České žně na Australian Open! Kvalifikací prošli B. Fruhvirtová, Bejlek, Menšík i Kopřiva

12. 1., 03:27
Aktuality 61
AUSTRALIAN OPEN - Čeští tenisté prožili úspěšnou kvalifikaci o start na Australian Open, hned čtyři z nich prošli tříkolovým sítem. Loňský výsledek zopakovaly teenagerky Brenda Fruhvirtová (16) a Sára Bejlek (17), Vít Kopřiva (26) se do hlavní soutěže grandslamu dostal poprvé v kariéře a finalista předloňské juniorky Jakub Menšík (18) prošel kvalifikací i na svém druhém majoru. Ve třetím kole skončily po třísetových porážkách jen debutantky Gabriela Knutsonová (26) a Dominika Šalková (19).
Sára Bejlek opět po roce prošla kvalifikací Australian Open (© X @AustralianOpen)

V hlavní soutěži dvouher na Australian Open 2024 se tak představí celkem devět českých tenistek a pět českých tenistů.

Pattinamaová Kerkhoveová – Bejlek 3:6, 4:6

Sára Bejlek se v kvalifikaci grandslamového turnaje představila pošesté v kariéře a počtvrté byla úspěšná. Na Australian Open dokázala obhájit loňský výsledek, ve třech zápasech neztratila ani set a parádní bilanci v kvalifikacích majorů vyšperkovala na 12:2.

Sedmnáctiletá Češka, jež byla minulý týden součástí českého výběru v United Cupu v Perthu, si postupně poradila s Japonkou Himeno Sakacumeovou, Indkou Ankitou Rainaovou a v pátek ji nezastavila ani Lesley Pattinamaová Kerkhoveová. O patnáct let starší Nizozemku porazila za hodinu a čtvrt 6:3, 6:4, přestože v prvním setu za stavu 5:0 nevyužila dva setboly a druhou sadu musela otáčet z 1:3.

Levou rukou hrající Bejlek bude v Melbourne usilovat o premiérovou výhru i získaný set na hlavním okruhu proti nasazené finalistce US Open 2021 Leylah Fernandezové z Kanady. Na US Open 2022 prohrála s Ljudmillou Samsonovovou, na Australian Open 2023 nestačila na Barboru Krejčíkovou a na Roland Garros 2023 uhrála jen tři gamy proti Kamille Rachimovové.

B. Fruhvirtová – Sijia Wei 6:2, 6:4

Podobně úspěšná je v kvalifikacích grandslamů i Brenda Fruhvirtová. Nástrahami tříkolového síta se prodrala potřetí z pěti pokusů a zápasovou bilanci vylepšila už na 11:2.

Na Australian Open uspěla i podruhé, přitom měla opět namále. Loni ve druhém kole utekla Ukrajince Darje Snigurové ze stavu 5:7, 1:5, letos ve stejné fázi přežila dokonce mečbol domácí Talii Gibsonové. Ve třetím kole už takové potíže nepřipustila, Číňanku Sijiu Wei přehrála po 70 minutách hry 6:2, 6:4.

Šestnáctiletá Češka, jež má fantastickou bilanci 15:0 ve finále turnajů ITF, letos zvládla už šest ze sedmi duelů. Zatím nestačila jen na světovou trojku Coco Gauffovou. Od začátku loňského srpna vyhrála 39 z 42 zápasů.

Na začátku sezony v Aucklandu si Fruhvirtová připsala premiérový skalp hráčky TOP 100 a první výhru na hlavním okruhu. Na grandslamech zatím neuspěla - loni na Australian Open nestačila na Aliaksandru Sasnovičovou a na French Open nepřekvapila proti Jeleně Rybakinové.

Letos v Melbourne bude bojovat o první výhru mezi elitou na grandslamu proti Rumunce Aně Bogdanové, ve druhém kole by pak mohla vyzvat obhájkyni titulu Arynu Sabalenkovou.

Rozpis zápasů českých tenistek v 1. kole Australian OpenRozpis zápasů českých tenistek v 1. kole Australian Open (@ Livesport)

Los Australian Open ve dvouhře žen

Mayot – Menšík 2:6, 6:7

Jakub Menšík během minulé sezony získal první challengerový titul a prodral se již mezi 200 nejlepších tenistů světa. Letošní sezonu odstartoval postupem do finále challengeru v Canbeře a v žebříčku se vyšplhal už do TOP 150.

A nyní prodal svůj talent a formu i při premiéře v kvalifikaci Australian Open, na kterém si předloni zahrál čtyřhodinové finále juniorky. Po Američanovi Brandonu Nakashimovi a Italu Federicu Gaiovi zvládl i závěrečné kolo proti Haroldu Mayotovi.

Menšík přestřílel soupeře na winnery 36:16, udělal 27 nevynucených chyb a po necelých dvou hodinách na kurtu rozpáleném odpoledním sluncem zvítězil 6:3, 7:6. Ve druhém setu sice dvakrát nepotvrdil brejk a duel neuzavřel při svém podání, těžil však z lepší fyzické připravenosti. Soupeře v závěru limitovaly křeče.

Osmnáctiletý český talent vylepšil svou bilanci v kvalifikacích grandslamů vylepšil na 6:0. Loni slavil vítězný debut na US Open, na kterém to nakonec dotáhl až do třetího kola hlavní soutěže.

Statistika zápasu Harold Mayot – Jakub MenšíkStatistika zápasu Harold Mayot – Jakub Menšík (@ Livesport)

Do Australian Open Menšík vstoupí soubojem s Kanaďanem Denisem Shapovalovem, který se tento týden vrátil na kurty po půlroční pauze zaviněné zraněním kolena. Ve druhém mkole může teoreticky vyzvat světovou devítku Poláka Huberta Hurkacze.

Crawford – Kopřiva 4:6, 4:6

Vít Kopřiva měl v kvalifikacích grandslamů mizernou bilanci 2:8. Až na 9. pokus se dostal do třetího kola a to hned přetavil i v postup do hlavní soutěže. Zkušený Čech, který loni rozšířil svou sbírku trofejí z challengerů o dva kousky a nebyl daleko od debutu v elitní stovce žebříčku, v Melbourne neztratil ani set.

Po Francouzi Calvinu Hemerym a Španělu Oriolu Rocovi si poradil i s Oliverem Crawfordem. Šestadvacetiletý Čech přehrál o dva roky mladšího Brita 6:4, 6:4, byť ve druhém setu za stavu 5:2 neproměnil dva mečboly a poprvé přišel o podání. Na druhý pokus už ale souboj uzavřel a mohl slavit.

Statistiky zápasu Oliver Crawford – Vít KopřivaStatistiky zápasu Oliver Crawford – Vít Kopřiva (@ Livesport)

Debut v hlavní soutěži grandslamu si Kopřiva odbude proti nasazenému Američanovi s českými kořeny Sebastianu Kordovi, který dnes v Adelaide utrpěl semifinalový debakl s Jiřím Lehečkou.

Rozpis zápasů českých tenistů v 1. kole Australian Open.Rozpis zápasů českých tenistů v 1. kole Australian Open. (@ Livesport)

Los Australian Open ve dvouhře mužů

Ve 3. kole jen dva neúspěchy

Starodubcevová – Knutsonová 6:4, 1:6, 7:6

Gabriela Knutsonová si na Australian Open odbyla premiéru v kvalifikaci grandslamového turnaje a odehrála v ní tři třísetová utkání. Po výhrách nad nasazenou Němkou Annou-Lenou Friedsamovou a Kypřankou Ralukou Serbanovou ale neporazitelnost neudržela.

Šestadvacetiletá Češka v závěrečném třetím kole podlehla 4:6, 6:1, 6:7 Ukrajince Julii Starodubcevové, přestože ve třetím setu za stavu 5:4 měla výhodu servisu a dva míčky ji dělily od vítězství a startu mezi elitou.

Hlavní soutěž na nejvyšším okruhu si Knutsonová zahrála dosud jen loni na Livesport Prague Open.

Šalková – Hunterová 6:3, 3:6, 4:6

Dominika Šalková loni třikrát triumfovala na akcích ITF a nemá daleko k premiérovému posunu do TOP 200 žebříčku. Na Australian Open ale o místo ve druhé světové stovce nezabojuje.

Devatenáctiletá Češka v Melbourne debutovala v grandslamové kvalifikaci a po skalpech Chorvatky Jany Fettové a Niginy Abduraimovové z Uzbekistánu byla kousek od hlavní soutěže, poslední krok ale udělat nedokázala a úspěšnou absolventkou se nestala.

S domácí nejlepší deblistkou současnosti Storm Hunterovou, jež bude hrát v Melbourne čtyřhru společně s Kateřinou Siniakovou, neudržela vedení 1:0 na sety. I když ve třetím setu dvakrát smazala manko brejku a za stavu 4:5 měla dva brejkboly, podlehla o deset let starší Australance 6:3, 3:6, 4:6.

Výsledky kvalifikace Australian Open ve dvouhře žen

Výsledky kvalifikace Australian Open ve dvouhře mužů


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

61
Přidat komentář
Blondie
Pegula údajně nemocná, takže naděje pro KP?
To by vzhledem k jejich rivalitě znamenalo zábavné řešení (teda chudák Pegula).
Reagovat
EllNino
Uz je program na nedeli, takze by misto ni sla LL, Kaja ma smulu
Reagovat
Blondie
KP hraje až v pondělí, ne?
A změnu losu (jako fakt) jsem po už rozepsání pavouka jsem už viděla.
Nicméně vůbec nevím, zda to možné je, taky mi LL dává větší smysl.
Reagovat
Kandinsky1
Kdy? Já si to tedy u GS vůbec nevybavuji.
Reagovat
EllNino
https://www.tennis.com/news/articles/safina-pulls-out-of-wimbledon
Reagovat
Blondie
Ale je to 14 let staré... platí ta samá pravidla?
Reagovat
Preview.lover
Na GS nefunguje přesun na místo odstupujících původně nasazených hráčů. Viz AO 2022 https://en.wikipedia.org/wiki/2022_Australian_Open_%E2%80%93_Men%27s_singles (na pozici nasazené jedničky byl místo deportovaného Djokovice LL)
Reagovat
Blondie
Děkuju :-)
Reagovat
EllNino
a nebylo to až po startu turnaje? Podle mě to před startem turnaje jde přesunout, ale nesmí být ještě rozpis zápasů na 1. den ...
Reagovat
Kandinsky1
Ten už je.
Reagovat
Preview.lover
bylo to 16.1. (v neděli)
Reagovat
Haitik
V noci jsem koukal na Brendu a Kubu - 2. set byl hodně vyrovnaný, jsem rád, že to zvládla doservírovat. Opravdu její BH je famozní, myslím, že i v 1. kole má určitou šanci :-)

Kuba - super výkon, dneska se mi hodně líbil, přišlo mi, že zlepšil BH, už to není jen ten "držák ve výměně", ale dokáže tím i zaútočit a ukončit výměnu. Doufám, že ta obvázaná pravá ruka je jen prevence. I když druhý set skončil v TB, byl celou dobu tak nějak lepší, zaslouženě vyhrál. Soupeř si pak na konci vyvrkl kotník, se kterým už asi měl problémy a také si ho nechal ošetřovat.
Myslím, že i proti Denisovi má šanci, Denis dlouho nehrál.
Tak uvidíme :-)
Reagovat
tommr
Už je znám program AO na neděli. Bára Krejčíkováhraje první zápas na MCA. Z našich budou hrát ještě Brenda Fruhvirtová a Macháč ...
Reagovat
Serpens
na ČSTS psali, že hraje i Sára.
Reagovat
aligo
Nechápu, proč nenechají hráče a hráčky z Q trochu odpočinou...
Reagovat
Serpens
Vzhledem k malé pravděpodobnosti, že těch zápasů budou hrát více, je jejich výhoda, že nevypadnou z rytmu
Reagovat
tommr
jeden den odpočinku by měl stačit ...
Reagovat
Mony
Pravděpodobnost nenasazenych chytit nasazeneho v 1. kole je 25%.
Z tohoto pohledu jsou kluci v normě. Pouze Víťa chytil nasazeneho Kordu.
Holky ale měly smůlu. Z 6 jich chytly nasazenou hned 4(vyvázly pouze KatkaS a BrendaF), norma by byla
1-2.
Reagovat
Mantra
Přeju to hlavně Kopřivovi.
Reagovat
Blondie
Taky mu to hezky cinkne
Reagovat
Kandinsky1
Neví někdo, kolik může Brenda do dubna, kdy jí bude 17, odehrát turnajů ?
Reagovat
Serpens
Holky nám dělají radost a potvrdily, že kvalifikace GS už je pro ně malá. Snad na French open už půjdou obě rovnou do hlavní soutěže
Reagovat
bardunek666
Tak děvčičky dostaly velmi urputné hráčky, které vysávají sílu. Brenda by šanci mít mohla, ale taky si na Bohdaně může pěkně vylámat zuby.
Sára bohužel těžká soupeřka. Lejla měla výborný konec minulého roku, ale to vlastně i Sára. Tak uvidíme. Doufám, že alespoň jedna postoupí.
Markéta bude mít šanci podle toho, jak Ukrajinka bude trefovat kurt.
Reagovat
EllNino
No ten los kvalifikantů nic moc - Kuba dostal Denise, tam šance je, Denis je nerozehraný, pak ale Hurkacz ...
Tomáš dostal LL Mochizukiho, to prostě musí využít
Vítek - Seb Korda, no na GS asi Seb zapne, neodchodí to jako dneska

Markéta - Yastremska ... držte si klobouky
Sára a Brenda nejspíš obě prohrají, ale uvidí se, Brendu se Sabalenkou snad ani vidět nechci
Reagovat
Liverpool22
Brenda měla celkem kliku na 1. kolo - Bogdan je hratelná, ale ve 2. kole Kladivářka. Já bych to naopak chtěl vidět - snad Brenda postoupí a dočkáme se z českého pohledu velkého zápasu. Sára asi nepostoupí.
Reagovat
Serpens
Sáru bych nepodceňoval, ta umí dát i dva kanáry ve finále šedesátky a vyhraje 125ku, tak proč by nemohla prohnat malou Kanaďanku
Reagovat
Liverpool22
Je pravda, že proti sobě budou hrát 2 prckové - teď nevím kolik cenťáků má Lejla, ale z toho pohledu to bude zajímavé. Naše Sára bude asi menší
Reagovat
Serpens
Právě, servis bude vedlejší, ale Sára umí celkem pumelice, teď jestli to Lajla vyběhá nebo ne
Reagovat
Kandinsky1
To by dalo velkou fušku najít menší tenistku než je Sára.
Reagovat
Ela-fon-isi
Jsou mladé. Startovné mají a obě se za rok posunou. Navíc úplně beznadějně to přece není jako třeba u Karolíny P. A Kuba by první kolo uhrát mohl.
Reagovat
Kandinsky1
4/6 je výbornej výsledek, škoda Knutsonové, dva míčky od postupu při vlastním podání.
Bohužel následný los jim moc nepřál.
Reagovat
Mony
Do MD zaslouženě postupují ti, kteří si to v přípravě tvrdě odmákli..kondicka v tom vedru asi rozhodovala..stačí si vzpomenout, jak se Kuba Menšík v juniorském finale USopen v závěru skoro neudržel na nohou, ale zkusenost mu pomohla tohle nepodcenit. Tvrdě v přípravě makal v sauně na kole a je tam ..tak se mi to líbí.. V elitě nemají být talentované rozmazlené princezničky
Reagovat
victim
Nebylo to AO?
Reagovat
Mony
Je to možné. Mám v tom zmatek
Reagovat
Tomas_Smid_fan
bylo, pak ho vytáhl Joker na trénink.
Reagovat
SpacialRecognition
Brenda - Bohgan
Bejlek- Fernandez
Reagovat
Mony
Ta Sára má na těch GS v losech pech
Reagovat
Sinuhet1
tezko rict, asi prohrajou, ale sance tam je....
Reagovat
Serpens
Já myslím, že to ujde, Brenda má fajn los, šanci má a Sára sice nic moc, ale pořád má šanci (Fernandezová nás akorát straší svými posledními výkony ve Fed cupu, ale jinak nějaké oslnivé výsledky něměla)
Reagovat
Astarin
To není zas tak špatné. Mohlo být hůř.
Reagovat
Serpens
Třeba s Markétou, nejvíc vždycky naštve, když nějaká mladá naděje musí hrát s nějakou naší adeptkou na závěrečná kola
Reagovat
Dobry-den
Gratuluji, 4 z 6 je fajn. :)
Ale mohli postoupit všichni. Bylo to hratelné :(

Sára s Brendou s přehledem, spolehlivě. Tak to má vypadat.

Kluci taky dobře, Kuba splnil očekávání.
Vítek na hardu překvapil, ale měl dobrý los a využil toho.

Gabča - tahle prohra ji bude hodně mrzet. Ten její tenis je strašně kostrbatý, přesto je účinný a byla fakt krůček od postupu. Ach jo. Ale po tom výprasku minulý týden obrovské zlepšení, to zas jo. 2 výhry jsou fajn, finančně si taky polepší. :)
Tuhle prohru rychle hodit za hlavu a jede se dál.

Dominika - u ní jsem až do posledního míče věřil, že to může otočit, jak se jí v poslední době dařilo, ale tentokrát už to nevyšlo. Tak příště. :)

Jinak kvalda je dohrána, los bude co nevidět, je tam několik dobrých míst v pavouku, snad aspoň někdo bude mít štěstí. :)
Reagovat
Serpens
Teď hlavně ať se neopakuje loňský rok a jedna nejde k Markétě, v poslední době je těch vzájemných zápasů nějak moc.
Reagovat
tommr
Škoda že to nevyšlo i Gabriele a Dominice. Obě byly hodně blízko postupu. Snad se jim zadaří příště ...
Reagovat
FAcore
Pořad ještě má šanci jako lucky loser. Teď bude sbírat body a na další GS bude mít lepší postavení a už to klapne. Má výhodu, ze je dost univerzální a žádný povrch ji nedělá zásadní problémy. Na první pokus vydařené zápasy
Reagovat
Sinuhet1
ten konec Gabi psychicky nedala
Reagovat
Sinuhet1
mozna i fyzicky ji doslo, tezko rict....
Reagovat
frenkie57
Bylo vidět, že toho má v tom vedru už plný kecky.Braly jí křeče, tlačila to vůlí.
Reagovat
Sinuhet1
pokud to tak bylo, tak ji to odpoustim, to se neda nic delat
Reagovat
HolyMotors
Velká škoda. Chyběl kousek. Bohužel se ten game za stavu 5:4 servis nepovedl a pak už nenašla vnitřní sílu. I tak fantastický boj. Jednou to na tom GS vyjde.
Reagovat
EllNino
TB bohužel Gabriela psychicky nezvládá
Reagovat
EllNino
Tohle bude Gabču mrzet daleko víc než ta prohra v Brisbane 1:12 :/ Šance byla veliká
Ale i tak, nečekal jsem, že by po té blamáži s Baptiste mohla být 2 míčky od MD na AO, snad to vyjde příště :)
Reagovat
EllNino
Gabriela servírovala na výhru, ale bohužel si cvakla a teď zase vyhazuje úplně vše :/
Reagovat
EllNino
Bohužel kazí i Dominika, takže asi Sáru a Brendu už nedoplní
Reagovat
StestiJeKrasnaVec11
Gabča má set! Pojd tu otočku dotáhnout!
Reagovat
Sinuhet1
Reagovat
EllNino
Ukrajinka po vzoru svých krajanek nechá Gabču vytuhnout dlouhou pauzou :))
Reagovat
EllNino
bohužel :/
Reagovat
StestiJeKrasnaVec11
ještě nestahuj kalhoty, brod je ještě daleko
Reagovat
EllNino
Sára s Brendou využily příznivějšího losu, obě trochu s problémy na servisu, ale přeci jen ta kvalitativní převaha tam byla znát ... :) Gratulace a rozšířily počet českých holek na 9 a ještě mohou dvě přibýt :)

Vítek a Kuba také nezklamali, I když Kuba měl problém využívat šance na returnu, měl dost brejkbolů a napoprvé nedopodával, ale jinak to byl od něj stabilní výkon a v TB pak už Mayot odpadl ... Víťa měl na kvaldu opravdu příznivý los a moc mu to přeju i vzhledem k financím a k možnému posunu do první stovky, třeba by na RG už mohl hrát přímo, to samé platí o Kubovi

Gabi prohrála 1. set, ale ve druhém vede 3:0, tak třeba ještě zabojuje :)
Reagovat
tommr
Brenda měla sice zdánlivě lehkej los ale co jsem viděl tak všechny tři její soupeřky hrály proti ní velmi dobře a postup si musela těžce vydřít ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist