Bouzková ve svém prvním finále prohrála tříhodinovou bitvu se Svitolinovou

9. 3. 2020, 06:17
Aktuality 19
WTA MONTERREY - Marie Bouzková ve svém prvním finále na okruhu WTA neuspěla, byť svedla se světovou sedmičkou Elinou Svitolinovou tříhodinovou bitvu. V mexickém Monterrey jednadvacetiletá Češka podlehla papírové favoritce 5-7 6-4 4-6 a Ukrajinka tak zaznamenala svůj první titul od triumfu na Turnaji mistryň 2018.
Profily hráčů
E. Svitolinová a M. Bouzková

První čtyři letošní turnaje WTA skončily pro Marii Bouzkovou pokaždé hned v prvním kole. V Brisbane, Hobartu, na Australian Open i v Acapulku.

Postoupit poprvé v sezoně do 2. kola dokázala až v uplynulém týdnu v Monterrey, kde se dostala na vítěznou vlnu. Postupně si poradila se Slovenkami Kristínou Kučovou a Karolínou Schmiedlovou, Číňankou Yafan Wang i světovou šestnáctkou Britkou Johannou Kontaovou a bez ztráty setu se poprvé prodrala do finále turnaje WTA.

Přemožitelku našla jednadvacetiletá Češka až v boji o titul v hráčce Top 10 Elině Svitolinové. Favorizované Ukrajince, kterou porazila loni na podzim v Guangzhou, podlehla po tříhodinovém boji 5-7 6-4 4-6.

"Byla to úžasná bitva. Marie bojovala a utkání mělo vysokou úroveň. Neexistovala lehká hra. Fanoušci z nás dostali to nejlepší," komentovala Svitolinová.

Hned první game ukázal, jak tuhý boj o titul fanoušci uvidí. Češka vzala světové sedmičce po jedenácti minutách servis, ale soupeřka srovnala na 2-2 a o úvodní set Bouzková přišla po chybě z bekhendu ve dvanácté hře. Ve druhém setu česká tenistka v dlouhých a intenzivních výměnách Svitolinovou přehrávala a sadu rozhodla brejkem na 4-3.

Do rozhodující sady vstoupila Bouzková brejkem, ale pak vítězka Turnaje mistryň z roku 2018 Svitolinová získala čtyři hry v řadě. Za stavu 2-5 ještě Bouzková získala dva gamy, ale poté ji při prvním mečbolu donutila soupeřka chybovat po povedeném zkrácení. "Byla jsi v závěru silnější," gratulovala Bouzková Svitolinové.



Bouzková i přes finálový neúspěch přidala do svého životopisu další hezkou vzpomínku na Mexiko. Před pěti lety v Acapulku si připsala debut na okruhu WTA, předloni v Monterrey poprvé prošla kvalifikací podniku WTA, v Cuernavacu 2016 a Irapuatu 2018 vyhrála dva turnaje ITF, loni se dostala do finále akce WTA 125k v Guadalajaře a nyní v Monterrey si poprvé zahrála finále podniku WTA International.

Vítězka juniorky na US Open z roku 2014 Bouzková pronikla v novém vydání světového žebříčku poprvé do elitní padesátky. Ze 57. místa se pražská rodačka posunula na 47. příčku, zatímco před rokem byla na 130. pozici.

Bouzková, kterou trénuje španělský kouč Cristian Requeni, si za účast ve finále připsala na konto 21.400 dolarů, tedy přes 477 tisíc korun.

Svitolinová v Mexiku získala první titul od triumfu na Turnaji mistryň 2018 a svou skvělou finálovou bilanci vylepšila na 14-3. Letos však stále neporazila hráčku Top 50, teprve v Monterrey vyhrála poprvé v sezoně víc jak dva zápasy po sobě.

• WTA INTERNATIONAL MONTERREY •
Mexiko, tv. povrch, 275.000 dolarů
nedělní výsledky (08. 03. 2020)
• Dvouhra - finále •
Svitolinová (1-Ukr.) - Bouzková (9-ČR) 7-5 4-6 6-4
• Čtyřhra - finále •
Bondarenková/Fichmanová (Ukr./Kan.) - Yafan Wang/Katóová (Čína./Jap.) 4-6 6-3 10-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
EllNino
Reagovat
PetaM
Marie Marie ... Taky jsi mohla poslední turnaj v sezóně vyhrát :(
Reagovat
Vaslab
Linda tento týden hraje turnaj 15k+H v Amiens na antuce v hale. Do prvního kola bohužel schytala domácí turnajovou dvojku Tessah Andrianjafitrimo, 21 let 255. na žebříčku. Turnajovou jedničkou je Němka Hobgarski (251.). Na to, že je to "jen" patnáctka, tak složení hráček odpovídá slaběji obsazeným pětadvacítkám...
Reagovat
misa
Za chvíli budou hrát patnáctky i hráčky druhé stovky, když nebudou mít co dělat.
Reagovat
George_Renel
Díky za informaci.
Reagovat
makro99
ta turnajová dvojka zní dobře... doufám, že vystoupá až na ty TV turnaje :)
Reagovat
tommr
Marie v Monterrey příjemně překvapila a i ve finále byla blízko úspěchu. Velká škoda, že na svůj úspěch nebude moct navázat. Je docela možný, že tohle bylo poslední tenisový finále v letošním roce ...
Reagovat
turista
Škoda. Titul pro Marii byl blízko.
Reagovat
GaelM
Skvělý týden. Může klidně pomýšlet i na olympiádu, Markéta Vondroušová bohužel v následujících týdnech poletí žebříčkem dolů jako namydlený blesk a po French Open bude mimo top50.
Reagovat
EllNino
Spíš mimo top 100 :/
Reagovat
misa
Třeba se zmrazí žebříčky, uvidíme co vymyslí. Odpočítávat body bez toho, aby se hrálo, nemá smysl.
Reagovat
tommr
to bude záležet na tom jak dlouho se bude stát. Pokud by se vynechalo jen pár turnajů tak by se normálně odečítalo a přičítaly by se místo toho nejvyšší dosažený rezervy. Při delší výluce by se ale muselo sáhnout k nějakýmu mimořádnýmu opatření ...
Reagovat
Masters_Mandatory
Buzíčková dobře. Dobrý výkon Buzíčková
Reagovat
misa
Brejk na 5-4 v rozhodujícím setu získala mj. pomocí čtyř winnerů, takže žádné čekání na to, jestli soupeřka náhodou nezkazí. Což je velké plus. Maruška se předvedla v Monterrey ve skvělém světle. Navíc zase krásný proslov, včetně slziček a dlouhých vět ve španělštině, kterým diváci mohutně aplaudovali. Marie Bouzková je výjimečná dívka.
Reagovat
d@ve
To je opravdu škoda, obzvlášť když to bylo tak vyrovnané. :/
A navíc ještě, když má teď takovou formu, ruší následující turnaj/e.
Moc jsem jí ten první titul přál.
Reagovat
Blondie
Maruška prokázala až kvitoidní bojovné kvality.
Výborný zápas, Maruška výborná, rozhodly zkušenosti.
Škoda :(
Reagovat
Krisboy
Škoda přeškoda, velmi těsný zápas. Ale i tak pro Marušku povedenej turnaj, jen tak dál.

Jestli teda nějaké "dál" vůbec bude :(((
Reagovat
EllNino
Velká škoda, rozhodly zkušenosti, jinak to bylo naprosto vyrovnané ...

Maruska zažila skvělý týden, ziskala spoustu bodů, zvedla sebevědomí a zjistila, že může je stále co zlepšovat ... protože pak může být hodně dobrá :)

Teda možná ... vypadá to, že teď si moc tenisu neužijeme
Reagovat
smazaný uživatel
+1 Je to velká bojovnice
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist