian Open.

Berdych, který je nyní po vyřazení Štěpánka největší českou nadějí ve dvouhrách, upravil svoji bilanci ze vzájemných zápasů s Haasem na 2-1. Jednadvacátý nasazený od úvodu diktoval tempo hry a v první sadě dokonce nadělil nizozemskému soupeři potupného "kanára".

Úterý na Australian Open:

Federer ztratil set, zařadil na vyšší stupeň a nadělil 'kanára'

Serena udělala první krok na cestě za obhajobou

"Možná že by šlo hrát ještě o trochu lépe, něco pro diváky, ale nemusíte hned vystřílet všechny trumfy v prvním kole. Jde o to solidně zápas odehrát s vítězným koncem," řekl Berdych po výhře 6-0 6-3 a 6-3.

Především kanár v prvním setu čtyřiadvacetiletého českého tenistu, který hraje od začátku sezony s novou raketou, uklidnil. "Hrál špatně, takže jsem věděl, že jeho zlepšení musí přijít. Přišlo ve druhém setu, ale dokázal jsem ho i tak vyhrát. Povedlo se mi nenechat ho rozběhnout do obrátek," konstatoval Berdych.

Jedinou slabší chvilku si Berdych vybral v zahajovacím gamu druhého setu, kdy prohrál vlastní servis. Za stavu 1-2 si však vzal ztracené podání zpět a pak už duelu opět dominoval. Svému protivníkovi povolil uhrát jen šest gamů. V dalším kole čeká českého tenistu Rus Jevgenij Koroljov, který od této sezony reprezentuje Kazachstán.

Šestadvacetiletý Jan Hájek se popáté v kariéře a poprvé od Wimbledonu 2007 dostal do hlavní soutěže grandslamového turnaje. A nezůstalo jen u toho. Český tenista dokázal překvapit v duelu s Američanem Robbym Gineprim a po výhře 7-6 7-5 6-1 postoupil do 2. kola. 

Český daviscupový reprezentant v celém zápase soupeři pětkrát sebral servis, sám jej ztratil pouze dvakrát v druhém setu.

Hájek se po téměř třech letech vrátil do první světové stovky především díky loňským úspěchům na antukových challengerech. Vrcholem sezony byla nominace na finále Davisova poháru, ve kterém na španělské antuce za již rozhodnutého stavu podlehl Nadalovi. 

Nyní na Hájka čeká Michail Južnyj. Ten má za sebou pětihodinový duel s Richardem Gasquetem. Francouze porazil po setech 6-7 4-6 7-6 7-6 6-4, když odvrátil také dva mečboly.

Gasqueta v průběhu utkání trápila bolest zad, ruského tenistu zase v páté sadě brali křeče do nohou.

Kvitová a Zahlavová-Strýcová vyzvou loňské finalistky
Úlohu favoritky s přehledem splnila debutantka na grandslamu Sandra Záhlavová. Američanka Coco Vandewegheová, které pořadatelé udělili divokou kartu, získala proti české tenistce jedinou hru. "Věděla jsem, že si musím dát pozor při jejím servisu. Nečekala jsem ale, že budu získávat body tak snadno," řekla Záhlavová, která se ve druhém kole utká s jedenáctou nasazenou Marion Bartoliovou z Francie.

"Jsem šťastná z prvního úspěchu na grandslamu a teď mne čeká těžká soupeřka. Střílí to z obou stran, na return stojí blízko, člověk musí být hned ready," řekla Záhlavová o Bartoliové.

Dohrávka náročného utkání čekala na Barboru Zahlavovou-Strýcovou. Češka včera bojovala čtyři hodiny oficiálního času s Ruskou Reginou Kulikovovou, deštěm přerušovaný boj však vítězku nepoznal, byť měla rodačka z Plzně ve druhém setu sedm mečbolů. Rozhodnout se muselo až dnes a kdo čekal pokračování maratonu, byl zklamaný. 

Třiadvacetiletou Zahlavovou-Strýcovou čekalo za stavu 7-6 6-7 4-3 (30-40) odvracení brejkbolu. S hrozbou dalšího vyrovnání se vypořádala na jedničku a v následné hře utkání při soupeřčině servisu ukončila.

I tak se tento zápas zapsal do historie jako nejdelší na Australian Open. Tenistky strávily na kurtu celkem čtyři hodiny a 19 minut, čímž o plných 46 minut překonaly dosavadní maximum z roku 1996, kdy Američanka Rubinová udolala Španělku Sanchezovou-Vicariovou 16-14 v třetí sadě.

Nyní ji čeká světová dvojka a loňská finalistka Safinová, kterou před pěti lety porazila. Následný vzájemný souboj o rok později na trávě už ale vyhrála ruská favoritka. "Už se mi ji dříve podařilo porazit, nebojím se jí," prohlásila odhodlaně česká tenistka.

Ještě těžší soupeřka čeká na Petru Kvitovou. Ta si po setech 6-1 7-5 poradila s Američankou Jill Craybasovou a při své premiéře ve 2. kole Australian Open vyzve obhájkyni titulu a světovou jedničku Serenu Williamsovou.

Devatenáctiletou rodačku z Bílovce ještě trápí bolesti z Hobartu. "Při druhém setu jsem ty záda cítila. Musela jsem se s tím trochu poprat," vysvětlila Kvitová, proč po jednoznačném prvním setu Američanka duel zdramatizovala. 

Zápas proti Sereně předem nevzdává. "I s ní se dá hrát. Jen abych neprohrála dvakrát 0-6," dodala s úsměvem. "Je to o tom ji rozběhat, jakmile dáte slabší míč, už vás honí ona. Serena je velká favoritka zápasu," nastínila Kvitová, jak jsou karty rozdány.

Šafářová proti Venus nepřekvapila
Podle očekávání Lucie Šafářová nestačila na Američanku Venus Williamsovou a s šestou nasazenou prohrála dvakrát 2-6. V Melbourne už ji tak čeká je čtyřhra po boku Kanaďanky Wozniakové.

Šafářovou však v dnešním zápase trápilo nedávné zranění prsního svalu, kvůli kterému musela vzdát zápas na turnaji v Hobartu. "Doktor říkal, že je to na deset dní léčení, já začala hrát po devíti. Ne že bych dnes trpěla bolestí, měla jsem to zatejpované, ale určitě se přestávka i zranění projevily," uznala žebříčkově nejvýše postavená česká hráčka. 

Ta zahájila sezonu čtvrtfinálovým úspěchem v Brisbane, nyní jí ale příliš nepřál los. "Je to škoda, zvlášť když začátek sezony byl velmi slibný. Proti Venus je potřeba být stoprocentně zdráv. Já jsem sice hrát mohla, ale při forhendu a servisu to nebylo ono. Pokud jde o Fed Cup, tak to snad bude v pořádku. Určitě se to po dnešku nezhoršilo," poslala pozitivní zprávu kapitánovi českého výběru Petru Pálovi.

Hned v úvodu se s prvním grandslamovým podnikem letošní sezony rozloučila Klára Zakopalová. Sedmadvacetiletá rodačka z Prahy si v utkání s Italkou Sarou Erraniovou nedokázala pravidelně držet podání a prohrála ve dvou setech 2-6 6-7.

Zakopalová v Melbourne prohrála v 1. kole počtvrté za sebou. "Jedním slovem zklamání, co víc mám povídat," hlesla česká tenistka, která letos vynechává čtyřhru a vrací se domů.

Po úspěšném postupu z kvalifikace nepřidala další výhru Renata Voráčová. Ta držela krok s Němkou Andreou Petkovicovou jen uprostřed druhého setu a nakonec odešla poražena 2-6 4-6.

- AUSTRALIAN OPEN (Austrálie / Melbourne, tv. povrch) -
úterní výsledky českých tenistů (19. 01. 2010)

Muži - dvouhra - 1. kolo:
Berdych (20-ČR) - Haase (Niz.) 6-0 6-3 6-3
Hájek (ČR) - Ginepri (USA) 7-6(2) 7-5 6-1

Ženy - dvouhra - 1. kolo:
Záhlavová (ČR) - Vandevegheová (USA) 6-0 6-1
Zahlavová-Strýcová (ČR) - Kulikovová (Rus.) 7-6(5) 6-7(10) 6-3
Kvitová (ČR) - Craybasová (USA) 6-1 7-5
V. Williamsová (6-USA) - Šafářová (ČR) 6-2 6-2
Erraniová (It.) - Zakopalová (ČR) 6-2 7-6(5)
Petkovicová (Něm.) - Voráčová (ČR) 6-2 6-4

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Skvěle Jane. Je čas vyhrat něco velkeho:D
Reagovat
EllNino
Berdych byl suvereni, Hajek mi prekvapil,Bara bude dost vycerpane ale snad to zvladne a Petra se pokusi o nemozne
Sandře gratulace za prvni vitezstvi na GS
Zejtra to snad Beneska da a Hradecka nema co ztratit
go Cesi go !!!!!!!!!§
Reagovat
a.magerova
Gratulace naši, jste super !!!
Reagovat
smazaný uživatel
?????????
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist