Češky jsou v semifinále BJK Cupu! Vondroušová a Siniaková skolily Američanky už po dvouhrách

11. 11. 2022, 19:48
Aktuality 58
BILLIE JEAN KING CUP - České tenistky nečekaně snadno zvládly přímý souboj o postup ze skupiny finálového turnaje Billie Jean King Cupu. O výhře nad favorizovanými Američankami rozhodly už po dvouhrách, v nichž Markéta Vondroušová porazila 6-3 6-3 světovou čtrnáctku Danielle Collinsovou a Kateřina Siniaková si poradila 7-6 6-1 se světovou sedmičkou Cori Gauffovou. V semifinále se Češky utkají se Švýcarkami.

Češky i Američanky v úvodních duelech ve skupině D porazily 2-1 na zápasy Polky a dnes tak v Glasgow svedly přímý souboj o 1. místo, které jediné znamená postup do semifinále.

Český kapitán Petr Pála do dvouher poslal tenistky, které včera proti Polsku nastoupily jen do deblu a rozhodly o vítězství proti Polsku. A jako už nespočetněkrát v historii měl při výběru opět šťastnou ruku.

Hned nominace Markéty Vondroušové se ukázala být dobrou variantou. 23letá sokolovská rodačka, která minulý týden odehrála teprve druhý turnaj po půlroční pauze zaviněné zraněním zápěstí a na podniku ITF v Shrewsbury vyhrála dvouhru i čtyřhru, v duelu týmových dvojek porazila 6-3 6-3 čtrnáctou hráčku světa Danielle Collinsovou

Markéta VondroušováPřitom Collinsová začala lépe a po brejku se ujala vedení 3-1. Ovšem Vondroušová neznervózněla a další servis už často chybující soupeřce nedarovala. Po zisku osmi gamů v řadě odskočila do vedení 6-3 a 3-0 a náskok už nepustila. 

Američanka se snažila soupeřku několikrát zatlačit, česká tenistka se ale prezentovala výbornou obranou a Collinsová dál při důležitých úderech kazila. Vondroušová vyhrála za hodinu a dvanáct minut 6-3 6-3. Collinsová poznala hořkost porážky v Billie Jean King Cupu až ve svém šestém zápase.

"Bylo to hrozně těžký. Ona trošku měnila rytmus hry, zkoušela různý věci, takže to bylo takový zmatený. Ale věděla jsem, že do toho zase půjde a bude to těžký dohrát. Ona je skvělá hráčka a i když to chvílemi vypadalo, že už mi to dává, tak to tak nebylo a hrála do posledního míče," komentovala Vondroušová v pozápasovém rozhovoru pro Českou televizi.

"Cítila jsem se dobře. Člověk se s ní nedostane do rytmu a musí se soustředit na každý míč. Ale zůstala jsem klidná, i když mi to tam občas pozabíjela, čekala jsem na svou šanci. Už jsem s ní párkrát hrála a občas přiletí míč, který se nedá stihnout. Člověk se s tím musí poprat a vědět, že šance přijde a pak ji využít," dodala finalistka Roland Garros 2019.


Rozhodující bod proti osmnáctinásobným šampionkám zařídila v druhé dvouhře Kateřina Siniaková. Nejlepší deblistka světa v duelu tenistek, které se do Glasgow přesunuly z Turnaje mistryň v Texasu, porazila 7-6 6-1 světovou sedmičku Cori Gauffovou a na čtvrtý pokus si připsala její skalp.

Siniaková měla v prvním setu dvakrát výhodu brejku, ale pokaždé ji ztratila a za stavu 4-4 nevyužila dva brejkboly. Rozhodl tie-break, ve kterém se zápas zlomil. Česká hráčka v něm získala šest míčků v řadě a dostala se na 'koně'.

Ve druhé sadě už Siniaková před zraky Billie Jean Kingové v hledišti dovolila finalistce letošního Roland Garros jediný game. Od stavu 1-1 vyhrála pět her za sebou a po hodině a 23 minutách zajistila Češkám druhý bod.

Gauffová spáchala 39 nevynucených chyb a po neúspěšném Turnaji mistryň prohrála ve dvouhře pátý zápas za sebou.

"Věděla jsem, že můžu vyhrát. Ona se teď trošku trápí, prohrála všechny zápasy na Turnaji mistryň. Mým cílem bylo jí nechat hrát, hlavně přes forhend. A myslím, že se to povedlo. Ona ke konci změnila taktiku, víc do toho chodila a nabíhala na síť. Jsem ráda, že jsem to ustála," řekla Siniaková České televizi. 

"Byla jsem na začátku hrozně nervózní. Snažila jsem se myslet na to, že my máme ten bod v zádech a moc mi to pomohlo. Snažila jsem se hrát každý balon a když jsem urvala ten první set, tak mi to hodně pomohlo," komentovala 26letá rodačka z Hradce Králové.

"V tom tie-breaku jsem chytila začátek, neuspěchala jsem to. Ona trefila pár nečistých úderů. Já chtěla uhrát každý bod, protože jsem už pár tie-breaků nedohrála. Nesoustředila jsem se na stav, ale v průběhu setu jsem byla lepší a věřila, že to dotáhnu," pokračovala. 

"Postupu si moc vážím, byla to těžká skupina. Mít dnes 2-0 po singlech je skvělý a jsem moc ráda, že jsem mohla přispět," dodala nejlepší deblistka světa.


"Jsem na holky moc pyšný. Jsem rád, že jsme to dokázali. Vyhráli jsme proti jednomu z nejsilnějších soupeřů v této soutěži. Speciální poděkování patří našim fanouškům, kteří jsou slyšet a dělají atmosféru. Věřím, že vydrží i na zítřejší zápas," řekl nehrající kapitán Pála.

Ve čtyřhře s již jistým postupem v kapse neuspěly Karolína Muchová s trápící se Karolínou Plíškovou. České tenistky 3-6 3-6 s Madison Keysovou a Taylor Townsendovou, když trefily pouhé dva vítězné údery.

Češky mohou nadále získat v soutěži, jež byla dříve známá jako Fed Cup, dvanáctý titul. Osmnáctinásobné šampionky z USA naopak další triumf nepřidají.

"Nijak si to nepřipouštíme. Dnes jsme měly cíl bojovat a nechat tam všechno. Nikdo nečekal, že to půjde takhle dobře. Skupina byla fakt těžká. Půjdeme zápas od zápasu, stát už se může cokoliv. Jsme dobrý tým, uvidíme, co se bude dít," řekla Vondroušová.

"Atmosféra v týmu je super. Každá z nás může porazit kteroukoliv soupeřku. Mám ze sebe radost a užíváme si tady každou chvilku," dodala Siniaková.



• V semifinále odveta proti Švýcarkám
V sobotním semifinále Češky narazí na Švýcarky, s nimiž loni v Praze prohráli souboj o postup ze skupiny a mají jim tak co vracet. Švýcarsko má po roce opět stejnou sestavu.

Švýcarské finalistky loňského ročníku zvítězily v dnešním rozhodujícím duelu o postup ze skupiny 2-1 nad Kanadou. Triumf si zajistily už po dvouhrách.

Švýcarky dostala v přímé bitvě o první místo do vedení Viktorija Golubicová, jež zdolala Biancu Andreescuovou 2-6 6-3 6-4. Poté uspěla v souboji týmových jedniček také Belinda Bencicová, jež porazila Leylah Fernandezovou 6-0 7-5. Kanaďankám patřila až závěrečná čtyřhra, v níž získaly alespoň čestný bod elitní deblistka Gabriela Dabrowská s Fernandezovou.

V prvním semifinále se utkají domácí Britky s Australankami.

• BILLIE JEAN KING CUP 2022 •
Finálový turnaj v Glasgow
Velká Británie, tv. povrch / hala
páteční výsledky (11. 11. 2022)
• Skupina A •
Švýcarsko - Kanada 2-1
Golubicová - Andreescuová 2-6 6-3 6-4
Bencicová - Fernandezová 6-0 7-5
Teichmannová/Waltertová - Dabrowská/Fernandezová 2-6 1-6
• Skupina D •
Česko - USA 2-1
Vondroušová - Collinsová 6-3 6-3
Siniaková - Gauffová 7-6(1) 6-1
Muchová/Kar. Plíšková - Keysová/Townsendová 3-6 3-6
Pořadí skupin
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

58
Přidat komentář
paddy
WTA 2022 year end top 10 (where they finished 2021):
1 - Swiatek (9th)
2 - Jabeur (10th)
3 - Pegula (18th)
4 - Garcia (74th)
5 - Sabalenka (2nd)
6 - Sakkari (6th)
7 - Gauff (22nd)
8 - Kasatkina (26th)
9 - Kudermetova (31st)
10 - Halep (20th)

6 z top10 2021 vypadlo smile

Barty
Muguruza
Plíšková
Krejčíková
Kontaveit
Badosa
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Carevna v top10smile Pojďte zpátky Pavlínko, Báro...!
Reagovat
vladka
krása! Díky!smile Plíšková - už dlouho na dně - nekoukatelný plácání někam a nikam. Snad ji Pála nepostaví....
Reagovat
Mantra
postavil jí i na plakátu do popředí, to je tahoun repre jak víno...
Ti byfuňáři ve včech sportech žijí uplně mimo realitu všedních dní, kdo jim poradil toto, vždyť si tím i škodí, lidi jsou na ní už naprosto hákliví a je takovým červeným hadrem pro fanouška, který chce vidět zapálení a bojovnost (záměrně jsem vynechal výhry, to by mělo být až po té bojovnosti za sebe a své lidi) smile
Reagovat
jirkaS
zřejmě dobrá taktika jak tady čtu,
Káju "vyplácat" na BeBe a ostatní
by měly vyhrát smile
Reagovat
Mony
Tak Kája P. je dosti zkušená a tohle je pro ni velká výzva. Navíc jak tu už bylo řečeno, my musíme veškerý dynamit posetrit na dvojku a debla.
Reagovat
Mony
Ale varianta, že nastoupí Muška proti své kamaradce Jil a proti BeBe Maky je též reálná. Z povzdalí těžko vybírat.
Reagovat
Mony
Opakovacka finále OH by asi měla větší grady, ale posetrit síly na debla se též musí brát v uvahu a tento duel určitě vezme hodně sil.
Reagovat
Jan
Pála měl opět šťastnou ruku. Klobouk dolů.smile smile Sice kdyby Katka prohrála, tak mu budu vyčítat, že ji zase utavil v singlu a kdyby debl prohrály, ani nemyslet. Zítra budou naše hrát třetí den třetí zápas, zatímco Švýcarky ve čtvrtek odpočívaly, i v tohle budou mít výhodu. Navíc je náš tým oslabený a de facto o 3 hráčkách, KP je použitelná jen proti Benčičové aby si ostatní odpočinuly. Když jsem viděl, jak si Muchová nechává v deblu ošetřovat nohu, říkal jsem si, aby se ještě tak i ona zranila. Kdyby měl Pála 5. hráčku, mohl ji poslat do deblu s KP a Muchová mohla odpočívat. Rád bych, aby to zítra dopadlo šťastně pro naše barvy, možnost tam je.smile
Reagovat
Mony
Největší prednosi Paly není intuice, ale to, že vše diskutuje s týmem a nechává si tedy do toho kecat
Reagovat
Jan
smile
Reagovat
tommr
sice už o nic nešlo ale přesto jsem z výkonu našeho deblovýho páru hodně zklamanej. Hlavně Karolína Plíšková se zdá být úplně mimo. Obávám se že i proti Švýcarsku to bude všechno na Katce a Markétě ...
Reagovat
EllNino
Ony holky ani nepřišly rozcvičené, protože si myslely všichni, že debl nebude ... zbytečný zápas, vpovídající hodnota nula
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kdyby se Maky povedlo porazit BeBe, byl by to malý zázrak. A ještě by nemusel stačit.
Reagovat
makro99
klíčové bude, koho postavit proti Benčič; a myslím, že Katka to tentokrát nebude..
takže buď proti ní nastoupí KP a naši aktuálně nejstabilnější singlistku Markétu dáme na jistotu proti švýcarské dvojce (a bude si moct odpočnout před deblem);
a nebo půjdem do rizika a dáme KM proti dvojce a Markétu proti Benčič.. no těžká volba;
Reagovat
tommr
ta první varianta se mi zamlouvá víc. Bencicovou stejně žádná z našich neporazí a cesta k úspěchu vede jen přes soupeřovic dvojku a debla ...
Reagovat
makro99
Ja bych se k ni asi taky nakonec priklonil.. A jakkoli to zni vzhledem k soucasnymu rozpolozeni KP paradoxne, je to prave ona, kdo Bencicovou dokazal nedavno porazit a navic na tom nejdulezitejsim turnaji - US open.
Reagovat
makro99
náhodou ta Karolína P. je skvělej žolík, kterej můžem použít, proti "neporazitelný" jedničce soupeře, aby naše nejlepší mohla hrát proti dvojce a pak až po pauze debla..:)
a tenhle žolík nám chyběl loni, pže Bára K. musela hrát vždycky proti jedničce a těsně před deblem..
Reagovat
Jan
Když bude hrát KP proti Benčičové a ta ji hladce a rychle porazí a moc se neunaví, bude nebezpečná v deblu, do kterého určitě nastoupí, pokud by byl stav 1:1. Takže holky to budou mít těžké. Nakonec loni jestli se nepletu také hrála Benčičová debla a porazila náš debl. Je otázka jakou variantu zvolit. Nechme to na Pálovi, třeba bude mít zase šťastnou ruku.
Reagovat
Nenela
Mirne jsem se priopila svarenym vinem a dosla jsem k zaveru, ze Kaja P. prave nasla dno, od ktereho nelze nez se odrazit vzhuru. Je to stale skvela hracka, ktera se jen potrebuje zase najit, a tomu pevne verim smile
Reagovat
SpacialRecognition
Trefila Karolína nějaký dobrý míč vůbec kromě servisu?
Reagovat
com
smile Karolina je tak dobra, ze je v SF Bjkcupu, i kdyz nevyhraje zadnej zapas smile smile
Reagovat
Liverpool22
Plíšková je z formy - snad to Pála vidí a v SF bude sedět na lávcesmile
Reagovat
hanz
Kájísek je z formy už od covidusmile
Reagovat
lxr
Plíšková je dneska opět tragická. Muchová toho hodně pochytá, Američanky zahrají na KP a je hotovo. Buď je to chyba nebo se ani nerozbehne. smile
Reagovat
EllNino
Masakr, úplně mimo
Reagovat
EllNino
Doneste to až k titulu :))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Plíšková mi dala vzpomenout, že je na síti tragickásmile Ale co, ostatní holky šetří síly.smile
Reagovat
tommr
nevím jestli ty její "smeče" jsou víc k smíchu nebo k pláči ... smile
Reagovat
SpacialRecognition
NA to, že je to býválá deblová světová jedenáctka
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jak voleje tak smeče totálně bez razance. To musí být u bývalé no1 v hlavě, že debly nehraje není v tomhle ohledu omluva. A jako jedna z nejlépe servírujících hráček by měla umět zakončovat na síti.
Reagovat
tommr
ona to ale kdysi uměla a byla to i vynikající deblistka. Jenže v poslední době se jí nedaří absolutně nic ... smile
Reagovat
makro99
s Kristýnou, nejvíc s Julií, a pak i s Bárou S...
Reagovat
lvicek
Nebyla nahodou i na TM v deblu?
Reagovat
tommr
jj v roce 2016 hrála na TM i v deblu spolu s Goergesovou ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Julinka byla na síti výborná, ale Kája musela taky něco předvést a totálně zapomenout to nejde, takže mi z toho vychází chabé sebevědomí.
Reagovat
tommr
je fajn že ještě uvidíme debla ve kterým už o nic nepůjde a bude to tudíž bez nervů. Za nás nastoupí obě Karolíny a doufám že si hlavně Karolína Plíšková aspon trochu spraví pošramocený sebevědomí ...
Reagovat
Patapuff
Mantra:
Za co Vondroušovou? Má tam hrát někdo jiný.

tommr:
Nominace Markéty je velice podivná a to říkám i když jí mám rád a přál bych jí aby se co nejdřív zase chytla. Nominovat jí ale do finále proti nejlepším hráčkám když naposledy hrála v polovině dubna? To nemůže dopadnout dobře ...

znovu Mantra:
Je prokaučovaný nasazení už nyní. Hráčky za zásluhy, to je peklo jakééhokoliv sportu. Pála už je mimo, prostě už je za zenitem, čest výsledkům, ale měl by to sám položit a předat kormidlo dál mladším.

paddy:
Klasická alibistická sázka na zkušenost, měl tam radši dát jednu juniorku, aby se otrkala on tam vůbec nemusí být, je dělá animátora a nechá holky, aby si samy určovaly sestavu
Reagovat
Orgasmator
smile
Reagovat
Liverpool22
dnes odehrála fantastický zápas a na konci zápasu už to byla exhibice. smilesmilesmile Je vidět, že Katka zraje jako víno, je zdravě sebevědomá, věří si a na kurtu i dle řeči těla je to vidět. Pochvala také pro trenérského mága Pálu - vymyslel to skvěle.....
Reagovat
A211
Takže to se panu Pálovi povedlo veliká Gratulace všem
Reagovat
Nola
dnes som sa pobavila ako Cesky celkom splachli amicke hracky, uplne ich rozobrali a Cori ci Coco staci zahrat do FH a je uplne mimo, Holahej si vybrala presne podla svojho vzoru Murraya tuto hracku, ktora ma skvely BH a aj prvy servis, ale ak nezlepsi FH, tak nebude nejak mutit vodu, ale je este mlada, ale FH je pvela zasadnejsi uder ako BH, tym sa sice da nieco vyhrat, ale nie byt dominatnou hrackou
Reagovat
Nola
este dodam, ze som videla obe ceske dievcata hrat, ale obe hrali skvele, gratulujem a velkasmile
Reagovat
Liverpool22
smile Taky jsem si to dnes užil. Ohledně Coco dlouhodobě tvrdím, že tomu zatím něco chybí např. na GS je tam hodně snahy, chtíče, přehnaná očekávání, ale zatím je to takové neučesané. Navíc Iga jí párkrát vypráskala a sebevědomí Coco šlo hodně dolů.....Je však mladá a může na sobě ještě zamakat a zlepšovat se....
Reagovat
tommr
Gauff teď prohrála 5 singlových zápasů v řadě a i s deblovými zápasy je to dokonce 8 prohraných zápasů v řadě ...
Reagovat
Dobry-den
Včera vyhrála debl...
Reagovat
Dobry-den
Nebo předevčírem. Prostě proti Polsku...
Reagovat
tommr
tak to jsem ani nezaregistroval. Ta singlová šnůra ale platí a je pro ní asi dost deprimující ...
Reagovat
George_Renel
Pozor na rozdíl mezi chtíčem a chtěním....smile
Reagovat
Ela-fon-isi
Katka stejně jako Jirka!smilesmilesmile
Reagovat
vladka
smilesmilesmile
Reagovat
Dobry-den
Rutinní výhry, celkem nuda. Američanky si ani neškrtly. smile
Reagovat
baba
ty jo, velká omluva Pálovi, to je opravdu bomba !!!!
Reagovat
Liverpool22
zatím hraje fantasticky a zaslouženě bere 1.set smilesmilesmile
Reagovat
horska.kraslice
Jo!
Reagovat
horska.kraslice
No teda ten Pála, ten to už přece předem prokaučoval, když povolal do reprezentace Vondroušovou..... Povolávat někoho podle minulých zásluh, to je opravdu, ale opravdu trestuhodné!
Však ono se mu to vymstísmilesmilesmile
Reagovat
Mony
Buď ráda, že tě Patapuff nedal na nastenkusmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist