Berdych v Madridu vzdal Del Potrovi. Nadal a Djokovič nezaváhali

13. 5. 2009, 14:00
Aktuality 2
ATP MADRID - Tomáš Berdych nedohrál kvůli zranění levé nohy dnešní utkání druhého kola turnaje Masters v Madridu. Podle prvního vyšetření ve Španělsku má český daviscupový reprezentant natržený sva u kolenal a čeká ho minimálně deset dnů lidu.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych, vítěz turnaje v Mnichově z minulého týdne, vzdal Argentinci Juanu Martinovi del Potrovi za stavu 2-6 a 1-4. "Mám podélnou trhlinu svalu," uvedl Berdych . "Čekají mě ale další vyšetření tady a pak i v Praze a v Prostějově. Je předčasné dělat závěry, kolik turnajů vynechám, ale jasné je, že minimálně deset dnů budu bez tréninku," dodal Berdych.

Stejně přitom dopadl už v neděli v Madridu jeho reprezentační kolega Radek Štěpánek, který nedohrál duel prvního kola proti Američanovi Samu Querreymu. Ten má hematom v koleně a koncem týdne se má rozhodnout, kdy bude schopen k návratu na dvorce.

U obou českých hráčů tak teoreticky hrozí, že vynechají grandslamové Roland Garros, které v Paříži začne 25. května.

Berdych vstoupil do utkání vyhraným gamem, v dalším průběhu však dělal mnohem více nevynucených chyb než jeho soupeř a brzy prohrál úvodní sadu 2-6. Po další ztrátě podání si za stavu 1-2 vyžádal ošetření a nohu mu kontroloval oficiální fyzioterapeut ATP a zároveň českého daviscupového týmu Michal Novotný. Po ošetření zkusil hrát ještě dva gamy, nakonec ale musel Del Potrovi vzdát.

Pro Berdycha je to poprvé, co s mladým Argentincem prohrál, v předchozích dvou měřeních sil pokaždé zvítězil. Počtvrté se s ním zřejmě potká znovu v červencovém čtvrtfinále Davis Cupu.

Berdych se zranil znovu po roce a měsíci. Loni si při dubnovém Davisově poháru v Rusku podvrkl kotník, v kterém si natrhl jeden z menších vazů, a na měsíc vypadl z turnajového kolotoče.

Nadal byl suverénní, Djokovič je po podklouznutí v pořádku
Pouť za čtvrtým triumfem v řadě zahájil antukový fenomén Rafael Nadal. První hráč světového žebříčku dnes nedal šanci Rakušanu Melzerovi, kterému čtyřikrát sebral podání a v poklidu dokráčel za hladkým vítězstvím 6-3 6-1. Dalším soupeřem španělského tenisty bude Němec Kohlschreiber, jenž si poradil s nasazeným Čiličem.

"Je těžké hrát zápasy tady než na místech s normální nadmořskou výškou," zmínil se Nadal o stadionu, který leží ve dvou tisících stopách nad mořem (667 m). "Nemusíte hrát s takovým úsilím, ale soupeř je na tom stejně," dodal Španěl, jenž ve svém úvodním zápase udělal jen 3 nevynucené chyby.

Vypadl i další Chorvat Ivo Karlovič. Tomu k postupu nepomohlo ani 26 es. Jediný nabídnutý brejkbol totiž nedokázal odvrátit a Jamesi Blakeovi podlehl 7-6 4-6 6-7. Američan naopak jedinou hrozbu ztráty servisu zažehnal a o čtvrtfinále si zahraje se světovou dvojkou Federerem.

Příliš starostí neměl se svým úvodním vystoupením ve španělské metropoli čtvrtý hráč světa Novak Djokovič. Domácí Oscar Hernandez byl sice tlačen publikem a párkrát se proti Srbovi vybičoval k atraktivním výměnám, nicméně na více jak šest gamů neměl. Djokoviče ve čtvrtek čeká Ital Seppi.

Djokovič během zápasu nepříjemně podklouzl a nevypadalo to s ním nikterak dobře. "Věděl jsem že je kurt ještě trochu mokrý, protože ho po předchozím zápase kropili. Ale naštěstí jsem v pořádku a jsem rád, že jsem se při podklouznutí nezranil," těšilo srbského tenistu. "Zápas vypadal jednuduše, ale musel jsem podat dobrý výkon, abych vyhrál." Djokovič o pár chvil později postoupil také ve čtyřhře.

První letošní zápas na antuce má za sebou Andy Roddick. V Madridu se představil poprvé po své svatbě a po šesti týdnech bez ostrého duelu měl v úvodu střetnutí s Němcem Haasem problémy. Nakonec však zvládl utkání otočit a po výhře 1-6 7-6 6-4 postoupil do 3. kola.

Američan v zápase neodvrátil ani jeden ze dvou brejkbolů, sám na prolomení soupeřova servisu spotřeboval 12 příležitostí. S německým soupeřem nasázel 14 es a vyrovnal stav vzájemné bilance na 7-7.

Čtyřhra: Pohřebiště favoritů
Neobvyklé tenisové podmínky v Madridu zřejmě příliš nevyhovují favoritům ve čtyřhře. Už druhý turnaj po sobě vypadl v prvním kole nejlepší deblový pár světa Bob a Mike Bryanovi. Poté, co Američané před týdnem v Mnichově selhali proti české dvojici Hernych/Minář, dnes na turnaji v Madridu nestačili na duo Aspelin/Moodie a před French Open si na evropské antuce titul nepřipíšou.

Ze hry jsou i další nasazené páry: Bhupathi/Knowles, Fyrstenberg/Matkowski a Mirnyj/Ram.

Výsledky - Madrid - muži (dotace 3,700.000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Del Potro (5-Arg.) - Berdych (ČR) 6-2 4-1 skreč B.
Nadal (1-Šp.) - Melzer (Rak.) 6-3 6-1
Djokovič (3-Srb.) - Hernandez (Šp.) 6-3 6-3
Roddick (6-USA) - Haas (Něm.) 1-6 7-6(9) 6-4
Simon (8-Fr.) - Fognini (It.) 6-3 6-2
Wawrinka (11-Švýc.) - Chardy (Fr.) 6-4 7-5
Monaco (Arg.) - Ferrer (12-Šp.) 6-4 6-4
Kohlschreiber (Něm.) - Čilič (13-Chor.) 6-1 6-7(5) 7-6(2)
Blake (14-USA) - Karlovič (Chor.) 6-7(4) 6-4 7-6(4)
Seppi (It.) - Querrey (USA) 6-3 4-6 6-4

Čtyřhra - 1. kolo:
Djokovič/Vemič (Srb.) - Coetzee/Kerr (JAR, Austr.)

Čtyřhra - 2. kolo:
Aspelin/Moodie (Švéd.) - Bryan/Bryan (1-USA) 6-7(4) 6-1 11-9
Huss/Hutchins (Austr./Brit.) - Bhupathi/Knowles (4-Ind/Bah.) 6-4 7-5
Del Potro/Fish (Arg./USA) - Fyrstenberg/Matkowski (6-Pol.) 6-3 6-4
Granollers/Robredo (Šp.) - Mirnyj/A. Ram (7-Běl./Izr.) 5-7 6-2 14-12

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Berdych asi může za to, že se zranil. Držte hubu vy chytrolini. Ještě v neděli jste ho chvalili. Kokoti.
Reagovat
smazaný uživatel
lazaret hadr
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist