Češky v Marbelle: Zakopalová zvládla drama, Benešová se loučí 'kanárem'

6. 4. 2011, 14:03
Aktuality 11
V Marbelle dohrála první z trojice českých tenistek. Ivetě Benešové se nepovedl přechod na antuku a ve svém prvním utkání podlehla domácí Anabel Medinaové-Garriguesové hladce 0-6 a 2-6. Lépe se vedlo Kláře Zakopalové, která i přes dvanáct ztracených podání udolala domácí Domínguezovou a postoupila do čtvrtfinále.
Klára Zakopalová

Klára Zakopalová se s Lourdes Domínguezovou-Linovou utkala potřetí v kariéře a i tentokrát se rozhodovalo ve třech setech. Do něj česká tenistka utkání dotáhla přesto, že si v úvodních dvou dějstvích udržela jen jednou svůj servis. Podobně se totiž vedlo i její soupeřce, která se v rozhodující sadě ujala vedení 5-3 a byla blízko postupu do čtvrtfinále.

Mezi nejlepších osm se ale nakonec probojovala Zakopalová. Ta náskok soupeřky stáhla a za stavu 6-5 dokonce podávala na vítězství v zápase. Celkově 21. brejk utkání znamenal, že se rozhodne v tie-breaku, který Zakopalová ovládla. Španělku už nenechala uhrát jediný bod a po dvou a půl hodinách zvítězila 7-6 1-6 a 7-6.

Zakopalová si zahraje třetí letošní čtvrtfinále a její další soupeřkou bude vítězka zápasu mezi Rumunkou Irinou-Cameliou Beguovou a domácí Estrellou Cabezovou-Candelaovou.

Ke svému úvodnímu zápasu v Marbelle dnes nastoupila Iveta Benešová, pro kterou to bylo první letošní utkání na pomalém povrchu. Antukovou část sezony na stejném turnaji zahájila už loni, kdy vypadla s Rumunkou Halepovou hned v úvodním kole. Stejně dopadla i letos; do dalšího kola ji tentokrát nepustila Anabel Medinaová-Garriguesová, proti níž česká tenistka uhrála pouhé dva gamy.

Se Španělkou se Benešová utkala už pošesté v kariéře a dnes měla šanci srovnat bilanci zápasů na 3:3. Medinaová, která v předešlých týdnech v Miami prokazovala lepšící se formu, ale od začátku šla jasně za vítězstvím. Hned v první hře sebrala české soupeřce podání a rozhozená Benešová potom proti přesnější a agresivnější Španělce dlouho působila neškodně.

Benešová začala Medinaové dělat problémy až poté, co prohrála devět gamů v řadě. Tehdy Španělce konečně sebrala podání a udržela si svoje, to ale od ní bylo vše. Další tři hry získala Medinaová, která tak za 78 minut vyhrála 6-0 6-2.

Ve čtvrtek bude o čtvrtfinále bojovat Sandra Záhlavová, a pokud porazí devatenáctiletou Španělku Laru Arruabarrenaovou-Vecinovou, utká se s druhou nasazenou Světlanou Kuzněcovovou. Ruská tenistka v Marbelle dokázala otočit i druhý nepříznivě se vyvíjející zápas, když po setech 6-7 6-1 6-2 porazila Agnes Szavayovou. Přes Maďarku postoupila i na pátý pokus.

Suverénně zvládla svůj úvodní zápas na turnaji nejvýše nasazená Viktoria Azarenková. Vítězka z Miami se na antuku adaptovala rychle; proti domácí Arantxe Parraové-Santonjaové neztratila ani jedno podání a za necelou hodinu a čtvrt zvítězila 6-2 a 6-3.

 

Výsledky - Marbelle (antuka, dotace 220.000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Medinaová (Šp.) - Benešová (ČR) 6:0, 6:2, Azarenková (1-Běl.) - Parraová-Santonjaová (Šp.) 6:2, 6:3.

Dvouhra - 2. kolo:
Zakopalová (6-ČR) - Domínguezová (Šp.) 7:6 (7:3), 1:6, 7:6, Kuzněcovová (2-Rus.) - Szavayová (Maď.) 6:7 (2:7), 6:1, 6:2, Safinová (Rus.) - Pironkovová (5-Bul.) 6:3, 6:4, Erraniová (8-It.) - Barroisová (Něm.) 6:1, 6:2.

 

Komentáře

11
Přidat komentář
VlS
Marikiri prohrála, u Báry to vypadá na vývoj podle Matějova tipu
Reagovat
VlS
Tak uvidíme, jak to půjde Báře, má break
Reagovat
smazaný uživatel
Bych ji rád viděl s Wozniackou na streamu, i když se obávám, že to může být výsledek typu 1:6, 0:6 s Radwanskou z Miami, protože Bára objektivně vzato na tento typ hráček nemá (skoro) žádnou zbraň (kromě bojvnosti a kombinace dropshot / lob).
Reagovat
VlS
No tak 1. set dala 6:3, v druhým prohrává 0:2 a při vlastním podání neudělala bod
Reagovat
smazaný uživatel
Že by oblíbené skóre 6:3, 0:6, 7:5? :-)
Reagovat
VlS
Ne , už to pokazila, prohrává 1:4
Reagovat
smazaný uživatel
No, druhý set prohrála 1:6, přičemž ani jednou neudržela své podání (4 x si ho prohrála).
Reagovat
smazaný uživatel
Vtipné je, že jak Klára, tak Dominguez Lino vyhrály větší procento fiftýnů při druhém servisu než při prvním servisu:

Klára

1. podání: 30/72 = 42%
2. podání: 22/47 = 47%

Dominguez Lino:

1. podání: 12/37 = 32%
2. podání: 35/69 = 51%

Přitom Dominguez Lino spáchala 11 dvojchyb, takže její statistika u druhého podání by byla ještě lepší.

Domnívám se, že je hodně vzácným případem, aby někdo udělal 11 dvojchyb a navzdory tomu byl při druhém podání skoro o 20 procentních bodů (!!!) úspěšnější (z hlediska vítězných míčů) než při svém prvním podání. V podstatě se to vymyká zdravému rozumu. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Zdá se, že se z Kláry stává velká bojovnice. To je už druhý zápas za sebou, kt. otočila. No já jsem říkal, že to bude těžkký zápas, ale že škóre bude typu 7:6, 1:6, 7:6, to by mě fakt ani ve snu nenapadlo. Ještě že závěrečný tiebreak byl s nulou.
Reagovat
smazaný uživatel
... těžký ... skóre ... jsem asi ještě rozespalej. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No popravdě to bylo naopak 6:0 6:2, ale to je detail.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist