Cesta k úspěchu? Disciplína, trpělivost, námaha. Dr. Federer pronesl emotivní řeč plnou rad do života

12. 6., 13:11
Aktuality 22
Bývalý nejlepší hráč světa a majitel 20 grandslamových titulů Roger Federer (42) strhl pozornost nejen tenisových fanoušků výjimečným projevem na jedné z  nejprestižnějších amerických škol – na soukromé univerzitě v Dartmouthu. Slova, která pronesl, mohou být inspirací pro všechny.
Profily hráčů
Roger Federer (© Profimedia)

Švýcarská tenisová ikona získala titul Doktor humanitních věd, který je udělovaný těm, kteří se vyznamenali humanitárním a filantropickým přínosem pro společnost. "Ani nevíte, jak jsem z toho nadšený. Tohle je teprve podruhé, co jsem kdy vstoupil na univerzitní kampus, ale z nějakého důvodu už mi dáváte doktorát," řekl Federer s úsměvem. "Přišel jsem sem přednést projev, ale domů se vrátím jako 'Dr. Roger'. To je docela pěkný bonus," doplnil vítěz 103 titulů na okruhu ATP.

Švýcar přirovnal konec své tenisové kariéry k ukončení univerzity a vysvětlil studentům tři klíčové body, které ho provázely v jeho profesionálním sportovním životě.

"Dokázat něco bez námahy je mýtus. Já jsem dřel opravdu tvrdě ve chvílích, kdy se nikdo nedíval. Být disciplinovaný a trpělivý je také součástí talentu, ale všichni na tom musí pracovat."

Mnohé jistě překvapila statistika, kterou Federer uvedl v další z myšlenek. Na tenisové scéně absolvoval Švýcar 1526 zápasů ve dvouhře, z nichž přes 80 % vyhrál. Ale podstatný je pro tenis každý míč.

"Je to vždy jen jeden bod. Můžete na sobě pracovat tvrdě jak jen to jde a stejně prohrajete. I já jako jeden z nejlepších tenistů jsem vyhrál pouze 54 % výměn. Když hrajete, daný míč je pro vás to nejdůležitější na světě. Až výměna skončí, už je to za vámi a soustředíte se na tu další. Život je jako horská dráha, je normální prohrát zápas nebo ztratit práci. Musíte se s tím umět vyrovnat, nebýt negativní a poučit se z chyb."

Přidal pak i další životní moudro: "Život je větší než tenisový kurt. Hodně jsem se na kurtu naběhal, ale svět je daleko větší. I když jsem byl v TOP 5, bylo pro mě důležitější mít život mimo tenis, cestovat, mít přátele a hlavně rodinu."

V emotivní 25 minut dlouhé řeči promluvila tenisová legenda také o slavném wimbledonském finále 2008 proti Rafaelu Nadalovi. "Někdo říká, že je to nejlepší utkání tenisové historie. Všechna čest Rafovi, ale byl by to mnohem lepší zápas, kdybych ho vyhrál já," vtipkoval osminásobný šampion travnatého grandslamu.

Na závěr bývalá světová jednička řekla: "Ať si vyberete jakoukoli hru, dejte do toho všechno. Jděte si pro to. Hrajte uvolněně. Vyzkoušejte všechno. A hlavně buďte na sebe navzájem hodní a bavte se tím."

Během jediného dne vidělo na youtubové profilu univerzity projev Rogera Federera půl milionu lidí, další desítky milionů sdílely jeho řeč na sociálních sítích.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Jakub Hájek

Komentáře

22
Přidat komentář
Stan_Borowitz
Spousta motivačních blábolů od někoho, kdo dočasně "vyhrál", ale jedna věta je tam navýsost pravdivá:

"Můžete na sobě pracovat tvrdě jak jen to jde a stejně prohrajete."

Akorát čárka před "jak" a "a" tam chybí.
Reagovat
Nola
mne sa paci ta, kde sa zmienuje, ze radsej mohol vyhrat on, ten Wimblas, to je spravny nazor, a verim, ze podobny ma kazdy tenista, ktory prehral nejake GS finale, ziadne PR kecy, ale uprimnost, za to ma u mna klobucik
Reagovat
Stan_Borowitz
Jo, to je taky dobrý. Samozřejmě, že vyhraný zápas je lepší než prohraný, a čím kvalitnější hru člověk předvede, tím je ten pocitový rozdíl větší. Z toho pohledu ho ten W2019 musí asi mrzet mnohem víc. V tom finále s Rafou nebyl lepším hráčem, zatímco v tom s Novakem ano, jak přiznal samotný Novak.

Nicméně ta věta o tom, že člověk může prohrát, ať na sobě dře sebevíc, by se měla do kamene tesat. Dokonce by bylo ještě lepší přiznat, že drtivá většina lidí prohraje, bez ohledu na to, jak se snažili. Vítěz je vždycky jen jeden a poražených mraky, a lidem se přitom předkládají prakticky jen příběhy vítězů. Je to vlastně oficiálně podporované šíření dezinformací
Reagovat
Nola
mozno ani nie, kedze v roku 2019 nebol v tom finale favoritom, aj ked samozrejme bol lepsim hracom, to videl kazdy, kto to finale sledoval, zase ale v roku 2008 bol na vrchole, bol panom Wimbledonu a prehral s kralom antuky, tak sa treba na to pozerat s perspektivy hraca na rychlych povrchoch, hraca, ktory predtym ziadne finale na W neprehral, tak to chapem ja a asi aj Federer, to musel ist psychicky dole hodne po tejto porazke
Reagovat
Stan_Borowitz
To je vlastně pravda, on sám přiznal, že byl dost nalomenej po tom děsivým výprasku, který dostal chvíli předtím od Rafy na Roland Garros, a že stín toho zápasu na něm ležel i v tom finále WB. Byla to taková labutí píseň jeho čtyřleté mimoantukové dominance, i když definitivně mu to asi došlo až na AO 2009, kde to obrečel jak na pohřbu.
Reagovat
turista
Nevím zda dezinformací. Ale v tenisu není možná remíza jako třeba v šachách. Agassi kdysi řekl, že na tituly se v tenisu nezapomene. Na všechno ostatní ano.
Reagovat
Marduch
https://sport.aktualne.cz/djokovic-zkazil-vecirek-priznal-federer-nemel-k-nemu-respekt/r~424002a028a311efb553ac1f6b220ee8/
Reagovat
Nola
nemel, strejda Toni to vedel, ten varoval vopred, hodnotit 18 rocny talent sa nevyplaca...... nakoniec na to dojel
Reagovat
com
Dr. Federer
Sir Murray

a co bude dal

? Nadal
? Djokovic
Reagovat
Patik
Mr. Djokovič
Nadal
Reagovat
australan.tenis
Nadal je příliš veliký prosťáček, jako jeho fanoušci. Z toho raketový inženýr nebude. :)
Reagovat
com
Takze

Puta Nadal
Reagovat
PTP
RSDr. Djokovič
Reagovat
australan.tenis
*RSDr.ovic

Mimochodem Djokovič žádný titul nedostane, on se se všemi již narodil.
Reagovat
misa
Takový hráč jako profesor doktor Federer už v tenisu nikdy nebude. Sledování jeho zápasů byla opravdová zábava.
Reagovat
Krisboy
Reagovat
Pe3k
Reagovat
australan.tenis
Tohle byla dobrá řeč. Některé legendy tenisu nejsou schopni ani po 20 letech na okruhu kultivovaného projevu v anglickém jazyce. Čest výjimkám z Big3... jako Roger nebo Novak.
Reagovat
Patik
Vuel Ingliš lengvič Is very very taf for sambady..for sambady not ..Dac it.
Reagovat
australan.tenis
Nadal's dyk is likt báj amPUTÁcia. :))
Reagovat
woody
Byla to skvělá řeč. Hodně mě bavila. Roger prostě přesahuje hranici svého sportu do celosvětové legendy.

Klobouček pane.
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist