Blake odehrál poslední zápas kariéry. Na US Open se loučil nočním zápasem

29. 8. 2013, 09:33
Aktuality 13
US OPEN - James Blake na startu US Open oznámil, že vstupuje do posledního turnaje kariéry. Ta pro něj skončila zápasem prvního kola, v němž neudržel vedení 2-0 na sety proti Chorvatu Ivu Karlovičovi.
James Blake

James Blake v pondělí ráno na tiskové konferenci před startem US Open oznámil, že vstupuje do posledního turnaje své kariéry.

A nezačal ho vůbec špatně, neboť proti Chorvatu Ivu Karlovičovi, který se do hlavní soutěže dostal z kvalifikace, navzdory ztracenému servisu z úvodní hry vyhrál první dva sety a mířil za postupem do 2. kola. Dobře rozehraný zápas ale do vítězného konce nedotáhl.

Na kurtu Louise Armstronga i přes veškerou snahu, podporu publika a pouhá dvě prohraná podání vedení 2-0 ztratil. Dvakrát nezvládl tie-break a po třech a půl hodinách prohrál 7-6 6-3 4-6 6-7 6-7. Přitom Blake vyhrál 170 fiftýnů, o tři více než Karlovič, který zápas ukončil 38. esem a poslal o rok mladšího Blakea do tenisového důchodu. 



James Blake"Díky všem, kteří zůstali. Dívám se na hodiny a je už po půlnoci a ještě pořád mě tu podporovala spousta lidí. Je to pro mě těžké, že už nikdy v životě znovu neprožiju tenhle pocit, cením si každého z vás, co jste tady," loučil se Blake slzami v očích a vychutnával si ovace stojících fanoušků.

"Díky tomuhle aplausu si uvědomuju, že všechno, co jsem během 14 let na okruhu dokázal, a všechna ta tvrdá práce měly smysl," řekl Blake při loučení. Přece jen ho ale mrzelo, že přišlo o pár dní dříve, než doufal. "Moc toho asi dneska nenaspím. "Myslím, že se dnes moc nevyspím. Budu přemýšlet o šancích, které jsem měl," přiznal.

Třiatřicetiletý Američan tmavé pleti byl rád, že prohrál až po půlnoci místního času a tedy ne v den 50. výročí slavného projevu bojovníka za lidská práva Martina Luthera Kinga. "Hodně jsem na to dnes ráno myslel. Říkal jsem si, že by bylo skvělé vyhrát, protože tohle je hodně důležitý den v naší historii," uvedl Blake.

James BlakeKe splnění přání oslavit Kingův washingtonský projev začínající slovy "I Have a Dream" (Mám sen) vítězstvím nebyl daleko.

"Říkal jsem si, že bychom to mohli dotáhnout do půlnoci a snad vyhraju... Ale prohrál jsem až další den," komentoval svůj poslední zápas Blake. 

Blake uzavřel kariéru jako 100. hráč žebříčku ATP. Světovou čtyřkou byl v roce 2006, přitom o dva roky dříve prožíval nejtěžší období v kariéře. Nejdříve v tréninku na turnaj v Římě narazil nešťastně hlavou do sloupku u sítě a zlomil si krční obratel. V červenci pak ztratil otce, jenž podlehl rakovině. Po vyléčení zraněné páteře přišla další rána. Blakea napadl vzácný virus, po němž ochrnul na polovinu obličeje a lékaři se dokonce obávali oslepnutí. 

"Tyhle časy, kdy jsem prožil největší tragédie v životě, mi ukázaly, jaké mám teď štěstí, že mohu dělat, co chci. Vždyť má kariéra v roce 2004 málem skončila hned dvakrát. Milimetry mě dělily od zlomení páteře a ochrnutí na zbytek života," vzpomínal na krušné chvíle. 

Během profesionální kariéry od roku 1999 vyhrál někdejší student Harvardu deset turnajů ve dvouhře a sedm ve čtyřhře. Na grandslamech došel nejdále do čtvrtfinále, jednou na Australian Open a dvakrát v New Yorku.

"Vždycky jsem chtěl završit kariéru na US Open," řekl už před svým posledním utkáním Blake, který se těší, až bude trávit více času s manželkou a jejich roční dcerkou. Do budoucna uvažuje o roli kapitána daviscupového týmu USA a práci televizního komentátora.

Murray nezaváhal, Del Potro musel bojovat
Včerejší program na více než čtyři hodně přerušil déšť, všechny zápasy 1. kola mužské dvouhry se ale zvládly odehrát. Bez problémů začal cestu za obhajobou titulu Brit Andy Murray. Svěřenec Ivana Lendla a letošní vítěz Wimbledonu porazil Francouze Michaela Llodru za 98 minut 6-2 6-4 6-3 a vyhrál tak i jejich čtvrtý vzájemný duel.

"Mám za sebou dobrý start, protože on je nečitelný a nevypočitatelný soupeř. Zápasy s ním můžou být i noční můrou, ale zvládl jsem to," komentoval Murray.



V dvakrát přerušeném utkání uspěl až po čtyřsetovém boji Juan Martín Del Potro. Šampion z roku 2009 se hned v prvním zápase na kurtu potil 4 hodiny a 18 minut, po kterých zdolal 6-3 6-7 6-4 7-6 Španěla Guillerma Garcíu-Lópeze.

Ve 2. kole se Del Potro utká s vítězem US Open z roku 2001 Lleytonem Hewittem, s nímž má vyrovnanou bilanci 2-2. Australan si obě výhry připsal na trávě, tu poslední letos v Queens Clubu. Hewitt si ve svém úvodním zápase poradil rovněž 3-1 na sety s domácím Brianem Bakerem.

Marcos Baghdatis na úvod US Open porazil snadno 6-4 6-3 6-1 Japonce Go Soedu a teprve na druhém z posledních 14 turnajů postoupil do 2. kola. V něm se střetne s Jihoafričanem Kevinem Andersonem.

Po skvělém červenci na evropských antukách, na nichž vyhrál 13 zápasů v řadě a získal své první dva tituly, ztratil formu na severoamerických betonech Fabio Fognini. Na US Open italský tenista skončil v úvodním kole po hladké porážce 1-6 2-6 2-6 s domácím Rajeevem Ramem.

V prvním kole skončil stejně jako před rokem Jürgen Melzer, který v sobotu vyhrál turnaj ve Winston-Salemu. Dvaatřicetiletý Rakušan neuhrál ani set s Rusem Jevgenijem Donským, kterému podlehl 5-7 3-6 6-7.
- GRANDSLAM US OPEN 2013 -
(USA / New York, tv. povrch, 34.300.000 dolarů)
středeční výsledky mužů (28. 08. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Murray (3-Brit.) - Llodra (Fr.) 6-2 6-4 6-3 
Del Potro (6-Arg.) - García-López (Šp.) 6-3 6-7(5) 6-4 7-6 (8)
Ram (USA) - Fognini (16-It.) 6-1 6-2 6-2
Anderson (17-JAR) - Brands (Něm.) 7-5 4-6 6-2 6-3
Seppi (20-It.) - Malisse (Belg) 6-3 3-6 7-5 7-5
Južnyj (21-Rus.) - Mahut (Fr.) 6-4 6-4 7-6(4)
Bogomolov (Rus.) - Paire (24-Fr.) 7-5 2-6 6-4 5-7 7-6(5)
Donskoj (Rus.) - Melzer (29-Rak.) 7-5 6-3 7-6(3)
Devvarman (Indie) - Lacko (SR) 4-6 6-1 6-2 4-6 6-4
Baghdatis (Kypr) - Soeda (Jap.) 6-4 6-3 6-1
Gojowczyk (Něm.) - Sijsling (Niz.) 7-6(7) 2-6 6-4 6-1
Smyczek (USA) - Duckworth (Austr.) 3-6 6-2 6-4 6-1
Hewitt (Austr.) - Baker (USA) 6-3 4-6 6-3 6-4
Dolgopolov (Ukr.) - Goffin (Belg.) 6-2 6-4 6-4 
Baghdatis (Kypr) - Soeda (Jap.) 6-4 6-3 6-1
Karlovič (Chorv.) - Blake (USA) 6-7(2) 3-6 6-4 7-6(2) 7-6(2)
Mayer (Arg.) - Hanescu (Rum.) 7-6(4) 6-4 3-6 7-6(4)
Granollers (Šp.) - Zopp (Est.) 6-1 3-6 1-6 6-3 6-4

Čtyřhra - 1. kolo:
Montaňés/Robredo (Šp.) - Čermák/Polášek (15-ČR/SR) 6-4 6-0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tento hráč hraje srdcem a navíc je to charakter.Bohužel tenis je velice náročným sportem, který se nedá hrát věčně.Škoda, že mu proti Karlovičovi nevyšlo. Ten má prakticky hru založenou na sotva dvou úderech a kolikrát se na to nedá ani koukat.Přeji mu do budoucna hodně štěstí
Reagovat
Fandina
ať se daří!!!
Reagovat
Mayo
James - pánes (:
Reagovat
a.magerova
Jj souhlasím, je to Frajer!
Líbilo se mi i to, jak pěkně se zachoval Ivo :-)
Reagovat
Mayo
ako sa zachoval ? nevidel som to totiž alebo v tomto krátkom videu to je vidno ? (ešte som ho nepozeral)
Reagovat
a.magerova
Jo koukni na video.
Jen krátce poděkoval divákům, zatleskal Jamesovi a odešel.
Reagovat
Mayo
jojo už som pozrel (: ináč škoda, že to JB nedotiahol keď už viedol 2-0 tie tajbrejky tam...som len zvedavý aký ďalší Američan ukončí o rok kariéru :P
Reagovat
a.magerova
No a teď koukám, že tu dali jiné (kratší) video, takže už není vidět jak Ivo odchází a nechává kurt Jamesovi :-/
Reagovat
smazaný uživatel
keby som si mal tipnut tak Fisch,ale ak dolieci zranenie tak moze hrat aj dlhsie,dobre sa na jeho tenis pozera
Reagovat
smazaný uživatel
Byl jsi vynikajici tenista s oku lahodicim agresivnim stylem. A ikdyz jsi posledni roky objizdel hlavne mensi turnaje tak kazdy si stejne bude pamatovat Tvoje nejlepsi tenisove leta. Hodne stesti v nasledujicim zivote a uzi si vse co jsi za dobu kariery nestihl.

Me budes na okruhu hodne chybet :-(
Reagovat
smazaný uživatel
hrozně mě mrzí, že končí šoumen skvělý hráč, takových je poskromnu.
Reagovat
smazaný uživatel
Mohl ještě rok - dva vydržet alespoň na challengerech. Je to škoda, byl to skvělý hráč s jednoduchým stylem hry, jednoduchým forehandem a podáním a díky tomu jsem ho měl rád..
Reagovat
smazaný uživatel
Mluvíte mi z duše. Prostě zůstane velká vzpomínka na krásné zápasy. jeho charisma a styl hry. Jednoručný BC, rychlé ruterny, no v době kdy válel prostě pohádka.Tak Jamesi at se daří v soukromí a snad někdy dovi alespon jako DC kapitán.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist