Berdych v novém outfitu porazil Stachovského. Ferrer titul v Dauhá neobhájí

5. 1. 2016, 16:58
Aktuality 62
Sedm zápasů, sedm výher. Takovou má po dnešku bilanci s Ukrajincem Stachovským Tomáš Berdych, který v Dauhá zvládl své první utkání v novém roce. Na turnaji, kde obhajuje loňské finále, dnes nejlepší český tenista zvítězil 7-5 a 6-4. Naopak jeho loňský přemožitel David Ferrer dnes proti jinému Ukrajinci nečekaně klopýtl, když prohrál s Marčenkem.
Tomáš Berdych

Turnajový los v Dauhá poslal Tomáši Berdychovi do prvního kola soupeře, se kterým ještě nikdy neprohrál, a se Sergejem Stachovským si třetí hráč v pavouku poradil i dnes. S krátkým sestřihem a v novém oblečení, poté co značku H&M po třech letech vyměnil za Adidas, dal Berdych tři esa, třikrát vzal Ukrajinci servis a svůj ztratil jen jednou.

Při svém úvodním utkání v sezoně strávil šestý tenista světa na kurtu hodinu a sedmnáct minut a do druhého kola postoupil po vítězství 7-5 6-4.



"Jsem rád, že jsem zpět a vyhrál jsem první zápas," řekl Bedych v rozhovoru na kurtu. "Cítím se dobře, zdravý a teď potřebuju hrát zápasy," dodal s úsměvem.

A na twitteru pak ještě potvrdil změnu oblečení. "Nový rok, nové oblečení. Těším se na spolupráci s jednou z největších sportovních společností - Adidasem."

Berdychovým soupeřem v boji o postup do čtvrtfinále bude Damir Džumhur z Bosny. S o sedm let mladším Balkáncem si už jednou zahrál a snadno vyhrál, předloni na Australian Open zvítězil 6-4 6-2 6-2.


Na rozdíl od Berdycha nezvládl svůj vstup do turnaje loňský šampion David Ferrer. Čtvrtý nasazený Španěl, který si minulý týden zahrál tři zápasy na exhibici v Abú Dhabí a porazil Tsongu a Wawrinku, nečekaně ztroskotal na 94. hráči svěra lljovi Marčenkovi. Podlehl mu 7-6 3-6 2-6.

Ferrer měl namále už v prvním setu, ve kterém neudržel vedení 5-3 a v tie-breaku přišel dokonce o náskok 5-1. Soupeři nabídl tři setboly, ale dějství nakonec po 70 minutáh strhl na svou stranu. Jenže i v dalším průběhu se trápil, zatímco outsider z Ukrajiny věřil v obrat.

Marčenko španělského favorita přestřílel na vítězné údery 38-13, přičemž Španěl spáchal 45 nevynucených chyb. Marčenko sice v závěru nervózněl, když za stavu 5-2 udělal tři dvojchyby, ale servis si přesto udržel a v 28 letech se mohl radovat z premiérového skalpu hráče Top 10. Až dosud proti tenistům z elitní desítky neuhrál ani set.

"Ještě nikdy jsem nebyl takhle blízko k tomu, abych hráče Top 10 porazil. Ale dnes se mi to konečně podařilo," radoval se Marčenko. "Bylo to těžké ukončit, ale v mém boxu jsem viděl, že mi všichni včetně trenéra věří a já věděl, že už to dotáhnu. Psychicky mi také pomohlo, že jsem loni na US Open porazil Monfilse. Tohle je vážně ten nejlepší vstup do sezony."

Ve druhém kole Marčenko, jehož maximem v žebříčku ATP je 67. místo, se utká s Rusem Tejmurazem Gabašvilim. "Pro mě bude důležité, abych se nenechal unést dnešní výhrou a zůstal zcela v klidu. Jestli budu hrát zítra, tak asi budu trochu unavený, ale na zápas se už těším," dodal Marčenko.


Drobné problémy měl dnes i Rafael Nadal, šampion z roku 2014 ale loňské zaváhání v prvním kole nezopakoval. Zatímco před rokem v prvním zápase sezony nestačil na Němce Berrera, dnes odstartoval povedeným obratem proti krajanovi Pablu Carreñovi-Bustovi. Hráče sedmé světové desítky porazil 6-7 6-3 6-1. 

"Je výborné začít sezonu vítězstvím," řekl Nadal. "V prvním setu jsem měl šance, abych ho ukončil dříve, ale nepovedlo se mi je proměnit. Teď jsem rád, že se mi to podařilo takhle rychle otočit. Pomohla mi i podpora publika, za což mu děkuju," dodal pátý hráč světa, jenž trefil 30 winnerů a udělal 25 nevynucených chyb.

Devětadvacetiletý Nadal, který už v sobotu triumfoval na prestižní exhibici v Abú Dhabí a v Dauhá se rozehrál včerejší neúspěšnou čtyřhrou, se o postup do čtvrtfinále utká s Nizozemcem Robinem Haasem.

Výsledky - Dauhá (tvrdý povrch, dotace 1.283.855 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (3-ČR) - Stachovskij (Ukr.) 7:5, 6:4
Nadal (2-Šp.) - Carreño-Busta (Šp.) 6:7(5)
Marčenko (Ukr.) - Ferrer (4-Šp.) 6:7 (8:10), 6:3, 6:2
Mayer (8-Arg.) - Becker (Něm.) 6:1, 6:2
Verdasco (Šp.) - Jazírí (Tun.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:4)
Andújar (Šp.) - Lorenzi (It.) 6:4, 0:6, 6:4
Gabašvili (Rus.) - Bolelli (It.) 4:6, 6:4, 6:1
Mathieu (Fr.) - Ramos (Šp.) 6:3, 4:6, 7:6 (9:7)
pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

62
Přidat komentář
peggy
Pan Berdych uz nevi jak se predvadet a to na kurtu i v soukromi.
Reagovat
peggy
Rafo,vcerejsi zapas nebyl spatny,ale jeste lepe.VAMOS RAFA!
Reagovat
smazaný uživatel
Djoko Nando velice zajimava H2H..i kdyz asi z dob davno minulych...potrapit by ho mohl.
Reagovat
Mayo
veru Verdasco si ho 5x dal...ale on je dobrý hráčik
Reagovat
Kozoroh
Většiny výher nad No1em dosáhl Nando na antuce, na betonu Noldu porazil jedinkrát před 11 lety na US Open. Když už potrápit, tak má Verdasko větší šance na cihle než na tvrdém.
Reagovat
aligo
radek vedl 3:0 a prohrává v tb 3:6...:( achjo
Reagovat
aligo
a dvojchyba na závěr...
Reagovat
Lunej..
Ach jo, takhle to zazdít, to mě mrzí....
Reagovat
smazaný uživatel
Co to má Rafa za výplet?? Že by zkoušel Luxilon Big Banger Original. Nejsme si vědom, že by Babolat v této barvě dělal nějaký mono vlákno
Reagovat
aligo
To co předvádí Tomic je vrchol nesportovního chování... ale to by nebyl on... :D :D
Reagovat
Lunej..
A co dělal?
Reagovat
EllNino
stěžoval si na broučky :D
Reagovat
aligo
to taky... :D ale celkově ho prostě nemám rád tak proto mi vadí všechno co dělá :D ale třeba to když vzal radkovi ten servis v druhém setu, tak to chování potom se mi prostě nelíbilo... i Radek se na něj koukl a zakroutil hlavou...
Reagovat
Lunej..
Na broučky? to je přece hezká pohádka :D
Reagovat
aligo
:D :D
Reagovat
EllNino
ale bylo jich na kurtu moc víš :D :D
Reagovat
Lunej..
Chudáci, přišli si taky zafandit, možná si spletli strany a u Radka jich bylo víc ne? To chápu, že Tomice naštvalo? :D
Reagovat
EllNino
:D oni se tam váleli po zemi na kurtu víš, to ho naštvalo :D
Reagovat
Lunej..
No to chápu, všichni se váleli u Radka a na něho kašlali, je to ješita :D:D
Reagovat
EllNino
hele je tam Ježek, ten paralympijskej cykliska :)
Reagovat
sprchon
Tomic je evidentně nemá rád. :D Kopal do nich a pár jich určitě i zabil.
Reagovat
Fandina
Hlavně, aby to tu nečetli ochránci hmyzu :-)
Reagovat
Lunej..
Hlavně, aby si Radek udržel podání :)
Reagovat
Lunej..
Tak Radku, držet :)
Reagovat
Lunej..
Skvěle, 3 esa, pěkné. :)
Reagovat
Lunej..
A Nick porazil Andyho, bezva. :)
Reagovat
sprchon
To je škody, to je škody... Nedopodával a nakonec první set projel v TB.
Reagovat
Lunej..
Teď jsem si Radka zapla, podle výsledku to vypadá, že se Radek drží. :)
Reagovat
Lunej..
Wow, Radek má 2. set, tak naděje žije. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Viděli jste včera finále juniorského MS? Zas neskutečná paráda. I na tomto juniorském šampionátu se ukázalo, že juncci hrají tak o leve atraktivněji než dospělí na MS. Mimochodem, semifinále Finska proti Švédsku prý v pětimilionovém Finsku sledovalo 1,1 milionu lidí. :)
Jenom škoda, že se to nepodařilo urvat Rusům. Dost jsem jim fandil. Jak byla ta power play, tak jsem přesně čekal, že ještě udeří. Přitom letos sborná neměla takové individuality jako v minulých letech (Kuzněcov, Tarasenko, Panarin), ale zase hráli vynikající hokej. Nechápu, kde se to v nich vždycky bere, každý má zafixované, že velmoci juniorského hokeje jsou Kanada, Švédsko a USA.
Reagovat
sprchon
Jo, pro mě taky překvapení. Čekal jsem spíš, že bude finále USA vs Švédsko. Čekal jsem celkovou výhru USA nebo Kanady. A Kanada docela zklamala. Celkově je to rychlejší hokej a až na těch pár výjimek (Kanada, USA, Švédsko, Rusko) plnej nepřesností.
Ale finále pěkný, ve druhý třetině to vypadalo ze strany Finů docela beznadějně, přesilovky hrozný. Ale třetí třetina super a jsem rád, že to nakonec dali. :)
Reagovat
Cico93
Jasne pozeral som to, jedná báseň fakt parádny hokej. Vysloveného favorita som nemal. A začínam sa na MS juniorov tešiť viac ako na MS seniorov, chlapci sa toho neboja, nie sú tak viazaný taktikou a veľkou stratégiou ako dospelí., praktický sa na tom ľade hrajú.

Môj tip na finále bol skôr Kanada vs. Švédsko, aj keď som vedel, že Kanada nebude tak silná ako min. MS. Fínsko som moc netipoval na zlato ešte pri kombinácii s domácim prostredím. Dospelí majú problém sa s domácim tlakom vyrovnať.
Fínsko vyhralo 2 z posl. 3 MS, takže taká mládežnícka hokejová veľmoc. Tak, ale čo tam predvádzala ta prva útočná trojka to bolo niečo neskutočné, tie presilovky vedia zahrať na 1*.
Budú ti mladí Fíni miešať karty v tom drafte.
Reagovat
Mayo
ja som spokojný, že Fínsko vyhralo...Rusko nejako moc nemusím, iba švédov mám už menej rád asi...ale ináč ma MS 20 neberie, ja som na áčkové MS alebo potom hlavne na ZOH, kde sú najlepší z najlepších
Reagovat
smazaný uživatel
Ahoj, finále som nevidel a vzhladom na priebeh ma to aj dost mrzí...Osobne som paradoxne na štvrtfinále favorizoval práve Rusov, ja totiz v juniorských kategóriách hovorím o velkej stvorke..Vitazstvo Fínov ma prekvapilo, musia mat naozaj silnu generáciu, keď im to takto sadlo...
Reagovat
sprchon
Štěpec s Tomicem už se rozehrávají. Pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
Videl som to od stavu 4:3 v druhom sete, no od tohto momentu hral Nadal veľmi dobre, skoro až veľmi velmi dobre...

Naozaj skvelé údery z FH (hurá), pomáhal si servisom (dvakrát hurá), a hlavne nebál sa útočiť a zahrať winnery aj BH po čiare, to je tak nezbytný úder proti najlepším (trikrát hurá)...

Myslím, že Rafa je pripravený, zajtra može začat Australian open a kľudne hneď za ním aj RG..:)
Reagovat
mats23
konečne Rafa aho ho poznáme, v prvom sete padlo mladému španielovi všetko ...
Reagovat
tito
Rafa hrál opravdu dobře, s minulou sezonou se to nedá srovnávat, nicméně strašákem jsou nevynucené chyby, kterých je stále dost. Viz například ty tři vyhozené forehandy v ribrejku Pabla ve třetím. Ty by hrály rozhodující roli v konfrontaci s Novakem, Rogerem a Andym. Ale pokud nebude vypadávat brzo, tak i to se srovná. K optimální formě už tak daleko není. A to podání si fakt pěkně sedá.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, ten jeden gem blbec si mohol odpustiť...Ale u mňa radšej vidieť jeden takýto a 5 veľmi dobrých ako ani jeden vyslovene zlý, no žiaden extra dobrý..Určite je na čom stavať, Rafa hral aj v minulosti v Katare veľmi dobrý tenis, pamatám si jeho gala predstavenie v roku 2014 tusim proti Monfilsovi vo finále a bol z toho vcelku vydarený turnaj v Melbourne, až na ten skreč vo finále..
Reagovat
Cico93
Ja som to nevidel vôbec, sledoval som len čísla. A teda takéto zhodnotenie som nečakal.... o to som radšej. ;-)
Reagovat
Fandina
OT ... na Entry listu Australian Open nemohu najít Adama Pavláska. Asi nebude vůbec hrát. Štěpula, Šátral a Mertl jsou v kvaldě, on nikde.

http://www.menstennisforums.com/4242-australian-open/740001-australian-open-qualifying-entry-list-updated-january-1-2016-a.html
Reagovat
Fandina
OT ... koukám, že v Mendoze právě hraje Casanova a
Tomáš Lipovsek Puches, zajímavá jména.
Reagovat
peggy
Rafo,dnes nic moc,ale Vamos RAFA.Stale vyhravat,vzdyt Ti tam miluji a cteji Ti ve finale jako viteze.Udelej jim radost.Jsi jediny z okruhu,ktereho sejkove miluji.
Reagovat
George_Renel
CB hraje na Rafu přesně to co nemá rád. Rychle a hned po odskoku. Jakmile se pustí do pinkání je konec.
Reagovat
mahycek
Nadal je pěkně naštvanej, aby nedopadl jako Ferrer. Carreno Busta se ho v 1 setu vůbec nezalekl. Uvidíme, klidně teď Nadal může vyhrát 6-2 a třetí set je otevřenej. Podívám se na kurz v live sázce.
Reagovat
tito
Až se divím, že Pablo CB hraje tak málo na hardu. Nesporně mu to tam jde :-)
Reagovat
Mayo
Busta je veľký tenista. Má skvelý obojručák.
Reagovat
mahycek
O tom Marchenkovi jsem psal před hodinou, skoro ho neznám, ale zdá se mi, že má neskutečné údery, akorát to trochu dobrousit, aby se občas nesmyslně nevyhazoval a může potrápit , nebo ještě i více favority. David byl z něho vedle. Musím se na něho zpětně podívat, výsledky atd. Protože ho skoro neznám, ale líbil se mi před chvílí. A teď uvidíme, jak Rafík vstoupí do sezony 2016.
Reagovat
Fandina
A také gratulka Rosolovi, celkem v pohodě porazil Giralda v prvním setu a ve druhém to bylo víc vyrovnané, ale i tak. Jen tak dál Luky pojď!!!
Reagovat
Fandina
Gratulka Berďovi, líbilo se mi, jak v koncovce prvního setu zabral a vlastně i v koncovce druhého setu. Jen tak dál Berďo pojď!!!
Reagovat
Mayo
Marčenko je veľký tenista. Pekný obrat. Nech to tam vyhrá celé.
Reagovat
Davor1
Vôbec by som sa nehneval :D Prajem mu, jeden z mojich obľúbencov...
Reagovat
turista
Marčenko finále nevyhraje. Novaka Djokoviče nemůže porazit.
Reagovat
turista
Marčenko nemůže porazit ani Nadala. Finále tipuji Djokovič vs.Nadal.
Reagovat
kada.tom
výpadek katarského obhájce Ferrera je velmi příjemným překvapením dnešního dne :-))

Rafa má otevřenou cestu do finále, tak snad toho využije :-)
Reagovat
Kozoroh
Snad tento týden dojde na finále No1e-Rafa: zápas určí, kdo bude vést v H2H :-)
Reagovat
tommr
je to dobrá zpráva i pro Tomáše Berdycha, kterej si díky tomu na Ferrera navýší náskok v žebříčku minimálně o 190 bodů ... :)
Reagovat
Kytka
No zas tak přímočaré to není. Vždy se počítá 5 nejlepších výsledků z turnajů 250 a 500 za rok - nikoliv kalendářní, ale v pondělí to bude od 11.1.2015 do 11.1.2016. A David měl vloni zkraje roku hodně slušné výsledky na těchto turnajích v Jižní Americe. Takže třeba se mu nic neodečte.
Reagovat
tommr
Ferrerovi se naopak odečte celejch 250 bodů za neobhájenej titul, protože nemá žádnou rezervu ...
Reagovat
Cico93
Tak čo tam dnes ten Marchenko predvádza, neskutočné.
Reagovat
Davor1
Perfektný hráč, keď má deň. V Bratislave som sa vždy snažil nevynechať jeho zápasy, keď sa dalo...
Reagovat
tommr
Marchenko je na rozdíl od Dolgopolova docela sympaták a hraje pěknej tenis. Dneska vyhrál zcela zaslouženě ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist