Češky přivítají Italky, v semifinále jsou i Rusky a poprvé Srbky

5. 2. 2012, 22:39
Aktuality 0
České tenistky se v dubnovém semifinále utkají na domácí půdě s šampionkami z let 2006, 2009 a 2010 Italkami. Ty měly v 1. kole nečekané problémy s Ukrajinkami, které zdolaly až v závěrečné čtyřhře. Druhou semifinálovou dvojici vytvořily loňské finalistky Rusky a poprvé v historii si o finále zahrají také Srbky.
Pennettaová, Schiavoneová a Vinciová

Duel Italek, které soutěž vyhrály před českým výběrem v letech 2009 a 2010, s Ukrajinou byl nečekaně dramatický.V domácím výběru se trápila vítězka French Open 2010 a loňská finalistka Francesca Schiavoneová, která v sobotu utrpěla debakl s Lesjou Curenkovou a namále měla i dnes ve třetí dvouhře proti Kateryně Bondarenkové. Tu za stavu 1-1 na zápasy zdolala až po setech 6-7 7-5 6-4, byť v druhé sadě prohrávala 1-5 a ve druhé 2-4.

"Hrála jsem opravdu špatně, horší to být nemohlo. "Můj tenis je vždy bitvou s nervy," přiznala jednatřicetiletá Schiavoneová.

Naopak hostující Curenková, až 121. hráčka světa, na antuce v Bielle zářila. Po skalpu Schiavoneové dnes porazila i čtvrtfinalistku Australian Open Saru Erraniovou, která za stavu 1-6 a 0-3 vzdala kvůli problémům s kolenem a Ukrajinky tak vyrovnaly na 2-2 na zápasy.

Italky pro rozhodující čtyřhru nemohly počítat se sehraným párem Erraniová a Vinciová, které si letos v Melbourne zahrály v deblovém finále, zraněnou Erraniovou však nahradila jiná zkušená deblistka Flavia Pennettaová. I když italská dvojice utrpěla v druhé sadě kanára, nakonec nad duem Curenková/Savčuková zvítězila 7-5 0-6 6-1 a zajistila své zemi vydřený postup do semifinále. 

"Rozhodně to dnes nebylo ideální, ale dala jsem do toho všechno. Ve druhém setu jsme měly výpadek, ale dopadlo to dobře," uvedla Pennettaová, jež nastoupila i s bolavými zády.  Osmadvacetiletá Vinciová ve Fed Cupu neprohrála ani v 17. zápase ve čtyřhře.

Italky budou v semifinále 21. a 22 dubna soupeřkami českých tenistek, které zvítězily v Německu. Výběru kapitána Petra Pály se splní přání a bude hrát po pěti zápasech na půdě soupeřek konečně v domácím prostředí. Češky s Itálií od roku 1998 všechny čtyři vzájemné duely prohrály, naposledy předloni v semifinále na antuce v Římě podlehly 0-5. Kvitová, Šafářová, Hradecká a Peschkeová tehdy nezískaly ani set. 

Rusky vedly v zápase se Španělkami po sobotních hladkých výhrách Marie Šarapovové a Kuzněcovové 2-0 na zápasy a domácí kapitán Šamil Tarpiščev dnes míchal se sestavou. Místo Šarapovové, jež bude příští týden nejvýše nasazenou hráčkou turnaje v Paříži, do třetí dvouhry poslal Naďu Petrovovou, která ovšem utrpěla debakl s Carlou Suárezovou Navarrovou. Na kýžený třetí bod se nadřela  Světlana Kuzněcovová, kterou trápila Silvia Solerová. Kuzněcovová se ale se po prohrané druhé sadě zlepšila, rozhodující set vyhrála 6-3 a poslala svůj tým do dalšího kola.

V semifinále se Rusky budou moct opřít znovu o domácí prostředí, neboť zřejmě znovu v Moskvě přivítají Srbky. Ty bez Any Ivanovičové, jež se soustředí na osobní úspěchy, a dnes i Jeleny Jankovičové, kterou ze hry vyřadilo zranění stehna, vyhrály vyrovnaný duel v Belgii. Ta nastoupila bez Kim Clijstersové.

Srbsko se v sobotu ujalo díky Jankovičové vedení, domácí jednička Yanina Wickmayerová ale vývoj otočila. Nejprve vyrovnala výhrou nad Bojanou Jovanovskou a dnes svou zemi dostala do vedení díky deklasování náhradnice Kruničové, která zastoupila zraněnou Jankovičovou. Jovanovská pak ale uspěla v souboji týmových dvojek proti Kirsten Flipkensové a poslala souboj do rozhodující čtyřhry. V té uspěly srbské tenistky Jovanovská s Alexanderou Kruničovou, které nejsou ani v elitní stovce světového žebříčku a do čtyřhry nastupují pouze sporadicky, a vybojovaly svému Srbsku historický postup do semifinále.

"Jsme ze Srbska a každý důvod k oslavě je v naší zemi vítán. Teď nás čeká silné Rusko, ale máme silný tým a zasloužíme si získat trofej - teď to musíme dokázat," řekla štastná Kruničová.

- FED CUP SVĚTOVÁ SKUPINA I -
kompletní výsledky 1. kola (04. - 05. 02. 2012)

Rusko - Španělsko 3-2
Šarapovová - Solerová 6-2 6-1
Kuzněcovová - Suárezová 6-3 6-1
Petrovová - Suárezová 0-6 3-6
Kuzněcovová - Solerová 6-2 4-6 6-3
Kuzněcovová/Petrovová - Llagosteraová/Parraová 3-6 skreč Rusek

Belgie - Srbsko 2-3
Flipkensová - Jankovičová 5-7 5-7
Wickmayerová - Jovanovská 6-4 6-4
Wickmayerová - Kruničová 6-1 6-0
Flipkensová - Jovanovská 2-6 4-6
Wickmayerová/Van Uytvancková - Jovanovská/Kruničová 6-7(2) 6-4 1-6

Itálie - Ukrajina 3-2
Erraniová - K. Bondarenková 6-2 6-3
Schiavoneová - Curenková 1-6 2-6
Schiavoneová - K. Bondarenková 6-7(6) 7-5 6-4
Erraniová - Curenková 1-6 0-3 skreč E.
Pennettaová/Vinciová - Curenková/Savčuková 7-5 0-6 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist