Byl to ten nejkrásnější okamžik, jaký jsem s tenisem zažila, řekla po postupu do semifinále Wimbledonu Šafářová

1. 7. 2014, 19:14
Rozhovory 12
Lucie Šafářová postoupila ve Wimbledonu poprvé do semifinále grandslamového turnaje. Třiadvacátá nasazená hráčka dnes ve čtvrtfinále Wimbledonu smetla Rusku Makarovou hladce 6-3 6-1, po proměněném mečbolu si lehla na trávu a plakala. Poprvé jsem plakala štěstím, řekla dojatá Šafářová novinářům.
Profily hráčů
Lucie Šafářová

"Byl to ten nejkrásnější okamžik, jaký jsem s tenisem zažila. Naposledy jsem na kurtu plakala štěstím, když jsme vyhrály Fed Cup. A za sebe sama ještě nikdy. Byl to úplně úžasný pocit," řekla Šafářová novinářům na terase All England Clubu po přesvědčivé výhře nad Ruskou Jekatěrinou Makarovovou 6-3 a 6-1.

Sedmadvacetiletá Šafářová zvládla čtvrtfinále suverénně. Od začátku diktovala tempo výměn a razantní a přesnou hrou Rusku vůbec nepustila do zápasu. "Soustředila jsem se míč od míče a šlo to parádně. Tlačila jsem jako první, výborně jsem servírovala. Od začátku to byl výborný zápas," libovala si.

Svoji sílu herní i mentální ukázala v koncovce první sady. Podávala na její zisk a prohrávala 0:40. "Tam jsem si mohla zápas zkomplikovat," přiznala. Jenomže to nedopustila. Všechny brejkboly odvrátila. "Třemi esy! Dřív bych ten game asi prohrála. Teď jsem se zkoncentrovala a byla jsem schopná ho otočit," jásala.Lucie Šafářová

Pochvalovala si, že dokázala udržet koncentraci, i když jasně vedla. Nenechala se rozhodit myšlenkou na blížící se životní úspěch. "Hlavně ke konci zápasu to není úplně jednoduchý, ale věděla jsem, že jak bych začala přemýšlet, že jsem takhle blízko semifinále Wimbledonu, tak se koncentrace úplně rozuteče. Snažila jsem se na nic nemyslet a jen hrát. Šlo to a dopadlo to skvěle," řekla Šafářová.

Už v průběhu turnaje slyšela otázky, jestli je schopná grandslam někdy vyhrát. "Jsem zase o krůček blíž. Těším se na další zápas," usmála se.

V semifinále narazí buď na světovou šestku Petru Kvitovou, nebo Barboru Záhlavovou-Strýcovou. "Není to úplně příjemný, ale touha být ve finále je obrovská. Pro mě je tohle úžasný úspěch. Užívám si to. S tím půjdu i do semifinále," konstatovala Šafářová.

Chce dál hrát výborný tenis. Tenis, díky kterému dosud neztratila ve Wimbledonu v pěti zápasech ani set. "Hraju dobře a cítím se tak. Semifinále je úžasný, i když chci samozřejmě ještě víc. Půjdu si za tím a buď to vyjde, nebo ne," řekla Šafářová.

Šafářová dojala i rodiče
S nadšením a rozechvěním vstřebávali rodiče Lucie Šafářové její premiérový postup do semifinále Wimbledonu. Otec české tenistky Milan si spěchal koupit dvě piva na oslavu. Vyzdvihl psychickou odolnost třiadvacáté hráčky světa, podle matky Jany je dcera ve velké pohodě. Rodiče Šafářové se rozhodli přijet narychlo do Wimbledonu v pondělí večer. Z Brna v noci cestovali přes Vídeň a moc se nevyspali. Odměnou jim byl dnešní skvělý výkon jejich dcery proti Rusce Jekatěrině Makarovové.

"Je to strašná radost a zadostiučinění. Každý si myslel, že to nedokáže. Jsem rád, že to zvládla," řekl otec Milan, učitel a tenisový kouč, který dceru dříve vedl. Když se po zápase poprvé s čerstvou semifinalistkou potkal, objali se a nechával se unášet emocemi. "To je sen, já tomu nemůžu věřit. Ale jak hráš, hlavně to jak hráš, o to jde. Kurnik šopa, proč jsi tak nehrála před deseti roky!"

SLucie Šafářováedmadvacetiletá Šafářová patří dlouho k širší světové špičce, ale letos prožívá nejlepší sezonu. Na kurtu působí klidně, vyrovnaně a přitom hraje agresivně a suverénně. "Je v pohodě, asi se našla," uvedla matka Jana. "Je vidět, že si věří. Hlava se jí posunula o jedno patýrko nahoru a to dělá vše," přidal otec.

Za zlepšením Šafářové stojí několik věcí. Oba rodiče vyzdvihl spolupráci s kondičním trenérem Kristiánem Bajzou. "Ten jí strašně pomohl. Dřív šla nahoru a pic, zranění ji potopilo a šla dolů. Teď má úplně jinou postavu a nemá tolik zranění," řekl Milan Šafář. "Je to jeho největší zásluha," přitakala jeho žena.

Dalším stavebním kamenem úspěchu je kanadský trenér Rob Steckley. "Je výbornej, pozitivní a fajn. Je vidět, že jim to funguje," řekla Jana Šafářová.

Čtvrtfinálový zápas si Šafářovi v lóži užili. "Byl to krásný pocit, ale prožívám to spíš jako matka, protože s ní cítím. Je to fajn," řekla Jana Šafářová. "Udělat semifinále ve Wimbledonu, to je slušný. Jsem rád, že to přišlo a to už jí nikdo neodpáře. Hlavně mě těší, že hraje s rozvahou a svědomitě," uvedl otec.

Na oslavu postupu do semifinále si v areálu turnaje koupil dvě piva. Za jedno zaplatil pět liber, skoro 172 korun. "To mě trošku dojali, ale je to semifinálový škopek, tak se to dá. Ještě půjdu možná na přídavek," usmál se Šafář.

ČTK

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
je to opravdu nádherné. Tak krásně ses radovala, bylo to krásné, hrozně ti přeji, aby to ještě neskončilo.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
... Doufam, ze to urves :-) ...
Reagovat
Jiri
preji ti, aby si ten wimblas dojela do konce. I tak je to obrovsky a necekany uspech. Snad i nove zebrickove postaveni pomuze ke stabilnejsim vykonum!
Reagovat
Frick
Při pohledu na Šafařovou st. je asi vidět, proč Lucka má tyhle proporce. A když se k tomu přidá fakt, že je vrcholová sportovkyně, tak to vzevření fitness závodnice je asi "nevyhnutelné". Nemyslím si, že by Lucka toužila po takový postavě nějak prvoplánovitě ani druhoplánovitě, ale je k tomu zkrátka disponovaná. V tom případě trochu omluva Petře. Ono se asi fakt na tu genetiku dá (aspoň částečně) vymluvit...
Reagovat
Frick
Kdo udělá lepší mentální koučink. Zda Šafář nebo Šafář :o)
Reagovat
smazaný uživatel
No, to bude dilema, které z nich fandit. Ale snad to víc přeju Lucce. To, jakým způsobem v letošní sezoně válí, to je prostě něco :) Ale Petra taky velmi příjemně překvapila.
Reagovat
Mayo
Petra ju porazí v semíčku.
Reagovat
smazaný uživatel
Letos krásný výsledek a šance na finále určitě je...Petra bude nejspíš proti, ale vy už si to na tom kurtu nějak vyříkáte :)
Zatím jsem žádné utkání neviděl, ale semifinále si určitě nenechám ujít. Good luck in semi.
Reagovat
Fandina
gratulka. Hraješ úžasně. Tak jen tak dál. Moc ti přeji úspěch. Šafi ... pojď pojď pojď
Reagovat
VlS
Lucko, pokračuj ten míč za míčem a uvidíme, kde se to zastaví. Úkoly ti dávat nebudeme, ty si je dáš sama. A super i v deblu.
Reagovat
dadaft
tak je to tady, velký kurt a velký zápas na grandslamu. ))
gratulace.
Reagovat
smazaný uživatel
moc ti to přeju a klidně jdi i nejdál :-) Když chytneš příležitost za pačesy a vybojuješ si to, já se zlobit nebudu :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist