Bezchybný Berdych je poprvé ve čtvrtfinále Australian Open!

23. 1. 2011, 06:47
Aktuality 34
AUSTRALIAN OPEN MUŽI - Tomáš Berdych i nadále stupňuje své výkony a na Australian Open poprvé v kariéře postoupil do čtvrtfinále! Český tenista dnes smetl hladce ve třech setech devátého nasazeného Španěla Fernanda Verdaska a chystá se na bitvu se světovou trojkou Novakem Djokovičem.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych se podobně jako na loňském Wimbledonu, kde prohrál až ve finále s Nadalem, dostal do 'laufu'. V Melbourne si po úvodních třech zápasech pochvaloval, že dokáže své výkony každým kolem zlepšovat a svá slova potvrdil i dnes.

Za necelé dvě hodiny smetl 6-4 6-2 6-3 turnajovou devítku Fernanda Verdaska, kterého na rychlém povrchu porazil v pátém vzájemném utkání v řadě. Berdych Španěla ničil bezchybnou hrou. A to doslova. Za celé utkání se dopustil pouhých osmi nevynucených chyb, zatímco zahrál 32 vítězných úderů. Skvělé statistiky podtrhl servisem: 11 es a pětaosmdesátiprocentní úspěšnost prvního podání. Během tří setů po servisu ztratil pouhých jedenáct fiftýnů. 

"Cítím líp a líp. Je znát, že funguje to, co trénujeme. Pokouším se hrát stále stejně agresivně a přitom minimalizovat chyby," řekl Berdych serveru iDnes.

Neděle v Melbourne:

Federer vyrovnal Connorse. Je v 27. grandslamovém čtvrtfinále v řadě

Schiavoneová v nejdelším zápase AO zdolala Kuzněcovovou. Končí Šarapovová

Začátek zápasu přitom na tak suverénní vítězství nevypadal. Berdych hned v úvodu ztratil podání, ale na 'chlup' stejně jako v předchozím duelu s Gasquetem se okamžitě vrátil do hry a pak už žádné zaváhání na servisu nepřipustil. Dokonce nečelil ani žádnému brejkbolu. První set mu věnoval Verdasco v desáté hře třemi dvojchybami. "Kdo neskáče, není Čech! Hop, hop, hop!" oslavovali fanoušci z 'Berdych Army'. 

"Zase jsem hodně brzo prohrál servis a následující dvě těžké hry možná i rozhodly zápas," řekl Berdych. "Ale dokázal jsem se hned vrátit do hry, Verdaska to přece jen trochu poznamenalo a mně dodalo sebevědomí."

Sedmadvacetiletý Španěl si v průběhu první sady nechal dvakrát ošetřovat pravou nohu, prodlužoval pauzy mezi gamy a po jejím skončení mu fyzioterapeut kotník obvázal. 

Semifinalista z roku 2009 Verdasco se ve hře začal dostávat čím dál častěji pod tlak, a když důrazně hrající Berdych výměnu nezakončil vítězným úderem, španělský hráč v defenzívě chyboval. Český hráč byl ve výměnách odzadu přesný i dostatečně trpělivý. Výborně returnoval, hrál dlouhé a razantní míče a drtivý byl především jeho forhend.

V druhé sadě se rychle ujal vedení 3-0 a s pomocí dalšího brejku si pohodlně dokráčel už pro velmi nadějný náskok dvou setů.

Třetí dějství začalo shodně jako to předchozí a rodáka z Valašského Meziříčí dělily už jen krůčky od postupu. "Vypadalo to jednoduše, ale vzpoměnl jsem si, že Verdasco umí otočit zápas z 0-2 na sety, tak jsem si musel dát pozor," připomněl Berdych po utkání Vredaskův zápas 2. kola, kdy odvrátil mečboly proti Tipsarevičovi a vyhrál 3-2. Český tenista ale žádné komplikace nepřipustil. I nadále pokračoval v agresivní hře, aby utkání po hodině a 58 minutách ukončil esem. 

První čtvrtfinále na Australian Open proti Djokovičovi
Berdych byl na Austraian Open za posledních pět let už počtvrté ve 4. kole, ale až letos otevřel brány čtvrtfinále. To si na grandslamu zahraje potřetí za poslední rok - na French Open vypadl nakonec v semifinále, ve Wimbledonu prohrál dokonce až ve finále. Nepovedlo se mu jen US Open, kde padl už v 1. kole s Llodrou.

Nejlepší český tenista dnes těžil také z toho, že hrál už třetí zápas po sobě na stejném kurtu Margareth Courtové. Nyní si už ale může být jistý, že čtvrtfinále proti Novaku Djokovičovi odehraje na centrálním dvorci v Rod Laver Areně. "Bojuju tu a snažím se hrát agresivní tenis. Věřím, že bych tu mohl dojít až do finále," dává si ambiciózní cíle pětadvacetiletý Berdych. 

Šestý tenista světa s Djokovičem prohrál čtyři z pěti vzájemných soubojů, včetně dvou posledních loni na podzim v Davis Cupu a na Turnaji mistrů. Jediné střetnutí na grandslamovém turnaji - před rokem v semifinále Wimbledonu - ovšem ovládl ve třech setech přítel Lucie Šafářové.

Vítěz Australian Open z roku 2008 Djokovič dnes v duelu s Nicolasem Almagrem ani jednou neztratil své podání a za 104 minut vyhrál 6-3 6-4 6-0. Třiadvacetiletý Srb letos vyhrál i sedmé utkání ve dvouhře a v Melbourne vyrovnal svůj výsledek z posledních dvou let.

Také Djokovič se na kurtu dlouho nezdržel. V posledních dvou zápasech odehrál jen čtyři sety, neboť mu v 3. kole vzdal krajan Viktor Troicki. Největší rozruch v jednoznačném utkání s antukovým specialistou Almagrem vyvolala situace na začátku druhého setu, kdy dostal srbský hráč trestný fiftýn za nedovolené koučování ze strany Mariána Vajdy. 

"Myslím, že to nebylo správné rozhodnutí. Po nepovedeném forhendu jsem se otočil ke své lóži a navázal oční kontakt, což jako hráč děláte vždycky," uvedl Djokovič, kterému navíc hrozí pokuta. "Pokud se rozhodčímu zdálo, že mi dává trenér signály, měl mi to nejprve říct a ne hned potrestat," zlobil se třetí hráč světa.

Na jeho výkon neměl incident žádný vliv a Srb svého soupeře smetl i pomocí 12 es. Rodák z Bělehradu v předchozích dvou ročnících vypadl vždy ve čtvrtfinále, ale teď si zakolísání nepřipouští. "Mám respekt k Federerovi, Nadalovi i dalším hráčům, ale už jsem je všechny porazil a vím, jak vypadají zápasy v této fázi velkých turnajů," dodal.

 

- AUSTRALIAN OPEN MUŽI (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
nedělní výsledky českých tenistů (23. 01. 2011)

Dvouhra - osmifinále:
Berdych (6-ČR) - Verdasco (9-Šp.) 6-4 6-2 6-3
esa: 11 - 8
dvojchyby: 1-4
vítězné údery: 32-26
nevynucené chyby: 8-39
brejkboly: 5/13 - 1/1

Djokovič (3-Srb.) - Almagro (14-Šp.) 6-3 6-4 6-0
esa: 12 -5
dvojchyby: 4-2
vítězné údery: 31-15
nevynucené chyby: 17-35
brejkboly: 5/13 - 0/3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Špatna zprava z břehu Nadal..."nejsem stale fit... .Usuzoval jsem, ze to jeho nepochopitelne mokre, lepkave a neelegantni triko (meni si po 3 gamech !) je zpusobeno jaksi nepovedenym materialem od Nike ! Ale on je to dusledek virozy...
Reagovat
smazaný uživatel
Tome díky že si porazil toho vola Verdasca ........
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš hrál opravdu skvěle. Gratuluji. S takovou hrou může porazit i Djokoviče, případně pomýšlet i na finále. Jen aby mu to vydrželo a vše vycházelo tak, jako doposud.

Jinak z Čechů ještě minimálně dnes v noci dost věřím Petře Kvitové. Flavia má do loňské formy daleko. I Benešová může překvapit, zatím se jí daří nad moje očekávání a porazila 2 poměrně těžké soupeřky. Tak hodně štěstí!!
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovic vyhraje maximalne ve ctyrech setech! Jedna vyraznejsi proverka a fanouskum narostla kridla, ba dokonce zapomneli na chvile, kdy Berdychovi nadavali. K smichu! Kde jsi nechal objektivni pohled tenisoveho znalce? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovič vyhraje - Berdych je labil..
Reagovat
smazaný uživatel
Uvidíme. Zápas v Londýně na Masters jsem neviděl, ale v Davis Cupu Tomáš hrál hrozně (ovšem Djokovič byl na druhou stranu asi ještě unavenej z US Open). Ve Wimbledonu hrál hrozně zase Djokovič - s výjimkou druhého setu. Bude podle mě hodně záležet na tom, kdo vyhraje první set.

Udrží-li si Tomáš současnou formu (a Djokovič bude hrát také dobře), vidím Tomášovy šance tak 40 ku 60.
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovič vyhraje - Berdych je labil..
Reagovat
smazaný uživatel
Ale tak já neříkám, že určitě postoupí. Ale když jsem ho dnes viděl hrát, tak mi to jako nesmysl nepřipadá. Víš co, vzpomeň si na moje slova až postoupí a já si vzpomenu na tvoje, jestli postoupí Novak :-) Nevím, jestli si mě s někým pleteš, nebo jsi nemyslel konkrétně mě, ale já tady teda na Berdycha nikdy nenadávám. Když se mu nedaří, tak sem zkrátka nepíšu :-) A objektivní asi moc nejsem, kolikrát mám opravdu velký oči a vidím Berdycha někde, kde není. Ale takoví už fanoušci bývají :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Duel s Verdascem jsem tedy nevidel. Podle zapasovych statistik mohu vsak usoudit, ze na kurtu byl opet stary Spanel z poslednich mesicu. Proti Djokovicovi nebude stacit minimalne chybovat (nevynucene). Za ty nadavky na Berdycha se omlouvam. Spise se jednalo o nahozeni tematu pro ty, jichz se to tyka a ze jich bylo pozehnane. V cele s mistrem lopatou!
Reagovat
smazaný uživatel
Já myslím, že vyhraje Berdych...když se on rozjede, tak Djokoviče může i smáznout přesně jako ve Wimbledonu...
Reagovat
smazaný uživatel
Kazdopadne z Berdych jde strach, jeho statistika byla kralovska.Co se tyce lability-Srb je na tom hur ! Djokovič je samozrejme kreativnejsi hrac, ale roury Čecha jsou smrtelne, ktere nomohou chodit po celou dobu zapasu.kazdopadne Djokovic bude opet zaskocen...ale predpokladam, ze to tantokrat zvladne.
Reagovat
smazaný uživatel
Přiznám se, že jsem mu moc nevěřil, ale on ho v pohodě sestřelil.
Je jen dobře, že se dostal už takhle daleko, protože je potřeba nahnat hodně bodů před Miami FO a Wimbledonem, aby případný propad nebyl tak velký.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tohle bylo excelentní Tomáši. Fakt nevim jestli Verdasco s tou nohou neco měl, ale 8 nevynucenych chyb ve trech setech to je fantazie. Forhend naprosto vynikajici, to same servis, return a defenzivni udery. KRASA

Nechci předbýhat, ale tento vykon mi připomněl jednoho chlapíka kterého jsem sledoval v létě, hrálo se tuším na trávě a Djokovic a Federer si snim nejak nevěděli rady. Asi by byly neradi kdyby se ten chlapik zase ukazal. ALE ON SE DOUFAM UKAZE!
Reagovat
smazaný uživatel
výborný zápas z Berdovo pohledu, hrál v pohodě, zaslouženě vyhrál, jsem trošku zklamanej z Verdascovo výkonu, těžko říct, jestli byl ovlivněn tím ošetřováním, někde jsem četl, že má zlomenou kůstku v noze, ale od toho druhýho setu vypadal docela vyždímaně a bez vůle něco se zápasem udělat... statistiky prakticky vyrovnaný, ale ty UE ty ho docela položily, nadělal jich Verdasco přes 30, což bylo nějakých darovaných 7 gamů, ale každopádně Berďa si vítězství zasloužil a nesnižuje to ani Verdascovo možné zranění... s Djokerem to bude zajímavý zápas, už se těším...
Reagovat
Stan_Borowitz
je to, že se Berdychovi zlepšuje čich. I on tomu přikládá velký význam. "Cítím líp a líp..." řekl Berdych serveru iDnes.
Reagovat
a.magerova
Super výkon !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Vyborny vykon, takhle jednozancne utkani jsem vazne necekal! Kdyby mu to takhle melo vydrzet celou sezonu, bez nejakyho vyraznejsiho poklesu viz. vloni, tak posun o nejakou tu pricku nahoru neni pri trose stesti a pomoci ostatnich vyloucen!
Reagovat
smazaný uživatel
Skvělé. Jen doufám, že Djokoviče neporazí - mezi nejlepší čtyři nepatří.
Reagovat
smazaný uživatel
No, já osobně teda Berdycha nemusím, ale to ČF bude moc pěkný zápas. Ale Djokoviče nemusím ještě víc, takže fandím Berdychovi. Už jenom proto, co vyváděl Djokovič v tom Davis Cupu, jak simuloval to zranění. Héérečka.
Reagovat
smazaný uživatel
A vy dva jste odkud? Ze Srbska..kok.ti...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak,tak.Jednou to možná dotáhne až do Hollywoodu nebo do politiky.
Pokud jde o ten zápas, Berďa má rozhodně větší šanci než v Londýně.Mnohem míň chybuje a vyhrává tak spoustu delších výměn.
Reagovat
smazaný uživatel
Ze Sudet :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tome drž se!!Fandíme ti!
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.facebook.com/pages/Tenis/187711501258165?v=wall
Pridejte sE ! TENis=)
Reagovat
smazaný uživatel
Snovy tenisovy vikend. neco uzasneho.Je dobre, kdyz se zapas takto vyviji a muzete si ho v klidu uzit. Ne vsak ti, co maji jen TV, ty urcite prubezne informace musely spise prudit. Nando hral spatne, ale vzdy se hraje tak, jak dovoli souper a v tomto pripade to platilo na sto procent. Verim mu i na Djokera,zatim nebyl v zapasech moc provereny i kdyz mu dnes slo dobre podani.Tom je naopak rozehrany vyborne a to minimum erroru mu musi dodat sebevedomi.Tome Roger jiz neni daleko :-]
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš hrál opravdu bezvadně, velice dobře podával, výborně se pohyboval a zároveň udělal naprosté minimum nevynucených chyb. Na druhou stranu je pravda, že Fernandův výkon byl od stavu 5:4 v 1.setu velice špatný, zároveň od druhého setu mi přišel i trochu odevzdaný, nevím do jaké míry na to měl vliv ten obvázaný kotník, zdali se jednalo o nějaké zranění, či nikoliv. Což ale samozřejmě nijak nesnižuje Tomášův výborný výkon!! Už ted se moc těším na čtvrtfinále proti Novakovi! Hodně štěstí Tome a velká gratulace!
Reagovat
smazaný uživatel
skvělé, myslím že by mohl porazit i Djokera...
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkné. Doufám, že forma bvydrží nebo se ještě zlepší (narážím na to prohrané podání v prvním setu) i pro zápas s Djokovičem. A zároveň doufám, že i Novak bude hrát lépe než v tom Wimbledonském semifinale. Ať klidně Novak zvítězí, ale nechť oba podají svůj nejlepší výkon.
Reagovat
nando
Tak s tímhle jsem vůbec nepočítal, Tomáš Nanda doslova smetl z kurtu. Tom zahrál skvěle, prakticky vůbec nechyboval a navíc skvěle servíroval, opravdu vynikající výkon. Na druhou stranu to, co předvedl Fernando, to byl ostudnej výkon. Zápas se zlomil v 10.hře 1.setu, kdy Berďa vedl 5:4 a Nando podával a v tý hře udělal 3 dvojchyby, to prostě není možné !!! Pak už to bylo na jednu bránu, Fernando dělal neskutečně jednoduché nevynucené chyby, fakt neměl svůj den. Pro mě ten zápas byl v podstatě zklamáním, čekal jsem nádhernou a dlouhou bitvu, ale k tomu musí být na kurtu dva. Uvidíme jak s Nolem, ten vypadá hodně silnej.
Reagovat
smazaný uživatel
zdravím všechny co si přivstali.podle mě se s takovým výkonem klidně muže poprat s novakem.ho sem ještě neviděl hrát ale berda má formu solidní.tak let´s go Tome
Reagovat
smazaný uživatel
Super zápas!!!Tome, moc Ti gratuluji!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.facebook.com/pages/Tenis/187711501258165?v=wall
PŘIDEJTE SE ! dIKY
Reagovat
smazaný uživatel
Přidám a ráda!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist