Federer vyrovnal Connorse. Je v 27. grandslamovém čtvrtfinále v řadě

23. 1. 2011, 09:50
Aktuality 27
AUSTRALIAN OPEN MUŽI - Roger Federer vyrovnal další rekord. Na Australian Open dnes porazil i v desátém vzájemném utkání Španěla Robreda a na grandslamovém turnaji postoupil posedmadvacáté do v řadě do čtvrtfinále. V něm ho čeká ve skvělé formě hrající krajan Stanislas Wawrinka.
Roger Federer

Roger Federer na letošním Australian Open střídá skvělé okamžiky s chvilkovými výpadky. Ve druhém kole málem přišel o vedení 2-0 na sety se Simonem a dnes se mu nepovedl jeden set proti Tommymu Robredovi.

Devětadvacetiletý Švýcar začal utkání výborně. V prvním setu vyhrál po svém servisu všech dvacet fiftýnů a po brejku v osmé hře se ujal vedení.

"Nevím, zda jsem vůbec někdy odehrál set, abych v něm po svém podání neprohrál jediný míček," vzpomínal po utkání Federer.

Ve druhé sadě si však vybral slabší chvilku. Kazil snadné údery, nedokázal eliminovat soupeřovu spřesněnou hru a prohrál 3-6. Zatímco Robredo se dopustil jediné nevynucené chyby, druhý hráč světa jich spáchal hned třináct.

Neděle v Melbourne:

Bezchybný Berdych je poprvé ve čtvrtfinále Australian Open!

Schiavoneová v nejdelším zápase AO zdolala Kuzněcovovou. Končí Šarapovová

Žádné drama se ale nekonalo. Federer znovu spřesnil své údery, z nichž vítězné převažovaly nad chybnými. O osudu třetího dějství rozhodl hned v úvodu, o další své podání už nepřišel a po 145 minutách zvítězil 6-3 3-6 6-3 6-2.

"Hrál jsem výborně, ale ve druhém setu se to otočilo. On (Robredo) začal výborně podávat. Hrál lépe, naopak já se zhoršil. Pasivně jsem zůstával na základní čáře," uvědomoval si svůj výpadek šestnáctinásobný grandslamový vítěz, který nad Robredem zvítězil i v desátém vzájemném duelu.

40 nevynucených chyb, 50 vítězných úderů
"Ale jsem rád, že jsem dokázal vyhrát ve čtyřech setech. Bylo horko, a tak jsem neztratil zbytečně moc sil," dodal obhájce titulu, jenž sice udělal čtyřicet nevynucených chyb, ale předvedl rovných 50 'winnerů'. 

"Tyhle statistiky moc neznamenají. Je mi jedno, jestli udělám 20 nebo 60 chyb. Hlavní je, když dělám věci tak, jak se má, a držím se svého plánu," dodal Švýcar, jenž má za sebou po loňském triumfu na Turnaji mistrů a vítězství v Dauhá sérii 14 vyhraných zápasů. Před poslední porážkou od Monfilse navíc vyhrál dvanáctkrát.

Federer tak postoupil již do 27. grandslamového čtvrtfinále v řadě a vyrovnal tím nejdelší sérii Jimmyho Connorse z let 1973 až 1983. Američan však mezitím několikrát vynechal French Open, Švýcar naopak na žádném grandslamu za tu dobu nechyběl.

"Jsem spokojený, je to další čtvrtfinále. První týden turnaje byl docela náročný, v posledních zápasech jsem se celkem zapotil," přiznal Federer, který ztratil během čtyř utkání tři sety.

Nyní se musí mít na pozoru, protože se utká se Stanislasem Wawrinkou. Méně slavný krajan v Melbourne hraje ve výborné formě a neztratil ještě ani set. Dnes nedal šanci ani nasazené osmičce Andymu Roddickovi a na druhém grandslamu v řadě postoupil do čtvrtfinále. Předtím tak daleko nebyl ani jednou.

Američana dnes zastavil 67 vítěznými údery, trefených především svým silným bekhendem jednoruč. Chyboval přitom jenom devatenáctkrát, stejně jako Roddick. Skvělý zápas podtrhl 24 esy. Těch dal obávaný Roddick jen devět.

"Jeden z mých nejlepších zápasů, opavrdu. Porazit Roddicka ve třech setech, to je opravdu skvělé. Jsem se svou hrou spokojený, hraju parádně a necítím na sebe žádný tlak," pochvaloval si Wawrinka.

"Raději bych hrál s Wawrinkou, je to kamarád. Každopádně bude čtvrtfinále velmi zajímavé," splnil pětadvacetiletý Wawrinka Federerovo přání. Zatím spolu hráli devětkrát a omkrát zvítězil slavný rodák z Basileje.

Oba Švýcaři letos vyhráli všechn devět zápasů. Vítěz z Čennaí Wawrinka ale má už dva skalpy hráčů top 10 - Berdycha a Roddicka. Naopak Federer byl silnými soupeři prověřen jen na exhibici v Abú Dhabí.

 

- AUSTRALIAN OPEN MUŽI (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
nedělní výsledky (23. 01. 2011)

Dvouhra - osmifinále:
Berdych (6-ČR) - Vedrasco (9-Šp.) 6-4 6-2 6-3
Federer (2-Švýc.) - Robredo (Šp.) 6-3 3-6 6-3 6-2
Djokovič (3-Srb.) - Almagro (14-Šp.) 6-3 6-4 6-0
Wawrinka (19-Švýc.) - Roddick (8-USA) 6-3 6-4 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

27
Přidat komentář
smazaný uživatel
Otazne je ako bude hrat Federer. Ale ak stratil set s Robredom tak Wawrinka ma sancu postpit. Ak ale Roger zapne na vyssi level tak potom Wawrinka vo forme ci bez formy je jedno lebo ho porazi, len problem je ten ze Roger si myslim ze skor bude hrat tak ako s Robredom ci Simonom - co znamena ze Wawrinka kludne moze vyhrat. Inak neviem co sa s nim stalo ale Roger hraje dobre od US open sa da povedat- vela toho povyhraval, vsetky tie turnaje na harde, v hale aj Doha proste hral dobre a pred AO bol naj favorit pre mna a zrazu zacne AO, mesiace a vela turnajov ma formu hra skvelo a zrazu tu v Melbourne zacina to byt zas ten Federer z leta- co bol slaby na Wimbledone, v Halle co prehral s Hewittom atd..
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že tvoje obavy smerované k Fedexovej forme sú zbytočné. Ja to vidím na 3:0 pre Rogera. V tom druhom zápase to bude záležať od toho, či sa bude hrať cez deň alebo večer.
Reagovat
smazaný uživatel
Vavroch celkem válí. Ten jednoručnej "bekend" je v jeho podání dokonalost sama. Dobrej byl taky ten volej na dva dotky - Andyho to trochu sebralo :)
Reagovat
smazaný uživatel
Wawrinka se zlepšil, asi na sobě dost makal, hraje fakt výborně, ten backhand hraje fakt dobře, hezky mu to tam po lajně padá... ten volej byl dobrej, to se tak často nevidí, krásně zpracoval míček a odehrál ho:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Druhej set byl fakt docela špatnej, ztratil ho uplně zbytečně a lacině, ale tak trapnej hráč jako je Robredo snad na okruhu neni.Ten hráč snad nemá jedinej úder nebo něco čim by mohl soupeře ohrozit a snad ani nemohl pomýšlet že by mohl třeba vyhrát. Nechápu že někdo takovej vůbec může hrát na takový úrovni s takovym hernim projevem.
Omlouvam se fanouškům Robreda, ale mě ten zápas připadal skoro až nedůstojnej 4. kolu
Reagovat
nando
tak trapnej hráč jako je Robredo snad na okruhu neni.Ten hráč snad nemá jedinej úder

Co to meleš ??? Nejsem žádnej velkej fanoušek Robreda, ale trochu úcty by rozhodně neškodilo.
Reagovat
Pe3k
Přeje si Wawrinku, ale já bych mu přál spíše Rodika.Wawrinka je, podle mě, na tvrdém povrchu, hodně nebezpečný a v současné době, v perfektní formě hrající soupeř.Navíc, zatím to vypadá, že Andyho zrube ve třech setech.Samozřejmě Rodik je veleskušený, ale Roger je pro něj noční můra, obzvláště na turnajích velké čtyřky.Poslední zápas RF - SW měl vysokou úroveň a ze začátku byl plně v režiji švýcarské dvojky.Zápas s kamarádem by byl kvalitnější, ale zápas s americkým bombarďákem by byl pro Fed-exe schůdnější.
Reagovat
smazaný uživatel
Hele, psal si neco o přetezkem Švycarovo losu, tak trochu matematiky ty všeznalku -Lacko 100, Simon 37, Malisse 45, Robredo 52, Wawrinka 19 ...to je ultraslozita cesta vid ?
Reagovat
Pe3k
Tak teď rozepiš Rafu :)
Reagovat
Stan_Borowitz
že by ho kámoš mohl nechat vyhrát?
Reagovat
smazaný uživatel
ja to nezduraznoval...namam duvod
Reagovat
smazaný uživatel
Před AO měl Simon s Federerem 100% úspěsnost.
Tuším, že to tu někdo připomínal - nějak si nevzpomínám na nick ..
Reagovat
smazaný uživatel
vrchol tvych zhovadilosti je clanek o vyssi hodnote turnaje Mistru nad Grandslamem. Tak preferovat pomerne mlady turnajek na totalnim konci sezony, kde po dvou setech viteziš a dokonce !!! 2x !!! muzeš prohrat a pritom celkove uspet-je u me vrcholem tenisoveho kreetenismu. Parametry Grand ani neni treba vypisovat ŽE ?! .....
Reagovat
Pe3k
Jasně, jen si zase chtěl ukázat kdo je tady dmnt co?Robredo,Simon a Wawrinka jsou zvučná jména světového a všichni 3 byli v top 10.Wawrinka se tam zase vrátí a Simon možná taky.Navíc Simon byl ve formě a Warinka snad ještě víc.Oproti Rafovi má Roger hodně těžký los.Nadal nenarazil na nikoho kdo by jej mohl alespoň potrápit.Čilič ten bude rád když nevzdá během utkání z únavy...Jestli nejsi ani schopen rozeznat těžký los od lehkého, tak prosím tě, udělej nám laskavost a nepiš sem...
Reagovat
smazaný uživatel
Ja jen reaguji na ty jeho dementni vyčtenilky. Vim, ze na Grand je snad kazdy zapas "přetežký
Reagovat
Stan_Borowitz
má Federer los skutečně asi o něco těžší, ale tak to prostě chodí. Jindy ho má těžší zase Nadal. On nakonec těžší los může být i výhodou, ten s lehčím losem může být lehce zaskočený, když najednou v semi narazí na prvního kvalitního soupeře.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale v realu precejenom pro hrace 1 a 2 zacina turnaj castokrat v tom Semi
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, souhlas, někdy v ČF, kola předtím jsou ale většinou jen na rozehrání.
Reagovat
Pe3k
Ty reaguješ na na věci vytržené z kontextu, ze starších článků, které navíc nikoho nezajímají.Místo aby jsi zde uvedl své poznatky, tak se snažíš naprosto iracionálně napadat komentáře, které jsi zjevně nepochopil.Udělej mi tu laskavost a piš si s někým kdo spadá k tvé úrovni a nepiš mě.Děkuji.Petr.
Reagovat
smazaný uživatel
ze slušnosti na me nechod, vim ze jsi prase...prevedl si se nekolikrat
Reagovat
smazaný uživatel
Tak snad na Grandslamu z kterekoliv strany počinaje 2 kolem ma vetšina formu....Ale vim, ze jsi extremista a tve nazory jsou vyhranene...
Reagovat
smazaný uživatel
Skvěle Roger, ale pořád by to chtělo přidat. Ten druhý set byl strašný, plno chyb....
Reagovat
a.magerova
Jinak mě nad ránem trefí šlak :-))
Reagovat
smazaný uživatel
už se tak dávno stalo :D
Reagovat
smazaný uživatel
: ))
Reagovat
Stan_Borowitz
Mohl bych ti v takovém případě poskytnout odbornou srdeční masáž? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
To bys musel mit kokrhela a jmenovat se jak opice Makak Verdasco nebo tak neak
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist