Češi i bez opor postoupili do semifinále! Třetí bod získal Dlouhý s Hájkem

10. 7. 2010, 21:12
Aktuality 36
DAVIS CUP - 13 let se takhle daleko ani jednou nedostali, za poslední dva roky však čeští tenisté podruhé postoupili do semifinále Davisova poháru. Ve čtvrtfinále v Chile vedou i bez Berdycha a Štěpánka už 3-0 na zápasy. Třetí bod získali ve čtyřhře Lukáš Dlouhý a Jan Hájek.
Lukáš Dlouhý a Jan Hájek

Radek Štěpánek i Tomáš Berdych do Chile kvůli zraněním neodletěli. Bez obou hráčů byl tým Jaroslava Navrátila naposledy v roce 2003. Český celek byl v citelném oslabení, nicméně i Chilanům chyběla jednička Fernando Gonzalez a čeští tenisté letěli do Jižní Ameriky v roli mírných favoritů.

Role jedničky se v českém výběru ujal až 94. hráč světa Jan Hájek a dvojkou byl Ivo Minář, který na poslední chvíli přiletěl za Berdycha. Oba Češi v pátek předvedli skvělé výkony a v úvodních dvouhrách nedali Massuovi a Capdevillovi šanci.

Více o zápasu Chile - Česko:

• Pátek: Ivo Minář s Hájkem zničili Chilany a Češi jsou krůček od semifinále!

Za stavu 2-0 dnes mohli získat postupový bod Lukáš Dlouhý s Janem Hájkem, který musel zaskočit za deblového specialistu Františka Čermáka. Ten zůstal s horečkami v posteli. Česká dvojice, která si zahrála už na letošním Světovém poháru družstev, sice působila nesehraně a hráči si na kurtu občas překáželi, Chilané Jorge Aguilar a Nicolas Massu však nezůstávali pozadu. 

Dlouhý se po celé utkání trápil na servisu - v první sadě udělal osm dvojchyb a třikrát o něj přišel. Na síti ale předvedl proč je pátým nejlepším deblistou světa. Hájek držel Čechy nad vodou v dlouhých výměnách od základní čáry a první set v tie-breaku ukončil esem.

Křeč na podání opustila Dlouhého, který je v daviscupovém týmu sice už dlouho, ale hrál teprve první čtyřhru od roku 2007, na začátku druhé sady. To českému páru ulehčilo a mohl se soustředit na zisk podání domácích, což vyšlo v osmé hře přes podání Aguilara. Dlouhý s Hájkem k brejku využili špatného odhadu Massua na síti. Skvěle podávající Hájek následně sadu ukončil jako tu první - esem.

Rozjetý Hájek se na začátku třetí sady blýskl i na síti, ale brejk při podání Massua to nepřineslo. Hra se následně vyrovnala a čekalo se na brejk. Nejdříve odvrátil brejkbol Aguilar a v osmé hře prohrál servis Dlouhý, a proto Češi ztratili v Chile vůbec poprvé set.

Ve čtvrté sadě se vrátila aktivita na české rakety. Dlouhý se ubránil při svém servisu ze stavu 15-40 a ke konci zazářil. Povedl se mu šestý game, při kterém se zasloužil o brejk a vedení českého páru 4-2. Důležité bylo, že si Dlouhý pak i udržel podání. Zápas o dvě hry později po třech hodinách uzavřel nejlepší hráč na kurtu Hájek a Češi se radovali z výhry 7-6 6-3 3-6 6-3 a postoupu do semifinále. 

Po proměněném mečbolu si lehl Hájek radostí na záda na antuku. Pak si tenisté s kapitánem a celým realizačním týmem zazpívali ještě na dvorci český vítězný chorál: "My tu mísu stejně vyhrajem!"

"Odehráli jsme výborný zápas a jsem hrdý na celý tým, jak jsme to zvládli bez Tomáše (Berdycha) a Radka (Štěpánka). Semkli jsme se a podali vynikající výkon," řekl Hájek na Facebooku českého týmu. "Bylo to vybojované vítězství srdcem a krví. Jsem psychicky vyčerpaný, ale šťastný a rád, že jsme to zvládli," dodal Hájek.

Dlouhý poděkoval svému spoluhráči, že ho dnes podržel. "Začátek byl z mé stany nic moc, byl jsem nejhorší na kurtu, ale Honza to podržel. Já se trochu zvedl, dostali jsme se do zápasu a dotáhli to do vítězného konce, takže jsem moc rád," uvedl Dlouhý. "Nechali jsme tam všechno, na závěr prokázali větší vůli, že chceme vyhrát a bojovat proti tomu, že se nám nedařilo," dodal.

V neděli program uzavřou závěrečné dvouhry, k těm by měli nastoupit Hájek s Massuem a Minář s Paulem Capdevillem.

Češi by mohli v září hrát semifinále stejně jako loni s Chorvatskem. Blíže k postupu ale zatím má Srbsko, které vede ve Splitu 2-1 a v případě výhry Novaka Djokoviče a spol. by se hrálo na půdě soupeře.

- DAVIS CUP (čtvrtfinále, 09. - 11. 07. 2010) -
výsledky zápasu Chile - Česko - (Coquimbo, antuka)

Chile - Česko 0-3 ... po čtyřhře
páteční výsledky:
Massu - I. Minář 0-6 2-6 3-6
Capdeville - Hájek 0-6 2-6 1-6
páteční výsledky:
Aguilar/Massu - Dlouhý/Hájek 6-7 3-6 6-3 3-6

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

36
Přidat komentář
smazaný uživatel
Můžu říci za celý Český národ,že jste nás podrželi v nejtěžších chvlích.Bez opor T.B. a R.Š. jste se museli vypořádat sami s DC.I.Minář zahrál skvěle Dvouhru to sáme Honza Hájek,a ve čtyřhře jsme byli lepší a zaslouženě jsme vyhráli.HOŠI DĚKUJEM
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo ti dal to právo, abys hovořil "za celý český národ"? :-)) Odhadem tak 70 a více % českých občanů tenis vůbec nezajímá a považují jej za nudný. :DD
Reagovat
smazaný uživatel
Tak dobře můžu mluvit za 30 % čechů který tenis zajimá?:-D
Reagovat
smazaný uživatel
To byla příšerná čtyřhra. Zejména první set byl oboustranně nejhorší zápas ve čtyřhře, jaký jsem kdy na takto vrcholné úrovni viděl. :-)

Pak tam byli ovšem i světlé okamžiky, zejména Honza Hájek, na to, že čtyřhru prakticky nehraje a voleje nepatří k jeho silné stránce, hrál vcelu slušně. Ale u Dlouhána se opět ukázalo, že Navrátil velmi dobře ví, proč dává normálně přednst Berdychovi se Štěpánkem.
Reagovat
a.magerova
Díky kluci, jste frajeři. A Španělé z kola ven, letos by to mohlo vyjít :-))
Reagovat
Frick
Pokud bude duo Štěpánek x Berdych v pořádku máme velmi REÁLNOU šanci porazit kohokoliv ze zbývajícíh soupeřů.
Reagovat
smazaný uživatel
hezky kluci!!! semifinále je krásný... Srbsko nebo Chorvatsko, ono to je vcelku jedno, soupeři oba hodně těžký, ale bude to určitě zajímavý souboj...
Reagovat
Frick
Není to jedno. Chorvati doma jsou bezesporu mnohem lehčí varianta než Srbové na horký bělěhradký půdě.
Reagovat
smazaný uživatel
Na druhé straně, Srbsko má "jen" Djokera, a kdyby ten třeba nehrál...
Reagovat
smazaný uživatel
tak taky se mi zdá, že v Bělehradě bude větší peklo, ale Chorvati jsou stejná nátura, podle mě si člověk nevybere....
Reagovat
nando
Jen Djokera? Mají jednoho z nejlepších deblistů na světě, domácí prostředí a solidního Troickiho.Spíš jde o to, aby my jsme neměli jen Berďu.
Reagovat
Frick
...by hráli venku a navíc ještě budou mít v hlavách ten vejprask z loňska ;-)
Reagovat
nando
Tak kvalita deblu bídná, ale hlavně že se to uhrálo, na klucích bylo vidět, že jsou hodně nesehraný, navíc se Dlouhán hodně trápil na servisu. Pořád doufám, že to Rusáci otočí a mohli bysme finále hrát doma, i když SF v Srbsku bez Štěpánka by bylo hodně těžký. Pokud budou oba naši nejlepší hráči k dispozici, věřím že mísa je letos naše!
Reagovat
Frick
I tak dvě "kaňky":

1. Přecijen jsem čekal, že nepustíme ani set (sázel jsem na to)
2. Na BĚLEHRAD!!!! Asi. :-( Nebude to sranda. Snad už bude naše elitní duo v pořádku. Ale bohužel se musí počítat i s tím, že Radek nebude OK. Ale i pouze s Berdychem by to možná šlo, pokud by dal Djokoviče i Troickiho + debl.

No, bohužel se rýsuje ta možnost, že letos se u nás DC vůbec hrát nebude. Chorvati i Rusáci prohrávaj....
Reagovat
smazaný uživatel
My tu mísu stejně vyhrajem, hej!:)
Reagovat
smazaný uživatel
myslim ze na debl se srbskem se rozhodne spolehat nemuzem bez stepanka bychom urcite debl nevyhrali
Reagovat
Frick
Berdych - Hájek by nemusela bejt špatná dvojice
Reagovat
nando
Tak ona je otázka, jestli by Hájek porazil v Srbsku třeba Troickiho, spíš asi ne. Toho Štěpánka budeme potřebovat, aspoň na debl.
Reagovat
Frick
Spíš jsem myslel Hájek - Berdych jakožto dvojici pro debl.

Těžko by Hájek porazil Troickiho (i když se to vyloučit nedá).
Spíš než tomuto bych věřil tomu, že Berďa by dal Troickiho i Novaka.

A Srbové by vybrali antuku nebo ne?
Reagovat
nando
Těžko říct, taky by mě moc zajímalo, co by vybrali Francouzi, kdyby s námi hráli finále. Myslím, že povrch nebude to, co by mělo letos o vítězi rozhodnout. A Berdych-Hájek by spolu mohli hrát, ale asi by neporazili Zimonjice s Tipsym, ty Chorvaty by mohli dát. Snad se dá Radek dohromady, SF je až v půlce září.
Reagovat
smazaný uživatel
Upřímně řečeno, myšlenku, že by dvojice Berdych - Hájek mohla ve čtyhře výrazněji ohrozit dvojici Zimonjič - Tipsarevič, považuji za krajně nepravděpodobnou. Strůjcem většiny českých úspěchů ve čtyřhře v DC z poslední doby býval spíš Štěpánek než Berdych, a Hájek opravdu deblový hráč není.

Uvědom si, že chilský pár je proti srbském jakousi fotbalovou I.A. třídou. :-))
Reagovat
nando
Bohužel je to tak, bez Štěpánka to asi nepůjde. Na druhou stranu Berdych se ve čtyřhře hodně zlepšil, už tam není takový rozdíl mezi nimi jako dřív, v určitých fázích zápasu bývá i lepší než Radek.
Reagovat
smazaný uživatel
No, sousloví "v určitých fázích zápasu" je dost neurčité, teoreticky by k pravdivosti tohoto výroku stačilo, aby Berdych odehrál aspoň několik málo fiftýnů lépe než Štěpánek. :-)

Připadá mi, že Berdych hrál ve čtyřhře líp než Štěpánek snad jen proti Španělům a teď proti Belgii, kdy Štěpec nebyl ve své kůži. Jinak ale bývá tahounem jednoznačně Štěpec, dle mého soudu. Výjimkou je možná jen return.
Reagovat
smazaný uživatel
...popř. podání ("free points").
Reagovat
smazaný uživatel
...no to je teda kolikrát Tomáš lepší ve čtyřhře než Radek. Jen si vzpomeňme na Belgii, kdy byl Tom celou dobu tahounem. Nejen, že se zlepšil v singlu, ale i v doublu. No, a navíc, ta jejich (Berdych- Štěpec) čtyřhra má jakýsi šmrnc, lidi to bere! Ale uvidíme,uvidíme no:) I když mám jejich čtyřhru ráda, tak přece jen, chtělo by to stálý deblový pár, aby si ostatní hráči mohli odpočinout....Ale uvidíme, uvidíme:) Každopádně nakročeno máme letos dobře, teď jen doufat, že zdraví bude OK!
Reagovat
smazaný uživatel
Dovolím si poznamenat, že v Belgii Štěpec už evidentně trpěl tím únavovým syndromem, což nepochybně ovlivnilo jeho výkon.

Jo, a když už říkáš, že to bylo tolikrát, tak uveď další příklady. Belgii a Španělsko jsem už uvedl sám. :-))
Reagovat
nando
Jenže právě to podání a returny jsou i ve 4hře strašně důležitý, a v tom je Berďa určitě lepší než Radek. A Tomáš už nekazí na síti tolik jako dřív, neříkám že je lepší než Radek ve 4hře, ale ten rozdíl mezi nimi už není takový. Navíc Radek byl dřív specialista na debl, Tomáš se jim nikdy moc nevěnoval.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně. Ale býval to ve výrazné většině případů Štěpec, kdo deblový tým vyburcoval svými zázračnými voleji a hecováním k skvělým výkonům. Proto říkám, že byl zpravidla tahounem týmu. Jasně, že Tomáš líp returnuje i podává (a smečuje!!!), ale to na výše uvedeném faktu nic nemění.

Pokud zastáváš odlišný názor, prosím uveď konkrétní příklady (vajma těch dvou mnou zmiňovaných), kdy byl tahounm čtyřhry Tomáš.

Anyway, tohle je stejně jen akademická debata, páč bůhví, kdy se Štěpánek na dvrce vrátí a v jaké formě. Klidně se totiž můž stát, že své bývalé úrovně / formy ani náznakem nedosáhne. Však je mu taky už 32 let.
Reagovat
Frick
šel nahoru pozvolna, tak snad ještě není tak zhuntovanej jako jiní stejně taří hráči. A třeba mu bude šance zvedount salátovou mísu i motvivací, která u něj zažene nějaký myšlenky na pověšení rakety na hřebík.
Reagovat
Frick
http://sport.idnes.cz/zraneny-tenista-stepanek-nebude-hrat-wimbledon-ani-davis-cup-v-chile-1g5-/tenis.asp?c=A100617_123935_tenis_rou

Tady to vyznívá tak, že zřejmě pod vidinou Wimbledonu a DC ten návrat na kurty trochu uspěchal, načež ho stihly ty další problémy v čele s tim kolenem. Tak snad už to už definitivně dohromady.
Reagovat
Frick
Jinak anketa v tom článku skutečně úsměvná:
"Postoupí čeští tenisté v Davis Cupu přes Chile (pozn.: Již tehdy se vědělo o absenci Gonzalese) i přesto, že jim bude chybět Radek Štěpánek?"
ANO 1947 - NE 1242
Reagovat
smazaný uživatel
a vedelo se o absenci berdycha?? pokud ne tak nechapu proc se divis navic takovehle ankety zda se mi vzdy dopadnou takovymto zpusobem
Reagovat
smazaný uživatel
a navic jsme se pres chile opravdu dostali tak nechapu proc by mela byt usmevna
Reagovat
nando
Podle mě bylo úsměvné, že 1242 lidí hlasovalo že nepostoupíme, a to si mysleli že bude hrát Berďa. Já jsem říkal, že s Berďou jsme pořád jasný favoriti, bez něj že to bude vyrovnaný a těžký, v čemž jsem se teda seknul.
Reagovat
nando
Nezastávám odlišný názor, psal jsem že Radek je pořád lepší deblista, ale že už to není takový rozdíl jako dřív. A taky jsem psal, že bez Štěpánka to asi nepůjde. Nicméně ted nám nezbývá než fandit Rusákům a Chorvatům, ať z toho něco máme.
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak já si naštěstí dovedu tenis užít i v televizi, páč pokud by platilo "neviděl z hlediště = nic z toho neměl", tak bych např. dosud nikdy nic neměl z žádného GS turnaje. :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist