Bouzková si v Praze poradila s Krausovou, Martincová finále na Livesport Prague Open neobhájí

25. 7. 2022, 12:59
Aktuality 86
LIVESPORT PRAGUE OPEN - Marie Bouzková na třetí pokus vyhrála zápas v hlavní soutěži domácího turnaje WTA v Praze. V prvním vystoupení od úspěšného Wimbledonu potvrdila roli favoritky proti Rakušance Sinje Krausové startující z pozice lucky losera. Naopak vstup do Livesport Prague Open nezvládla loňská finalistka Tereza Martincová, která neudržela vedení proti Chloé Paquetové a utrpěla pátou porážku v řadě.
© LIVESPORT PRAGUE OPEN / Pavel Lebeda (sport - pics.cz)

Marie Bouzková do Prahy dorazila po životním úspěchu. Před pár týdny ve Wimbledonu totiž poprvé přešla přes druhé kolo grandslamových podniků a nakonec ji až ve čtvrtfinále zastavila pozdější finalistka Ons Džabúrová. Za fantastický výsledek však nedostala žádné body do žebříčku.

Ty nicméně může posbírat na betonech v pražské Stromovce. Livesport Prague Open se čerstvě 24letá Češka účastní popáté, v hlavní fázi účinkuje potřetí. A poprvé se dostala do druhého kola, nasazená osmička si dnes před domácím publikem poradila 6-2 7-6(2) s 20letou Rakušankou a #208 Sinjou Krausovou.

Favorizovaná Bouzková do utkání vstoupila ztraceným podáním, ale v úvodním dějství nedovolila Krausové, která se do hlavní soutěže dostala jako lucky loser a vyzkoušela si ji na hlavním okruhu teprve podruhé, ani jednou uhájit servis. Od stavu 3-2 v první sadě získala šest her v řadě a vypadalo to na hladký postup.

Jenže pražská rodačka začala mít problémy s levým chodidlem, brejk na 5-2 nepotvrdila, nechala soupeřku diktovat hru a nakonec postup vybojovala až v tie-breaku. Ve zkrácené hře dominovala a zápas zakončila svým třetím esem. "Udělal se mi puchýř. Potřebovala jsem ho jen přelepit a pak už jsem o něm nevěděla. Ta přestávka mě ale vyvedla trochu z rytmu. Soupeřka začala hrát agresivněji, šla si pro to a padalo jí to tam. Jsem ráda, že jsem to vybojovala," uvedla.

O čtvrté čtvrtfinále v letošní sezoně se utká s krajankou a kvalifikantkou Dominikou Šalkovou, či Švýcarkou Ylenou In-Albonovou. "První zápasy jsou vždy ošidné. Bylo to ode mě trochu nervózní utkání na rozkoukání, takže jsem ráda, že jsem ho zvládla. Po dlouhé pauze (od Wimbledonu) bylo trochu těžké dostat se do zápasového rytmu, navíc tu byla i změna povrchu. Po dnešku jsem se ale už adaptovala a těším se na další zápas," řekla na pozápasové tiskové konferenci.

Tereza Martincová si loni v Praze zahrála své jediné finále na okruhu WTA, letos se k němu ani nepřiblíží. Už v prvním kole 27letá Češka neudržela vedení 6-2 a 3-1 proti Francouzce Chloé Paquetové a po dvou hodinách boje prohrála 6-2 4-6 3-6.

V prvním setu Martincová ztratila pouze čtyři míčky po svém servisu a ve druhém se ujala vedení 2-0. Jenže pak třikrát po sobě neudržela podání a druhou sadu ztratila. V rozhodujícím dějství měla dva brejkboly na 2-0, ale šance nevyužila, prohrála deset fiftýnů po sobě a zpátky do hry se už nedostala.

27letá Češka tak od červnového postupu do semifinále v Nottinghamu, v němž vzdala kvůli zranění pravého kolena, tak utrpěla už pátou porážku v řadě. Dnes alespoň ukončila čekání na vyhraný set.

"Co si pamatuju, udělala jsem (ve druhém setu) pár jednoduchých chyb po sobě a pak se mi to celé sesypalo. Nebyla jsem schopná se vrátit zpět," uvedla Martincová.

"Myslím, že mě to pak i ovlivnilo psychicky. Chybí mi odehrané zápasy, protože se to teď poslední dobou nesešlo. Člověk se snaží vrátit, ale spíš bojuje sám se sebou, než aby řešil hru soupeře. To, že jsem tu byla vloni ve finále, mi už vypadlo, ale stejně mě mrzí, že jsem to neobhájila," dodala Martincová.

Dalších pět domácích hráček vstoupí do Livesport Prague Open až v úterý. Barbora Krejčíková vykročí za obhajobou proti Rusce Anně Blinkovové, divoká karta Linda Nosková se utká s lucky loserem Natalií Vichljancevovou, Barbora Palicová se na zvládnutou kvalifikaci pokusí navázat proti divoké kartě a šampionce letošní pařížské juniorky Lucii Havlíčkové a Šalková bude hrát se Švýcarkou Ylenou In-Albonovou. Zítra se fanouškům představí také světová dvojka Anett Kontaveitová z Estonska.

Deblová derby vyhrály Sestini Hlaváčková s Hradeckou a Havlíčková s Noskovou
V prvním kole Livesport Prague Open dnes došlo na dvě deblová derby. Program prvního dne uzavřely úspěšnou čtyřhrou Lucie Hradecká a Andrea Sestini Hlaváčková. Duo H+H porazilo Anastasii Detiucovou a Miriam Kolodziejovou 5-7 6-2 10-3.

Zatímco duo H+H ztratilo v prvním setu dvakrát servis, ve druhé sadě už bylo stoprocentní a v supertie-breaku zvítězilo za ovací fanoušků jasně 10-3.

V soutěžním zápase se Hlaváčková objevila poprvé od listopadu 2018, kdy ukončila kariéru kvůli mateřství. Po boku Hradecké hraje dokonce poprvé od roku 2016, aby se definitivně rozloučila s kariérou.

"Začátek byl hrozně slabounký, hlavně z mé strany, což se dalo asi čekat. Byla jsem trochu zoufalá. Za stavu 1-4 mi došlo, že musíme uhrát taky nějaké solidní skóre. Jakmile jsme ale vyhrály pár balonků, začala jsem si to trochu užívat. Ve vítězství jsem moc nedoufala, ale Lucka pak podržela několik gamů skoro sama a dostala nás zpět do zápasu. Ve druhém setu to z nás strašně spadlo. Na kurt přišel příjemný chládek, bylo to najednou celé vyklidněné a dobře to dopadlo," řekla Sestini Hlaváčková.

V souboji nadějných českých teenagerek uspěly poslední dvě šampionky pařížské juniorky Lucie Havlíčková s Lindou Noskovou, které porazily po setech 7-5 6-4 Barboru Palicovou a Dominiku Šalkovou.

Nasazené Belgičanky Mertensová a Van Uytvancková dohrály v prvním kole
Předloňská finalistka a nasazená trojka letošního ročníku Elise Mertensová se s Livesport Prague Open rozloučila hned v úvodním kole. Belgičanka nestačila 3-6 6-2 2-6 na Magdu Linetteovou, se kterou vyhrála všechny tři předchozí souboje, dokonce bez ztráty setu.

"Bylo to těžké, ale to jsem očekávala. Hrály jsme spolu už třikrát a pokaždé mě porazila. Musela jsem být vytrvalá a trpělivá," komentovala polská tenistka, kterou v dalším zápase čeká vítězka duelu Snigurová - Tomovová.

Po Mertensové se do druhého kola nedostala ani další z nasazených Belgičanek Alison Van Uytvancková, jež musela po sedmi gamech vzdát slovinské kvalifikantce Dalile Jakupovičové.

• WTA 250 PRAHA •
Česko, tv. povrch, 251.750 dolarů
pondělní výsledky (25. 7. 2022)
• Dvouhra - 1. kolo •
Bouzková (8-ČR) - Krausová (Rak.) 6-2 7-6(2)
Paquetová (Fr.) - Martincová (ČR) 2-6 6-4 6-3
Linetteová (Pol.) - Mertensová (3-Belg.) 6-3 2-6 6-2
Jakupovičová (Slovin.) - Van Uytvancková (6-Belg.) 5-2 / skreč
Hibinová (Jap.) - Buzarnescuová (Rum.) 6-2 6-2
Qiang Wang (Čína) - Petersonová (Švéd.) 1-6 6-3 7-6(4)
Lin Zhu (Čína) - Ďjačenková (-) 6-1 6-1
• Čtyřhra - 1. kolo •
Hradecká/Sestini Hlaváčková (ČR) - Detiucová/Kolodziejová (ČR) 5-7 6-2 10-3
Havlíčková/Nosková (ČR) - Palicová/Šalková (ČR) 7-5 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

86
Přidat komentář
Mony
Tak komu z mladých fandit? Lucka H. je ještě limitovaná počtem turnajů a žádné body si tu ještě nepřipsala. Bára už to může rozjet naplno.. Takže ji budu fandit až příště.. Ale zase, turnaj by prisel o krásnou babusmilesmile
Reagovat
Serpens
Já určitě Havlíčkové, přijde mi sympatičtější, asi je to tím, že jsem na blonďaté barbíny nikdy moc nebyl :)
Reagovat
Mony
Já taky ne, ale přece..
Reagovat
Mony
V tom charisma je velký rozdil
Reagovat
misa
Palicová je pro mě Kilnarová č.2. Vybělené vlásky a fotky před zrcadlem.
https://www.instagram.com/barbora_palicova/
Reagovat
Serpens
Snad jí instagramitída taky nezkazí kariéru, zákeřná to choroba :D
Reagovat
Mony
Hlavně, že na tréninku maka. V te instagramitide není sama, to je prolezle víc, než covid
Reagovat
vavrinec
Tak jsem si byl na tři týdny odpočinout u Tour de France a MS v atletice. No a po návratu vidím, že je tu vše při starém. Vlastně nechápu proč, ale doufal jsem, že se něco zlepší. Nezlepšilo. smile
Reagovat
Pavol
Akože nezlepšilo. Všetko sa zlepšilo. Najlepší diskutéri akých poznám. Napríklad aj ty si výborný. smile
Reagovat
vavrinec
Ja som, ale to som ja! smile
Reagovat
Pavol
Tiež mám niekedy tendenciu účelovo sa chváliť ale väčšinou to k ničomu dobrému nevedie. smile
Reagovat
EllNino
Dneska pěkný den :)
Postup Marušky, H+H, Lindy, Jirky Lehečky, gratulace
Reagovat
SpacialRecognition
prohrát set s Berberovič, ostuda
Reagovat
Matej4732
co u tebe není ostuda? Mimochodem Berberovic porazila letos i Stephens....
Reagovat
SpacialRecognition
myslíš to jak se na to Stephens vyflákla?
Reagovat
Matej4732
Jo to myslím ...
Reagovat
SpacialRecognition
takže argumentuješ uplně nesmyslně. Prohrát byť i jen set, s hráčkou úrovně Berberovič je neomluvitelný
Reagovat
EllNino
Prosímtě uklidni se, Lindě je 17 let a momentálně je v herní a výsledkový sinusoidě někde na úrovni Terezy Martincový, takže je úplně jedno, kdo je na druhé straně kurtu, pere se sama se sebou ... a dělat z Berberovic to, co z ní děláš ty, je sprotý a stydět by ses měl spíš ty, je to tvá ostuda
Reagovat
SpacialRecognition
Jasně, Berberovič je geniální hráčka s top 10 budoucností...
To že je Berberovat čtvrtiřadá hráčka bez budoucnosti dokazuje i to, že jí porazila i taková Kung, která prohrává kde se dá. Jedna výhra nad vypouštečkou pouťáků Sloane jaro nedělá.
Reagovat
EllNino
Hele nejde přece o Berberovic, ale o to, že Linda prostě teď není schopná vyhrát zápas
Reagovat
smazaný uživatel
To SpacialRecognition nepochopí ani náhodou.
Reagovat
Matej4732
tak očividně něco v ní je, grandslamová vítězka by měla vyhrát zápas s takovou hráčkou (podle rankingu) s prstem v nose. Ale hádat se s tebou nebudu.
Reagovat
SpacialRecognition
Stephens na pouťácích dokáže prohrát s každým, něco zahraje, jen když jí teče do bot
Reagovat
JohnB
Ty ses dobrý pacient co? smile
Reagovat
SydneyOpen
super, ve druhém setu v STB parádní výkon a pokud Andy bude zdravotně OK tak to můžou klidně dotáhnout až do finále...
Reagovat
SydneyOpen
nechápu že tam není jestřábí oko. Na turnajích WTA by už to měla být samozřejmost...
Reagovat
EllNino
pěkná minela :D
Reagovat
SydneyOpen
nechápu, umpirová to měla přímo pod očima :D
Reagovat
EllNino
Krásná baba :))
Reagovat
Fandina
Jj souhlas.
Reagovat
JohnB
takovy hodne rusky typ, nic pro me, ale jo, da se
Reagovat
BooOoo
Souhlas! Nádhera, Miriam vedle ní působila jako typická česká selka
Reagovat
EllNino
jsem zvědav, jestli se do finále Češka dostane ... dnešní výkony českých tenistek byly dost rozpačité
Reagovat
EllNino
I tak je v race na 61. místě, což tedy moc nechápu :) Za 11 výher v sezóně ...
Reagovat
lxr
Protože se většině hraček na okruhu nedaří. Letos je to hrůza skoro od všech. smile
Reagovat
EllNino
no tak někomu se dařit musí ne? :) nejde, aby se všem nedařilo :D
Reagovat
lxr
Pár hráčkám ano, ale u většiny žádná sláva. Často prohraji skoro s kýmkoli.
Reagovat
vergus
Všechno posbírá Iga s Ons a dvestěpadesátky vymetou Kontaveit s Kasatkinou
Reagovat
SpacialRecognition
Martincová 20 winners / 54 UE
Paquet : 11 winners / 27 UE
Reagovat
lxr
Bohužel byla to hrůza. Ve druhém setu začala Terka šíleně chyboval a Paquet toho využila. Jinak nehrála nic světového.
Reagovat
Dobry-den
Nejspíš taky covid, podle toho, jak vypadala bez šťávy. smile
Reagovat
JohnB
6:2, 3:1 a 40:15, ale za ten vykon bohuzel prisla odmena v podobe prohry, bylo to neco strasnyho
Reagovat
EllNino
Asi nervy, totálně odešla
Reagovat
JohnB
Ono to nebylo kdovijaky ani do toho stavu. Spis Paquet ji to davala sama. Treti set stacilo Paquet jen vracet.
Reagovat
EllNino
Jako bylo to dost slabé, ono Tereza ani minulý rok nehrála tady bůhvíco, nemohla vůbec zabít balón ...
Reagovat
ladinec
Asi myslela na tatera. Nevím proč, ale je mi nejméně sympaticka z našich tenisek
Reagovat
EllNino
Od 2. poloviny 2. setu ani náznak povzbuzování, totální negativismus a žádná snaha o změnu :/

5. prohra v řadě, pokud takhle chce hrát dál, může se se stovkou brzy rozloučit
Reagovat
tommr
já hlavně nechápu že může tak odfláknout zápas před domácím publikem. Copak se vůbec nestydí? smile
Reagovat
SpacialRecognition
by byla těžká ostuda, vždyť ani nehraje nic extra.
Reagovat
EllNino
Reagovat
EllNino
Škoda no, Tereza má letos jen 11 výher a spoustu proher v 1. kole, nebýt toho semifinále v Nottighamu, naposledy vyhrála 1. kolo v Indian Wells
Reagovat
EllNino
Já to vlastně vůbec nechápu, co se stalo ...a hlavně, jak se to stalo, kdy došlo ke změně momenta nějak
Reagovat
tommr
za stavu 3-1 40-15 na podání ve druhém setu tam začala sázet jednu chybu za druhou a už se z toho nevzpamatovala ... smile
Reagovat
SpacialRecognition
Jak tak koukám, tak to bude první výhra Paquet nad hráčkou top 100 od nějakýho roku 2019, a to že někdo proti ní dokázal prohrát 10 míčů v řadě bude ještě dýl.
Reagovat
EllNino
Bohužel upinkaný tenis
Reagovat
vergus
Ten Kozohorský je fakt třída; výsledky Týny Pl. vydává za Karolíniny a vůbec mu nepřijde divné, že pár týdnů po údajné prohře v 1. kole RG s Paquet skočila z 44. místa na pozici světové jedničky smile
Reagovat
SpacialRecognition
za stavu 3-1 40-15 ve druhém jí přestal fungovat mozek.
Reagovat
tommr
jj vypadá to že jí přeskočilo ... smile
Reagovat
horska.kraslice
Každopádně tenis v bílém je nejhezčí.
Reagovat
EllNino
Centr:
1. Havlíčková - Palicová
2. Šalková - In-Albon
3. Kontaveit - Gorgodze
4. Krejčíková - Blinkova

Jednička:
1. Cornet - Zakharova
2. Cirstea - Selekhmeteva
3. Nosková - Vikhlyantseva

Dvojka:
1. Snigur (nehrála dřív za Bělorusko?) - Tomova
2. Potápka - Xinyu Wang
Reagovat
tommr
Lindu jako naší nejlepší juniorku bych čekal na centru. Třeba jí to ale takhle vyhovuje ...
Reagovat
EllNino
Linda ale není ze Sparty, tak možná proto :)
Reagovat
Dobry-den
Kdo je Snigur a jak se dostala do hlavní soutěže? smile Nikdy jsem to jméno neslyšel. smile
Reagovat
Matej4732
Vítězka Wimbledonské juniorky 2019
Reagovat
Dobry-den
Máš pravdu. smile
Ale je dost vysoko v žebříčku na to, že jsem o její jméno nikdy ani nezavadil...

Asi se úspěšně vyhýbala Češkám. smile
Reagovat
Enterprise
Nevím proč, ale taky jí mám zafixovanou jako Bělorusku. Ale narodila se v Kyjevě a i v několik let starých článcích na internetu je uváděna jako Ukrajinka.
Reagovat
EllNino
Fantastická výměna na závěr setu :)
Reagovat
tommr
jj ten setbol byl pěknej ... smile
Reagovat
EllNino
Proč se ten zápas musí nutně odehrát hned dneska? Vždyť Rebecca dneska hrála finále kvaldy a bude hrát proti odpočaté Maje? To by to nepočkalo do zítra? Neřeknu, kdyby to byl poslední zápas na dohrání třeba 2. kola, ale vždyť turnaj dneska začal smile
Reagovat
tommr
nezapomněl jsi náhodou že se to hraje v Polsku?
Reagovat
BooOoo
Taky luštím, taky nevím. Varšava je dost "malá" na to, aby záměrně pomáhala domácím, což si dovedu představit třeba na US Open, třeba u Gauffové. Zároveň za ty roky tenisu nerozumím, proč se nový den na turnaji nezahajuje dohrávkou z minulého dne, ale ta je v pořadí až po nějakém zápase. Což se dneska v případě Beky a dlouhého zápasu finále kvalifikace může projevit. A ještě, když by se její soupeřka Tena dostala do MD jako LL, tak bude hrát odpočatá nejdřív zítra...
Reagovat
EllNino
dost velká trapárna
Reagovat
Pavol
Už sa to prejavuje. smile
Reagovat
lvicek
No to neni zas tak divne... Kdyz hracky nedohraji zapas, tak zrejme skoncily dost pozde. Po zapase jeste musi nejspis nejake masaze a ruzne procedury, nejake jidlo, atd. a dostanou se dost pozde do postele. Tak by pro ne bylo asi celkem blbe, aby druhy den musely hned zase jako prvni na plac (predtim snidane, nejake rozcviceni, rozehravka...?).
Reagovat
JohnB
Bys asi měl napsat pořadatelům, brečením tady to moc nezměníš.
Reagovat
EllNino
Tak to by vlastně nemusela obecně rukrika diskuze ani existovat, my tu rozhodně nic nezměníme, jen mě to zarazilo :))
Reagovat
zfloyd
přes problémy ve druhém setu kdy otáčela z 2:4 na 6:4 porazila Jesiku , která vypadala, že reprezentuje nějaký pohřební ústav
Reagovat
tommr
po skvělých výkonech ve Wimbledonu jsem čekal od Marie trochu víc než dneska předvedla. Naštěstí má Marie opravdu lehkej los takže se snad ještě může rozehrát k lepším výkonům ...
Reagovat
Mony
Tak LL že jen z nasazenych nemohly losovat, protože nasazena Glusko se nedostala a byly jen 3 nasazene.
Reagovat
EllNino
ale to není z nasazených, ale z čtyr nejvýše postavených, které vypadly ve finále kvalifikace, a to pouze za předpokladu, že se někdo odhlásí před skončením kvaldy :) Pokud se někdo odhlásí až po skončení kvaldy, už se jede podle žebříčku a nelosuje se
Reagovat
Mony
To by šlo. Koukám, že Hibino byla fakt nejvýše z nenasazenych finalistek, takže Glusko si jen odnesla Černého Petra
Reagovat
EllNino
Má velkmi dobrý los, čtvrtfinále snad zvládne :) Snad by mohla i hrát proti Domče, In-Albon na betonu je určitě hratelný los

Gratulace, konečně výhra v Praze :) Tenis nic moc, ale určitě lepší než loňská hrůza se Storm Sanders ... to byla pro mě jedna z nejhorších porážek Marie za celou její kariéru ...

Teď Mertens - Linette, to mi přijde spíš tak zápas hodný semifinále :)
Reagovat
misa
Loni hrála v prvním setu slušně, pak došly síly.

Pro mě jedna z nejhorších proher je letošní Madrid. Nadějné skóre, v koncovce rozložená soupeřka, velké body na dosah ruky - a strach z výhry.
Reagovat
EllNino
jo myslíš s Kaťou ... tam to bohužel nezvládla no :/ A taky zoufale chybí ty body za Wimby
Reagovat
misa
Hodně utrápená výhra. Soupeřka se ve druhém setu zvedla, protože jí to Marie dovolila. V tiebreaku ale Rakušanka dost chybovala, takže MB mohla slavit postup.

První bodované vítězství od French Open.
Reagovat
zfloyd
povinné vítězství , mnohem horší pohyb než ve Wimbledonu , dá se říct , že nejhezčí na zápase byly její tenisky
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist