Český tenis našel náhradu za Kaderku. Svaz dočasně povede Jan Stočes

1. 3., 11:22
Aktuality 39
Sportovní ředitel Jan Stočes dočasně povede Český tenisový svaz (ČTS) místo prezidenta Iva Kaderky, který je od čtvrtka ve vazbě. Rozhodl o tom výkonný výbor svazu a zástupci ČTS o tom informovali na dnešním setkání s novináři v Praze. Kaderku viní policie stejně jako další čtyři lidi z podvodů se státními dotacemi.
Jan Stočes. (@Profimedia)

Stočes prohlásil, že prvořadým úkolem ČTS nyní je zajistit transparentní financování svazu a bezproblémový průběh mezinárodních i domácích turnajů. Zástupci svazu zároveň zdůraznili, že ČTS nepatří v dotační kauze mezi obviněné právnické osoby. Jinak případ nehodlají komentovat.

"Vstoupili jsme do intenzivního jednání s Národní sportovní agenturou s cílem zajistit a garantovat transparentní financování svazu v roce 2024. Cítím mimořádnou odpovědnost k mladým sportovcům, trenérům dětí, jednotlivým klubům i organizátorům turnajů všech úrovní a kategorií. Musíme jim dokázat, že Český tenisový svaz funguje a plní své povinnosti," řekl Stočes. Je již v kontaktu s předsedou NSA Ondřejem Šebkem. "Veškeré kroky budeme činit v souladu s Národní sportovní agenturou a po konzultaci s právníky a experty na dotační politiku," doplnil. S advokátní kanceláří bude mluvit i o možném auditu.

Soud v kauze sportovních dotací poslal do vazby tenisového šéfa Kaderku, hrozí mu 10 let

Jmenování Stočese uvítali také představitelé Národní sportovní agentury. "Krok výkonného výboru Českého tenisového svazu považujeme za logický a za logickou reakci na okolnosti, které jsou aktuálně v souvislosti s vazbou pana předsedy Kaderky. Tento krok vítáme vzhledem k nutnosti kontinuity práce jednoho z největších sportovních svazů v naší republice," uvedla NSA ve stanovisku zaslaném ČTK.

"Můžeme potvrdit, že jsme byli oslovení s žádostí o schůzku s panem Stočesem, kterou v průběhu příštího týdne budeme realizovat tak, abychom nastavili způsob komunikace a další potřebné kroky, jak k dořešení aktuální vzájemné agendy mezi Národní sportovní agenturou a Českým tenisovým svazem, i případných kroků do budoucna," doplnila agentura.

Stočes patřil mezi juniorské reprezentanty. Poté, co kvůli zdravotním důvodům ukončil kariéru, se stal trenérem a vedl například někdejšího čtvrtého hráče světa Rainera Schüttlera z Německa či deblovou jedničku Poláka Lukasze Kubota. V roce 2017 se stal nejlepším trenérem ATP, od roku 2020 působil na pozici sportovního ředitele ČTS.

Kaderkovi i Fléglovi hrozí 10leté vězení

Vedle Kaderky skončil ve čtvrtek ve vazbě i člen dozorčí rady svazu Vojtěch Flégl. Oběma hrozí až desetileté vězení, trestnou činnost popírají. Zbývající tři zadržené – tajemníka svazu Jakuba Fastra, šéfku ekonomického oddělení Hanu Baierovou a někdejšího předního deblistu Daniela Vacka, který trénuje daviscupového reprezentanta Tomáše Macháče – policisté propustili a budou je stíhat na svobodě.

Kaderka stojí v čele ČTS od roku 1998, je také místopředsedou České unie sportu a prezidentem evropské federace Tennis Europe. Podle informací, které jako první přinesl Radiožurnál, vyplatil tenisový svaz ze státní dotace desítky milionů korun Fléglovu spolku Orel jednota Praha-Balkán. Jen za rok 2021 šlo o víc než 40 milionů korun, což byla takřka třetina celkové dotace, kterou svaz obdržel na podporu svého sportu v Česku.

Část peněz určená na pořádání turnajů přitom údajně skončila na účtech Fléglových firem nebo firem jeho rodinných příslušníků. Způsobenou škodu policie vyčíslila na zhruba 14,5 milionu korun. Podstata machinací spočívala v tom, že si Flégl a jím nebo jeho blízkými ovládané firmy nechali proplácet statisíce až miliony korun za nadhodnocené nebo zcela vymyšlené služby.

Policie v úterý obvinila vedle pěti lidí i stejný počet firem. Podle Novinek jsou to Sofos, Envibal, Český tenis, Smart Deal a Umpire Club Restaurant. Sofos je spojená s Vackem, ostatní společnosti s Fléglem. Všechny firmy čelí obvinění z dotačního podvodu.

Podcast: Po stopách kauzy Kaderka. Novinář Artur Janoušek vypráví, jak rozkrýval podvody na ČTS

Stočes považuje pozici v čele ČTS jen za dočasnou

Když výkonný výbor Českého tenisového svazu jmenoval dočasně do čela Jana Stočese, dosavadní sportovní ředitel nad tím dlouho nepřemýšlel. Přestože se nepovažuje za funkcionáře, chce pomoci svému sportu v těžkých časech a zajistit jeho další fungování. Bude se plně řídit radami právníků. Příští týden ho čekají schůzky s představiteli Národní sportovní agentury i se sponzory. Novinářům řekl, že o údajném nezákonném počínání obviněného prezidenta Kaderky nevěděl. Svou pozici považuje za dočasnou.

"Dlouho jsem nad tím nepřemýšlel. Myslím, že to byla to jediná šance, jak udržet český tenis v chodu. Tenis celoživotně miluju, chci ho udržet," uvedl Stočes, který ve svazu pracuje jako sportovní ředitel od roku 2020. "Za čtyři roky mého působení ve sportovním úseku se udělalo spoustu práce. Kluci se vrátili na špičku. Dělám to proto, aby tenis fungoval a nezastavilo se to," doplnil.

O možných podvodech se státními dotacemi, z nichž je viněný Kaderka, nevěděl. "To netušil nikdo. Jsou z toho všichni šokovaní. Komunikuje se mnou Tennis Europe (jejíž je Kaderka prezidentem) či ITF. Dodneška ale toho moc nevíme. To, co vy víte z médií, tak my víme to stejné," podotkl. "Distancovat se určitě nebudu. Nastoupil jsem ale do svazu dělat sport. Nemám spojitosti s věcmi, které se teď řeší. Jsem na straně sportu, řeším sport a k tomu potřebuju kluby, trenéry a turnaje," uvedl.

Pro zajištění dalšího financování bude jednat příští týden s předsedou Národní sportovní agentury Ondřejem Šebkem. "S absolutní pokorou budu poslouchat, co mi řekne, co bychom měli udělat, a budeme se snažit na to reagovat, aby bylo vše správně, NSA to uznala a svaz mohl dál fungovat. Velice srdečně je o to požádám a pak se s advokáty postaráme o to, aby bylo po právní stránce všechno na tisíc procent," řekl Stočes.

Právě radami právníků se bude řídit. Sám se vnímá jako člověk od sportu, nikoliv od stolu. Stočes v minulosti působil také jako trenér bývalé světové čtyřky Rainera Schüttlera z Německa či deblové jedničky Poláka Lukasze Kubota. V roce 2017 byl vyhlášen nejlepším trenérem mužské organizace ATP.

S nastalou situací a novou rolí funkcionáře se nyní ještě vyrovnává. "Nikdy jsem nic takového nezažil. Před začátkem tiskovky jsem si připadal trochu jako malý kluk, když jede na mistrovství republiky mladších žáků. Chci, aby ale český tenis fungoval a nic se nezastavilo. S tím, že na tu dočasnou dobu si k sobě beru advokátní kancelář, která bude absolutně vše hlídat a já bez ní neudělám jediný krok. Jsem sporťák, ne funkcionář nebo právník. Chci, aby všechny kroky řídila advokátní kancelář," doplnil Stočes.

Jednat bude také se sponzory a partnery. Právě podpora generálního sponzora společnosti Agel pro něj byla jedním z důvodů, proč novou pozici přijal. "V příštích dnech proběhne jednání s majitelem. Jeho osobní podpora pro mě měla obrovskou hodnotu," uvedl Stočes.

Plánuje být ve funkci dočasně. "V tuhle chvíli to beru tak, že jdu pomoci českému tenisu. Nemám plány, že budu něco vést. Budu to dělat, dokud to bude potřeba. A pak se vrátím ke svému sportu," řekl.

Uvedl, že by současná situace neměla mít vliv na plánovaném pořádání mezinárodního turnaje v Říčanech. Ten se má uskutečnit od 11. do 17. března. "S majitelem se musíme sejít hned začátkem příštího týdne. Musí u toho být právní zástupci, NSA nám musí říct, co máme udělat. Turnaj budou muset pořádat svazoví zaměstnanci plus, pokud nám Říčany navrhnou, jejich externí lidi, aby bylo vše korektně udělané. Tohle celé je zásadní vzkaz do hnutí, oddílů, trenérům a tak dále, že tenis dál funguje," dodal Stočes.

ČTK

Komentáře

39
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
paddy
Jak Kaderka zachránil ČTS před Kodešem a prázdnou pokladnou a jak svaz nefungoval (neměli ani ve faxu papír)
https://www.youtube.com/watch?v=3ZmJB8DSmdg

Ivo moc ti děkujeme a všichni na TP ti drží palce

nyní chce zachránit český tenis Stočes
Reagovat
misa
Pokud stát posílá ČTS milionové dotace, měl by mít možnost vedení této organizace rozpustit. O tom odklánění peněz tam museli vědět všichni.
Reagovat
paddy
Ať žije česká tenisová mafie

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-spicky-tenisoveho-svazu-posilaly-male-domu-pres-rodinu-a-zname-40462723
Reagovat
darek.vrana
Doufám, že do toho Vacek nezatáhl i Tomáše, fakturoval tam nějaké služby pro něj. To by byl teprve průšvih.
Reagovat
Mony
Ano, takhle podáno to vypadá hodně hnusně, ale tipnul bych si, že je to podobným stylem prolezlé u nás všude..Tady to dostala policie pod kontrolu a asi se chtěla taky ukázat, že umí činit.. něco jako kdysi Nečas a Nagyová..
Kdyby článek psala obhajoba, tak bychom je asi litovali
Reagovat
darek.vrana
Kaderka je od pohledu mafián, to vidí každý už čtvrt století.
Reagovat
Krisboy
Není příbuznej Rittiga? Vypadají jako bráchové.
Reagovat
darek.vrana
Vyžraný jsou stejně.
Reagovat
Krisboy
Mají i stejný výraz.
Reagovat
Mony
Kaderka je hlavně tchán Krpálka, OH šampióna
Reagovat
paddy
"O podvodech nikdo netušil, všichni jsme šokovaní", řekl Stočes

4. května 2023
Státní miliony na podporu tenisu končí u vlivného funkcionáře. Svaz to odmítá vysvětlit
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/dotace-cesky-tenisovy-svaz-vojtech-flegl-ivo-kaderka-turnaje_2305040500_mpa

prosinec 2021 Instagram M. Gengel
"Český tenisový svaz je jedna velká ostuda... V čele s prezidentem (svazu Ivo) Kaderkou, který už měl být dávno v teplákách"
Reagovat
misa
Reagovat
paddy
a o tomto Stočes určitě nemohl vědět
Kaderka osočil Český rozhlas, který údajně dehonestoval pomocí lží a zničil ČTS

Záznam z tiskové konference prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderky z 4.10.2023
https://www.youtube.com/watch?v=Gw3BaGY3tOc&t=377s
ten Ivův vážný výraz dostane každého stačí jedna minutka
chybělo jen, že vše je křišťálově čisté

a Stočes nic nevěděl...
Reagovat
Pe3k
papa Kaderko a spol.
Český tenis by měl vést někdo čestný, nikdo mě nenapadá, tak napíšu Lucie Šafářová
Reagovat
Kandinsky1
Proč není čestná ?
Reagovat
Pe3k
No ona právě jo, ale asi není materiál na šéfa svazu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
https://isport.blesk.cz/clanek/tenis/444085/krizove-rizeni-tenisovy-svaz-prebira-jan-stoces-uz-jedna-s-nsa.html

U Stočesa doufám, že jablko padlo daleko od stromu. Když si vzpomenu na turnajích na ty scény...
Reagovat
milanspring
jaký scény?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Komenty ke hře... Je dobrý, že se kluk takhle vypracoval.
Reagovat
paddy
Jsi úplný blázen, asi nevíš, kde žiješ?

O Kaderkově pravé ruce rozhodl "nezávislý" výkonný výbor svazu

Ivo na hrad

===
"... Je ale také spjat s Ivem Kaderkou. Když byl Kaderka loni v červnu do Senátu, aby si politikům z Podvýboru pro sport stěžoval na reportéra Českého rozhlasu, který rozkrýval podezřelé machinace s tenisovými dotacemi, vedle Kaderky seděl právě Stočes. Když Kaderka loni v květnu pod záminkou rozhovoru vylákal reportéra Českého rozhlasu do sídla svazu, aby mu tam dvacet minut nadával, vedle Kaderky seděl opět Stočes... "
Reagovat
Mony
Když někde kradu, tak to asi kamarádům nerikam
Reagovat
Mony
Tím ho neobhajuji, jen říkám, že pokud nejsi přichycen, tak jsi nevinný
Reagovat
lars
A mel Stoces moznost si prostudovat smlouvy ??
Reagovat
GaelM
Kdo?
Reagovat
Krisboy
Myslím, že posměch není na místě...

https://www.atptour.com/en/players/coaches/stoces-jan
Reagovat
Krisboy
...ale taky to samozřejmě neznamená, že bude dobrej šéf. To ukáže až čas.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tohle už jsem o něm četl, protože jsem někde narazil na to ocenění. Každopádně začal s tenisem hodně brzy a v žácích byl hodně malý, tak to neměl jednoduchý. Myslím, že proti němu brácha minimálně jednou hrál.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale připomnělo mi to i jméno Rainer Schuettler. Nějak mě minul, nebo možná vypadl z paměti. Jako finále na AO proti Andrému a Masters finals v Monte Carlu proti Coriovi,? Obě teda docela s přehledem prohrál, ale stejně. Sticha si celkem vybavím, ale tohohle teda fakt ne.
Reagovat
makro99
oblíbený soupeř mého oblíbeného Bódi Ulihracha :)
vždycky mi přišel jako hráč, který byl výš, než na co měl... ten Němec, ne Bóďa :)
Reagovat
Walda58
kdyby se Kaderka RADĚJI VĚNOVAL PODPOŘE UKRAJINY. Nemusel takhle dopadnout. Čest jeho památce.
Reagovat
Blondie
Reagovat
Krisboy
Další, co se snaží svou hloupost a frustraci zakrýt zapnutým capslockem. To je u nich nějaká móda nebo jim to nařizují?
Reagovat
Krisboy
Nebo píšou na ruských telefonech a PC?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To je diagnóza, která většinou bohužel nevylučuje volební právo.
Reagovat
NovacekTP
Ani HLAS těm, kteří chtějí setrvat v EU, NATO a WHO! Tyto instituce jsou naše největší hrozby.
Reagovat
Krisboy
Zapomněl sis přepnout nicky. Takhle jsi za ještě většího blba, jestli to tedy je vůbec možné.
Reagovat
SydneyOpen
je opravdu náhoda že každý sportovní nebo politický mafián adoruje russákům...
Reagovat
NovacekTP
náš PePa a pětidemolice jsou na čele
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist