Čároví rozhodčí mají po kariéře. Elektronické hlášení autů si tenisté pochvalují

10. 2. 2021, 09:49
Aktuality 32
Tenisté na Australian Open ocenili zavedení elektronického zařízení k hlášení autů, které jako jedno z opatření proti šíření koronaviru a omezení počtu lidí na kurtu nahradilo čárové rozhodčí. S dalším využitím technologie souhlasí například Novak Djokovič nebo Serena Williamsová.

Automatické zařízení nahradilo rozhodčí už při některých zápasech loňského US Open a v rámci opatření proti covidu-19 bylo zavedeno i na nynějším Australian Open.

"Včera jsem se bavil s kamarádem, který je čárový rozhodčí. Ptal se mě: 'Myslíš, že mi to ukončilo kariéru?'" řekl ředitel prvního grandslamu sezony Craig Tiley. "A já mu odpověděl: 'Na profesionální úrovni ano'. Protože jiná cesta není, elektronické hlášení autů už tu zůstane," přidal.

Novinku ocenil i první hráč světa Djokovič, který byl na loňském US Open diskvalifikován poté, co zasáhl míčkem jednu z rozhodčích. "Chápu, že jsou součástí tradice, ale já jsem fanoušek nových technologií a nevidím důvod, proč bychom nadále čárové rozhodčí potřebovali," prohlásil.

Serena Williamsová v minulosti měla s automatickým hlášení autů problémy, stejně jako s klasickými čárovými rozhodčími. "Ale teď jsem velký fanoušek technologie. Odstraní to lidskou chybu a ty v tenisu nepotřebujeme," uvedla vítězka třiadvaceti grandslamových titulů.

"Alespoň nemusím přemýšlet nad tím, jestli rozhodčí zahlásil aut špatně, nebo ne. A nemusím řešit challenge," přidala vítězka US Open Naomi Ósakaová. "Jestli s tím chtějí pokračovat, tak já si stěžovat nebudu. Myslím, že díky tomu odpadne hodně hádek," dodala japonská tenistka.

Čárových rozhodčí se naopak zastala Venus Williamsová. "Myslím, že vždycky byli dost přesní a většinou měli pravdu. Bude zajímavé sledovat, jak to celé dopadne," uvedl sedminásobná grandslamová vítězka, zatímco Francouz Gilles Simon prohlásil, že bez challengí, kterými mohli tenisté upravit výrok rozhodčích, jsou zápasy nuda.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

32
Přidat komentář
smazaný uživatel
Asi je to boj s veternými mlynmi a skôr, či neskôr technológia prevalcuje ľudský faktor.

Mne kurt bez rozhodcov príde chladnejší, bez života, rozhodcovia tomu dodávali teplo a akúsi pridanú hodnotu. Aj pre diváke je to zaujímavejšie, keď je prenos obohatený na záber rozhodcu, ich emóciu, tenisový zápas je bez nich holt, chudobnejší.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Naprosto souhlasím!smile
Nakonec může dojít k paradoxu, že budou mladý koukat na ATP/WTA místo na reálný zápasy na PS verzi oldschool s lajnovaním vápnem a všemi rozhodčími, co budou mít nastavení chybovosti. Možná už i něco takového je, nesleduju to.
Ona se všeobecně virtuální realita pro mnohé stává náhražkou běžné reality a některým se obě reality prohodí...
Reagovat
smazaný uživatel
Pevne verím, že elektronický audio systém vyhodnocovania out-ov ešte nebude úplnou samozrejmosťou.

Keby tam aspoň nahrajú databázu 6-7 hlasov, kvôli pestrosti. Ten jeden hlas, jeden tón je otrasný.

Ja tomu rozumiem, účelom je zahlásiť out, nie hľadať operného speváka, je to ale proste celé také suché.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, Karol Polák im tam chýbasmile Oni na to snad časem přijdousmile
Reagovat
smazaný uživatel
V repríze zápasu Djokovica bola sporná lopta. Out z rakety Novaka a elektronický rozhodca mlčal. Zo spomaleného záberu, ktorý som si ešte spomalil na TB bola fakt vidieť, že tá lopta bola v oute. Keby je to tesné, nepoviem. Ale táto bola v oute.

Ak elektronický systém nie je 100%, akú výhodu má oproti bežným ľuďom?..

U mňa teda víťazí varianta bežný rozhodca a 3x možnosť jastraba. Ideálna kombinácia.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Hlavně aby to a) někdo nehacknul b) aby toho někdo nezneužil. Teda, ne že by nešel podplatit čárový, ale takhle je to snazší a kontrola menší...
Reagovat
Mantra
už je jenom drahý moderátor, to je holý fakt.

Bohužel se z tenisu stane hra na playstation, prostě budeš koukat na tv stejně jako se lidi dívají na streamování her na webu... škoda, ale nevyhntelný vývojsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile jsem si tvýho komentu nevšiml a píšu FH skoro to samýsmile
Reagovat
Fandina
Jde to rychle, bez jestřábů, bez hádek s rozhodčími, i ten umpire všechno má od robůtků v uších. Za chvíli už tam ani on nebude potřeba. smile
Reagovat
annah
Jo, je to perfektní. Zmizely konfliktní situace, hráči se už nemusi cítit podvedeni, jak tomu v v mnoha případech bylo.
Reagovat
lvicek
Treba se Katka nebude muset tolik vztekat ;).
Reagovat
annah
Tak tak. Určitě je ty ne úplně jasné auty mohly rozhodit.
Reagovat
spaniel
Jsem za, ale za podmínky, že za nastřelení kamery bude diskvalifikace.
Reagovat
.vorlik.
Zcela logicky krok predem, obzvlast pokud se to osvedcilo.

Jakozto tradicionalista bych ocenil, kdyby rozhodci nechali alespon na GS, at nam alespon kousek te tradice zustane. Ale to je jen takove zbozne prani z moji strany.
Reagovat
lvicek
Tak nevim, jestli by bylo rozumne, aby zrovna na GS se zachovavala moznost lidskych chyb a dohadovani se. A taky to ovlivnuje samotnou hru, nekdy se hrac spis soustredi na to, jestli si nema vzit challenge a odehraje spatne uder. Takhle proste muze hrat nejlepe, jak umi a byt v klidu, ze v pripade autu bod ziska.
Reagovat
George_Renel
Jirka Kvěš?smile
Reagovat
blixa
Čekal jsem, že za to můžou lajnoví, ale Jirka už skvěle analyzoval a zjistil, že hlavním důvodem porážky bylo VEDRO ! Tak hlavně že víme, proč ... smilesmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Konečně důstojné a spravedlivé rozhodování. Doprošovat se kontroly dopadu míčku se třemi pokusy. Nedůstojné. Tato kontrola měla příslušet rozhodčímu při jakékoliv pochybnosti. Je tam od toho.
Reagovat
smazaný uživatel
Simoně Halepsmile
Reagovat
Vlk-v-trave
nejen carovi, ale mozna i nekteri hraci/ky... opet dalsi krok k novemu futurismu.

Uz se tesim, az nahradi ty jelita na empajru take nejakym elektronickym pristrojem.

A hlavne az potom nam zchipuji hrace tak, ze jak pretahnou cas na servisu, tak dostanou 1 elektricky sok, jak rozmlati raketu tak 2 elektricke soky, jak budou nadavat tak 3 elektricke soky a za vsechny 3 prestupky zaverecny el. sok, tzv. uspavacku. Potom ho jen nejaka masina odveze z kurtu na letiste kde se probudi druhy den v zavazadlovem prostoru s carovym kodem cilove destinace, kde se bude hrat dalsi turnaj.

tak doufejme, ze se brzy dockame plne automatizace:)
Reagovat
blixa
Tos nedotáhl. Já myslel, že po "uspávačce" bude následovat automatické zpopelnění a doručení urny příbuzným ... smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
S tím, že můžou podat odvolánísmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Nejsem moc zastancem tech ultimatnich reseni. Po jedne sezone by tam pomalu nikdo aktivne nehral, zustaly by jen same urny...
Reagovat
gigin
Jako byla by škoda přicházet o tohle :DDD

https://youtu.be/GplsH1HJuak?t=149
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak zapas Gulbis vs. Kyrgios by mohl byt zapasem stoleti...
...v tomto ohledu :)
Reagovat
gigin
Ve všech ohledech :DD
Reagovat
Vlk-v-trave
bez ohledu na ohledy by to byl zazitek :D
Reagovat
dadaft
Těch deset kamer zaručuje přesnost na milimetr a okamžité rozhodnutí, ani se hráčům a hráčkám nedivím, že se jim to zalíbilo...
Reagovat
SydneyOpen
Nevím, občas si říkám jak třeba mohli hlásit Karlovičovo nebo Isnerovo servisy, tam nebyl poznat dobrý míč/out ani ve zpomalených záběrech od televize.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
na okruzích vyhání čárové z kurtu! No, já se jim popravdě nedivím. Jokerovi čároví nestíhají uhýbat při nástřelech a Velkomatka by je rovnou zabíjela vlastníma rukama.
Na druhou stranu, vy už po těch kurtech moc dlouho běhat nebudete, takže byste rozhodování měli nechat jiným a nejlépe s lepším morálním kreditem..
Elektronika asi pracuje celkem dobře, ale možná aspoň na tradičním Wimbledonu bych nějaké elitní lajnové postavil. Btw, asi taky mají své statistiky na w/ue nebo nesmile?
Reagovat
Jimbo
Někdy ti dobráci na čárách dokázali nehezky ovlivnit zápasy špatným rozhodnutím a hlavní se pak neobtěžoval je opravit. Teď si mohou stěžovat na počítače, kamery, softwary apod. Jestli to zavedou i na antuce, pak to bude v pořádku. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Na antuce předevšímsmile A hlavně z ní vytrhat to odporný lino...smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist