Ivo Minář s Hájkem zničili Chilany a Češi jsou krůček od semifinále!

9. 7. 2010, 18:34
Aktuality 38
DAVIS CUP - Čeští tenisté vedou ve čtvrtfinále Davisova poháru v Chile i bez svých opor Berdycha a Štěpánka už 2-0! Úvodní dvouhru proti Massuovi fantasticky zvládl náhradník za zraněného Berdycha Ivo Minář, vedení pak ještě suveréněji navýšil Jan Hájek. Češi v šesti setech ztratili jen osm gamů a už zítra mohou slavit postup do semifinále.
Ivo Minář

Ivo Minář původně v nominaci na čtvrtfinále Davisova poháru vůbec nefiguroval, za českým týmem do Chile však nakonec vyrazil jako náhradník za zraněného Berdycha a dnes si připsal první vítězství v soutěži. Aktuálně až 247. hráč světa deklasoval domácího Nicolase Massu 6-0 6-2 6-3 a pro české tenisty získal první bod.

"To jsem vůbec nečekal," komentoval Minář snadný průběh utkání v rozhovoru na Facebooku českého daviscupového týmu. "Prohrál jsem jenom pět gamů, tak jsem moc šťastný," doplnil tenista.

Minář, který se v žebříčku ATP snaží vyšplhat po dopingovém trestu zpět do první světové stovky, vlétl do utkání parádně. Získal prvních šest výměn a pak i prvních šest gamů, což znamenalo, že dal soupeři "kanára". Český hráč téměř nechyboval, dobře se pohyboval a dokázal soupeře zatlačit i se bránit. Domácí jednička Massu, jenž na domácí půdě prohrál jen v roce 2007 s Rusy Safinem a Andrejevem, před skoro prázdnými tribunami v dopoledním slunci udělal v první sadě čtrnáct lehkých chyb.

Z českého hráče spadla nervozita, když hned na začátku vzal soupeři podání. "Začal jsem hrát svoji hru a hrál míč po míči a najednou byl druhý brejk, třetí brejk a šest nula. Ale nevěřil jsem, že to půjde takhle snadno až do konce," snažil se Minář přes lehké vedení soustředit.

Až v druhé hře druhého setu povolil Minář slavnějšímu soupeři, olympijskému vítězi z Atén 2004, první game. Minář se mohl opřít o jistý servis. "Ten jsem zlepšil nejvíc. Mám po servisu tlak a jdu si pro body. Nejsou to esa, ale míče vyhrávám snadněji a netrápím se od zadu," řekl Minář.
Ve druhém setu vzal šestadvacetiletý Minář soupeři dvakrát servis, dokázal k tomu využívat slabého bekhendu Massua, nyní až 101. hráče světa. Jistě vedl po hodině a jedenácti minutách 2:0 na sety.

Pražský rodák spěchal za svou první daviscupovou výhrou. Massuovi, jehož marný boj sledoval z hlediště zraněný Fernando Gonzalez, nepovolil za celý duel jediný brejkbol. K zisku třetí sady, nejvyrovnanějí v utkání, mu stačil jediný brejk v šesté hře.

Minář zápas ukončil při svém podání čistou hrou a po hodině a 54 minutách využil hned první mečbol. Splnil tak svůj předzápasový slib. "Přinesu do šatny bod," říkal Minář odhodlaně po losování. Přitom ještě před týdnem myslel, že bude hrát bundesligu a ne Davis Cup. "Ani v nejlepším snu jsem na daviscupovou výhru nemyslel," řekl.

K druhé dvouhře nastoupil Jan Hájek, který sice v Davis Cupu odehrál tři utkání, pokaždé však za již rozhodnutého stavu. Do souboje s Paulem Capdevillou vkročil po vzoru Mináře ve velkém stylu a nakonec za pouhou hodinu a 34 minut zvítězil 6-0 6-2 6-1.

Jednička českého výběru se spoléhala na přesnější hru a získávala fiftýn za fitýnem. V hledišti se nekonalo chilské peklo, slyšet byla hrstka českých fandů a Hájek je potěšil rychlým ziskem první sady bez ztráty jediné hry.

V druhém setu se zdálo, že Capdeville vyrovnal hru, ale začal častěji chybovat. Hájek si body ve výměnách vybojoval pestrými údery, občas zařadil chytře i zkrácení hry. Znovu brejknul Chilana v třetí hře, další přidal v sedmé a na dvorci dominoval, zatímco Capdeville se vztekal na nekvalitní antuku a rozbil i raketu.

Domácí tenista zkusil Hájka vyhodit z rytmu pauzou na toaletu mezi druhým a třetím setem, ale neuspěl podobně jako jeho předchůdce v první dvouhře Massu. Hájek vzal 186. hráči světa podání v úvodu třetí sady, ale pak si poprvé prohrál i svůj servis. Nenechal se ovšem rozhodit a ziskem zbylých pěti her pečetil výhru.

Hájek si na své konto připsal v Davisově poháru druhé vítězství.  "Radost mám obrovskou, protože vedeme dva nula. Myslím, že to nikdo nečekal, ale zápas ještě není hotový. Musíme jet stále na sto procent a slavit můžeme, až budeme mít na svém kontě tři body," řekl Hájek v rozhovoru na Facebooku českého daviscupového týmu.

Hájka povzbudila výhra Mináře a na kurt se mu proto šlo lépe. "To by pomohlo každému hráči. Ivoš zvládl zápas fantasticky a mě to psychicky pomohlo, naopak Chilané byli pod tlakem a povedlo se mi výborným výkonem zvýšit skóre na dva nula," řekl Hájek.

O postupu mezi nejlepší čtyři týmy soutěže můžou už v sobotu rozhodnout debloví specialisté František Čermák a Lukáš Dlouhý, kteří v sobotu nastoupí v 18:00 hodin SELČ zřejmě proti Capdevillovi a Aguilarem.

V případě úspěchu v Chile by svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila v září v semifinále hráli s vítězem utkání Chorvatska a Srbska, kde je po prvním dnu stav 1-1.

Čeští tenisté hrajou v Coquimbu na měkké antuce, jež připomíná více oraniště než tenisový dvorec, bez svých velkých opor Berdycha a Štěpánka, kteří jsou zranění. Loni tým kolem Navrátila po 13 letech postoupil do semifinále a nakonec prohrál až ve finále se Španělskem.

- DAVIS CUP (čtvrtfinále, 09. - 11. 07. 2010) -
výsledky zápasu Chile - Česko - (Coquimbo, antuka)

Chile - Česko 0-2 ... po druhé dvouhře
páteční výsledky:
Massu - I. Minář 0-6 2-6 3-6
Capdeville - Hájek 0-6 2-6 1-6

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

38
Přidat komentář
misoSK
ten Capdeville hra katastrofalne v poslednej dobe cize tam ma to neprekvapuje, ale Minar proti Massuovi, klobuk dole
Reagovat
smazaný uživatel
No právě, říkal jsem si, že Minář by mohl s Massuem klopýtnout, ale po jednoznačném výsledku pro Čecha jsem byl mile překvapen. Myslím si, že do čtyřhry měl jít radši Dlouhý s Hájkem, ten Čermák, na tom by se mohli Chilané chytit, bude to určitě slabší článek, zatímco Lukáš s Honzou by se skvěle doplnovali a Chilany by zničili, troufám si říct, ani ne za hodinu a půl.
Reagovat
smazaný uživatel
vyborne kluci... takovy vysledek sem opravdu necekal:-)
Reagovat
Frick
Francouzi by SF hráli určitě doma. Na jednu stranu asi malá šance na přijatelné domácí finále s Ruskem, na druhou stranu je tu menší riziko trmácení se v prosinci do argentinskýho letního pekla.

A tedy - v tý Moskvě to tedy vidíte spíš na ty Argentince, teda...
Reagovat
steve79
Já si myslím, že pokud by jsme hráli se Španělskem tak by se to konalo v O2 aréně, přece jenom asi by přijel Nadal a do O2 arény se vejde 16 000 diváků. Myslím, že by to bylo podobné jako, když tady hrál Roger Federer.
Reagovat
smazaný uživatel
Kromě Španělska u nich na antuce je celkem jedno u koho a na čem, ne?
Reagovat
nando
Jenže se Španělama bysme hráli doma,takže jsme mohli vyrazit na Nadala a spol. live, což mě teda pěkně štve, že z toho asi sejde.
Reagovat
Frick
Jak to vlastně vidíte? předpokládám, že Ljubičić by měl asi porazit Troickiho a Djokovič zase asi dá Čiliče. Takže, jak se jeví ten debl? Tam ty deblisty vůbec neznám...
Reagovat
nando
Tak favoriti jsou určitě Srbové, mají totiž prvního deblistu světa Zimonjiče!!!
Reagovat
Frick
Aha. A tedy ty singly asi dopadnou tak, jak píšu, nebo to nemusí bejt tak jednoznačný?
Reagovat
nando
Já favorizuju už od začátku Srby! V deblu budou favoritem, i když se Chorvatům vrátil Ljubičič, kterej debl celkem umí. Přesto si myslím, že duo Tipsy/Zimonjič je lepší než Čilič/Ljubičič. No a když Srbové povedou, tak Čilič Novaka nedá, tomu bych fakt nevěřil. Na druhou stranu, kdyby se Chorvati nějak prokopali k tomu, že by se rozhodovalo v pátým zápase, tak by asi Ljuba Troickiho dal, přeci jen domácí prostředí a jeho zkušenosti by byly znát.
Reagovat
Vojtiik
na čiliče pozor, ten kdyz to hecne tka novak pujd ehrat kuličky :D
Reagovat
nando
Navrátil před odletem do Chile říkal, že velkou motivací je to, že bysme SF hráli doma před vyprodanou O2 Arenou, takže asi i se Srbama doma, s Chorvatama stoprocentně. Jinak mě mrzí ty Španělé, s těma jsem chtěl dát finále! Takhle musíme fandit Rusákům.
Reagovat
smazaný uživatel
No...myslím, že v tom máme všichni docela zmatek, jelikož se neví, kdyby bylo tedy SF, tak kde by se hrálo:D...

Nando: Kde je článek o tom,že Navrátil říkal,že by se hrálo v O aréně? Nevím,ale mám ten dojem, že by byla 100% ČEZ v Ostravě, protože tam je to pro ně ´´Doma´´!
Reagovat
Frick
1. nebo 2. kolo patří do Ostravy, ale ty důležitý podzimní mače už může hostit jen a jen O2 area, bo se vám nehodlám trmácet 400 km do Ostravy. Navíc jsem v O2 areně jako doma, protože tam hraje tým, jemuž vládne velký Vladimím No. 97 ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
:D:D:D...Tak se asi trmácet budeš muset, protože pokud by se hrálo SF doma , tak by to byla Ostrava!! O tom žádná!! Kluci tam mají zkušenosti,mají to tam rádi a myslím, že by je ani nenapadlo, to dělat jinde!
Reagovat
nando
Když budeme hrát se Srbskem, vidím to na Prahu, přeci jen Djokovič, to je lákadlo. Kde jsem to četl nevím, chodím na takovou hromadu stránek, že fakt netuším. Mohlo to být třeba i na FB, nevím. Ale od toho jsem usuzoval, že bysme hráli doma. Tady jsem se dočetl, že naposledy hrála Jugoslávie u nás, ale to se určitě nepočítá, ptž tam patřilo třeba i to Chorvatsko. Takže spíš bych to viděl asi na los.
Reagovat
Frick
Jenže Srbsko je NÁSTUPNICKEJ stát po bejvalý Jugoslavii. Stejně, jako Česko je nástupnickej stát po Českoslovenko. Slováci přeci neřikaj, že vyhráli DC 1980, ale my to klidně řeknem, že jo...

A proč? PROTOŽE JSME NÁSTUPNICKEJ STÁT PO ČSFR
Reagovat
nando
Proč by to říkali, když tam byli tuším Lendl, Kodeš, Šmíd a Složil? Ale tak jestli to je tak, jak říkáš, tak škoda. Těšil jsem se na Djokera a pak na Rafu, a hov*o z toho :-(
Reagovat
Frick
S Chorvaty bysme přeci hráli doma. Si nevzpomínáte na loňský září? :-O

Ale s těma Srbama nevim.

Pokud budu předbíhat:
Rusko a Španělsko - doma
Francie a Argenitna - venku

Asi nejlepší by byli ti Rusáci, ne?
Reagovat
Frick
V Davis Cupu máme šest potencionálních soupeř a s pěti z nich je poslední střetnutí maximálně dva roky starý.
Reagovat
Frick
V roce 1991 hrálo v Praze Československo s Jugoslávií, takže pokud platěj pravidla o nástupnickejch státech, tak....

NA BĚLEHRAD!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, taky si myslím, že s Chorvatskem doma, protože pokud platí poslední vzájemná utkání, tak to se hrálo venku, takže teď by to mělo být DOMA!
Reagovat
Frick
http://www.abload.de/img/betlrva.png
bohužel jsem vsadil jen symbolických 8 Kč.
Reagovat
smazaný uživatel
ted jak davali na ct4 po davis cupu dokument o davis cupu v minulem roce... to bylo krasne
Reagovat
a.magerova
No to je neuvěřitelně krásný úvod DC, tak hlavně kluci nepolevit !!!
Reagovat
smazaný uživatel
hmmmm :-))))tak s ceskem v davis cupu to vypada opravdu hodne blede...uz to vidim uplne ztracené:-D
Reagovat
smazaný uživatel
lidi, nevite, kde by se hralo pripadny semifinale cesko vs srbsko/chotvatsko? diky
Reagovat
smazaný uživatel
hmmm tak to by me taky zajimalo doufam ze pokud postoupime tak budeme hrat se srbama
Reagovat
smazaný uživatel
miras, ja taky a doufam, ze to bude v cechach :-D
Reagovat
smazaný uživatel
presne na tento zapas bych se velmi rad vypravil i kdyz na davis cup nejezdim neb je to pro me daleko
Reagovat
smazaný uživatel
Se srbskem doma s Chorvatskem venku
Reagovat
pingwin
s chorvatama určo doma .. vždyť jsme je u nich nedávno porazili ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte, kde zdarma sledovat zápas Llodra - Verdasco kromě bet365?
Reagovat
smazaný uživatel
fromsport.com ... pokud vim, tak je tam víc odkazů kde sledovat ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, děkuju za odkaz, ale nějak se mi to seklo na statistikách druhého setu a slyším jenom zvuky, nevíš, čím to je????
Reagovat
smazaný uživatel
To netušim... ono tam sleduje hodně lidí, občas některej z odkazů vůbec nejde, jinej blbne. Mě k tomu pomáhá jen trpělivost, různě obnovuju a pod. ;)
Reagovat
Ananas
Skvěle podte kluci zopakujte finále z roku 2009.:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist