Schiavoneová v nejdelším zápase AO zdolala Kuzněcovovou. Končí Šarapovová

23. 1. 2011, 05:53
Aktuality 32
AUSTRALIAN OPEN ŽENY - Bývalé šampionky French Open se dnes zapsaly i do historie Australian Open. Ne jako vítězky, ale Francesca Schiavoneová a Světlana Kuzněcovová odehrály nejdelší zápas ženské dvouhry v historii turnaje. Italka postoupila do čtvrtfinále až po 4 hodinách a 44 minutách. á jednička Caroline Wozniacká překonala na cestě za premiérovým grandslamovým turnajem čtvrtou ze sedmi překážek. Dánská tenistka dnes porazila Lotyšku Sevastovovou a na Australian Open postoupila poprvé do čtvrtfinále.
F. Schiavoneová a S. Kuzněcovová

Nejdelší zápas ve dvouhře žen na Australian Open dosud odehrály Barbora Záhlavová-Strýcová s Reginou Kulikovou. Česká tenistka před rokem vyhrála po 259 minutách. Jejich zápis ale byl dnes překonán o 25 minut. 

Francesca Schiavoneová se Světlanou Kuzněcovovou svedly dramatický souboj, který až po 4 hodinách a 44 minutách ukončila proměněním třetího mečbolu Italka. V historii ženského tenisu se hrál už jen jeden delší zápas.

Už úvodní dvě sady, z nichž se každá hrála téměř hodinu, předpovídaly náročnou bitvu. Před startem rozhodujícího setu si Kuzněcovová nechala ošetřit otlaky na chodilech a pak již mohl začít tříhodinový set. 

Hráčky, které v minulosti dokázaly vyhrát antukové Roland Garros, předváděly dlouhé výměny. Především třicetiletá Schiavoneová ukázala výbornou kondici, když dokázala vybrat takřka nemožné a mnohdy vydřela cenné fiftýny. Zároveň prokázala pevné nervy, když odvrátila celkem šest mečbolů.

Neděle v Melbourne:

Bezchybný Berdych je poprvé ve čtvrtfinále Australian Open!

Federer vyrovnal Connorse. Je v 27. grandslamovém čtvrtfinále v řadě

Prvním třem čelila za stavu 7-8 a 0-40 při svém servisu. Vyhrála však osm fiftýnů v řadě a rázem měla tři brejkboly. Ale i ruská hráčka kritický moment zahnala pěti vítěznými fiftýny po sobě. Následně si vypracovala další tři mečboly, ale i ty zůstaly neproměněny. 

Misky vah se pomalu začínaly náklánět na stranu Italky, jenže za stavu 10-9 a 30-0 ani 11-10 zápas na svém servisu ukončit nedokázala. Hráčky si pak vyžádaly zdravotní pauzu a bitva mohla pokračovat. 

Rozhodlo se až v 30. hře, ve které Schiavoneová potřetí podávala na postup. První dva mečboly zahodila, ale třetí proměnila volejem a na jedenáctý pokus postoupila poprvé do čtvrtfinále Australian Open. 

Schiavoneová porazila Kuzněcovovou na rychlém povrchu až na šestý pokus.

"Bylo to fantastické, aspoň pro mě," uvedl Schiavoneová. "V takovéhle situaci je každý míč jako mečbol. Musíte bojovat. Tělo už nemůže, ale hlava musí jet dál," líčila italská tenistka. 

Kuzněcovová si posteskla, že se v tak dlouhém zápase někdy ztrácela a chvílemi nevěděla, jaký je stav nebo kdo podává. Její soupeřka prý podobné problémy neměla. "Jen jsem se dívala na hodiny a říkala si: 'Bravo, Francesco. Jsi machr!'" řekla Schiavoneová. "Doufám, že to jednou budu moct ukázat na DVD svému synovi," dodala. 

Ruska přiznala, že je úplně vyčerpaná. "Obě jsme bojovaly celý zápas a ona byla v klíčových momentech lepší. Ale statisticky jsem, myslím, měla navrch já. Proto jsem dost zklamaná," prohlásila bývalá vítězka Roland Garros a US Open.

Z porážky si prý i něco odnese. "Co tě nezabije, to tě posílí. A já jsem naživu a sedím tady. Jsem hrdá na to, co jsem tady odvedla," řekla.

Poprvé ve čtvrtfinále Australian Open i Wozniacká
Po náročném maratónu ji v úterý čeká Caroline Wozniacká. Světová jednička dnes s Anastasií Sevastovovou prohrála tři z úvodních čtyř her, následně však získala pět gamů v řadě a ujala se vedení.

Druhý set dvacetiletých tenistek nabídl sérii ztracených podání. Lotyška na první brejk dokázala zareagovat, stejně tak se dostala i ze ztráty 2-4 a vyrovnala. Další prohraný servis si už ale zpět vzít nedokázala a za hodinu a 20 minut prohrála 3-6 4-6.

Wozniacká tak na Australian Open poprvé postoupila do čtvrtfinále, navíc bez ztráty jediného setu. Na tiskové konferenci pak turnaj označila jako oblíbený. "Vlastně je ale jedno, jaký turnaj je oblíbený, nakonec je to každý, který vyhrajete," upřesnila. "Někdy můžete hrát neuvěřitelný tenis, a prohajete. Někdy zase máte pocit, že jste svůj nejlepší tenis nepředvedli, a vyhrajete," komentovala svůj výkon Wozniacká. 

Stejně tak nechtěla spekulovat o tom, s kým by se ve čtvrtfinále utkala raději. "Jistě, obě jsou to výborné hráčky. Obě dobré kamarádky, mimo kurt jsou to zábavné holky. Schiavoneová se při hře snaží hrát agresivně, chodí na síť, mění rytmus hry a má silný forhend. Světlana má hodně energie, dobře se pohybuje a má skvělý servis," řekla rodačka z Odense, kterou tak čeká vyčerpaná Italka. 

V první reakci na dotaz, kolik Schiavoneové zbylo sil na světovou jedničku, řekla, že žádné. "Ale ne, jsem mladá. Běhat můžu, zvládnu cokoli," smála se. 

Schiavoneová Dánku vyřadila loni ve čtvrtfinále French Open na cestě za svým jediným grandslamovým triumfem a celkově vyhrála tři z pěti vzájemných utkání. Další zápasy, navíc na rychlém povrchu, už ovšem vyhrála o deset let mladší Dánka.

Petkovicová zastavila Šarapovovou
Životní formu má rodačka z Bosny a Hercogoviny Andrea Petkovicová. Tenistka s německým pasem, jež hrála na začátku roku finále v Brisbane, v pátek postoupila přes zraněnou Venus Williamsovou poprvé do 4. kola grandslamového turnaje. Ale nezůstalo jen u toho. 

Třiadvacetiletá hráčka si dnes vyšlápla na vítězku Australian Open z roku 2008 Marii Šarapovovou a postoupila už do čtvrtfinále.

"Asi to byl nejlepší zápas, který jsem kdy na tak velkém kurtu hrála," radovala se Petkovicová. "Snažila jsem se trochu měnit rytmus hry. Jindy hraju více agresivně, ale dnes jsem se snažila míčku dávat rotaci," prozradila svůj plán 

Nyní ji čeká Číňanka Na Li, která se postupně pasovala mezi hlavní adeptky na titul. Loňská semifinalistka si zvedla sebevědomí titulem v Sydnery a nyní v Melbourne neztratila ještě ani set. Dnes porazila dvakrát 6-3 osmou nasazenou Bělorusku Azarenkovou.

 

- AUSTRALIAN OPEN ŽENY (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
nedělní výsledky (23. 01. 2011)

Dvouhra - osmifinále:
Wozniacká (1-Dán) - Sevastovová (Lot.) 6-3 6-4
Schiavoneová (6-It.) - Kuzněcovová (23-Rus.) 6-4 1-6 16-14 
Na Li (9-Čína) - Azarenková (8-Běl.) 6-3 6-3
Petkovicová (30-Něm.) - Šarapovová (14-Rus.) 6-2 6-3

Čtyřhra - 3. kolo:
Peschkeová/Srebotniková (2-ČR/Slovin.) - Peerová/Shuai Peng (14-Izr./Čína) 6-2 7-6 7-3
Grandinová/Uhlířová (JAR/ČR) - Görgesová/Raymondová (7-Něm./USA) 7-6(5) 3-6 6-4 
Matteková-Sandsová/Shaugnessyová (9-USA) - Benešová/Záhlavová-Strýcová (6-ČR) 7-5 6-3

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Záhlavová-Strýcová/Marach (8-ČR/Rak.) - Lučičová/Tomic (Chor./Austr.) 7-6(3) 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

32
Přidat komentář
smazaný uživatel
já jsem slyšela, že prý Maria nechá tenisu a začne hrát v takovýchhle filmech, jako je i ten co jste sem dali. Byla by to opravdu škoda, protože je moc talentovaná.
ale film je fajn, s ním nemám problémy. Vypadá v něm nádherně. A taky ta aplikace kterou předvádí je zajímavá.
Reagovat
smazaný uživatel
Dúfajme že Sharapova bude vo viacerých akciách zúčastniť, je super kočka, je veľmi sympatická, má krásny úsmev :) A reklamuje skvelu vecičku - ani neviem či je to reklama, ved aplikásia sa dá stiahnúť zdarma. Preto je inak systém android najlepšie, veľa super aplikácie sú free.
Mariaa do toho :)
Reagovat
smazaný uživatel
nejdřív jsem nechápala, proč si tady mluví všichni o nějakém programu, ale pak mi došlo, že si mluvíte o video se Sharapovou :D video jsem viděla i já, a mně se tak moc líbilo, že vám to ani říct nemůžu. Mám ráda sharapovu a je mi hrozně sympatické, že se zúčastnila takovýhle akce..nebo nevím jak to nazvat..proste LIKE :D
Reagovat
smazaný uživatel
To stiahnem, ked sa to Sharapovej páči, tak bude aj mne :)
A ked je to naozaj taký rýchli ako vo video, tak táto aplikácia je naozaj pre mňa. Odkedy mám mobil s dotykovým displejom, tak pomaly píšem texty..vždy musím mazať, lebo moje prstičky tlačia iné písmená, čo by mali..nie je to pre mňa. Asi google voice search mi to polahší.
Reagovat
smazaný uživatel
ahojte! ja by som mala takú otázku, že v akých jazykoch ten google voice search funguje? je to aj po česky alebo po slovensky? alebo len po anglicky? lebo moja angličtina vôbec nie je taká perfektná, že by som to vedela používať, ale aplikáciu by som si veľmi chcela vyskúšať. :D diky za pomoc!
Reagovat
smazaný uživatel
ten google voice je v angličtině a taky je v češtině. další jazyky nevím, ale tyhle jsou jisté. Hlavně, že je i v češtině.
Reagovat
smazaný uživatel
Čauko,
jindrak písal, že aplikácia sa dá stiahnuť na akýkoľvek typ mobilu s operačným systémom android, ale mne to nejak nejde. Neviete náhodou prečo? Diky za odpovede, majte pekný deň.
A aby som nebol tak off. : Sharapova ideeš. Je mi lúto, že si vypadla :S
Reagovat
smazaný uživatel
to môže byť preto, že asi máš android 1.6. google voice funguje na tých telefónoch, ktoré majú aspoň android 2.1.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, ball mal si pravdu, naozaj preto sa mi nedalo nainštalovať, Je mi to lúto, tak ked budem mať mobil s novšým androidom iste to dám inštalovať :)
Reagovat
smazaný uživatel
Sarapova je naozaj dobrá tenistka, škoda, že vypadla. :S akú funkciu používa v tom videu, neviete? taká aplikácia naozaj existuje? :o
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně že ta funkce existuje, jmenuje se Google Voice Search a mužeš si ji zadarmo stahnout na jakykoliv telefon s operačním systémem android.
Reagovat
smazaný uživatel
Ahojko,
som troška smutná z toho, že Šarapová vypadla, ona je mojou favoritkou, je skvelá tenistka, okrem toho je krásna žena, má naozaj pekné fotky, keby si s tenisom skončila mohla by stáť herečkou :) čeknite: http://www.zkouknito.cz/video_70082_maria-sharapova-se-trefila-do-odpovedi
Reagovat
smazaný uživatel
Je to moc dobré video. Je vidět, že Šarapovové jde letos zatím víc natáčení reklam, než samotný tenis :P
Reagovat
smazaný uživatel
S touhle nevalnou formou Caro titul získá sotva, těžší soupeřky ještě letos nepotkala, kromě toho debaklu v exhibici. Kde zůstal její loňský vcelku útočný (na její poměry) styl hry? Letos zatím zklamání. Teď měla štěstí, že Nasťa páchala jednu chybu za druhou, trochu jsem to čekal, zkušenosti s majors má minimální. Proti vracečkám je potřeba mít víc trpělivosti. Schiavone po dnešku asi problém nebude, ale pro SF to nadějně moc nevidím, ať už se tam dostane Li nebo Petko.
Reagovat
smazaný uživatel
Velká škoda, že už na počátku v dobách hekny Seleš se u WTA neodhodlali k trestání tohoto vrcholně nesportovního chování (postupně ztráta fiftýnu, ztráta gemu, ztráta setu, konec utkání).

Vždycky žasnu nad tím, jak sázkovky dělají z Marfuši jednu z největších favoritek na titul. Kurs před začátkem turnaje měla jen nepatrně horší než současná jednička. Přitom se neustále motá kolem 15. místa žebříčku a dva roky neuhrála ani čtvrtfinále GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem rada, ze jsem byla svedkem dalsiho uzasneho utkani, ktere je zatim nejdelsi na zenskem okruhu.Ve srovnani Isner Mahut byly uzasne vymeny az do konce.Po ctyrech hodinach hraly holky,jak kdyby teprve zacinaly. Proste uzasne. Bylo jasne, ze za takoveho stavu nechtela ani jedna prohrat. Karolin to ale bude ted mit asi hodne jednoduche, pochybuji, ze se Francesca da do spravne pohody. Viz. Hewit a David. Holky diky, proste uzas a pochvala na otevrene scene.
Reagovat
smazaný uživatel
Úžasné výměny ve třetím setu, fantastický zápas. Chudák Sveta, ta teď musí být asi hodně zklamaná. No, ale aspoň že se nedá říci, že by těch svých neproměnných 6 matchbolů sama zmrvila, nýbrž je italka vždy odvrátila svou výbornou hrou.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, byl to naprosto fanstastický zápas. Vždycky jsem si myslel, že je Schiavoneová spíše antukářka, ale co předvedla v dnešním zápase bylo něco vyjímečného. Je to opravdu bojovnice k pohledání, i po více než 4 hodinách boje dobíhat tak náročné míče si zaslouží obrovský respekt. Stejně tak i Světlana. Ani jedna z nich si dnes nezasloužila prohrát. Navíc i počet vyhraných míčů 181/177 mluví za vše..Také jsem moc zvědavý na to co předvede Schiavoneová proti Caroline. Ale třeba překvapí :-)
Reagovat
misoSK
Pred zapasom som favorizoval Svetlanu a ocakaval som ze v dalsom kole si vysliapne aj na Caroline...Nakoniec vo vybornom zapase vyhrala Francesca, no mam obavy aby jej proti Danke nedosli sily, ak bude vladat ma na to aby postupila dalej
Reagovat
smazaný uživatel
By mohla být myslím velkým příslibem do budoucna, je schopná hrát pěknej tenis a ty voleje! Utkání s Wozniackou si samozřejmě prohrála sama, vypadalo se, že se zalekla toho, že by na GS turnaji v somifinále mohla porazit světovou jedničku (narážím zejména na mizérii v prvním setu od stavu 3:1 v její prospěch). Škoda, že to v druhém setu nedotáhla na 5:5, šance tam byla -- bylo by zajíímavé, jak by pak Wozniacká zahrála game při svém podání.

Bude-li na sobě poctivě pracovat, brzy ji budu v pohodě porážet, protože má rozhodně větší talent.

Na Li dnes (až na na zrhuba dva hluché gamy) výtečná, Azarenka holt nemá žádnou zbraň, kt. by mohla vyvést z míry tento typ hráček, kt. bombí od základní čáry a dobře se pohybují (takže ve výměnách získávají navrch). Uvidíme, zda jí vydrží forma, v takovém případě by myslím Šarapovovou (nebo Pekovičovou) :-) zdolala.
Reagovat
smazaný uživatel
Je tady vůbec někdo, kdo není u Caroline takyový pesimista??
Reagovat
smazaný uživatel
Co je pesimistický výrok? Že přirozený talent Wozniacké je podstatně menší než Sevastové?

Nebo to, že když na sobě Sevastová zamaká a nabere víc zkušeností, tipoval bych, že Wozniacká v budoucnu nebude dělat potíže (ledaže by se nějak zázračně zlepšila, což nepředpokládám).

Anyway, doufám, že Schiavone(ová) dá fyzicky i mentálně do kupy natolik, aby Wozniackou porazila. V opačném případě máme stále v záloze Na Li (která -- vydrží-li jí dosavadní forma, si na Wozniacké smlsne), popř. Petkovič(ová).

Já upřímně řečeno vůbec nechápu, jak někdo můžte být fanouškem Wozniacké kvůli tomu, jak hraje (na rozdíl já nevím od toho, že mu třeba připadá přitažlivá nebo sympatická -- mně ne).
Reagovat
smazaný uživatel
Ja měl na mysli ty řeči o tom, že si Sevastová ten zápas prohrála sama, Caroline snad neodvrátila několik brejkbolů?? To chceš říct, že prostě vyhrála jen díky zaleknutí Sevastové, že by mohla projít na GS do čtvrtfinále?? A s tím talentem, kdyby Caroline neměla velký potenciál, tak není světovou jedničkou. Neříkám, že Sevastová nemá taky potenciál, ale že ho má větší než Caro, to si myslím je dost odvážné tvrdit. To ukáže až průběh této sezony.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, prohrála si ho sama. Wozniacká hrála velmi podprůměrně.

Ad 2: teď je prostě takové slabší přechodné období mezi starší generací - Williamsky, Heninová, Clijstersová - a generací budoucích hvězd, kt. teprve pomalu nastupuje. Wozniacká tento prostor dočasně zaplnila díky své konzistentní výkonnosti. Uvidíme, jak bude žebříček vypadat na konci roku a v dalších letech.
Reagovat
smazaný uživatel
Já zas nedokážu pochopit, jak může někdo fandit Marfuše. Něco tak nechutného jako to bezdůvodné řvaní se ve sportu všeobecně hned tak nevidí. I když ono to důvod možná má, vyhodit soupeřku z koncentrace nebo přehlušit zvuk úderu míčku.

A přestaň už blbnout s tím (ová). Pokud to chceš mít správně, nepiš pitomosti typu Sevastováááá a věnuj pozornost Číňankám. Našim bloudilům jsem to komentoval už x-krát. V české větě se dá psát čínský otočený tvar Li Na, Zheng Jie, Peng Shuai. Pokud ale použijeme pořadí jméno + příjmení, musí se i zde (podle našich jazykovědců) zprznit přechýlením. Tedy Na Liová, Jie Zhengová, Shuai Pengová. Totéž, pokud se píše jen samotné příjmení - Liová, Zhengová, Pengová.
Reagovat
smazaný uživatel
No to já pochopit dovedu docela dobře. Například ten, kdo viděl její zápasy ve Wimbledonu 2004 a tak dále.

Já tady nehovořím tom, jak je komu kdo sympatický svým zjevem nebo osobností, ale jak se mu líbí její hra.

Ad gramatika: tak si tu čárku ve výrazu Sevastová prostě odmysli, no. :-) A tak dále.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Woz hrála velmi podprůměrně jo? To snad nemyslíš vážně tohleto. Caro je známa svou, a mnohými nenáviděnou, defenzivní hrou, nikdy nebude mít velký počet winnerů, pokud nezmění styl hry. Ale její hra donutí soupeřky dělat chyby. Kdyby hrála velmi podprůměrně, jak ty říkáš, tak by se asi do čtvrtfinále nedostala. Sevastová, hrála podobně jako Cibulková - riskantní údery k lajanám a ano párkrát ji to vyšlo, měla o 10 winnerů víc, ale 36 nevynucených chyb mluví za vše.
Na hru Caro se prostě dívá špatně, ale má prostě svůj styl a jak vidiíš, tak zabírá.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že i Wozniacká by sama ochotně souhlasila s tím, že podala silně podprůměrný výkon. :-)

Tak např. ve druhém setu chybělo (po re-breaku) málo k vyrovnání na 5:5 s tím, že by pak o její další podání asi byl docela boj.

A říkám jen, že Sevastova je větší přirozený talent a má šikovnější ruku, takže bude-li na sobě tvrdě pracovat určitě se ještě o hodně zlepší. Jestliže už nyní, kdy se zatím nachází jaksi v "surovém stavu", dovedla v leckterých částech zápasu Wozniacké pořádně zatopit, tak by jí v budoucnu neměla dělat větší problémy. Ostatně stejně jako třeba Kvitové, Petkovičové, Jovanovské, Goergesové apod. Myslím si například, že kdyby Kvitové předevčírem hrála s Wozniackou místo se Stosurovou (a jinak by hrála ve stejné formě / pohodě), výsledek by byl tak 6:3, 6:2 pro Kvitovou.
Reagovat
smazaný uživatel
Neřikám, že podala skvělý výkon, to jistě ne, ale označit ho za silně podprůměrný, to se nezlob, ale to mi hlava nebere.
Každopádně, jelikož Caroline fandím, tak jsem trochu nadsazený, ale podle mě je Woz ve čtvrtfinále právem.
Potenciál Sevastove je jiné téma a já si myslím, že má potenciál, ale jak říkám, ukáži následující mněsíce, jak ho dokáže rozvinout.
Reagovat
smazaný uživatel
A říkám já snad, že je v ČF "neprávem" (ať už to znamená v daném kontextu cokoliv)?

Říkám jen, že stačilo relativně málo a Sevastova mohla zápas řádně zdramatizovat (a že její přirozený talent je větší než Wozniacké).
Reagovat
smazaný uživatel
Mohla, ale nezdramatizovala :)
Ale jo jasně, každý má svůj názor, já je respektuji. Ukáže čas, kdo byl pravdě blíž...
Reagovat
smazaný uživatel
No, ale nejprve musíme vymezit, o jaké pravdě tady vlastně mluvíme. tedy já konkrétně tvrdím:

1/ Úspěchy Wozniacké jsou spíše špatným vysvědčením ostatních hráček ze špičky, než důkaz o vyoké kvalitě její hry.

2/ Nestane-li se nic naprosto mimořádného (typu že další adeptky na trůn z mladé generace se zraní nebo vyhoří jako Vaidišová), že Wozniacká bude mít tenisovou kariéru maximálně typu Michaela Changa. Tj. solidní, konzistentní výkony, ale maximálně tak do pítého, šestého místa (Chang byl ovvšem nějakou dobu i druhý na světě, jestli se nemýlím, ale to bylo v době, kdy Agassi dočasně vyhořel, Becker pomalu končil (přesto jej hladce porazil ve finále Aus. Open v roce 2006) atd.

Jaká je Tvá predikce?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist