Češky v Dauhá: Šafářová se Zakopalovou postupují, Hlaváčková dohrála

12. 2. 2013, 16:57
Aktuality 36
S bilancí dvou vítězství a jedné porážky odehrály české tenistky dnešní program v Dauhá. Lucie Šafářová zvládla svůj první zápas po vítězném Fed Cupu a řeckou soupeřku Daniiliduovou porazila ve dvou setech. Podobně se dařilo i Kláře Zakopalové, jejíž soupeřka ve druhé sadě vzdala, naopak Andrea Hlaváčková vypadla už v úvodním kole.
Lucie Šafářová

Lucie Šafářová i Andrea Hlaváčková odstartovaly dnešní program v Dauhá a obě také shodně nastoupily proti soupeřkám, se kterými se už v kariéře dvakrát utkaly. Zatímco však Šafářová Řekyni Eleni Daniilidouovou porazila v obou vzájemných duelech, Hlaváčková na Naďu Petrovovou zatím ani jednou nevyzrála - a stejně jako v předchozích duelech si Češky vedly i dnes.

Lucie Šafářová měla zápas s Daniilioudovou od začátku pod kontrolou. Zatímco si brněnská rodačka hlídala svůj servis, ve čtvrtém gamu soupeřce sebrala podání a dostala se do vedení, které za stavu 5-2 potvrdila dalším brejkem.

Jediný slabší moment si česká fedcupová reprezentantka vybrala v úvodu další sady, kdy se brejku dočkala i řecká tenistka. Náskok si ale Daniilidouová neudržela dlouho: Šafářová si servis vzala ihned zpět, při dalším podání 95. hráčky světa udeřila znovu a žádné další drama už nepřipustila.

V těch chvílích si Andrea Hlaváčková na centrálním kurtu vedla o poznání hůř. Hned o své úvodní podání musela další členka úspěšného fedcupového týmu bojovat; poprvé sice nebezpečí zažehnala, poté si ale prohrála tři servisy v řadě a první set ztratila poměrem 2-6. Když se v další sadě dostala plzeňská tenistka do vedení 3-1, zdálo se, že by si mohla podobně jako loni na Australian Open vynutit v duelu s Petrovovou třetí set. To se ale nestalo: ruská hráčka získala pět her v řadě a zvítězila tak 6-2 6-3.

Zatímco Andree Hlaváčkové se nepodařilo doprovodit Lucii Šafářovou do dalšího kola, Klára Zakopalová byla ve svém úvodním utkání úspěšná. Po prvních gamech to přitom s další českou zástupkyní v pavouku nevypadalo dobře - v utkání s Varvarou Lepčenkovou dvakrát za sebou ztratila servis a brzy prohrávala 1-4. Američanka, která o víkendu překvapivě obrala Italky o dva body ve fedcupových dvouhrách, ale náskok neudržela a za stavu 5-4 pro Zakopalovou musela odvracet setboly. To se jí ještě povedlo, a o dva gamy později znovu, ale v tie-breaku už byla lepší česká tenistka, která proměnila svůj šestý setbol.

Ve druhém setu sebrala Zakopalová ještě dvakrát své soupeřce podání a za stavu 6-7 0-3 se Lepčenková rozhodla z utkání odstoupit.

Petra Kvitová měla v prvním kole volný los, ve druhém se utká s Jekatěrinou Makarovovou, se kterou má bilanci jedné výhry a jedné porážky - oba zápasy spolu odehráyl na trávě v Eastbourne. Čtyřiadvacetiletá Ruska dnes smetla Španělku Carlu Suarezovou-Navarrovou 6-1 6-2.

Serena a Šarapovová jsou ve 3. kole
V Dauhá se tento týden hraje o post světové jedničky a obě adeptky na sesazení Victorie Azarenkové dnes při vstupu do turnaje nezaváhaly. 

Mnohem blíže má k návratu na první místo po dvou a půl letech Serena Williamsová, která se může stát nejstarší světovou jedničkou. Jednatřicetiletá Američanka dnes hrála poprvé od Australian Open, kde vypadla ve čtvrtfinále a ze kterého odltétala s oteklým kotníkem a s bolestí zad. 

Serena vstoupila do turnaje v Dauhá hladkým vítězstvím 6-2 6-1 nad osmnáctiletou Ruskou Dariou Gavrilovovou, proti které předváděla rychlý a agresivní tenis. Světová dvojka měla menší problémy až v závěru utkání, kdy jí trvalo téměř deset minut, než duel ukončila a vyhrála už 57. z posledních 60 utkání.

"Kotník jsem dnes měla pevně zatejpovaný. Fyzicky se cítím lépe, tak je to dobré. A doufám, že to na této úrovni vydrží i v dalších dnech," řekla Serena, která se o postup do čtvrtfinále utká s vítězkou duelu Roberta Vinciová - Urszula Radwaňská. Už postup do semifinále, o které by teoreticky mohla svést souboj s Kvitovou, by pak Williamsové měl zajistit post světové jedničky.

Maria Šarapovová po zdravotních problémech v úvodu sezony dnes zahájila svůj teprve druhý turnaj roku. Ruská favoritka v Kataru začala výhrou ve dvou setech nad Francouzkou Caroline Garciaovou a postoupila do 3. kola. V něm se utká s vítězkou duelu Klára Zakopalová - Sloane Stephensová.

"Jsem docela spokojená s tím, jak jsem hrála, protože moje soupeřku tu už pár zápasů odehrála a ohla si tak zvyknout na místní podmínky a atmosféru," řekla Šarapovová. "Posledně jsem proti ní odehrála těžké utkání, vyhrála jsem až ve třech setech. Proto jsem dnes chtěla začít mnohem lépe," vzpomněla si ruská tenistka na předloňské Roland Garros, kde musela vývoj utkání s mladou Francouzkou otáčet.

Pomalejší rozjezd měla světová jedenáctka Marion Bartoliová, jež minulý týden kvůli chřipce přišla o Fed Cupu. Francouzka s Italkou Francescou Schiavoneovou prohrávala v prvním setu 1-4 a čelila celkem pěti brejkbolů, po jejich odvrácení se ale do zápasu vrátila a zvítězila 7-6 6-3. V sedmém vzájemném duelu vyhrála teprve podruhé.



"První setbyl extrémně těžký, byla to obrovská bitva. Věděla jsem, že po přechodu z antuky a navíc z haly bych nemusela hrát nejlepší tenis. Ale neustále jsem tvrdě bojovala a neukázala žádnou frustraci," komentovala Bartoliová, jež se před týdnem na antuce v Limoges připravovala na velký návrat do Fed Cupu, v pátek se ale kvůli nemoci kapitánce omluvila. "Měla jsem horečky, ale teď už se cítím dobře."

Po vítězství na turnaji v Paříži pokračuje vítězně i na turnaji v Dauhá Mona Barthelová. Dnes vyhrála už sedmý zápas v řadě, když ve druhém kole deklasovala svojí krajanku a pátou nasazenou Angelique Kerberovou, kterou od Melbourne trápí bolesti zad, 6-1 6-2. Ve čtvrtečním 3. kole se Barthelová utká s vítězkou zápasu Wozniacká - Cirsteaová.

Hned tři tenistky dnes své zápasy nedohrály. Ruska Maria Kirilenková vzdala už po třech gamech kvůli zranění ramena, Američanku Varvaru Lepchenkovou trápily problémy s dýcháním a Belgičanka Yanina Wickmayerová se rozhodla vzdát kvůli bolesti zad. Všechny tři o víkendu hrály Fed Cup v Evropě.

Výsledky - Dauhá (tvrdý povrch, dotace 2,369.000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Šafářová (17-ČR) - Daniiliduová (Řec.) 6:2, 6:3, Zakopalová (ČR) - Lepchenková (USA) 7:6 (10:8), 3:0 skreč, Petrovová (11-Rus.) - Hlaváčková (ČR) 6:2, 6:3,  Vinciová (15-It.) - Wickmayerová (Belg.) 6:2, 2:1 skreč, U. Radwaňská (Pol.) - Kičenoková (Ukr.) 6:1, 6:0, McHaleová (USA) - Duševinová (Rus.) 6:1, 6:2, Cirsteaová (Rum.) - Džabaurová (Tun.) 2:6, 6:3, 6:0, Hsieh Su-wei (Tchaj-wan) - Majeričová (Slovin.) 6:4, 6:4, Makarovová (Rus.) - Suárezová (Šp.) 6:1, 6:2, Bartoliová (9-Fr.) - Schiavoneová (It.) 7:6 (7:5), 6:3, Byčkovová (Rus.) - Kirilenková (12-Rus.) 3:0 skreč, Stephensová (16-USA) - Tatišviliová (Gruz.) 6:2, 6:2, Oprandiová (Švýc.) - Pironkovová (Bul.) 7:6 (7:2), 7:5, Niculescuová (Rum.) - Jankovičová (Srb.) 6:4, 6:1, Hantuchová (SR) - Robsonová (Brit.) 6:4, 6:1, Babosová (Maď.) - El Tabakhová (Kan.) 6:2, 6:3.

Dvouhra - 2. kolo:
S. Williamsová (2-USA) - Gavrilovová (Rus.) 6:2, 6:1, Šarapovová (3-Rus.) - Garciaová (Fr.) 6:3, 6:2, Barthelová (Něm.) - Kerberová (5-Něm.) 6:1, 6:2,

Čtyřhra - 1.kolo:

Peschkeová/Grönefeldová (6-ČR/Něm.) - Rosolská/Suárezová (Pol./Šp.) 6:1, 6:4, Paszeková/Zakopalová (Rak./ČR) - Camerinová/Halepová (It./Rum.) 6:2, 6:2.
pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

36
Přidat komentář
tommr
trochu překvapivě je o něco nižší kurs na McHaleovou proti Lucce i na Makarovovou proti Petře. Klára je pak proti Stephensový dokonce braná jako jasná outsiderka. Doufám, že se naše holky zdravě naštvou a favoritky překvapí ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
už předtím tu někdo psal, a já s ním plně souhlasím, že Klára má malou šanci na postup a u Petry a Lucky je to 5O na 50. Nicméně fandit se musí a já budu tlačit dopředu všechny naše holky :)
Reagovat
tommr
u Petry a Lucky půjde hlavně o to, aby překonaly ten psychickej blok, kterej mají vůči soupeřkám po poslední porážce - herně na ně určitě mají ... :)
Klára je sice herně jasně horší než Stephensová, ale mohla by nezkušenou soupeřku zaskočit. Rozhodně bych jí předem neodepisoval ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
velká gratulace Kláře a těším se na zápas se Šarapovou :)
Reagovat
tommr
jj taky se těším - třeba Klára Sharapovovou potrápí podobně jako loni na FO ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
> Centre Court
13:30 Radwanska Agnieszka (POL) [4] x Rodionova Anastasia (AUS) [131]
15:00 Azarenka Victoria (BLR) [1] x Oprandi Romina (SUI) [62]
16:30 Wozniacki Caroline (DEN) [10] x Cirstea Sorana (ROU) [31]
18:00 Kuznetsova Svetlana (RUS) [51] x Bartoli Marion (FRA) [11]
> Court 1
13:30 Babos Timea (HUN) [80] x Errani Sara (ITA) [7]
15:00 Halep Simona (ROU) [49] x Ivanovic Ana (SRB) [13]
16:30 Kvitova Petra (CZE) [8] x Makarova Ekaterina (RUS) [20]
18:00 Stosur Samantha (AUS) [9] x Niculescu Monica (ROU) [60]
> Court 2
13:30 Hsieh Su-Wei (TPE) [29] x Petrova Nadia (RUS) [12]
15:00 Bychkova Ekaterina (RUS) [211] x Hantuchova Daniela (SVK) [75]

> Court 3
13:30 McHale Christina (USA) [44] x Safarova Lucie (CZE) [18]
15:00 Vinci Roberta (ITA) [16] x Radwanska Urszula (POL) [37]

> Court 4
13:30 Stephens Sloane (USA) [17] x Zakopalova Klara (CZE) [24]
Reagovat
smazaný uživatel
No super rozpis...a výsledky tam nemáš...?
Reagovat
smazaný uživatel
Centr:
Aga, Azarenka, Caro, Svetluska
Aga x Anasta > Anasta ji potrapi, ale Aga pujde dal.
Romina > asi svuj vysledek z roku 2007 nezopakuje:), takze spis tipuji, ze muze opet priletet kanar, postup Azarenka.
Caro x Sorana > Caro po boji.
Svetluska x Marion > Tak posledni dva zapasy ovladla Marion, srovnala h2h - toz je cas Svetlusko:D)

Kurt 1:
Timea, Anicka, Jekaterina, Sam
(Tak jasne preji Petre, jen tip:)
Zkousim i prekvapeni na Timeu.

Kurt 2:
Nada, Daniela

Kurt 3:
Lucy, Roberta
Lucka ma sice negativni h2h, ale Christina ted nema uplne nej obdobi. Lucka sice ma nejaky ty zdravotni problemy, ale verim vic Lucy:)

Kurt 4:
Sloane
Reagovat
smazaný uživatel
Tak kdyby to tak bylo...sázkovky klepte se,vid? Viděla jsem včera tutovku v porážce Hlaváčkové,to ano,ale ta Petrová se mě stejně nelíbila jak hrála a už delší dobu,ale tu její soupeřku moc neznám,ale bude na ní určitě vysoký kurz,ano,přes tři...?
Reagovat
dadaft
dneska už superzajímavé zápasy - Lucka a Klára mají atraktivní soupeřky, nastupující americké mládí - škoda, že nebudou obrázky.
včera jsem si užil Marion s Fran, byla to jízda.
dneska doufám, že to Caroline pořádně natáhne, kdežto Petra se Samanthou sfouknou rychle - rád bych viděl Kuznetsova - Bartoli.
(ale jak to bude k večeru s časem na sledování nevím(()
Reagovat
smazaný uživatel
Su-Wei je celkem nenapadna hracka, ale od Nadi je jen 3 roky mladsi...! Obe se potkaly pouze jednou, a to 5 let zpatky:)))
Nada tehdy samozrejme vpohode vyhrala, ale vysledky jak jedne, tak druhe nejsou prilis presvedcive. Tajwanka nasbirala hodne bodu v Cine...v prosinci.
Neco tipnout musis:), takze jsem to oprel o to, ze Nada je vic zkusenejsi, a vic hraje narocnejsi turnaje...
Reagovat
smazaný uživatel
neboj sazkovky to maji spocitane velmi dobre, hybaji kursy velmi rychle a obratne, podle toho jak lide sazeji, takze. kdyz lide budou zkouset prekvapka, kursy outsid. jsou dolu...:)))
Reagovat
smazaný uživatel
No obrazky nebudou, ale mozna zkusme Timeu se Sarou?:) Tam by to mohlo byt zajimave...
Reagovat
smazaný uživatel
Centr: Aga, Vika, Caro (možná ve třech setech), Světlana

Kurt 1 - Timea, Ana, Petra, Monica

Kurt 2 - Naďa, Danka

Kurt 3 - Christina (přeji si Lucy), Roberta

Kurt 4 - Sloane
Reagovat
smazaný uživatel
Ovsem ten tip na Petru, ten me dostal:)
Je to tip, nebo vice prani?:)
Reagovat
smazaný uživatel
Je to opravdu tip! I když pro mě samotného trochu úsměvný. Ale říkám si, že už musí jednou Petra protrhnout tu otřesnou bilanci, kdy nevyhrála po sobě více než dva zápasy!!!
Takže to je čistě z hlediska pravděpodobnosti.:))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak TN už zapisuje už i čtyřhry? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo uhodne přesný výsledek zápasu Šafářová-McHale,tomu pošlu kvalitní láhev vína ze Znovína,já tipuji 7-5,6-2 pro Lucku....
Reagovat
smazaný uživatel
...a než mě budou někteří cepovat,beru tipy jen k tomuto článku a každý má jen JEDNU šanci!Jen to chci trochu odlehčit a bude-li zájem,můžeme pokračovat v sázkách o kvalitní lahvinku pokračovat.
Reagovat
smazaný uživatel
...a hned se omlouvám za překlep.Tak s chutí do toho....
Reagovat
anton77
tak kvůli tý flašce jsem se zase jednou přihlásil. Takže 6:4, 6:3 Lucka
Reagovat
smazaný uživatel
No nevím podle času,kdy to píšeš,nemáš už tu flašku vypitou...?
No, ale pro srandu 7-6 7-5 McHale...
Reagovat
smazaný uživatel
6:4, 3:6, 7:5 pro McHale
Reagovat
Reti64
6:2 3:6 6:4
Reagovat
freeteepek
Tak Fed Cup nám oddělal tenistky. Tři odpadly. A ty co nehrály, protože se léčily (Serena, Ivanovičová) jedou:-) Škoda, že Petra nakonec tu čtyřhru nemohla hrát.
Reagovat
mac.hall
Obrat Petry k lepší hře a hlavně výsledkům se v Dauhá konat určitě nebude. Proti Makarovový je to jasná tutovka. Tedy , pokud od AO Mar..ovové nespadla rapidně její forma. Petra se bude s velkou pravděpodobností s turnajem loučit ve svém prvním zápase. Psychicky jí to asi moc nepřidá , ale bude se s tím muset poprat.
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, tak dnešní odstoupení Makiri nebylo kvůli nachlazení, ale kvůli ramenu, které si zranila během tréninku...
https://twitter.com/mkirilenko/status/301394021148917763
Reagovat
smazaný uživatel
Ona má celkem pravidelně problémy s rameny a s koleny... Škoda...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Serena je asi co se týče zdraví v pohodě.. V 1. setu to byl hodně dobrý tenis, Gavrilova si myslím zasloužila uhrát víc gamů :D Ten poslední gem ale Sereně asi sebral hoodně nervů.. Dělala tam ty gesta, který jako by říkají:"Sereno co to děláš?" atd.., něco si tam mumlala i během 1. a 2. servisu, po výměně.. Je asi ráda, že to má za sebou :-) Ta Gavrilova má potenciál, její hra se mi hodně líbila..
Reagovat
Karl
Petra nakonec čtyřhru hrát nebude. Pro zranění Wickmayerové se odhlásili. Škoda, snad jí to vyjde příště, třeba v Indi nebo Miami. :) Jen pro zajímavost, místo nich dnes hráli Kichenokovy.
Reagovat
smazaný uživatel
Začátek byl výborný. Masha se dostala do vedení 3:0 s náskokem dvou brejků. Ten třetí gem byl hodně dlouhý, Masha využila svůj třetí brejkbol. Masha dávala nebezpečné returny a Garcia se tím dostala pod tlak při svém druhém podání. Z toho pramenily její dvojchyby, které ten třetí gem nakonec rozhodly. Jenže Garcia se vůbec nevzdávala, právě naopak. Od tohoto stavu začala hrát výborně. Hned ve čtvtém gemu sebrala Mashe podání a vzápětí už Masha vedla jenom 3:2. Byl to zajímavý tenis až do konce první sady. Nakonec Masha ukončila 1. set na příjmu a získala ho poměrem 6:3.
Dobrý tenis pokračoval i ve 2. setu. Až do stavu 3:2 pro Mashu si obě hráčky držely podání. Zbývající tři gemy (z toho dva na příjmu) už získala Masha. Definitivní zlom přišel asi v šestém gemu, kdy Masha získala rozhodující brejk.
Pro Mashu to rozhodně nebyl nějaký zápas na rozehřátí. Garcia hrála velmi slušně. Ona už s Mashou sehrála jeden hodně zajímavý zápas ve 2. kole RG 2011. Masha s ní tenkrát prohrávala 3:6 a 1:4, ale pak získala jedenáct gemů v řadě a otočila to. Garcia dneska zase ukázala potenciál, pořád má teprve 19 let... Masha předvedla super momenty i nějaké chyby. Nepřipustila však žádné komplikace a vyhrála ten zápas bez větších problémů. Věřím, že se Masha v Dauhá rozehraje k ještě lepším výkonům. Ona tam hraje poprvé po pěti letech a ještě nikdy tam neprohrála zápas. Ve 3. kole čeká Mashu buď Klárka nebo Sloane... Jo a všimněte si, že Masha po zápase nepíše do kamery svůj podpis, ale "Sugarpova". Dělala to tak už v Melbourne... Ta si prostě umí udělat reklamu všude. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ten dnešní Mashy výkon nebyl nic moc, ale Caroline jí hodně pomáhala DF.. Na případný zápas Masha vs. Sloane se hodně těším, zítra budu Sloaně přát :-) Jinak doufám, že i po letošku bude platit to, že v Dauhá ještě neprohrála, ale bude to nesmírně těžké :-)

Jinak toho podpisu jsem si všiml až dnes :D Propagace jak se patří! :-)
Reagovat
Fandina
Já budu moc přát Klárce, aby porazila Sloane a pak bych se těšila na zápas s Márií. Minule hrála s Márií hodně dobře, tak by to mohla zopakovat a tentokrát jí porazit. Držím palce Klárce.
Reagovat
dadaft
souhlas. nebylo to zadarmo.
Reagovat
freeteepek
Taky budu držet palce. Oběma našim holkám. Škoda. Ani jeden zápas nebudu moct sledovat:-(
Reagovat
tommr
vypadá to ale, že Kláře trochu pomohla únava Lepchenkový z FC ...
Zítra čekají ve druhým kole všechny naše hráčky velice nepříjemný soupeřky - Petra hraje s Makarovovou, Lucka s McHaleovou a Klára se Stephensovou. Šanci na postup vidím u Petry a Lucky tak na padesát procent a u Kláry je ještě menší ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist