Brenda Fruhvirtová v Nice zanechala dobrý dojem, byť proti Cornetové nepřekvapila

2. 8. 2020, 09:46
Aktuality 34
Brenda Fruhvirtová na Ultimate Tennis Showdown v Nice nepřekvapila proti 59. hráčce světa Alizé Cornetové. Teprve třináctiletá česká naděje podlehla zkušené Francouzce 0-3 na sety, nicméně svým výkonem si ostudu rozhodně neudělala.
Brenda Fruhvirtová (© UTS)

Brenda Fruhvirtová letos v únoru vyhrála ve francouzském Tarbesu turnaj Les Petits As, který považován za neoficiální mistrovství světa do 14 let, a jelikož často trénuje v tensiové akademii Patricka Mouratougloua, dostala pozvánku na jeho netradiční turnaj v Nice. 

Třináctiletá Češka sbírala zkušenosti na Ultimate Tennis Shopwdown v konkurenci tři hráček Top 100 a včera večer odehrála semifinálový zápas proti 59. tenistce světa Alizé Cornetové. Na bývalou světovou jedenáctku výsledkově nestačila, nicméně s o 17 let starší soupeřkou odehrála dívka ze základní školy velmi dobrý zápas. 

V utkání, která se hrají s velmi netradičními pravidly a každý jeho set trvá 10 minut hrubého času, podlehla 0-3. Jednotlivé sety prohrála na body 11-16 10-16 12-13, když v závěru nevyužila šanci na prodloužení zápasu.


"Bylo to něco jiného. Ale moc si to tady užívám a jsem moc ráda, že mohu být součástí tohoto projektu," řekla Fruhvirtová, jež je sestrou o dva roky starší Lindy, rovněž velmi talentované tenistky. 

Vítězka zápasu Cornetová svou mladou soupeřku chválila a předpovídá jí zářivou budoucnost. "Na to, že jí je teprve třináct, hrála neuvěřitelně. Má před sebou velkou budoucnost," prohlásila Cornetová.

Francouzka se v nedělním finále střetne s Anastasií Pavljučenkovou. Ruska si v druhém semifinále poradila rovněž 3-0 na sety s Tunisankou Ons Džabúrovou.


Do semifinále mužů postoupili domácí Gasquet a Moutet
V Nice v sobotu pokračoval druhým víkendem také turnaj mužů, v němž se rozhodlo o semifinalistech. Své skupiny vyhráli domácí Corentin Moutet a Richard Gasquet, kteří se o finále utkají s Alexanderem Zverevem a Felixem Augerem-Aliassimem.

Gasquet vyhrál svou skupinu poté, co v přímém souboji o 1. místo porazil 3-1 na sety Španěla Feliciana Lópeze. Moutetovi ve vyrovnané skupině B pomohlo odstoupení Benoita Pairea v průběhu zápasu kvůli vyčerpání. Moutet si tak připsal výhru 4-0, která mu při rovnosti bodů s Fernandem Verdaskem zajistila nejlepší skóre setů.

Svůj premiérový zápas na UTS v Nice úspěšně odehrál Alexander Zverev. Sedmý hráč světa zdolal 3-2 (11-10 15-14 12-14 11-14 2-1) devatenáctiletého Kanaďana Felixe Augera-Aliassima a získal právo výběru soupeře pro semifinále (Gasquet, nebo Moutet).

Ultimate Tennis Showdown je projektem Patricka Mouratogloua a otce australského tenisty Alexeje Popyrina a má velmi zvláštní pravidla. Nejzásadnějším rozdílem v pravidlech je bodování, které dává tenistům prostor k taktizování. Hraje se na čtyři sety (čtvrtiny), přičemž každý set trvá 10 minut a získá ho tenista, který po uplynutí doby vyhraje více bodů. Za případného stavu 2-2 na sety se hraje rozhodující set (náhlá smrt), který skončí ve chvíli, kdy jeden z hráčů vyhraje dva body v řadě (servisy se střídají po každém bodu).

• ULTIMATE TENNIS SHOWDOWN 2 •
Nice / Francie, tv. povrch
sobotní výsledky (01. 08. 2020)
ŽENY
• Semifinále •
Cornetová (Fr.) - B. Fruhvirtová (ČR) 3-0 (16-11 16-10 13-12)
Pavljučenkovová (Rus.) - Džabúrová (Tun.) 3-0 (16-14 15-10 16-10)
MUŽI
• Skupina A •
Gasquet (Fr.) - López (Šp.) 3-1 (14-12 18-14 18-10 15-17)
Dimitrov (Bulh.) - Mahut (Fr.) 3-1 (15-10 13-10 14-11 18-10)
• Skupina B •
Moutet (Fr.) - Paire (Fr.) 4-0 (15-0 15-0 15-0 15-0) / kontumace
Verdasco (Šp.) - Brown (Něm.) 3-2 (16-19 13-20 20-16 17-16 2-1)
• zápas o právo výběru semifinálového soupeře •
A. Zverev (Něm.) - Auger-Aliassime (Kan.) 3-2 (11-10 15-14 12-14 11-14 2-1)
pořadí ve skupinách
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
brixner
Vlastně Cornetka hrála skoro to samé, co Brenda, s malým rozdílem - rychleji, silněji...Je třeba si uvědomit handicap Brendy(i ostatních vrstevnic)- má kratší ruce a tudíž dosah, kratší nohy, takže ty půlkroky chybí, je zatím malá, takže hraje z menší výšky, slabší svalstvo...Tohle se změní, až doroste a pak se uvidí. Docela mě překvapuje ten její klid, v tomhle věku...Já myslím, že obě ségry by to mohly někam dotáhnout, nevím přesně, kolik toho odehrají+nekonečné tréningy, snad se nedostaví nějaké syndromy vyhoření, což by se klidně i stát mohlo. Myslím, že je to u nich, zatím, naprosto přirozený vývoj, prostě čas ukáže.
Reagovat
travar
Díky tomu jejímu klidu vyhrála tolik turnajů a vyrovnaných zápasů. Je neuvěřitelně silná psychicky. Když jde o hodně, hraje nejlepší tenis. Taky má často slabší začátky zápasů a postupně se v nich rozehrává. Je to prostě tenisová mašina, velká šampionka. Nepamatuji se, že by někdy prohrála ve finále a to vyhrála hodně hodně turnajů.
Reagovat
blixa
Brenda má hlavu šampionky. A o to tu jde. Budoucí GS vítězka.
Reagovat
smazaný uživatel
Zaujimalo by ma, čo to obnáša, čo stojí za takým talentom. Kedy dieta zacina s tenisom, akým drilom si musi prejst. Predpokladam, ze talent nestači.
Reagovat
travar
Talent nestačí, ale bez něho to také dost dobře nejde. Pokud nemáš tak velký talent, můžeš se i tak časem prosadit, ale bude to trvat delší dobu a bude tě to stát mnohem větší úsilí a také nemůžeš očekávat, že z tebe bude Matina Hingisová nebo Brenda Fruhvirtová. Ty nejlepší mladé hráčky, nejlepší hráčky v ročníku mají obrovský talent. Bez něho by se nedokázaly tak rychle zlepšovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Brendu by som zatial s Hingis neporovnával :)

Ale inak suhlasim. Bez ingredience ako talent asi tazko namiesat overený cocktail.
Reagovat
sojka1
primarne to obnasi rozhodnuti minimalne jednoho rodice vzdat se vlastniho zivota.... mimochodem, proto tak casto deti tenistu nedojdou stejne daleko, rodic ma v inkriminovanem case jeste vlastni karieru, aktivity, sny a i to "sobectvi". Mozna treneri, ale i ti jsou vytizeni a jednoduse nemuzou dat diteti vsechen svuj cas a energii. Je to divny zivot a silena rehole... predstava, ze dam dite do klubu nebo akademie a vrati se mi sampion, je naivni, tak to uplne nefunguje, navic malinke dite potrebuje pritomnost rodice i z hlediska normalniho psychickeho vyvoje. Ten vek je individualni, okolo 4-5 let, nooo, dejme tomu i driv, pokud ma dobrou koordinaci pohybu a predevsim odhad leticiho predmetu. Chyceni, hod, taky jeho trefeni rucickou, molitanovy micek je dobry....
Reagovat
gigin
A peníze v neposlední řadě.
Reagovat
sojka1
ty predevsim....
Reagovat
fretek
Pěkný výkon, ale pouze základní údery - jiné neumí. Není div, že už ji poráží i vrstevníčky, které umí i jiné...
Reagovat
tommr
můžeš jmenovat nějakou její vrstevnici, která jí poráží? Brenda hraje v poslední době převážně s mnohem staršíma hráčkama a tak není divu, že občas prohraje. O žádné její vrstevnici, která by jí pravidelně porážela ale nevím ...
Reagovat
fretek
9.7. 2020. Třináctiletá Tereza Valentová z červeného týmu přehrála na pražské Spartě taktéž třináctiletou Brendu Fruhvirtovou 7:5 a 6:3. Fruhvirtová, nastupující za bílý tým, v první sadě postupně vedla 3:0 a 5:3, posléze ale dominovala Valentová.
Reagovat
blixa
Koronavirové výsledky téhle zcela nestandardní sezóny lze jen těžko počítat, a i kdyby, jeden výpadek zdaleka neznamená, že ji poráží vrstevníčky.
Reagovat
tommr
přesně tak. Jedna porážka za bůhvíjakejch okolností ještě nic neznamená ...
Brenda navíc pořád ještě roste a učí se a na nějaký směrodatný soudy o její výkonosti si ještě budeme muset minimálně 2-3 roky počkat ...
Reagovat
travar
Tereza Valentová je též velký talent, hraje podobný tenis jako Brenda. Je to držitelka světového rekordu. Je nejmladší hráčkou, která kdy malou Brendu porazila. Rekord byl překonán o téměř jeden celý rok, protože předtím tento rekord držela Nikola Bartůňková, také velký talent :)
Reagovat
blixa
Taky by mě zajímalo, které třináctileté holky ji poráží. Že neumí jiné než základní údery je taky blbost. Většinou ji ale vidíme hrát proti starším, fyzicky vyspělejším děvčatům a proti nim hraje to, co jí obvykle přináší největší úspěch.
Reagovat
travar
Brenda se svými vrstevnicemi vůbec nehraje a o rok starší soupeřky naprosto válcuje. Letos vyhrála Les Petits As (největší turnaj na světě), kde hrála proti o rok starším soupeřkám, pak obhájila prestižní turnaj do 14 let ve Švédsku, který loni vyhrála jako jedenáctiletá. Deset setů v řadě skončilo výsledkem 6-0 nebo 6-1 a to hrála proti o rok starším elitním hráčkám, které patří mezi nejlepší v Evropě. Velmi rychle pochopily, že nemají šanci. Pak už jenom smutně chodily z jedné strany kurtu na druhou.
Reagovat
smazaný uživatel
Prisne kritéria na 13 dievca.

Apropos, Djokovic tiez má len základné údery od BL a dá sa povedat, ze iné neumí. A stačilo to na 17GS.

Myslim, ze mladá by jeho kariéru brala.
Reagovat
sojka1
no toto.... pohadkar tady daval odkaz na sestiletou Brendu, v pohode zahrala i FH halfvolej. A jsou udery a "udery", ze. Brenda na videu napriklad striha BH liftovany i copovany. A ta uzasna organizace hry. Normalni prvnacek si sotva srovna aktovku a penal. Ona presne vi, jak bezi hra, kde ma mice, dokonce predvadi skvelou koordinaci pohybu, zveda mic nohou, pinka s nim v chuzi o zem a levou rucickou si dava druhy micek do trenek, prvnak! Je soustredena, sleduje let mice a predvida outy, hraje se zapalem, povzbuzuje se a ma herni plan. Na prijmu je videt, jak lehce naznaci uder, kterym by mic zahrala, kdyby presel pres sit, to je proste neuveritelna podivana. A ze by se to vsechno do trinacti jeste nerozvinulo, ale primo ztratilo?? Predevsim souhlasim, ze hraje se starsimi souperkami, takze necaruje, coz nepokladam za minus, ale za herni vyspelost a racionalitu mysleni. Ona neni hracicka, ona si jde za vitezstvim... je "chytra v zivote", jak rekla v tom sesterskem rozhovoru pro TS. S Lindou, ktera je podle ni "chytra ve skole", tak uvidime, co je vic.....
Reagovat
smazaný uživatel
No pytam sa preto, lebo moja malá ma cerstvých 6r. Chodí na tanečnú aj tenis zároveň, je šikovná a zacala trenovat uz na velký kurt so 7-8r dievčatami. Ale samozrejme je na míle vzdialená tej výkonnosti z videa 6-7r mladej Češky. To ma teda celkom zaskočilo, ze to v tomto veku je už možné.
Reagovat
paddy
divím se, že nezavoláš Tonimu
a za pár let můžeš oprašovat GS trofeje smile
Reagovat
sojka1
tanec je perfektni pohybova pruprava, ale pridej jeste neco technickeho s micem, kraticke denni vsuvky fotbalku, prihravky, basket, at dribluje v pohybu a haze na detsky kos, horem, zkousejte si lehce voleje kdekoliv je misto, nemusite vubec byt na kurtu, servirovat jde proti plotu treba .... je spousta literatury k detske sportovni pruprave asi, ja to nesleduji.... ale na GS by uz mela hrat a vyhravat zapasy, s tim nehneme...
Reagovat
sojka1
myslim ty budouci GS....
Reagovat
smazaný uživatel
My sme sa tak extremne hrali s loptou a balónom, najma kopanie, ze si rodina robila srandu, ze prve slovo, ktore povie bude "gól"...:)

A neboli daleko od pravdy.

Nehrava este turnaje, este nechodi ani do školy. Len také modelované zápasy v rámci akadémie do 10, na malé ihrisko. Prakticky vzdy vyhra, ale treba povedat, ze ostatne deticky tam maju dost problem vrátit loptu, takze uroven neni bohvieaká :)

Celkovo, co sa nejaké konceptu tenisovej výchovy týka, tak je to dost bieda a kazda akademia si ide svoje, casto s trenermi, ktori to maju len ako hobby.
Reagovat
sojka1
no a jsme zpet u rodicu, hraji s detmi sami, shaneji k tem klubovym "komercnim" jeste osobni trenery, sparingy.... a pak uz snad jen sponzory, protoze to se bezne neda zvladnout, sileny zivot...
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, chodievam s nou aj ja pinkat, tuto vekovu kategoriu este som schopný ošefovat tenisovo :)

Chcel by som vydrzat aspon do 8r, a uvidiet ako sa veci majú a vyvíjajú, ale uvidime, co na to "krpatá"..:)

Inak Federer vraj zacinal s tenisom az ako 8r, to je celkom kuriozne, naozaj je to asi velmi individuálne. Casto sa stáva, ze deti ktore kralujú rovesníkom v rannom detstve odpadajú ako prvé.

Vela literatúry vobec neodporúca 6-7r detom individuálne treningy, alebo len individuálne. Je na tom kus pravdy, technika a poctivy dril by mal podla mojho názoru prichádzat neskor.
Reagovat
sojka1
je to urcite velmi individualni, ovsem 8 let je uz pomalu strop a ani Fedex nebyl sportem nedotceny, hral fotbal... a to je ta cesta, vsestrannost, pak specializace, vim, muj prispevek byl casova osa... :-) Kazdopadne rodicem vsechno zacina a na nem to visi, mela jsem to uplne stejne. A potvrzuji, ze jsem v 18 byla najednou ze vsech tech roku a turnaju uplne, ale uplne hyn... sebrala jsem se... ;-)
Reagovat
sojka1
jeste k tem rodicum... u Fruhvirtu bych chtela vypichnout, jak genialne to udelali, protoze tim, ze se k holkam rozdelili, ma kazda odjakziva tu exkluzivitu vlastniho rodice u kurtu a v priprave, naprosto uzasne a profesionalni....
Reagovat
smazaný uživatel
jj, good idea..

Teda pokial nemaju deti tri :)
Reagovat
sojka1
:-))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
souhlas, to video je mazec. A ty dospělácké manýry v pohybech:)
Reagovat
paddy
10 tis. Kč a víc měsíčně za oblečení smile

https://www.youtube.com/watch?v=cjYXbpRNb78
Reagovat
blixa
Tak to bych čekal víc ...
Reagovat
paddy
nebýt Kristýny, tak Schnitzel Rosický se nemá čím chlubitsmile

https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/david-hancko-sparta-fiorentina-hostovani-2020-2021-opce-na-prestup.A200802_105204_fotbal_min
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist